99tomcat Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 A ja mam lekki zawód- na 1.33v stres nie robi 4.5 stable :( No nic następny krok w biostarze to już o 0.05v w górę i nie bardzo chcę tak cepa męczyć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) nie płacz :wink: stres czyli ? Edytowane 9 Maja 2009 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 nie płacz :wink: stres czyli ? Na 4.5 wywala się w orthosie po 30 minutach na prio 9... 4.4 ghz powinno być już w miarę stabilne :wink: Marudzić marudzę bo widzę tutaj lepsze sztuki, ale tak po prawdzie jest znaczny postep w stosunku do obecnego cepa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) No wiec wrzucilem swojego na 4,5 ghz poluzowalem ramulce.....i smiga, tzn nie wiem czy smiga, w ide 60 stopni na karakorum jak rzucilem orthosa po 3sek bylo 87stopni...wiec pier*** nie sprawdzam^^ poluzuje teraz napiecia, bo ustawilem odrazu z grubej rury 1,37 super pi liczy:P (10sek 1mb reszta wynikow nie aktualna) Bede walczyl, bo widze ze sztuka ma potencjal, wiec powinna 4,5 robic przy mniejszym V Edytowane 9 Maja 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Jak wyglada sprawa z FSB wallem w E8x00 czesto zdarzaja sie sztuki z wallem <500mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) No wiec wrzucilem swojego na 4,5 ghz poluzowalem ramulce.....i smiga, tzn nie wiem czy smiga, w ide 60 stopni na karakorum jak rzucilem orthosa po 3sek bylo 87stopni...wiec pier*** nie sprawdzam^^ poluzuje teraz napiecia, bo ustawilem odrazu z grubej rury 1,37 super pi liczy:P (10sek 1mb reszta wynikow nie aktualna) Bede walczyl, bo widze ze sztuka ma potencjal, wiec powinna 4,5 robic przy mniejszym V tyle orthosa to wiesz.. mój się na 1.35 4.5 ghz wywalił tak po 30 minutach..... Co do temperatur to niestety jest jak jest- ja na dość starym wc mam prawie 70 na 4.5 1.35v z biosu... Jak wyglada sprawa z FSB wallem w E8x00 czesto zdarzaja sie sztuki z wallem <500mhz?od dłuższego czsu raczej nei zdarzały się sztuki z wallem ponizęj 520-530 fsb. Problemem mozę być plyta np na dfi na p35 mój e8400 robił fsb coś koło 530 max, na biostarze na p45 wstał na 570- niestabilnei ale zawsze... Edytowane 9 Maja 2009 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 od dłuższego czsu raczej nei zdarzały się sztuki z wallem ponizęj 520-530 fsb. Problemem mozę być plyta np na dfi na p35 mój e8400 robił fsb coś koło 530 max, na biostarze na p45 wstał na 570- niestabilnei ale zawsze... Na X48 za bardzo nie ma sie martwic o niskie FSB ze strony mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Mój robi 4ghz 1.216V i 4.2ghz 1.264V, pokazałbym B-) ale nie mam na czym (mobo) B-) :unsure: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Mój robi 4ghz 1.216V i 4.2ghz 1.264V, pokazałbym B-) ale nie mam na czym (mobo) B-) :unsure: :lol: A ile wyciagnales (stabilnie) na obecnej, zestepczej plycie? Ja za cholere nie moge wysc poza to, co mam w sigu. Nawet pol herca... BIOS po prostu nie wstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) Niestety ciepło się robi prockowi... Jeszcze spróbuję na niższym v-core. Edit: Poniżej wartości pokazanej na screenie nie uzyskam stabilności przy 4,5GHz. Orthos wysypuję się po ok 30min. Edytowane 9 Maja 2009 przez M-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) Ja na swojej padace c0 zrobiłem 4ghz przy 1.38v mam problemy z orthosem ale gta IV ani razu się nie zacięło (5h gry) Edytowane 9 Maja 2009 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 A ile wyciagnales (stabilnie) na obecnej, zestepczej plycie? Ja za cholere nie moge wysc poza to, co mam w sigu. Nawet pol herca... BIOS po prostu nie wstaje.No na tym mobo nie moge przekroczyć fsb 400 bo mi przestaje wykrywać dzwiekowke na pcie 1x :lol2: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszwg Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Mam pytanie o BIOS w wersji 1202 i BIOS 1301. Nie wiem co jest przyczyna ale po zmianie na 1202 temperatura mojego e8400 bez OC wynosi po okolo 50 stopni na rdzeniach w idle.sprobowalem 1301 i jest zupelnie tak samo. Wczesniej podkrecalem swojego e8400 do okolic 4 Ghz to w stresie w orthosie mialem na prio 9 80 stopni a w idle okolo 44 stopni. Teraz na 3 Ghz 1.18v mam w idle okolo 50 stopni. Nie jestem pewien czy uwalilem proca czy to przez zmiane Biosu na nowszy,wyczytalem gdzies tu na forum ze bios 1202 zawyza temperature i to sporo tylko czy to jest prawda??? Prosba czy moze ktos podac linka z opisem jak mozna wgrac bios wczesniejszy gdy ma sie juz nowszy tak zwane downgrage jak sie nie myle. Obudowa dobrze wentylowana 120mm na przodzie z tylu i z boku.Chlodzenie proca dobrze dociska dwa razy sciagalem aby sie upewnic. Z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Mam pytanie o BIOS w wersji 1202 i BIOS 1301. Nie wiem co jest przyczyna ale po zmianie na 1202 temperatura mojego e8400 bez OC wynosi po okolo 50 stopni na rdzeniach w idle.sprobowalem 1301 i jest zupelnie tak samo. Wczesniej podkrecalem swojego e8400 do okolic 4 Ghz to w stresie w orthosie mialem na prio 9 80 stopni a w idle okolo 44 stopni. Teraz na 3 Ghz 1.18v mam w idle okolo 50 stopni. Nie jestem pewien czy uwalilem proca czy to przez zmiane Biosu na nowszy,wyczytalem gdzies tu na forum ze bios 1202 zawyza temperature i to sporo tylko czy to jest prawda??? Prosba czy moze ktos podac linka z opisem jak mozna wgrac bios wczesniejszy gdy ma sie juz nowszy tak zwane downgrage jak sie nie myle. Obudowa dobrze wentylowana 120mm na przodzie z tylu i z boku.Chlodzenie proca dobrze dociska dwa razy sciagalem aby sie upewnic. Z gory dzieki Takie problemy to raczej do watku o P5K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszwg Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Wiem ale sporo ludzi w tym temacie ma plyte p5k pro i e8400 wiec mysle ,ze chyba mozna sie zapytac i nikomu to nie przeszkadza,z reszta wiele razy byl poruszany w tym temacie watek wspolpracy p5k pro wraz z procesorem e8400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) lukaszwg ja mam P5K-E z nowym biosem i temperatury w biosie są o jakies ~10-15 wyzsze niż w coretemp... Czyli u mnie w idle okolo 45-50stopni co jest nie mozliwe;) Edytowane 11 Maja 2009 przez Marcin5611 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 tyle orthosa to wiesz.. mój się na 1.35 4.5 ghz wywalił tak po 30 minutach..... Co do temperatur to niestety jest jak jest- ja na dość starym wc mam prawie 70 na 4.5 1.35v z biosu... Nigdzie tak nie pisalem, wiem doskonale ze to co pokazalem nie swiadczy o niczym, ale moge tylko przypszczac (na karakorum napewno tego nie sprawdze) iz sztuka ktora stac na cos takiego jak na screeenie ma potencjal :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) moje male wypociny , z tego co widze ograniczeniem u mnie jest plytka wczesniej na e6300 nie wiecej szlo jak 3200 , temperaturka sie nie przejmuje raz sie w infinity wkreil kabelek i przy godzinnym orthosie mialem 130 stopni jakos i proc przezyl tak wiec marne 80 pare to nic :) a w biosie na sztywno mam ustawione 1.40 tylko ze plyta slynie z duzego vdropa a temperaturka w idle to 53 stopnie :) Edytowane 11 Maja 2009 przez spoxxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 1.4 na Ac...rotfl...a potem sie dziwic ze w temacie żale o degradacji prockow.. <_< Imho jak mam padake to jej nie męcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Nigdzie tak nie pisalem, wiem doskonale ze to co pokazalem nie swiadczy o niczym, ale moge tylko przypszczac (na karakorum napewno tego nie sprawdze) iz sztuka ktora stac na cos takiego jak na screeenie ma potencjal :wink:dobre chłodzenie i jazda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBaB Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Mój robi 4ghz 1.216V i 4.2ghz 1.264V, pokazałbym B-) ale nie mam na czym (mobo) B-) :unsure: :lol: A ile wyciagnales (stabilnie) na obecnej, zestepczej plycie? Ja za cholere nie moge wysc poza to, co mam w sigu. Nawet pol herca... BIOS po prostu nie wstaje. No na tym mobo nie moge przekroczyć fsb 400 bo mi przestaje wykrywać dzwiekowke na pcie 1x :lol2: :mur: U mnie niestety ale wszystko wskazuje na to, ze ram jest do d..., a może płyta? a może jedno i drugie? Otóz nie ma postowania przy FSB 350...360...380, jedynie wstaje przy 340x9 oraz 400x9 i wtedy można pracować. Co ciekawe, zapostował przy 450x9 i tyle. Teraz pytanie: jaki kupić ram? Czy te polecane G.Skille 800 wystarczą? a może kupić 1066? Edytowane 12 Maja 2009 przez KuBaB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Mam pytanie odnośnie gwarancji : co się dzieje w przypadu jak E8200 padnie - gwarancyjnie oczywiście (zostało jeszcze ponad 2 lata), bo jak wiadomo już nie są w sprzedaży. Czy wymieniają na E8400 czy E7xxx czy może mają zapasy E8200 na takie przypadki? Edytowane 12 Maja 2009 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Jakie jest domyślne napięcie dla E8400? Core temp wskazuje 1,1V, tak samo bios płyty głównej. Jednak żeby proc wystartował muszę ustawić 1,15V a żeby to było stabilnie 1,175V dla 3GHz. Zastanawiam się czy proc się nadaje na gw, bo obiło mi się o uszy że def V powinno wynosić 1,2V. Nie wiem gdzie tu przekłamanie. Moja płytka to MSI P35 NEO2-FR z najnowszym biosem. Mam pytanie odnośnie gwarancji : co się dzieje w przypadu jak E8200 padnie - gwarancyjnie oczywiście (zostało jeszcze ponad 2 lata), bo jak wiadomo już nie są w sprzedaży. Czy wymieniają na E8400 czy E7xxx czy może mają zapasy E8200 na takie przypadki? Zależy od 2 rzeczy. Ile kosztował wtedy twój procesor. Jeżeli w tej samej (lub niższej) cenie jest teraz E8400, powinni wymienić ci na ten właśnie model. Jeżeli E8200 był sporo tańszy to zaproponują ci niższy model, albo korektę na procka (zwrot pieniędzy). Dużo zależy od tego gdzie kupiłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 (edytowane) Jakie jest domyślne napięcie dla E8400? Core temp wskazuje 1,1V, tak samo bios płyty głównej. Jednak żeby proc wystartował muszę ustawić 1,15V a żeby to było stabilnie 1,175V dla 3GHz. Zastanawiam się czy proc się nadaje na gw, bo obiło mi się o uszy że def V powinno wynosić 1,2V. Nie wiem gdzie tu przekłamanie. Moja płytka to MSI P35 NEO2-FR z najnowszym biosem. Zależy od 2 rzeczy. Ile kosztował wtedy twój procesor. Jeżeli w tej samej (lub niższej) cenie jest teraz E8400, powinni wymienić ci na ten właśnie model. Jeżeli E8200 był sporo tańszy to zaproponują ci niższy model, albo korektę na procka (zwrot pieniędzy). Dużo zależy od tego gdzie kupiłeś. kupiony w Komputroniku za 618 pln ( 29 stycznia 2008), teraz E8400 kosztuje 699 pln a E7500 609pln a to nie te same procesory (E8xxx szyna 1333 a E7xxx Fsb 1066 no i połowa cachu) nawet nie ta sama seria a tym bardziej parametry ,więc powinni raczej wymienić na E8400 wg mnie ale chcę się upewnić. Edytowane 13 Maja 2009 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 (edytowane) Zależy od 2 rzeczy. Ile kosztował wtedy twój procesor. Jeżeli w tej samej (lub niższej) cenie jest teraz E8400, powinni wymienić ci na ten właśnie model. Jeżeli E8200 był sporo tańszy to zaproponują ci niższy model, albo korektę na procka (zwrot pieniędzy). Dużo zależy od tego gdzie kupiłeś. Chyba coś ci się pomieszało. W takiej sytuacji albo dostanie taki sam procesor jak ten który padł czyli E8200 jesli będzie dostępny, jeśli nie to powinnien dostać produkt o takich samych parametrach bądz lepszy czyli E8400 no albo zwrot kasy. Nie istotne jest ile w danej chwili kosztuje produkt, liczy się kwota zakupu, dlatego dyby sklep miał oddać kasę to powinnien oddać tyle za ile towar/produkt był kupiony. woj84 jesli chodzi o domyślne napięcie to kwestia vid. moj E8400 ma vid 1.225 ale są procki E8400 co mają np. 1,15 itd o ilę się nie myle, jeżeli ci nie działa stabilnie na domyslnym vcore to możesz reklamować tylko jest pytanie czy to napewno wina procka czy może płyta sobie nie radzi z takim niskim vcore(sama zaniża napięcie albo ma dużego vdroopa) Edytowane 13 Maja 2009 przez Marcin5611 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 (edytowane) woj84 jesli chodzi o domyślne napięcie to kwestia vid. moj E8400 ma vid 1.225 ale są procki E8400 co mają np. 1,15 itd o ilę się nie myle, jeżeli ci nie działa stabilnie na domyslnym vcore to możesz reklamować tylko jest pytanie czy to napewno wina procka czy może płyta sobie nie radzi z takim niskim vcore(sama zaniża napięcie albo ma dużego vdroopa) Dokladnie sa dwie wersje Rewizje E0 i C0:) E0 jest lepsza:) Edytowane 13 Maja 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Dokladnie sa dwie wersje Rewizje E0 i C0:) E0 jest lepsza:) Czyli jestem gorszy bo jestem użytkownikiem C0 :blink: Dzisiaj w sumie wpadł mi jeden pomysł odnośnie moich problemów z oc powyżej 4ghz jednak sprawdze to dopiero po powrocie do domu;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 (edytowane) Mam E0. Płyta ma na pewno vdropa (około 0,04V), ale żeby proc nawet się nie budził :/ Nawet licząc vdropa, to płyta nie wstaje na 1,1V. A właśnie 1,1V płyta pokazuje na auto i core temp. A teraz co do reklamacji, bo trochę pokrętnie to wytłumaczyłem. Generalnie nie masz co liczyć na E8400. Będzie zwrot kasy (w twoim przypadku 618zł) lub jeżeli się zdecydujesz to wymienią ci na inny model w podobnej cenie do twojego E8200 (czyli któregoś z E7xxx). To na co wymienią liczone jest od aktualnej ceny danego produktu w komputroniku. Jeżeli E8400 kosztował by 618 zł ub mniej, dostał byś E8400. Na E8200 oczywiście też nie masz co liczyć, bo od dawna w hurtowniach go nie ma. Edytowane 13 Maja 2009 przez woj84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 A teraz co do reklamacji, bo trochę pokrętnie to wytłumaczyłem. Generalnie nie masz co liczyć na E8400. Będzie zwrot kasy (w twoim przypadku 618zł) lub jeżeli się zdecydujesz to wymienią ci na inny model w podobnej cenie do twojego E8200 (czyli któregoś z E7xxx). To na co wymienią liczone jest od aktualnej ceny danego produktu w komputroniku. Jeżeli E8400 kosztował by 618 zł ub mniej, dostał byś E8400. Nie wiem czy kiedyś cos reklamowałeś ale zawsze o ile reklamacja zostaje uwzględniona dostajesz taki sam towar jak miałeś, o takich samych parametrach lub lepszych lub zwrot kasy w wysokości takiej ile się płaciło za towar. Jezeli komuś sklep wciska np. zamiast 9800gtx 9800GT to już problem reklamujacego że się daje nabijac w butelke chociaż osobiście reklamowałem sprzet w idealpc w łodzi, pcserwis z wawy, komputronik, vobis,mediamarkt i kilka razy miałem wymieniony sprzet na taki sam model, raz miałe zwrot zapłaconej kasy i raz za swoim przyzwoleniem i dopłatą różnicy wymieniony na lepszy(9800se na 9800pro) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 woj84 - programami to sobie mozesz mierzyc te napiecia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...