Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mam testować tym linxem?? zrobiłem test na ustawieniach domyślnych (20 powtórzeń) na cfg z siga, przeszło bez errorów :)

temperatury oscylowały wokół 67-68 stopni na karakorum 2000rpm czyli suszara :lol:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw aby testowal korzystajac z maksymalnej ilosci pamieci jaka jest wolna - gdzies tam jest do tego opcja.

Pozatym 20 loopow to malo troche, ja dla pewnosci testowalem po 100 gdyz w moim wypadku dosyc czesto i gesto lubial sie wysypac po jakims 60-70 loopie.

Edytowane przez kuebk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcę kupić procek e8400 jak patrzę po opisach w sklepach to są 2 opisy

Opis Techniczny:

Kod Producenta BX80570E8400 895733

Producent Intel

Rodzina procesorów Intel Core 2 Duo

Typ gniazda Socket - 775

Liczba rdzeni w strukturze procesora 2

Nazwa kodowa jądra Penryn

Producent

Intel

Model

E8400

Rdzeń

Wolfdale

Typ gniazda

LGA-775

Gniazdo procesora : Socket - 775

trochę się pogubiłem wiec wole zapytać czy to jest to samo?Jeżeli nie to którego brać?

Pozdrawiam

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

meeron napisał(a):

świetny tydzień, powodzenia

A teraz szczere pytanie. Czy to była ironia??

Bo jeśli nie i naprawdę trafiłem świetny tydzień to dlaczego w spoczynku po OC na 3.9 Ghz 1.264 V mam ponad 50 C?? Już nie mówię o stresie gdzie temperatura skacze do ponad 80 C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

meeron napisał(a):

świetny tydzień, powodzenia

wyskoczył fajny filip z konopii

smiglo83 napisał(a):

A teraz szczere pytanie. Czy to była ironia??

Bo jeśli nie i naprawdę trafiłem świetny tydzień to dlaczego w spoczynku po OC na 3.9 Ghz 1.264 V mam ponad 50 C?? Już nie mówię o stresie gdzie temperatura skacze do ponad 80 C.

a sprawdzanie powierzchni czapy i chłodziwa robiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toman napisał(a):

wyskoczył fajny filip z konopii

a sprawdzanie powierzchni czapy i chłodziwa robiłeś?

Powierzchnie zarówno proca jak i chłodzenia sprawdzone ładnie dolegają, lecz moje chłodzenie łąpie sie tylko na 3 rurki cieplne z czterech zamontowanych w tym Xigmateku.

Jescze mała dygresja skoro czujnik zawyża temperature to jak go skalibrować żeby pokazywał prawidłową?

I czy Thermalright Ultra 120 Extreme sobie poradzi z odprowadzeniem takiej ilości ciepła??

Dla małego przypomnienia jak to wygląda:

post-151180-1249650493_thumb.jpg

Edytowane przez smiglo83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toman napisał(a):

co znaczy " łapie się"? Czyżby cooler nie był centralnie umieszczony nad procesorem?

Chodzi o to że jak zdejmuje radiator z proca to widać jak na dłoni że pasta objeła tylko 3 rurki cieplne. paste rozprowadzałem metodą folii na palcu. Mam wrazienie że to chłodzenie już nie wyrabia przy takiej ilości ciepła. Dziś podczas 5 min stresu Orthosem organoleptycznie sprawdziłem i faktycznie tylko 3 z 4 rurek cieplnych były gorące (aż parzyły!). Możliwe że ten Xigmatek z sygnaturki nie wyrabia??

Edit: Doszedłem już po bitwie z myślami że powinienem wymienić chłodzenie na cos wydajniejszego. Teraz pytanie bo naczytałem sie wystarczająco: Mugen 2 czy Thermal right 120 TRUE??

Edytowane przez smiglo83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marecki306 napisał(a):

Ma/miał ktos sztuke z 40 tygodnia? (Q840) Jak sie kręci?

Mam E8400 Q842 i procek się kręci dosyć przyjemnie. 4.5GHz przy 1.38V (realnie), ale jak wiadomo różnie to jest z tymi prockami więc nie wiadomo na co się trafi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smiglo83 napisał(a):

Chodzi o to że jak zdejmuje radiator z proca to widać jak na dłoni że pasta objeła tylko 3 rurki cieplne. paste rozprowadzałem metodą folii na palcu. Mam wrazienie że to chłodzenie już nie wyrabia przy takiej ilości ciepła. Dziś podczas 5 min stresu Orthosem organoleptycznie sprawdziłem i faktycznie tylko 3 z 4 rurek cieplnych były gorące (aż parzyły!). Możliwe że ten Xigmatek z sygnaturki nie wyrabia??

Edit: Doszedłem już po bitwie z myślami że powinienem wymienić chłodzenie na cos wydajniejszego. Teraz pytanie bo naczytałem sie wystarczająco: Mugen 2 czy Thermal right 120 TRUE??

Thermalright jest lepszy ale mugen 2 jest też niezły, powiedziałbym więcej ale właśnie wróciłem z 3 dniowej eskapady po Wrocławiu i jestem wykończony % :wink:

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zakupiłem Thermalrighta 120 True Bloack. W porównaniu z Xigmatekiem niebo a ziemia. Temperatury spadły na True do 42 C w idłu i 61 w stresie więc to był opłacałny zakup. W czasie demontazu Xigmateka zauwazyłem że na dobrą sprawe tylko 2 rurki cieplne stykały sie bezpośrednio z procesorem (oczywiście 2 środkowe). Wniosek jeden system montażu tego Xigmteka pozostawia wiele do życzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój nowy nabytek:

Dołączona grafika

Batch: Q820A732

Vcore: 1.2V Bios / 1.166V Miernik

Niestety moje mobo pomimo wgrania najnowszego biosu źle wykrywa VID proca :/ Jest 1,1625 a powinno być 1,0625.

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borys-Tech napisał(a):

Mój nowy nabytek:

Dołączona grafika

Batch: Q820A732

Vcore: 1.2V Bios / 1.166V Miernik

Niestety moje mobo pomimo wgrania najnowszego biosu źle wykrywa VID proca :/ Jest 1,1625 a powinno być 1,0625.

pokaz jak sie dalej skaluje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUBA TM bardzo fajna sztuka ile potrzebuje do 4ghz?? Jakie vtt potrzebuje do tych 4.0 i 4.4ghz?? Jaki vid proca??

Niestety ja nic więcej nie pokażę bo moje mobo nie chcę za bardzo dogadać się z E0. Zależnie od restartu zmienia mi się vid proca :/ Niestety DFI nie wprowadziło żadnego nowego biosu od roku z tąd ten problem.

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi