kuebk Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Z reguly nie powinno uzywac sie kilku programow do oczytu temperatur bo sie czasami wlasnie takie cuda moga dziac, nie mowie tutaj ze to akurat wina softwarowa ale na to mi to wyglada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) Też mi tak się wydaje. Wywaliłem Everesta i zacząłem od nowa robić testy. Czyli smarki 05 i 06 oraz orthos. Do tego pograłem w UT 3 ok 30 minut. Asus PC Probe caly czas mam w tle. Temperatura wciąż w normie. Jest to o tyle podejrzane, że wtedy temperatura dosłownie podskoczyla w sekundę. Zarówno w pierwszym i drugim przypadku do dokładnie 113'C. Wcale nie rosła, anie spadła poniżej tej wartości. I to wtedy kiedy korzystałem z Everesta. i PC Probe. Na razie wszystko jest ok, ale zaskoczyło mnie to bardzo. Edytowane 2 Października 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Tak jak napisalem wyzej, pewnie mu sie cos pojebalo z odczytami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Doradzi mi ktoś ? :-) Co za akcja 4104 mhz stabilnie na v 1.296 4140 potrzebuje już 1.352 To możliwe? Jak najbardziej możliwe. Skalowanie niestety może być różne. U mnie na 4,0 potrzeba 1,35 a na 4,2 już 1,42V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Tak ale w Twoim wypadku to jest różnica 200 mhz, u mnie 36 ! :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 I dalej jest tak jak napisal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Różnica 1MHz robi problem czasem - procesor po prostu powyżej jakieś wartości potrzebuje więcej papu i już. Tu nie ma granicy że to ma być 20-200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Gosu 4104 MhZ 1.288v(456x9) Wydaje mi się ,że płyta się gryzie powyżej wartości, umnie płyta powyżej 500 nie wyrabia jak już to na nb 1.4V i jest 512 stabilnie pobaw się w nb albo vvt do 1.3V. Aha nie wiem jak u asusa ale umnie na gigabyte np. jak da się mch reference auto albo normal 760Valbo powyzej to ledwo da się 4.2Ghz a jak się ustawi poniżej 0,755V to daje 4.6ghz pobaw się rożnami opcjami nie zawsze wyższe V daje lepsze rezultaty, 4.2ghz a 4.6ghz jest różnica :) Edytowane 4 Października 2009 przez hakerzmc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Tak ale w Twoim wypadku to jest różnica 200 mhz, u mnie 36 ! :huh:Sprawdź z ciekawości rdzenie z osobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 To da się sprawdzić rdzenie z osobna? Zmieniłem płytę na Asusa p5q deluxe i bez problemu leci fsb 550, kupowałęm ją wczoraj i byla testowana robi 600 fsb :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 gdzie kupiłes tą p5q delux ?? przez internet czy w sklepie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 (edytowane) gdzie kupiłes tą p5q delux ?? przez internet czy w sklepie ? A co to za roznica? Internet to tez przeciez sklep.... BTW i tak nie trafisz takiej samej sztuki ;] Jesli trafisz podobna to i tak nie sprawdzisz czy rzeczywiscie tak lata bo twoj proc pewnie konczy sie na 450FSB... Edytowane 4 Października 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Ok ziomka z forum Xtreme Addict, sprawdził mi ją zanim do niego przyjechałem. Polecam, wporzo gość i zna się na rzeczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 455x9 dla E8400 przy napięciu 1.28125 to chyba dobry wynik? Pytam bo mam okazje sprzedać cpu i nie wiem czy to będzie mądre :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Nazwalbym go takim lepszym sredniakiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 (edytowane) To da się sprawdzić rdzenie z osobna? Zmieniłem płytę na Asusa p5q deluxe i bez problemu leci fsb 550, kupowałęm ją wczoraj i byla testowana robi 600 fsb :-) Start > uruchom > msconfig > BOOT.INI > Opcje zaawansowane > /NUMPROC= Edytowane 7 Października 2009 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 No ok zrobiłęm to ustawiłem na 2 i co niby z tym dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 Teraz musisz podkręcać i sprawdzić które rdzenie są lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 Ale niby jak?Gdzie ja mam widzieć te rdzenie odzielnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supel Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Nie chciałbym duplikować postów, więc proszę zajrzyjcie tutaj :) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...d=3382062 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supel Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Ja mam takie zapytanie: W biosie na auto mam ustawione te napięcia: GTL, PLL, FSB, NB, SB. I tu się nasuwa -> zmienić z auto na mostkach czy zostawić ? Z tego co czytałem na forum to chyba raczej powinienem zmienić... A co z GTL, PLL i FSB ? Ogólnie sprawa miewa się tak KLIK. Dzięki z góry Wszystko fajnie, bardzo ładne napięcie na procka. Ale faktycznie PLL FSB NB SB powinienes ustawiż na sztywno, gdyż płyta potrafi zapodać "ładne" napięcia. GTL powinno się ruszać powyżej 4GHz - tak większość osób pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 (edytowane) Witam. Zmieniłem ostatnio system z xp sp3 x86 na win 7 rtm x64 i pojawiły się problemy ze stabilnością ale tylko w programach testujących. Wcześniej na xp'ku proc bez problemu przechodził wiele godzin orthosa nie mówiąc o super pi. Teraz na win7 wiesza się na orhosie po paru sek to samo na super pi. Sprawdziłem też prime i linx i też się wywalają. Co ciekawe 3d marki, gry i programu - wszystko działa stabilnie i nie ma żadnych zwiech. Co więcej obniżyłem taktowanie do standardowych 3gh i też się czasami wieszają te programy. Procek raczej nie jest zdegradowany bo chodził cały czas na standartowym napięciu na 3,6 ghz. (Kiedyś troszkę podkręcałem testowo do 4 ghz ale zmieniałem tylko pods. napięcie do max 1,35v) Komp. jak w sygnaturze poniżej. (chłodzenie prcesora to ultima 90i - temp nie przekracza nigdy 60 st) Czy to wina nieprzystosowania programów typu orthos / superpi do win7 i 64 bitów? W takim razie czym teraz testować? Edytowane 11 Października 2009 przez Gromitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 trochę się ochłodziło i dla sportu pocisnąłem mojego cepa :wink: w sumie mój egzemplarz jest lekko dziwny bo np na 4,8 ghz nie za bardzo chce wstać a jak mu dałem 4842mhz to i super pi mi machnął , nawet wstaje przy 4,9 ale jest mu za gorąco chyba i łapie zwieche http://hwbot.org/result.do?resultId=908199 sp32 zrobił przy 4770 , ale tu dało by sie pewnie poprawić choć tu już przy lepszym chłodzeniu bo nie mam cepa na zamiane http://hwbot.org/result.do?resultId=908202 POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 trochę się ochłodziło i dla sportu pocisnąłem mojego cepa :wink: w sumie mój egzemplarz jest lekko dziwny bo np na 4,8 ghz nie za bardzo chce wstać a jak mu dałem 4842mhz to i super pi mi machnął , nawet wstaje przy 4,9 ale jest mu za gorąco chyba i łapie zwieche http://hwbot.org/result.do?resultId=908199 sp32 zrobił przy 4770 , ale tu dało by sie pewnie poprawić choć tu już przy lepszym chłodzeniu bo nie mam cepa na zamiane http://hwbot.org/result.do?resultId=908202 POZDRO Calkiem, calkiem ten procek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Calkiem, calkiem ten procek ;)no szukałem go swego czasu trochę , musiał by go choć zwodować i wtedy jeszcze pognębić , ale jakoś czasu ani funduszy za wiele nie ma <_< bo ciągle coś POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 (edytowane) no szukałem go swego czasu trochę , musiał by go choć zwodować i wtedy jeszcze pognębić , ale jakoś czasu ani funduszy za wiele nie ma <_< bo ciągle coś POZDRO A z kąt jesteś? Bo ja mam Ultre 120 Extreme która pokazała na co ją stać i wyszło takie coś: Jest to 4 czas na świecie według HWBot.org do 3miejsca zabrakło mi 0,001s ale dowiedziałem się o tym jak skończyłem podkręcać a zacząłem dodawać wynik więc już nie chciało mi się kręcić ale może następnym razem na lepszym chłodzeniu. Taktowanie podczas robienia super pi wynosiło 4.62Ghz Jak byś chciał to chłodzenie można by i na twoim procesorze wykorzystać, a i jeszcze zapowiada się u mnie SS więc jak tylko byś chciał to możemy się dogadać i pobić trochę rekordów. Edytowane 12 Października 2009 przez KamilGrzbiecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 (edytowane) A z kąt jesteś? Bo ja mam Ultre 120 Extreme która pokazała na co ją stać i wyszło takie coś: Jest to 4 czas na świecie według HWBot.org do 3miejsca zabrakło mi 0,001s ale dowiedziałem się o tym jak skończyłem podkręcać a zacząłem dodawać wynik więc już nie chciało mi się kręcić ale może następnym razem na lepszym chłodzeniu. Taktowanie podczas robienia super pi wynosiło 4.62Ghz Jak byś chciał to chłodzenie można by i na twoim procesorze wykorzystać, a i jeszcze zapowiada się u mnie SS więc jak tylko byś chciał to możemy się dogadać i pobić trochę rekordów. Szkoda, ze nie masz IV-go miejsca w poprawnosci pisania. 1M rzeczywiscie go wygrzalo... Na tanszym o 100zl chlodzeniu tez bys to zrobil. Na boxowym coolerze przy 5GHz wchodzilem do Windowsa. Pozdro Edytowane 13 Października 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 A z kąt jesteś? Jest to 4 czas na świecie według HWBot.org do 3miejsca zabrakło mi 0,001s ale dowiedziałem się o tym jak skończyłem podkręcać a zacząłem dodawać wynik więc już nie chciało mi się kręcić ale może następnym razem na lepszym chłodzeniu. Taktowanie podczas robienia super pi wynosiło 4.62Ghz Jak byś chciał to chłodzenie można by i na twoim procesorze wykorzystać, a i jeszcze zapowiada się u mnie SS więc jak tylko byś chciał to możemy się dogadać i pobić trochę rekordów. osobiście ma taphonna , podczas testów dokładam kilka wiatraków i jest w miarę nieźle ale wiadomo przyrost temperatury jest dość spory gdy już się wchodzi w wyższe partie mhz-owe :rolleyes: , nie jadę jakoś mocno hardcorowo bo nie mam w tym momencie zastępczej platformy - na dniach jednak dostanę lapsa z firmy to wtedy troche mogę bardzie pocisnąć - choć fakt wiele na takim chłodzeniu już nie wyciągnę Mieszkam ok 40 km od poznania - więc raczej spotkanie będzie ciężko zorganizować bo praca skutecznie mi zabija tydzeń , czasem też weekend - choć tu ewentualnie była by jakaś szansa POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Szkoda, ze nie masz IV-go miejsca w poprawnosci pisania.Oj pomyliłem się szybko pisałem ;) A co do możliwości spotkania się to najlepiej w jakiś dłuższy weekend żeby było dużo czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Czy teraz kupujac nowego E8400 w sklepie trafia sie raczej na padaki czy calkiem ok modele? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...