Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! mógł by mi ktoś powiedzieć od czego zależy wynik w everest mem test(cahe test) Ll1,L2, cahe.Chodzi mi głównie o mój słaby wynik na e8400 4ghz a dokładnie L2 cahe LATENCY na poziomie 4-5 ns,czy dzielnik ma na to jakiś wpływ ???,proszę o odpowiedz

a co ja mam ....8,5 ns

tez jestem ciekaw .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio trochę "wypadłem z obiegu" - wie ktoś przypadkiem czy w PL można gdzieś kupić e8400 E0 czy na razie E0 to tylko e8600?

We wtorek przyszedl do niego E8500 z 20 tygodnia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wtorek przyszedl do niego E8500 z 20 tygodnia :)

I jest teraz u mnie :wink:

4GHz @ 1.27V (ORTHOS)

4.5 GHz @ 1.45V (SuperPI 32M / 3DMarki)

Średniak, ale ogólnie zadowolony jestem :P

Edytowane przez KonradGT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HMm dziwna sprawa.

Mnozik 9 - FSB 410(3,7Ghz) . Ratio ramu 4:3 - 1093MHz. Napiecie 1.23V. Chodzi bez zarzutu, stabilnie.

Mnoznik 7 - FSB 533(3,7GHz) . Ratio ramu 1:1 - 1066MHz. Napiecie 1,23V czyli to samo . Wywala bledy w orthosie po 1min. I ogolnie jakos wolniej chodzi.

Ktos mi powie dlaczego ?:D Bylbym wdzieczny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ! mógł by mi ktoś powiedzieć od czego zależy wynik w everest mem test(cahe test) Ll1,L2, cahe.Chodzi mi głównie o mój słaby wynik na e8400 4ghz a dokładnie L2 cahe LATENCY na poziomie 4-5 ns,czy dzielnik ma na to jakiś wpływ ???,proszę o odpowiedz

Wynik na poziomie 4-5ns jest normalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HMm dziwna sprawa.

Mnozik 9 - FSB 410(3,7Ghz) . Ratio ramu 4:3 - 1093MHz. Napiecie 1.23V. Chodzi bez zarzutu, stabilnie.

Mnoznik 7 - FSB 533(3,7GHz) . Ratio ramu 1:1 - 1066MHz. Napiecie 1,23V czyli to samo . Wywala bledy w orthosie po 1min. I ogolnie jakos wolniej chodzi.

Ktos mi powie dlaczego ?:D Bylbym wdzieczny :D

Za malo V na NB ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to że zmniejszyles mnoznik a podbiles FSB. Jesli podbijasz FSB to musisz zwiekszyc napiecie na NB :mur: Na Asusie P5E bedzie to napewno cos powyzej 1.6V... Do 450Mhz wystarczy 1.55.

Hmm a bedzie to mialo jakis negatywny wplyw na plyte glowna ?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowales juz cos krecic ?

jak wyniczki ?

I jest teraz u mnie :wink:

4GHz @ 1.27V (ORTHOS)

4.5 GHz @ 1.45V (SuperPI 32M / 3DMarki)

Średniak, ale ogólnie zadowolony jestem :P

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie sie bardzo grzał NB. Palcem to go nie dotkniesz. Bez nawiewu nie polecam.

Co do nawiewu...to sa skierowane na niego 2 wiatraczki jeden 140mm ( od gory) drugi 120mm ( z boku) sa oddalone od niej o jakies ja wiem...5cm.

Byly w budzie Antec 300 :

http://www.komputronik.pl/Obudowy/Antec/se...pelny,id,54881/

Trzeci mam na dole ale ten nie wazny :P bo nie idzie na plyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jeszcze co on potrafi na czymś zimniejszym :P

4.65GHz @ 2core @ 1.55V robi do 3DMarków ;] Jednak to nie jego ostatnie słowo :D

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=406109 -> coś tam na szybko @ 1.5V.

Nie mam szczęścia do procków :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jeszcze co on potrafi na czymś zimniejszym :P

4.65GHz @ 2core @ 1.55V robi do 3DMarków ;] Jednak to nie jego ostatnie słowo :D

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=406109 -> coś tam na szybko @ 1.5V.

Nie mam szczęścia do procków :(

przy minus 90-100 śmiem twierdzic że będzie dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

A to że zmniejszyles mnoznik a podbiles FSB. Jesli podbijasz FSB to musisz zwiekszyc napiecie na NB :mur: Na Asusie P5E bedzie to napewno cos powyzej 1.6V... Do 450Mhz wystarczy 1.55.

Zależy jaki PL. U mnie do PL 9 wystarczy domyślne 1.25 V. Nie wiem jak z X38 ale wielkich różnic nie powinno być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja też stałem się posiadaczem procesora z tej serii (E8400 VID: 1,2250) - z jakiego miesiąca nie interesowałem się na razie.

I w zasadzie chciałem się już zacząć żalić jaka padaka mi się trafiła ale przejrzałem posty z ostatnich 10 stron i:

- na 3.6@Vdef niestety reboot w orthosie

- na 3.6@Vdef+25mV (1,25V w BIOS, 1.216 Cpu-Z) jak na razie stable (orthos 30min na szybko). Czyli super nie jest, ale tragedii jak u niektórych też nie ma.

Z tego co widzę, ale niech mnie ktoś poprawi, ale 48-50 stopni @3.6 w stresie na Real Temp (SpeedFan i CoreTemp - pokazują +10stopni) przy Karakorum, to też chyba przyzwoity wynik. A co do tych temperatur to prawda jak zwykle leży po środku i chyba prawdziwym wynikiem jest +5 stopni, bo wg artykułu od Ananda Tjmax dla E8xxxx to jest ani 95 (RealTemp), ani 105 (CoreTemp i reszta) ale 100 :)

Oczywiście nie ma dymu bez ognia. Niestety trafiła mi się sztuka z zwalonym DTS bo w idle (z EIST) pokazuje 22 i 37 stopni (Real Temp). I teraz pytanie który odczyt jest prawdziwy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę, ale niech mnie ktoś poprawi, ale 48-50 stopni @3.6 w stresie na Real Temp (SpeedFan i CoreTemp - pokazują +10stopni) przy Karakorum, to też chyba przyzwoity wynik. A co do tych temperatur to prawda jak zwykle leży po środku i chyba prawdziwym wynikiem jest +5 stopni, bo wg artykułu od Ananda Tjmax dla E8xxxx to jest ani 95 (RealTemp), ani 105 (CoreTemp i reszta) ale 100 :)

Oczywiście nie ma dymu bez ognia. Niestety trafiła mi się sztuka z zwalonym DTS bo w idle (z EIST) pokazuje 22 i 37 stopni (Real Temp). I teraz pytanie który odczyt jest prawdziwy?

Jakim cudem masz 50* w stesie na karakorum?? Ja na swoim mam 66* przy 4GHz (1.325V), a przy 3.6Ghz (1.25V)mam 60* :blink:

Jakiej pasty uzyles do karakorum??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim cudem masz 50* w stesie na karakorum?? Ja na swoim mam 66* przy 4GHz (1.325V), a przy 3.6Ghz (1.25V)mam 60* :blink:

Pasta Zalman'a. Karakorum na 1400RPM, a do tego z przodu Pentagram 80mm wciągający (w koszyku na dyski) i Fander 120mm @ 1000 RPM wyciągający z tyłu. Z tego co jeszcze zauważyłem jak otworzę obudowę to jest cieplej niż przy zamkniętej.

Pytanie jeszcze jakim programem mierzysz (Real Temp 2.7 z Tjmax ustawiony na 95)?

Edytowane przez Mroziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek prockowi nie rowny, takt w takt i V w V moga miec i po 20*C roznicy, mowa tu o odczycie programowym z tych dokladnych czujnikow w prockach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta Zalman'a. Karakorum na 1400RPM, a do tego z przodu Pentagram 80mm wciągający (w koszyku na dyski) i Fander 120mm @ 1000 RPM wyciągający z tyłu. Z tego co jeszcze zauważyłem jak otworzę obudowę to jest cieplej niż przy zamkniętej.

Pytanie jeszcze jakim programem mierzysz (Real Temp 2.7 z Tjmax ustawiony na 95)?

Ja na swoim mam Arctic Silver 5, do tego dwa wentyle z przodu i z tylu @1200rpm, na karakorum mam 1500rpm.

Mierze realtempem 2.7 z Tjmax ustawionym na 95*

procek prockowi nie rowny, takt w takt i V w V moga miec i po 20*C roznicy, mowa tu o odczycie programowym z tych dokladnych czujnikow w prockach..

Tu sie zgodze, ale wydaje mi sie ze nie moze byc az takiej rozbieznosci, chyba ze mam zle nalozona paste lub mam za maly docisk karakorum do procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu sie zgodze, ale wydaje mi sie ze nie moze byc az takiej rozbieznosci, chyba ze mam zle nalozona paste lub mam za maly docisk karakorum do procka.

Ewentualnie jeszcze trochę za mało pasty (chociaż ja też dużo nie dałem), bo trochę może wejść pomiędzy Heat pipe'y w Karakorum. A jak montowałeś Karakorum - bo ja wszystko wyjąłem z kompa i od nowa składałem.

Tylko pamiętaj, że ja mam proca z zwalonym DTS (chociaż w stresie wydaje się działać jak należy) - i może trochę przekłamywać. Ale tu niech się eksperci wypowiedzą - To mój pierwszy C2D z taką usterką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie jeszcze trochę za mało pasty (chociaż ja też dużo nie dałem), bo trochę może wejść pomiędzy Heat pipe'y w Karakorum. A jak montowałeś Karakorum - bo ja wszystko wyjąłem z kompa i od nowa składałem.

Tylko pamiętaj, że ja mam proca z zwalonym DTS (chociaż w stresie wydaje się działać jak należy) - i może trochę przekłamywać. Ale tu niech się eksperci wypowiedzą - To mój pierwszy C2D z taką usterką.

Chlodzonko montowalem gdy mialem wszystko wyjete. Co do pasty to wydaje mi sie ze nalozylem jej wysarczajaco duzo ;)

Powiedz mi czy w stresie twoj radiator od karakorum jest cieply??

Edytowane przez Proofit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi