Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

a z czym pokombinować jak mi ram nie chce chodzić 1:1 na wyższych mnożnikach (8-9) przy fsb >=450 bo to mnie strasznie denerwuje i ogranicza :D przy 5-5-5-5-15

wszystkie testy do proca są ok, ale te dla ramu się wywalają po paru sekundach (max 2 min dla 2.2V)

edit.

dla kompa z podpisu

Edytowane przez pick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie, ładnie - ja bym mu tam przywalił 1,7V i go jeszcze pomęczył wyżej - realnie widzę spokojnie 5,2-5,4 ;)

Nie jest tak fajnie, np DEVILKA E8600 na AC robił 4.9GHz, a na DI tylko 5.2GHz ;) Nie jest to kwestia doświadczenia, bo on ma spore, napięcia na pewno też nie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest tak fajnie, np DEVILKA E8600 na AC robił 4.9GHz, a na DI tylko 5.2GHz ;) Nie jest to kwestia doświadczenia, bo on ma spore, napięcia na pewno też nie :D

No zgoda ale bariera 5GHz myślę, że w tym przypadku jest do złamania ;) Edytowane przez TiGeR5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj wiecej na NB dla 2x2GB to raczej stanowczo za malo.

lepiej, ale jeszcze się pobawie żeby było stabilnie (bo jak na razie mi wywala test po pół godziny)

a jakie są rozsądne maxy dlo normalnej pracy, załóżmy 24/7 ?

Vcpu to ok 1.35

Vtt ?

Vnb ?

Vdram ?

PPL

przy AC i dobrym przepływie powietrza w budzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby drobna degradacja - a na jakich temperaturach pracował??

w te cieple dni 50st. przy grach max. 65st.

intelburntest grzał go do 75st., ale pilowalem go bardzo sporadycznie i wyrywkowo

Spróbuj zresetować bios i ustawić wszystko tak jak bylo wcześniej.

nic to nie dalo

orthosa na prio9 przechodzi dopiero na v1.27 a wcześniej bez problemu 5-7 godz na v1.23

wyraznie osłabł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w te cieple dni 50st. przy grach max. 65st.

intelburntest grzał go do 75st., ale pilowalem go bardzo sporadycznie i wyrywkowo

nic to nie dalo

orthosa na prio9 przechodzi dopiero na v1.27 a wcześniej bez problemu 5-7 godz na v1.23

wyraznie osłabł

No to chyba się zdegradował - temperatury w normie u mnie na takich samych działa - tylko kurde jakoś dziwne bo napięcie też w sumie całkowicie w normie - no zaczynam się bać o swoją sztukę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie pod warunkiem ze mamy dobre chlodzenie ale ja bym sie tam bal chociaz p35 to nie to co p45 :wink:

One dopiero przy takim V zaczynaja 'zyc'... Co do chlodzenia to nie ma to jak zwykla 120mm dmuchajaca na mostek... ;)

Codziennosc wskazana...

Dołączona grafika

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj nowy nabytek: E8400 Q842 8)

1,2v

Dołączona grafika

1,275v

Dołączona grafika

Wieczorem zobacze ile potrzebuje do 4,5ghz. Reszta sprzętu w sigu. Aha, fajnie by bylo gdyby wiekszość użytkowników podawala batche wlasnych procków, bardzo mi to pomoglo w wyborze

edit: Wygląda na to ze do 4,5ghz potrzebuje 1,36v, screena nie ma bo ne chcialem go katowac (wysokie temperatury)

Edytowane przez Marecki306

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie co do mojego E8400. Czy wszystko z nim w porządku.

E8400@3.0 GHz(333x9)1,20v(real 1,19v), stress Orthos temp. rdzeni 56-58 stopni.

E8400@3.6 GHz(400x9)1,25v(real 1,23v), stress Orthos temp. rdzeni 61-62 stopni.

E8400@4.0 GHz(446x9)1,35v(real 1,33v), stress Orthos temp. rdzeni 73-75 stopni.

Wyniki na boxowym zestawie, w budzie jeden wentyl wtłaczający i jeden wyciągowy.

Wszystko z tą sztuką OK ? Opłaca się do niego kupować NH-U12P ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, szybka i wyczerpująca odpowiedź. Ale może masz rację. Trochę się boję, że przekracza 70 stopni, w jakiejś recenzji czytałem, że ponad 70 jest już nie dobrze dla tego proca. Ciekawe o ile te tempy spadną jak założę jakieś konkretne chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, szybka i wyczerpująca odpowiedź. Ale może masz rację. Trochę się boję, że przekracza 70 stopni, w jakiejś recenzji czytałem, że ponad 70 jest już nie dobrze dla tego proca. Ciekawe o ile te tempy spadną jak założę jakieś konkretne chłodzenie.

Okolo ~10*.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji że na moją karte graficzną robi się bloczek postanowiłem pobawić się z napięciami i zejść jak najniżej.

Oto efekty:

NB - 1,41V

CPU - 1,36V

CPU PL - 1,52V

FSB - 1,24V

RAM - 2,2V obecnie działam na Crucialach PC2-5300 wyłącznie ponieważ 6GB mi nie potrzeba ;)

Proszę o opinie co myślicie o odczytach z everesta i o temperaturkach - wszystkie widać na screenie poniżej w gadżecie everesta.

Dołączona grafika

Edytowane przez TiGeR5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi