hyper_2002 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Włącz Linpacka to ci sporo podskoczy temperatura. A w BIOS-ie jakie napięcie masz ustawione?Czemu ma podskoczyć ? Przecież Orthos też zużywa 100% CPU ?? Napięcie w Biosie 1.38 z jakimś kawałkiem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 W zwiazku z przesiadka z 2160 na 8400, musze tez zmienic chlodzenie. Mysle o TR Extreme 120 (kieruje sie tylko i wylacznie testami prasowymi - wiec jak macie zgola inne opinie albo propozycje - bardzo bym o nie prosil) ale nie mam pojecia, jaki cooler do tego wybrac. Mozna proscic o porade. Przedzial cenowy 0-100 :) Myslalem o Xthermal 120pro, ale... w tym popiep... kraju nie ma dystrybutora tej firmy. Noctua tez odpada. KOlorystycznie nie pasuje do calosci, lol. Mam zmodowana obudowe i brazowa kupa zepsulaby caly efekt. W gre wchodza: czarny, czerwono-czarny, lub przezroczysty (bez led..) Z gory dziekuje za podpowiedzi. Weź to co mam w opisie, dobre, nie drogie i ciche. (niestety wiatrak jest z niebieskim podświetleniem ale to możesz zmienić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Weź to co mam w opisie, dobre, nie drogie i ciche. (niestety wiatrak jest z niebieskim podświetleniem ale to możesz zmienić) Jutro odbieram COOLER THERMALRIGHT Ultra 120 eXtreme TRUE Black - Limited Edition + SCYTHE S-FLEX SFF21F 120mm fan 1600rpm + pasta AKASA AK-191SM, 12cm Crystal clear frame. Wiem, ze do Thermalright'a dolaczona jest pasta, ale porownywalem testy obu past. Roznica jest kliku stopniowa. Moze to nie wiele, ale za 17 zl? Czemu nie sprobowac :D ... Ale dzieki za porade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 którego programu używać do sprawdzania stabilnosci sys po OC ?? I czy po nieudanym OC, czyli za male napiecie na procka dalem i mi sie komp wywala, to moze sie cos uszkodzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) którego programu używać do sprawdzania stabilnosci sys po OC ?? I czy po nieudanym OC, czyli za male napiecie na procka dalem i mi sie komp wywala, to moze sie cos uszkodzic? Ja znam dwa. Orthos, ktorego powinno sie "zapuszczac" na kilka godzin oraz Burn Test, ktorego test trwa ok 15 minut, ale podobno katuje procesor tak, jak robi to Orthos przez te pare h :) Do sprawdzenia pamieci: chyba memtest - ale niech koledzy mnie poprawia, jak sie myle. Osobiscie nigdy nie korzystalem z tego programu. Do badania stabilnosci grafiki: Furmark. Chetnie sam sie dowiem, czy sa inne - mniej, badz bardziej wirygodne - programy do badania stabilnoscu systemu. Co do pdania systemu. Oczywiscie, istnieje ryzyko uszkodzenia OS samego w sobie. Nieprawidlowa zamnknieta biblioteka, czy inne newralgiczne dla systemu pliki... jak w zyciu :) Ale sprzet to raczej nie ulegnie uszkodzeniu. przynajmniej moj jeszcze zyje, a sporo resetow przezylem - szczegolnie przy testowaniu OC i sprawdzania sabilnosci. Edytowane 8 Października 2008 przez Burdoror Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) Wiele programów używa 100% procesora a temperatury dalekie od maksymalnych. Włącz Linpacka to zobaczysz że wzrosną, przy wysokim taktowaniu i napięciu są znacznie wyższe niż w ORTHOSie. A przy Linpacku napięcie podawane przez programy jest u mnie o 0.01 niższe niż przy ORTHOSie, nie mówiąc o wszystkim innym. To pokazuje że ten program najbardziej obciąża proca. Ogólnie bardzo duży Vdrop, bo w BIOS-ie mam ustawione 1.375 V. 4050 chodzi u mnie na 1.45 V BIOS (1.37 programy, w stresie, w idle powyżej 1.4), ale przy Linpacku temperatury przekraczają już 80 stopni. Ogólnie takie napięcie chyba niezbyt zdrowe już, więc raczej zostaję przy 3825. A Linpack też świetnie wykrywa niestabilność pamięci. Edytowane 8 Października 2008 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 a czy przy OC CPU podnosi sie takze taktowanie RAMu, Karty graficznej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Wiele programów używa 100% procesora a temperatury dalekie od maksymalnych. Włącz Linpacka to zobaczysz że wzrosną, przy wysokim taktowaniu i napięciu są znacznie wyższe niż w ORTHOSie. A przy Linpacku napięcie podawane przez programy jest u mnie o 0.01 niższe niż przy ORTHOSie, nie mówiąc o wszystkim innym. To pokazuje że ten program najbardziej obciąża proca. Ogólnie bardzo duży Vdrop, bo w BIOS-ie mam ustawione 1.375 V. 4050 chodzi u mnie na 1.45 V BIOS (1.37 programy, w stresie, w idle powyżej 1.4), ale przy Linpacku temperatury przekraczają już 80 stopni. Ogólnie takie napięcie chyba niezbyt zdrowe już, więc raczej zostaję przy 3825. A Linpack też świetnie wykrywa niestabilność pamięci. nie wydaję mi się żeby to było możliwe... próbowałem jeszcze burntest-em i tempy takie same... Skok o 20 stopni ?? Jakim cudem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Odpale Linpacka dopiero po zmianie chlodzenia. Teraz brak mi odwagi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 im wieksze jest napiecie procesora tym co ? wiecej pradu zuzywa szybciej sie grzeje czy co ?? Bo nie rozumiem czemu kazdy probuje zrobic jak najwiesze oc przy jak najmniejszym napieciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Sadze,, ze mozliwe. Znalazlem to: 3116618[/snapback] im wieksze jest napiecie procesora tym co ? wiecej pradu zuzywa szybciej sie grzeje czy co ?? Bo nie rozumiem czemu kazdy probuje zrobic jak najwiesze oc przy jak najmniejszym napieciu Zasada jest prosta. Im wiecej "papu", tym wieksze temperatury. Wieksze teperatury = krotsza zywotnosc procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 im wieksze jest napiecie procesora tym co ? wiecej pradu zuzywa szybciej sie grzeje czy co ?? Bo nie rozumiem czemu kazdy probuje zrobic jak najwiesze oc przy jak najmniejszym napieciu sorry ale... do szkoły chodziłeś ? polecam lekturę OC od podstaw, na podstawie twoich pytań widać ze pojęcia nie masz więc google twoim przyjacielem oraz to oto forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 W wolnym czasie zapodam fotki jak wygląda u mnie różnica w temperaturach między tymi programami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) Vcore 1.352V OCCT chodził przez 40min i nie wysypał się - max temp 59*C LINPACK - po trzech minutach nastąpił restart - max temp 72*C Pomiar programem REALTEMP. Obniżenie Vcore do def i oto test. max temp podczas testu to 57C :blink: Edytowane 8 Października 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 im wieksze jest napiecie procesora tym co ? wiecej pradu zuzywa szybciej sie grzeje czy co ?? Bo nie rozumiem czemu kazdy probuje zrobic jak najwiesze oc przy jak najmniejszym napieciu Moze na przykladzie kolega zrozumie: E8400 3,0GHz @ 4050MHz 1.36V - okolo 65 stopni po godzinie w Orthosie E8400 3,0GHz @ 4050MHz 1.216V - max 50 stopni po godzinie w Orthosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 (edytowane) LINPACK w akacji. Musiałem obniżyć FSB z uwagi na niestabilność. Po godzinie testu takie tempy. Testując OCCT stwierdziłem stabilność systemu dokładnie w tym samym miejscu. Do testowania pamięci też się niebardzo nadaje co udowodnili na XS. Dopiero po ponad godzinie zasygnalziował błąd gdzie memtest zrobił to po 2min. Jak dla mnie przydatność tego programu jest średnia. Program LINPACK można pobrać stąd: http://www.intel.com/cd/software/products/.../eng/363184.htm Edytowane 9 Października 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 Moze na przykladzie kolega zrozumie: E8400 3,0GHz @ 4050MHz 1.36V - okolo 65 stopni po godzinie w Orthosie E8400 3,0GHz @ 4050MHz 1.216V - max 50 stopni po godzinie w Orthosie aha, ale jeżeli się da za male napiecie to system zaczyna chodzic niestabilnie tak ?? heh no to z tym bede pewnie mial mala zabawe Czy starczy mi boxowe chlodzenie na E8200 przy OC ~ 3.00GHz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 aha, ale jeżeli się da za male napiecie to system zaczyna chodzic niestabilnie tak ?? heh no to z tym bede pewnie mial mala zabawe Czy starczy mi boxowe chlodzenie na E8200 przy OC ~ 3.00GHz ? Dlatego sie szuka tej najnizszej granicy zeby bylo stabilnie:) u mnie na 1.200V komp sie resetowal po paru minutach w Orthosie, przy 1.216 chodzi stabilnie 3h, intel burn 10 testow bez bledow. Sam zobaczysz czy boxowy cooler podola 3ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 odłożyłem na półkę 45nm ( E3110) i wróciłem do 65nm (X3230). Powiem tak, mniej sie grzeje a ciągnie prawie tyle samo prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 U mnie różnica wygląda tak: Linpack vs. ORTHOS (Windowsowe priorytety na Low, czyli najmniej wymagające): vs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 Jak sądzę już wiele razy oto pytano ale interesuje mnie jakie jest maxymalne dopuszczalne napięcie 24/7 dla E8400 lub E8600 chłodzonego przez Thermalright Ultra-120 eXtreme + Scythe S-FLEX SFF21E przy dobrze wentylowanej obudowie ?? Mogę dać 1.42 ?? czy to już zdecydowanie za dużo ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Nie przekraczałbym 1.36-1.38v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Zmienilem wczoraj chlodzenie na CPU. I jestem... wiecej, niz zaskoczony! :D Temaperatury spadly z 42 do 27 i z 84 do 57 w stresie! Az nie moglem uwierzyc :D Natomiast jestem zaniepokojony roznicaw pomiarach temperatur. Z waszego doswiadczenia, ktory z programow jest blizej prawdy? Core temp, czy real temp? Na moim pasku zadan widac uruchomione oba programy. Roznica jest 10 stopniowa. Ze wzgledow bezpieczenstwa na codzien uzywam Core temp. Wole widziec o 10 stopni wiecej i hamowac sie z OC, niz o 10 mniej i spalic procka :) A jaka jest prawda? Czy temperautry pokazywane w BIOS tez sa falszywe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Tyle razy było wałkowane w tym temacie ze real temp jest bliski prawdzie jeśli chodzi o procki 45nm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Ok. Watek ma ponad 120 stron... Nie sposob sie przegrzebac. Ale dzieki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 warto kupic e8500? mam do kupna nówke w dobrej cenie z e0 serii. To dbrze to się kręci? Warto kupywać ? Interesuje mnie przyzwoite OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 warto kupic e8500? mam do kupna nówke w dobrej cenie z e0 serii. To dbrze to się kręci? Warto kupywać ? Interesuje mnie przyzwoite OCKupowac warto, a jak sie kreci... loteria, np moj E8400 kreci sie na 4GHz na 1.216V a inne potrzebuja 1.4V i wiecej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 mam małe pytanie jakie polecacie chłodzenia na procka ?? oczywiście chodzi tu o chłodzenie powietrzem, mam zamiar bawić się troche w OC I jeszcze małe pytanie: Czy jeżeli procesor (E8200) upadł mi z wysokości 1metra i potem włożyłem go i komp mi normalnie chodzi, komp sie normalnie odpala itd. (Proc upadł wczoraj, a juz dosyc dlugo siedze na kompie). Czy coś mogło się stać ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 (edytowane) sprawdz czy ci sie nóżki nie wygły chlodzenie to to polecam http://www.ceneo.pl/877363 Edytowane 10 Października 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Jakie znowu nozki? W procesorze? Sa w slocie na plycie, lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...