Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

sie zapytam ,ile można ustawić max tego napięcia na codzień? u mnie lata na 1,2V.

Podobno powyzej 1.3V juz sie ryzykuje. Ja tam nie wiem, w sumie wszystki swoje informacje na temat krecenia posiadam z tego forum :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24/7 do 1.35v ale jak dobre chłodzenie to można dać trochę więcej, u mnie też chodził 4500 przy 1.32v i nic się nie działo, ostatnio tylko problem miałem z biosem dlatego system był niestabilny.

Masz dobra sztuke, myslalem ze moje 4.5GHz przy 1.38 to sukces, a u ciebie 1.32 :blink:

Edit: Chyba sie jeblem, mowisz o vcore czy vtt?

Edytowane przez sac711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie dla 45nm procków nie poleca się VTT wyższego niż 1.25V dla 24/7. oczywiście większość ludzi to ignoruje, ale faktycznie zbyt wysokie VTT, lub wyższe od Vcore, może uwalić cpu. 1.3v to jednak już ciupkę za dużo dla 24/7, chociaż już czytałem na forach jak ludzie jechali na 1.6V VTT... nie długo, ale zawsze coś :D

Edytowane przez gravimag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie dla 45nm procków nie poleca się VTT wyższego niż 1.25V dla 24/7. oczywiście większość ludzi to ignoruje, ale faktycznie zbyt wysokie VTT, lub wyższe od Vcore, może uwalić cpu. 1.3v to jednak już ciupkę za dużo dla 24/7, chociaż już czytałem na forach jak ludzie jechali na 1.6V VTT... nie długo, ale zawsze coś :D

Vtt podnosimy wtedy kiedy komputer przy danej czestotliwosci procesora pracuje stabilnie a naprzyklad wywala sie przy orthosie?

Gravimag na ile pracuje u ciebie twoj e8400? jaki vcore i czest.?

Edytowane przez sac711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vtt podnosimy wtedy kiedy komputer przy danej czestotliwosci procesora pracuje stabilnie a naprzyklad wywala sie przy orthosie?

Gravimag na ile pracuje u ciebie twoj e8400? jaki vcore i czest.?

niestety mam złoma, który potrzebuje dużo papu :(

VTT u siebie ustawiałem metodą prób i błędów, czyli najpierw sprawdziłem sobie max fsb dla mobo/cpu i wiedziałem jaki VNB potrzebuję. później zająłem się procem, jak podnoszenie Vcore nie poprawiało stabilności podnosiłem VTT i zmieniałem GTL. prawdę mówiąc nawet teraz mogę ustawić 1.15 i komp będzie działał... tylko nie wiem kiedy się wywali... a przy 1.23V (po kilkuset testach:D) wiem że jest w 100% stabilny

Ratio CMOS Setting: 7.5x

FSB Frequency: 534

CPU Voltage: 1.38 (złom, złom, złom... :()

CPU PLL Voltage: 1.5265

FSB Termination Voltage: 1.2325

DRAM Voltage: 2.1

North Bridge Voltage: 1.312

South Bridge 1.5 Voltage: 1.5

South Bridge 1.1 Voltage: 1.1

CPU GTL Reference (1): -45mv

CPU GTL Reference (3): -45mv

Edytowane przez gravimag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś odpowie na zadane przeze mnie wcześniej pytanie? <_<

Nie miałem tego zestawu ale wdyaje mi się, że da radę. Pytanie jeszcze jakiego napięcia potrzebuje twój proc do 4.0GHz. Tutaj może być problem.

Na Rampage Formula E8600@4.65GHz 24/7 nigdy nie potrzebowałem wyzszego VTT niż 1.24-1.26.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to po co, 3 z kawalkiem giga to zawsze mniej niz 4 z kawalkiem :blink: Pamieci mam takie same jak twoje i 500 bez problemow ciagna, LLK to sa naprawde swietne pamieci, co Ty piszesz :wink:

Mówisz że te patrioty pociągną 500MHz?? Niestety boje sie bardziej o geile, one moga nie dac rady :/ A nie chciałbym wyjmować pamięci bo to z lekka bez sensu.

Edytowane przez pichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Twoje 1.35 to dużo jak na E0, tyle to miałem na C0, spróbuj zjechać z napięciem albo podciągnij fsb no chyba że słabsza sztuka się trafiła.

Nie probowalem zwiekszac FSB :) Ramy przyjada to potestuje proca... Tak jak ustawilem 1.35V tak mam ustawione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bla bla bla 1.38V na co dzień do testów widział przez 2 h 1.65V i już żyje miesiąc kreci się tak samo VTT widział max 1.3 ;] C0 49 tydzień :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak wy robicie te 4ghz na e8200 z napięciem 1,3v??

Ja na swoim P5K Pro męczę się i męczę i mam 4GHz ale na 1,45v :damage_wall:

Może coś w biosie nie tak robię? Daję vcore+ , na nb+ i na ramki 2,1 (Mushkiny 6400+) a co dalej?

na Gigaszicie na p35 jakoś w sklepie to działało a to ten sam procek :blink:

Pozdrawiam:)

Edytowane przez S3kund0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ten gtl daje??? :P, bo ja swojego nie ruszałem :P

I takie 2 pytanka:

1. Czy mugen 2 zmieści się w mojej budzie (nzxt apollo crafted series black)

2. mugen 2, ninja 2 czy zalman cnps 9700???

Edytowane przez kacp3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile nie będzie miał osmolonego IHS'a to nie.

Żartuję oczywiście, nie raczej nie mają szansy do tego dojść, raczej nie sprawdzają tego tak wnikliwie, testują czy działa jak nie, to nówka leci z powrotem i tyle. Tu zresztą nie ma specjalnie nawet jak dochodzić przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile nie będzie miał osmolonego IHS'a to nie.

Żartuję oczywiście, nie raczej nie mają szansy do tego dojść, raczej nie sprawdzają tego tak wnikliwie, testują czy działa jak nie, to nówka leci z powrotem i tyle. Tu zresztą nie ma specjalnie nawet jak dochodzić przyczyny.

oj nie zachęcaj mnie do tego:D Skąd iną wkurza mnie mój procek :P Max doszedłem na 3,998GHz na 1,48v i dale nie wstaje syetem lub krzaczy... ale ratunek jest w se7en bo na xp'ku starym wstawał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj nie zachęcaj mnie do tego:D Skąd iną wkurza mnie mój procek :P Max doszedłem na 3,998GHz na 1,48v i dale nie wstaje syetem lub krzaczy... ale ratunek jest w se7en bo na xp'ku starym wstawał :D

Moze to wina plyty lub pamieci a nie procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew pozorom procka nie jest tak łatwo zabić... Nawet jak dacie te 2v z miejsca... [o ile wam to w ogóle będzie działać ;] ]

Nie kus :) choc przy 1.63 5ghz wstawal mi bez zajakniecia, ciekawe na ile by wstal przy 1.8 ;) - jak by wstal wogole

Edytowane przez sac711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi