Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

A eist to mam wyłączone. Czy te "osiągnięcia" mojego proca są ok. jeżeli chodzi o serię i vid? Tak pytam bo nie wiem czy coś go ogranicza czy wsio ok.

W poniedziałek zakładam nowe pamiątki to może spróbuję ile poleci do... no właśnie jaki v na co dzień jest w 100% bezpieczne?

Edytowane przez macin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, w Core temp wszystko jest możliwe...

Po prostu program głupieje i z włączonym EIST VID skacze między dwoma wartościami, tak się czasem dzieje.

A ja bym powiedział, że nie program głupieje tylko płyta obniża napięcie na proca kiedy jest nie obciążony.

Co jest chyba celem tej funkcji - obniżamy mnożnik i napięcie.

Ale mogę się mylić ;)

macin zdania są podzielone - ja uważam, że 1,4V to jest maximum przy naprawdę dobrym chłodzeniu.

Edytowane przez TiGeR5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym powiedział, że nie program głupieje tylko płyta obniża napięcie na proca kiedy jest nie obciążony.

Co jest chyba celem tej funkcji - obniżamy mnożnik i napięcie.

Ale mogę się mylić ;)

No tak, ale to pokazuje VID, a nie napięcie proca w danym momencie...

Inna teoria jest taka, że Core Temp poprzez tą niższą wartość VID pokazuje, jakie napięcie jest przypisane procesorowi w idle z włączonym EIST.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu nie można mieć mx 7? kod przepisany z oryginała wychodzi na to samo mogę zmienić wygład i bootawanie jeżeli jakiś problem :) hm na suchy to było spoko i tak nie pójdzie ramy mnie ograniczają szyna 540 maks przy5-5-5-15nawet jak timngi dam 6cl neiche wiecej

Edytowane przez hakerzmc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie odnośnie temperatur e8400 czy temperatura 62-63 w stresie może być ? procek podkręcony na 3,6 taka temperaturę pokazuje speedfan natomiast core temp ok 5 stopni niższą której ufać?

Tak srednio, jakie chlodzenie i vCore?

Edytowane przez kuebk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THERMALRIGHT ULTRA 120 EXTREME + p12-1300 noctun (zastanawiam sie nad 2 ale nie wiem jak go zamontowac czy oba maja wiac w radiator czy moze jeden wieje a 2 wyciaga) vcore 1,24 (cpu-z)

To chyba troche duzo - ja na Conroe, 8x450 1,37v + mugen mam okolo 60 w stressie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to proc zainstalowany - na razie testuje na 4GHz - idzie jak do tej pory na 1.18v - zobaczymy czy zaliczy 3h orthosa.

EDIT:

Ok nie chcę mi się dzisiaj już siedzieć bo spać trzeba.

Ponad 2.5 godz orthosem i do tego supePi 32M zaliczone - chyba stabilny

Jak znajdę trochę czasu to zrobię test na mniej jak 1.18v - powinien dac radę

post-145932-1240262037_thumb.jpg

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to proc zainstalowany - na razie testuje na 4GHz - idzie jak do tej pory na 1.18v - zobaczymy czy zaliczy 3h orthosa.

Pozazdrościc moj nie jest kompletną padaką ale do 4ghz 445x9 robi na 1,35v:/

Blackwhite sprawdzałeś czy zrobi więcej?? moze tak 9x500?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szybko dałem 450x10 i lipa nie wstaje, nie wazne jakie napięcie dostanie.Chyba ma walla na tym FSB.Na 490x10 przy 1.45v też nie chce gadać, wprawdzie coś się dzieje, ale do windy nie bootuje.Ile można mu zapodać papu,żeby nie zwalić proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu moj do 4ghz potrzebuje ponad 1,35 :/ no czemu :/ :angry: takie zycie xD

Niektórzy mają gorzej. Ja swojego na 4GHz przy 1.425V z biosu nie zdołałem ustabilizować w Orthosie. Do 100% stabilności przy 3.6Ghz z jakimi teraz pracuje potrzebuje 1.3V, czyli w Biosie 1.35V.

Przy okazji mam takie pytanie, czy tak słabe wyniki mogą być spowodowanie starą płyta, (wczesna rewizja P5B Deluxe , 1.02g), która posiada regulacje tylko głownego napięcia Vcpu. Ale faktem jest, że proc kupiłem jako OEM na allegro za 379zł i na dobre oc nie liczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Na szybko dałem 450x10 i lipa nie wstaje, nie wazne jakie napięcie dostanie.Chyba ma walla na tym FSB.Na 490x10 przy 1.45v też nie chce gadać, wprawdzie coś się dzieje, ale do windy nie bootuje.Ile można mu zapodać papu,żeby nie zwalić proca?"

Zmniejsz mnożnik i wtedy sprawdź czy wstanie, daj np. 500x8 lub 500x7. To nie musi być wall procka, tylko np. mostek wymaga dowoltowania do takiego wysokiego fsb. A co do procka to spokojnie do testów możesz dać 1.4V, czy nawet 1.45V, ale do pracy 24h/dobę nie przekraczałbym 1.35V. Szczególnie, że trafiła ci sie dobra sztuka.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ,że dobra to wiem, bo właśnie na nią polowałem (planowany zakup ;) )- mój poprzedni 8600 nie był taki zły - robił 4 GHz na 1.26v, ale za to wyżej potrzebował już dużo papu.

Tyle,że ten się grzeje dość mocno , nie tyle w stresie co sporo cieplejszy w idle jest.

Na tym batchu gość zrobił ponad 6.5 Ghz (chłodzony azotem) na napięciu 2.0v :P Inni robili np 5.1 GHz na WC przy 1.5v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój E8400 robi 4264mhz 533x8;p na 1.248V w pełni stabilnie na boxie temperatura 60 stopni stress 2h grania ;p.Mam pytanie chciałem przekroczyc 5ghz ale cos nie idze moze to być wina boxowego chłodzenia?? (crazy) ,grzeje i nie chce pójść?wtedy ide 60 było zmienaiłem tylko v na procesorze

Edytowane przez hakerzmc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi