Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

wracajac do tematu procesorow ;) ...trafila mi sie taka oto sztuka:

niestety czujka jest walnieta :|

i w zasadzie wiecej nei testowalem jak narazie...

Jakie chłodzenie ??

I pytanie ogólne, czy warto dzisiaj przesiadać sie mając E8400@3.6GhZ na inny proc ?? Czy nadal Quad-y wypadają gorzej w grach?? <_<

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie chłodzenie ??

I pytanie ogólne, czy warto dzisiaj przesiadać sie mając E8400@3.6GhZ na inny proc ?? Czy nadal Quad-y wypadają gorzej w grach?? <_<

A wiesz, że nie cytujemy obrazków?

Jak nie to polecam lekturę regulaminu!

Warto się przesiadać, jeżeli możesz wykorzystać ich potencjał.

W dalszym ciągu tylko kilka gierek robi użytek z 4 jajek. Jeżeli chcesz kupić proca tylko do gier to wg mnie szkoda kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie chłodzenie ??

:) prosciej sie chyba nie da wytlumaczyc,jak masz quada i c2d o tej samej ilosci cachu i tech i tym samym zegarze nie bedzie zadnej roznicy,ale jak gra bedzie wkorzystac z 4jaj quad bedzie lepszy

W wiekszosci przypadkow ludzie wybieraja c2d,bo nie ma za duzo gier ktore korzystaja z 4jaj,mozna latwiej podkrecic i sie mniej grzeja ;)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak btw. jak czytam o celowym ubijaniu sprawnych procow zeby wymiane dostac bo a nuz sie bedzie lepiej krecic to sie noz otwiera...

Zlodziejstwo i oszustwo w czystej postaci, rece bym poobcinal, ciekawe czy ktos sie zastanowil chwile nad tym co tak na prawde robi.

Juz pomijam fakt ze przez takich wlasnie cwaniaczkow moze Intel w koncu poblokowac mozliwosc OC i sie skonczy zabawa zupelnie (o czym byla mowa z nehalemem- ze OC bedzie tylko dostepne dla topowych modeli).

i ja sie dziwie ze moderatorzy pozwalaja na takie rzeczy, zglosilem raport ale widze ze bezskutecznie,

ciekawe czym sie rozni takie celowe ubijanie procesora od sciagania i crackowania gier bo moim zdaniem to jedno i to samo ale jak widac dla niektorych to jest roznica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dodajmy do tej grupy ludzi którzy korzystają z zasilaczy noname , megabajt i innego ś.c.i.e.r.w.a bo oni tez dobijają sprzęt tylko nieświadomie. Intel musi ponosić koszty przodowania w rynku procesorów cywilnych , gdyby była taka sytuacja u AMD było by to samo. Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku, skoro procesor nie chce być stabilny na 1,2xV @4GHz to dać mu więcej V i niech śmiga, spali się to dopiero iść po RMA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie życie... Intel szczyci się, że jego procesory są dobre do OC (AMD oficjalnie nie wspiera overclockingu), więc musi ponosić takie straty. Na szczęscie dla Intela jest to niewielki odsetek użytkowników.

Drobna uwaga. Moze i oficjalnie nie popiera tego samo AMD , ale napisz to i owo w temacie intel vs amd na labie to wejdzie odpowiednia osoba i bedzie linkowac swietne wyniki AMD , tak samo jak i kiedys rekordy Asusa...tylko , ze malo kto wie , ze to po modach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. AMD nie wspiera OC ..? To czemu wydali nowy chipset 790 GX i czemu się chwalą, że ma mieć lepsze właściwości OC ..? Co do Intela.. Jak wieści niosą, OC się skończy - przynajmniej za małe pieniądze. Dwa - gdzieś czytałem, że Nahalema poderwali do 4ghz - niby rewelacja.. Ja na razie wolę się "podniecać" 4GHz z małym kawałkiem u czegoś na co mnie stać :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dni mam E8200 chłodzonego Pentagramem Karakorum, Asusa P5K Pro, 2GB Patriotów i Chiefteca 600W.

Udało mi się dociągnąć do 3,8GHz i zastanawiam się, czy jest sens próbować dalej... na razie wygląda to tak:

http://fileserver7.jpghosting.com/images/S...fff390d24d4.jpg

BIOS:

http://i106.photobucket.com/albums/m273/voidhead/Z022.jpg

http://i106.photobucket.com/albums/m273/voidhead/Z023.jpg

http://i106.photobucket.com/albums/m273/voidhead/Z024.jpg

Przy tych ustawieniach Windows chodzi stabilnie, także Stress Prime nie zgłasza problemów (patrz pierwszy screen), jednak jedna gra zwiesiła komputer do tego stopnia, że potrzebny był reset.

Co mogę jeszcze zmienić? Zastanawiałem się nad zwiększeniem napięcia na northbridge'u. Teraz jest tylko 1.25V. Ile mogę dać, żeby nie ryzykować? To samo z procesorem - jest 1.35, jaka wartość jest OK?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na NB do 1.5Volta na codzień jezeli go chłodzisz czymś...

na procka do 1.4v na codzień bezpiecznie

Radiator (ten z napisem "Asus") na chipsecie jest dość spory, chyba powinien wystarczyć? :?

http://img227.imageshack.us/img227/3525/p5kpro03ht0.jpg

Edytowane przez goshua

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator (ten z napisem "Asus") na chipsecie jest dość spory, chyba powinien wystarczyć? :?

http://img227.imageshack.us/img227/3525/p5kpro03ht0.jpg

słuchaj nie szacuj tylko dotknij paluchem jak parzy to jest BEEE jak jest ciepły troche po obciązeniu to jest OK... zresztą sam zobaczysz bo przegrzewający sie chipset powoduje niestabilnosć kompa... mysle ze ten radiator bez nawiewu to za mało pamietam testy tej płyty to jest jej bolączka ze NF650i sie grzeje bardzo o ile nie pomyliłem modeli p5n SLI tak?? ja bym tam zamocował jakiś wiatraczek 80mm i go puscił na 7 voltów albo nawet na 5 by było cicho co wiatrak to wiatrak sam pasyw to za mało.. ja bym w ogóle nie krecił nic bez usprawnienia tego mobo...

pozdro

edit: sorry zagapiłem sie to jest p5k... a nie ta co napisałem powyżej... mój błąd :lol: ale i tak daj nawiew

Edytowane przez Elviso26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może was zainteresuje.

IntelBurnTest

http://www.start64.com/index.php?option=co...7&Itemid=76

Benefits of using Linpack:

1. More accurate than Prime95 Small FFTs/Blend.

2. Takes less time to tell if your CPU/RAM is unstable than Prime95 (usually something like 8 minutes Linpack vs 40 hours under Prime95).

3. Use the same stress-testing engine that Intel uses to test their products before they are packed and put on shelves for sale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może was zainteresuje.

IntelBurnTest

Ciekawe, trzeba się będzie przyjżeć bliżej aplikacji. Wg wstępnego testu, po 3 minutach miałem 6/20 testów passed. Natomiast orthos wywala się dopiero po 30min-1h na tych samych taktach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka!

jak macie ustawiony STRAP? pytam sie bo z tego co pisza w tym artykule http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426-12

wynika ze wieksza wydajnosc osiagniemy ustawiajac nizszy STRAP i wyciagajac wyzej FSB!

a jak to u Was wyglada?

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Jeśli mobo pozwala na ręczne ustawienie Performance Level to ustawienie strapa nic nie daje. Jeśli PL ustawiany jest automatycznie to niższy strap ustawia niższe PL, wtedy uzyskujemy niższe max FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mobo pozwala na ręczne ustawienie Performance Level to ustawienie strapa nic nie daje. Jeśli PL ustawiany jest automatycznie to niższy strap ustawia niższe PL, wtedy uzyskujemy niższe max FSB.

A wiesz ze rodzaj dzielnika tez wplywa na PL? Pozatym, wiekszosc rzeczy jakich piszecie tutaj o strapach to pomiedzy bajki mozecie wsadzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz ze rodzaj dzielnika tez wplywa na PL? Pozatym, wiekszosc rzeczy jakich piszecie tutaj o strapach to pomiedzy bajki mozecie wsadzic.

czyli reasumujac 2 powyzsze posty jesli mozemy ustawiac recznie PL w biosie to nie ma sensu zabawa w przestawianie Strapa tak?

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Tak.

A że dzielnik wpływa też wiem. Na IP35 mi dzielnik zmieniał PL, najniższe miałem przy 1:1 (PL 8 przy FSB 450 MHz na 1.25 V NB).

Inna kwestia to że PL wpływa na wydajność w jeszcze mniejszym stopniu niż główne timingi pamięci, no ale do Super PI w sam raz zabawa dobra.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to nie jest czasem tak ze:

- strap to okreslenie na grupe timingow nb/mch

- PL nalezy do grupy tych timingow i jest najistotniejszy z nich dla przepustowosci/czasu dostepu pamieci

- porownojac PL do glownych timingow pamieci niski PL daje duzo lepsze efekty niz niski np tCL

- pomimo recznej regulacji strapa czasami mozemy zmienic osobno PL (np na DFI)

?

swoja droga ciekawi mnie ostatnio jaki dobor nastepujacych parametrow:

czestotliwosc pracy pamieci, jej timingi, strap, dzielnik, PL, fsb

bedzie najlepszy pod katem wydajnosci i czy w ogole ustawianie tego ma sens do czegos innego niz superpi.

Edytowane przez ciukacz2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoja droga ciekawi mnie ostatnio jaki dobor nastepujacych parametrow:

czestotliwosc pracy pamieci, jej timingi, strap, dzielnik, PL, fsb

bedzie najlepszy pod katem wydajnosci i czy w ogole ustawianie tego ma sens do czegos innego niz superpi.

Oczywiście, że ma to sens i przekłada się na wydajność. Polecam test płyty RAMAPGE FORMULA. Wszystko pięknie opisane.

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3208&p=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od dłuższego czasu poszukuję jakiegoś fajnego e8200/e8400 z OC tak 3,6-3,8 wiecej nie potrzebuje może możecie mi kogoś polecić albo ktoś z Was sprzedaje procka . Za wszelkie info byłbym bardzo wdzięczny . Wiem że takie info do działu kupie ale tam mniej ludzi zapewne zagląda niż tu w ten temat:)

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że ma to sens i przekłada się na wydajność. Polecam test płyty RAMAPGE FORMULA. Wszystko pięknie opisane.

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3208&p=1

juz kiedys czytalem ten artykul i kilka innych na pokrewne tematy i wiem jakie sa wyniki po tego rodzaju tweakach.

mi chodzi o wplyw na wydajnosc w czym innym niz benchmarki.

co z tego ze ram zyska nawet 2GB/s przepustowosci skoro crysis bedzie chodzil o 0.5 fps szybciej a ram/nb bedzie 5 stopni wiecej sie grzal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest może osoba na tym forum co ma procka od tego gościa z allegro?

Interesuje mnie jak się one kręcą :wink:

http://www.allegro.pl/item426596009_core_2...pk_fvat_gw.html

Ja mam procka od tego gostka tylko dałem 399zł E8500 :D

po wstępnych podkręcaniach wygląda to tak : klik ale spokojnie idzie na 4,2GHz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od dłuższego czasu poszukuję jakiegoś fajnego e8200/e8400 z OC tak 3,6-3,8 wiecej nie potrzebuje może możecie mi kogoś polecić albo ktoś z Was sprzedaje procka . Za wszelkie info byłbym bardzo wdzięczny . Wiem że takie info do działu kupie ale tam mniej ludzi zapewne zagląda niż tu w ten temat:)

A ja nic nie kombinowałem z żadnymi selektami i kupiłem pierwszy lepszy E8400 i bez bólu poszedł na 4050Mhz

PIC

Edytowane przez TigerA1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ja sie dziwie ze moderatorzy pozwalaja na takie rzeczy, zglosilem raport ale widze ze bezskutecznie,

ciekawe czym sie rozni takie celowe ubijanie procesora od sciagania i crackowania gier bo moim zdaniem to jedno i to samo ale jak widac dla niektorych to jest roznica

wybacz ale chrzanisz kolego bo to co napisałeś wychodzi z perspektywy włąsnie takiej osoby która w.w. czynnosci robi... ja np nie krakuję gier i nie sciągam.. nie do wiary prawda??

imo człowiek który napisał że mu sie nóz w kieszeni otwiera ma calkowitą rację bo wychodzi tutaj typowe Polskie Cwaniactwo które jest powodem do wstydu na całym swiecie..byle by sie tylko darmowo nachapać w barze sałatkowym... wezmę swój talerz z domu i nawalę pietruchy czubato... echhh szkoda gadać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi