Gi3r3k Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Jak VID jest jedno i stale, to jak moga byc "VID'ow" dwa? Cóż, w Core temp wszystko jest możliwe... Po prostu program głupieje i z włączonym EIST VID skacze między dwoma wartościami, tak się czasem dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 (edytowane) A eist to mam wyłączone. Czy te "osiągnięcia" mojego proca są ok. jeżeli chodzi o serię i vid? Tak pytam bo nie wiem czy coś go ogranicza czy wsio ok. W poniedziałek zakładam nowe pamiątki to może spróbuję ile poleci do... no właśnie jaki v na co dzień jest w 100% bezpieczne? Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez macin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 (edytowane) Cóż, w Core temp wszystko jest możliwe... Po prostu program głupieje i z włączonym EIST VID skacze między dwoma wartościami, tak się czasem dzieje. A ja bym powiedział, że nie program głupieje tylko płyta obniża napięcie na proca kiedy jest nie obciążony. Co jest chyba celem tej funkcji - obniżamy mnożnik i napięcie. Ale mogę się mylić ;) macin zdania są podzielone - ja uważam, że 1,4V to jest maximum przy naprawdę dobrym chłodzeniu. Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez TiGeR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 A ja bym powiedział, że nie program głupieje tylko płyta obniża napięcie na proca kiedy jest nie obciążony. Co jest chyba celem tej funkcji - obniżamy mnożnik i napięcie. Ale mogę się mylić ;) No tak, ale to pokazuje VID, a nie napięcie proca w danym momencie... Inna teoria jest taka, że Core Temp poprzez tą niższą wartość VID pokazuje, jakie napięcie jest przypisane procesorowi w idle z włączonym EIST. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 (edytowane) z nudów nakręciłem filmik w późniejszym czasie dam ss bo film jest nie wyraźny ;/polecam HQ Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez hakerzmc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Bardzo fajna sztuka, kręć z windy poprzez SetFSB ;] p.s. ładnie to mieć MX7 i się z nim publicznie okazywać? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 To chyba bardzo podobny procek do tego od Racucha - wrzucał screena z 5100MHz <1.5v na WC. Wrzucaj procka pod suchy lód, są spore szanse, że zrobi 5,5GHz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 (edytowane) a czemu nie można mieć mx 7? kod przepisany z oryginała wychodzi na to samo mogę zmienić wygład i bootawanie jeżeli jakiś problem :) hm na suchy to było spoko i tak nie pójdzie ramy mnie ograniczają szyna 540 maks przy5-5-5-15nawet jak timngi dam 6cl neiche wiecej Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez hakerzmc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorn123 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 mam pytanie odnośnie temperatur e8400 czy temperatura 62-63 w stresie może być ? procek podkręcony na 3,6 taka temperaturę pokazuje speedfan natomiast core temp ok 5 stopni niższą której ufać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 (edytowane) mam pytanie odnośnie temperatur e8400 czy temperatura 62-63 w stresie może być ? procek podkręcony na 3,6 taka temperaturę pokazuje speedfan natomiast core temp ok 5 stopni niższą której ufać? Tak srednio, jakie chlodzenie i vCore? Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 spokojnie może być nie przekraczaj 70 stopni a wszytko bedzie dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorn123 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 THERMALRIGHT ULTRA 120 EXTREME + p12-1300 noctun (zastanawiam sie nad 2 ale nie wiem jak go zamontowac czy oba maja wiac w radiator czy moze jeden wieje a 2 wyciaga) vcore 1,24 (cpu-z) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 THERMALRIGHT ULTRA 120 EXTREME + p12-1300 noctun (zastanawiam sie nad 2 ale nie wiem jak go zamontowac czy oba maja wiac w radiator czy moze jeden wieje a 2 wyciaga) vcore 1,24 (cpu-z) To chyba troche duzo - ja na Conroe, 8x450 1,37v + mugen mam okolo 60 w stressie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorn123 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 (edytowane) bede musial cos pomyslec a ktory program pokazuje prawdziwa temp? core temp czy speedfan? no i jak zamontowac ten 2 wentylator ? tzn w ktora strone ma dmuchac Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez Thorn123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 masz złe zamontowanie chłodzenie sam mam e8400 na 3.6 bylo 45 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkwizytor Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 (edytowane) To ja wrzuce screeny z Xeona E0 @ 4.0 a tu jeszcze troche @ na GPU Edytowane 20 Kwietnia 2009 przez Inkwizytor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 no ładnie a propos czym się ten procesor rożni od e8400?to procesor serwowy jak dobrze pamiętam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 no ładnie a propos czym się ten procesor rożni od e8400?to procesor serwowy jak dobrze pamiętam Teoretycznie lepszym OC, juz nie teoretycznie to jest wyciety bardziej ze srodka wafla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 To ja wrzuce screeny z Xeona E0 @ 4.0Ja mam podobne temperaturki;) Ogolnie cooler jest chłodny/lekko ciepły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 (edytowane) Ok to proc zainstalowany - na razie testuje na 4GHz - idzie jak do tej pory na 1.18v - zobaczymy czy zaliczy 3h orthosa. EDIT: Ok nie chcę mi się dzisiaj już siedzieć bo spać trzeba. Ponad 2.5 godz orthosem i do tego supePi 32M zaliczone - chyba stabilny Jak znajdę trochę czasu to zrobię test na mniej jak 1.18v - powinien dac radę Edytowane 20 Kwietnia 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Ok to proc zainstalowany - na razie testuje na 4GHz - idzie jak do tej pory na 1.18v - zobaczymy czy zaliczy 3h orthosa. Pozazdrościc moj nie jest kompletną padaką ale do 4ghz 445x9 robi na 1,35v:/ Blackwhite sprawdzałeś czy zrobi więcej?? moze tak 9x500?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Nie omieszkam sprawdzić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Pozazdrościc moj nie jest kompletną padaką ale do 4ghz 445x9 robi na 1,35v:/ Blackwhite sprawdzałeś czy zrobi więcej?? moze tak 9x500? :) Bywaja i takie.... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 a czemu moj do 4ghz potrzebuje ponad 1,35 :/ no czemu :/ :angry: takie zycie xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Na szybko dałem 450x10 i lipa nie wstaje, nie wazne jakie napięcie dostanie.Chyba ma walla na tym FSB.Na 490x10 przy 1.45v też nie chce gadać, wprawdzie coś się dzieje, ale do windy nie bootuje.Ile można mu zapodać papu,żeby nie zwalić proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 a czemu moj do 4ghz potrzebuje ponad 1,35 :/ no czemu :/ :angry: takie zycie xD Niektórzy mają gorzej. Ja swojego na 4GHz przy 1.425V z biosu nie zdołałem ustabilizować w Orthosie. Do 100% stabilności przy 3.6Ghz z jakimi teraz pracuje potrzebuje 1.3V, czyli w Biosie 1.35V. Przy okazji mam takie pytanie, czy tak słabe wyniki mogą być spowodowanie starą płyta, (wczesna rewizja P5B Deluxe , 1.02g), która posiada regulacje tylko głownego napięcia Vcpu. Ale faktem jest, że proc kupiłem jako OEM na allegro za 379zł i na dobre oc nie liczyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 (edytowane) "Na szybko dałem 450x10 i lipa nie wstaje, nie wazne jakie napięcie dostanie.Chyba ma walla na tym FSB.Na 490x10 przy 1.45v też nie chce gadać, wprawdzie coś się dzieje, ale do windy nie bootuje.Ile można mu zapodać papu,żeby nie zwalić proca?" Zmniejsz mnożnik i wtedy sprawdź czy wstanie, daj np. 500x8 lub 500x7. To nie musi być wall procka, tylko np. mostek wymaga dowoltowania do takiego wysokiego fsb. A co do procka to spokojnie do testów możesz dać 1.4V, czy nawet 1.45V, ale do pracy 24h/dobę nie przekraczałbym 1.35V. Szczególnie, że trafiła ci sie dobra sztuka. Edytowane 21 Kwietnia 2009 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 No ,że dobra to wiem, bo właśnie na nią polowałem (planowany zakup ;) )- mój poprzedni 8600 nie był taki zły - robił 4 GHz na 1.26v, ale za to wyżej potrzebował już dużo papu. Tyle,że ten się grzeje dość mocno , nie tyle w stresie co sporo cieplejszy w idle jest. Na tym batchu gość zrobił ponad 6.5 Ghz (chłodzony azotem) na napięciu 2.0v :P Inni robili np 5.1 GHz na WC przy 1.5v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) Mój E8400 robi 4264mhz 533x8;p na 1.248V w pełni stabilnie na boxie temperatura 60 stopni stress 2h grania ;p.Mam pytanie chciałem przekroczyc 5ghz ale cos nie idze moze to być wina boxowego chłodzenia?? (crazy) ,grzeje i nie chce pójść?wtedy ide 60 było zmienaiłem tylko v na procesorze Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez hakerzmc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 FSB nie daje rady + Twoje ramy + parę innych rzeczy (proc nie skaluje się wyżej i kropka) tez tak bywa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...