czolo7 Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 @Racuch jaka revizja proca i ktory tydzien? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) tydzień ? tajne/poufne ;) porownanie temp. bez grafy w obiegu :) Kosiarz screen po 3 min. obciążenia i w konkurencji liczenia SPI : Edytowane 22 Października 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) O cholerka - min. 12 st C* różnicy... sporo. :blink: Dzięki za test. edit: Masz może czujnik temperatury wody w układzie? Edytowane 22 Października 2008 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) niezamaco :wink: wygląda na to że jednak temp. robiła swoje optymalne nastawy jak dla mnie są takie: Vcore BIOS - 1,225vol. i pamiatki na 586(1172) nie ma biedy ;) Edytowane 22 Października 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Tak, jak sie do wczoraj cieszylem z mojego 4.23, tak juz wieczorem musialem wrocic do 4.05@1.29V. Komputer mi sie zawieszal przy gg, czy nawet notatniku. Raz zresetowal BIOS. A Orthosa (small ftt, prio. 10, 10h) i Linpack'a (1 wybor i 5 powtorzen) przechodzil z sukcesem.. WTF? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) WTF?Tak jak pisałem to w poście na poprzedniej stronie - nic dziwnego. Trzeba się z tym pogodzić. zacytuję sam siebie: [...] programy typu orthos/sp2004, prime 95 czy occt lub linx, etc, to jeszcze nie wyznaczniki stabilności (nawet jeżeli pracują przez kilka czy kilkanaście h na wysokim priotytecie z testami dla cpu). Wiele osób już się o tym zdążyło przekonać (o czym zresztą nieraz pisali)... ja i ty zresztą też. Co mi po tym, że cep przejdzie kilka h testów w tych programach, jak raz na jakiś czas wywali się pod przeglądarką czy w czasie gry. Typowe użytkowanie to najlepsze testy na stabilność... albo inaczej niezbedne dopełnienie do powyższych testów. Edytowane 22 Października 2008 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) Czytalem to i absolutnie sie z tym zgadzam. Tylko co sie moglo stac, ze dopiero po tygodniu OC 4.23 pojawily sie te "kwiatki". I w dodatku z takim natezeniem, ze doszlo do resetu Biosu? Czy moglo nastopic przekrecenie procesora? Edytowane 22 Października 2008 przez Burdoror Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) Czytalem to i absolutnie sie z tym zgadzam. Tylko co sie moglo stac, ze dopiero po tygodniu OC 4.23 pojawily sie te "kwiatki". I w dodatku z takim natezeniem, ze doszlo do resetu Biosu? Czy moglo nastopic przekrecenie procesora?Nie ustawiłeś przypadkiem dużego VTT? Przy 45nm procesorach nie zaleca się raczej > 1.3V. Zwróć też uwagę czy temperatura w mieszkaniu ci się znacznie nie podniosła przez ostatni tydz. a przez to i cpu. (sezon grzewczy się zaczyna.. więc bywa z tym różnie) Sprawdź też czy sekcja zasilania procesora (tranzystory wokół socketu) się nie przegrzewa, ewentualnie jeszcze NB. Edytowane 22 Października 2008 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) Ponizej 1.29V (dla 4.05) system jest tragicznie niestabilny. W przypadku 4.23 przy tych napieciach Winda nie chciala sie nawet podniesc. Faktycznie,musze sprawdzic mostki i sekcje zasilania. Na mostki zawsze mozna posadzic radiator, a czym chlodzic sekcje zasilania? Tempy dla procesora sie nie zmienily, pomimo rozpoczecia okresu grzewczego. Moze dlatego, ze wewnatrz mam niezla wichure (calkowita ilosc wentylatorow: 7) :-D Edytowane 22 Października 2008 przez Burdoror Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) Ponizej 1.29V (dla 4.05) system jest tragicznie niestabilny. W przypadku 4.23 przy tych napieciach Winda nie chciala sie nawet podniesc.Na bawiłem się jeszcze za nadto z vtt, ale jeżeli już się jego ruszy, to i gtl'e należałoby zmienić. Poczytaj - http://www.frazpc.pl/artykuly/578/45NM/dla...ORE/2/DUO/E8200 ; http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=...p;#entry5674165 Faktycznie,musze sprawdzic mostki i sekcje zasilania. Na mostki zawsze mozna posadzic radiator, a czym chlodzic sekcje zasilania?Rówiez radiatorami - możesz wykorzystać te od chłodzenia pamięci (bga) - miedziaki lub aluminiowe - do wyboru. Ewentualnie dodatkowo skierować nadmuch wentylatora w to miejsce. Sprawdź też temp generatora częstotliwości - układ ma nazwę zaczynającą się od ICS coś tam coś tam... u mnie jest on zimny, ale nie zaszkodzi sprawdzić. Tempy dla procesora sie nie zmienily, pomimo rozpoczecia okresu grzewczego. Moze dlatego, ze wewnatrz mam niezla wichure (calkowita ilosc wentylatorow: 7) :-DWięc jedna ewentulaność z głowy. :) Edytowane 22 Października 2008 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 ostatnia zabawa cena vs power zadowalające ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 zazdroszcze.............poprawnego wyswietlania temperatur :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Burdoror wybacz że głupio pytam, ale czasem się zdarza. Masz wyłączonego EIST'a oraz C1E ?? Mi zdarzyło się wyłączyć pierwsze a zapomniałem o drugim, efekt taki że pod obciążeniem procesor super stabilny ( po oc rzecz jasna ) a gg już nie był w stanie obsłużyć czy wogóle w windzie pracować. Więc objawy jak by nie patrzeć podobne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Burdoror wybacz że głupio pytam, ale czasem się zdarza. Masz wyłączonego EIST'a oraz C1E ?? Mi zdarzyło się wyłączyć pierwsze a zapomniałem o drugim, efekt taki że pod obciążeniem procesor super stabilny ( po oc rzecz jasna ) a gg już nie był w stanie obsłużyć czy wogóle w windzie pracować. Więc objawy jak by nie patrzeć podobne Tak, wszystko co niepotrzebne jest wylaczone. Lacznie z EISTEM i C1E :) @Czolo7 - Czy napiecie w Twoim sigu jest tym, ktore pokazuje CPU-Z, czy tym, ktore ustawiles w BIOS'ie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 @Burdoror cpuz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 @Racuch zapuść Orthosa na kilkanaście godzin bo takie po 1h nic nie mówi , a podejrzewam że przy 5/6h może się wysypać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 @Racuch zapuść Orthosa na kilkanaście godzin bo takie po 1h nic nie mówi , a podejrzewam że przy 5/6h może się wysypaćnie mam najmniejszego zamiaru, proc jak juz wyżej pisałem będzie śmigał na 4,4GHz i 1,248 CPUZ, vcore (1,225 BIOS) to jest tylko wyznacznik jakiejś tam jakości tego egzemplarza i tyle p.s. dla wtajemniczonych nawet 1h z tymi vol i MHz-ami na prio 8 sporo znaczy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Jakim cudem napięcie w CPU-Z masz wyższe niż ustawione w BIOS-ie? To jest sprzeczne z definicją VID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Jakim cudem napięcie w CPU-Z masz wyższe niż ustawione w BIOS-ie? To jest sprzeczne z definicją VID.Płyta zawyża napięcia, ja też tak mam w DFI LT P35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 no no, dwa jacki ładnie poszaleli.. może po jakiejś validacji koło 1,6V :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 eeee... to nie koniec :ph34r: :ph34r: :ph34r: Zmiana pamięci na cellshock i wyższe FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 takie FSB i SPI 16M to DFI robi ale na mnożniku x7 ;( gratki :) każdy w swojej kategorii zalicza pudło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) 595x8.5 już miałem problemy - mimo 1.8V na NB. Ostatecznie nie udało się przeprowadzić testu. A co powiecie na taki test? :blink: :blink: :blink: E8600@4.62GHz Edytowane 22 Października 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Witam, Właśnie przeglądałem ustawienia mojego biosu i znalazłem pozycję FSB Strap to northbridge ustawione na AUTO z możliwością ustawienia wartosci 200 266 333 400 MHz i szczerze powiem ze nie wiem jaką tu mam wartość wprowadzić. Kolejna sprawa o jaka chcę Was zapytać to moje ustawianie wartości VID - czy nie jest za wysoka? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Strap najlepiej ustawić na AUTO bo wtedy na liście masz pokazane wszystkie możliwe dzielniki dla pamięci i możesz łatwo wybrać odpowiadające ci taktowanie. A według specyfikacji Intela VID Voltage Range: 0.85 V – 1.3625 V (mowa o wartościach ustawianych w BIOS-ie, zakładajac że ma się normalną płyte która nie zawyża napięć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 - czy moja płyta jest normalna ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Harry Lloyd co do vol. nie ma w 100% idealnych MOBO, czasem trzeba się dostosować, dodać lub odjąć Vcore żeby uzyskać zakładaną wartość , sprawdzałem miernikiem i moja DFI (LanParty LP UT P35 T2R) praktycznie zapodaje tyle ile się wyświetla na CPUZ choć w biosie daję mniej ale to oczywista oczywistość ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 coś dla laika - jak to sprawdzić miernikiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 (edytowane) Nie wiem, gdzie są te punkty kontrolne dla twojej płyty (google może by pomogło), ale myślę że wiesz iż jeżeli zrobisz błąd, to możesz zrobić zwarcie... a przez to najprawdopodobniej "udupisz" już wtedy swoje mobo? Edytowane 24 Października 2008 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Ale właśnie to co pokazuje CPU-Z powinno być niższe niż to co ustawimy w BIOS-ie. Dlaczego? Bo VID to max napięcie jakie może zostać podane procesorowi, i to napięcie jest podawane tylko przez ułamek sekundy, w momencie przechodzenia że tak powiem z trybu "stress" do trybu "idle". Wtedy następuje chwilowy skok napięcia, po czym wraca ono do pewnej stałej wartości. W momencie przechodzenia z trybu "idle" do trybu "stress" napięcię gwałtownie spada na ułamek sekundy, po czym stabilizuje się na pewnym poziomie. To jest właśnie ten Vdrop, który normalnie jest jak najbardziej prawidłowym zjawiskiem, jednak może przeszkadzać on przy podkręcaniu, gdyż na tą maleńką chwilę przy przechodzeniu w stan obciążenia napięcie może spaść poniżej tego przy którym procesor jest stabilny. Ogólnie to płyta nie powinna podawać wyższego napięcia niż ustawiamy w BIOS-ie, bo mimo iż pomaga to przy podkręcaniu, to jest to sprzeczne z definicją VID, która po coś została ustalona. Z tego też powodu ja jestem przeciwnikiem takich wynalazków jak DFI czy EVGA i nigdy się do nich nie przekonam. Oczywiście nikomu nie bronię i wcale nie komentuję czyichś wyborów. Każdy sam podejmuje decyzję i nic mi do tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...