Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie do posiadaczy E8400, jakie Vcore mogę zapodać do pracy 24/7? mój procek jest żarłoczny i 4Ghz wymaga 1.38V, zastanawiam się czy mogę tak jechać na 1.4 24/7?

Ja tam w biosie mam 1.4v ale w odczyty wskazują 1.38V , i tak już rok , a komp. chodzi 24/7 :P Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy pasta termoprzewodzaca dużo tempy zbije??

teraz mam jakąs dziwną "suchą" jakby proszkowane aluminium czy coś nie wiem jak to sie wabi. dzis kupiłem dodatkowy wentylator 92mm i wieje mi na grafe i przez to grafa ma 38 stopni rdzeń ;)

ale proc nadal to samo idle 48stopni a jak odpale gre to jakies 70-75 ;/ a jak winrar czy cos takiego co obciaza go to nawet 83stopnie i może paste kupić?? tzn kumpel ma

50% silicon

30% carbon

20% metal oxide

co jeszcze moge zrobic zeby zbic tempy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko. Wertowalem troche rozne strony w poszukiwaniu roznic miedzy steppingiem C0 i E0 i znalazlem tylko jedno porownanie gdzie wyszlo ze E0 kreci sie ciutke gorzej, ale jet oszczedniejsze. Moglby mi ktos tutaj objasnic roznice ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy pasta termoprzewodzaca dużo tempy zbije??

teraz mam jakąs dziwną "suchą" jakby proszkowane aluminium czy coś nie wiem jak to sie wabi. dzis kupiłem dodatkowy wentylator 92mm i wieje mi na grafe i przez to grafa ma 38 stopni rdzeń ;)

ale proc nadal to samo idle 48stopni a jak odpale gre to jakies 70-75 ;/ a jak winrar czy cos takiego co obciaza go to nawet 83stopnie i może paste kupić?? tzn kumpel ma

50% silicon

30% carbon

20% metal oxide

co jeszcze moge zrobic zeby zbic tempy??

Tempy rzeczywiście troszkę za wysokie (a jeśli nie kręcony to już z pewnością). Pasta ma wpływ niewątpliwie na temp. , to co podajesz w składzie to jakaś mieszanka silikonowa... raczej nie polecam tego typu wynalazków. Lepiej zakup coś na "bazie srebra" typu. OCZ Ultra 5+ czy najwyższa półka : Collaboratory Liquid Pro . Co więcej , mówisz że jest jakaś "sucha" rozumiem że zdjąłeś radiator ?? Tym bardziej powinieneś nałożyć na nowo pastę , bo taka "sucha" jest do niczego i nie nadaje się do ponownego użytku. Oczyść , stopkę radiatora która przylega do CPU jak i sam procesor dokładnie wynalazkiem typu "alkohol izopropylowy" i nałoż nową pastę... I wtedy zobacz czy coś się zmieni... (jak nie, to albo uszkodzone czujniki - możesz jeszcze sprawdzić czy program typu RealTemp wykrywa czujki). Stawiam jednak że to wina pasty...

Pozdr.

A ja mam pytanko. Wertowalem troche rozne strony w poszukiwaniu roznic miedzy steppingiem C0 i E0 i znalazlem tylko jedno porownanie gdzie wyszlo ze E0 kreci sie ciutke gorzej, ale jet oszczedniejsze. Moglby mi ktos tutaj objasnic roznice ?

Nie ma na to zasady... Jest to subiektywne odczucie... Jeden proc na C0 będzie się kręcił lepiej , a inny E0 zostawi w tyle starszą rewizję... Co do oszczędności to zgoda, E0 "teoretycznie żre mniej prądu" ale wiadomo... przypadki chodzą po ludziasz , Wszystko zależy na co się trafi... Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

real temp normalnie wykrywa. jutro kumpel mi ta silikonową przyniesie paste i zobacze czy cos da jesli tak to kupie z czasem jakąs paste zelmana z wyższej półki albo chłodzenie karakoum ;)

dzos mi w sklepie koles polecał chłodzenie gazowe czy to serrio jest dobre i na czym polega??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup lepiej paste Arctic Silver 5 lub drozsza IC Diamond Carat.....Cool Laboratory Pro jedynie jesli masz cierpliwosc oraz ta pasta moze bys uzywana tylko z miedzianymi radiatorami (w zasadzie to stockowy cooler chyba ma miedziany rdzen?).

Lepiej kup jakis dobry cooler (nie wiem co tam teraz jest dobre...Thermalright, Scythe...) a te gazowke czy cos sobie odpusc.

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam, pytanie, bo nie wiem, gdzie pisać.

Mam zamiar wykręcić procka na upragnione 4ghz, ale ograniczają m,nie ramy, i znacie może jakieś optymalne ustawienie. Sprzęt i takty w sygnie jakby co). chodzi o to, że boje się spalić ramy i dlatego nie zmieniam na razie taktów. W tym jest problem, morze coś ze strapem pokręcić? Dosłownie nie wiem.

( nie próbowałem ustawiać niższego v core na procku ------> nie mam czasu na 2h orthosa)

Edytowane przez kacp3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie jest tamie i dobre chłodzenie?? nie mówie że jakieś mega wydajne takie wiecie w przystępnej cenie dla szaraczka :P

60-80zł mam na myśli.

jakie jest tamie i dobre chłodzenie?? nie mówie że jakieś mega wydajne takie wiecie w przystępnej cenie dla szaraczka :P

60-80zł mam na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kacp3r

Do testowania proca i ramu mozesz uzyc Intel Burn Test...test trwa kilka minut i obciaza bardziej niz orthos, prime (niby 8min Linpacka to tak jak 40 czy tam 48 godz w prime)...

Co do pamieci to przy mnozniku 5:6 bys musial wycisnac mniej niz 1090MHz a to nie powinien byc problem. No chyba, ze puscisz je przy 1:1 to wtedy cos kolo 890MHz Ci potrzeba :)

@michuuu92

w tej cenie to zapewne karakorum

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wcale nie jest takie byle jakie to chłodzenie ;).

Ja niestety od czasu do czasu cierpię na freezy podczas oglądania filmów. Głównie HD.Gry chodzą bez problemu, orthos ponad 5 h i nic. Ogólnie wszystko jest ok prócz filmów. 3Dmaki 03,05,06 przechodzi bez problemu w potrójnej pętli.

Podejrzewam, że to albo zasilacz, albo karta graficzna. Chociaż w grze ani razu mi się nie zawiesił komp. A grałem w Crysis:Warhead po 5-6 godzin i dłużej. Jak i Bioshock, COD4, Q4, HL2, BF2...

Ogólnie procek i płytę główną sobie chwalę, bo pracuje się o wiele lepiej niż na MSI P35 Neo 2 FiR i e2180. Na tamtej płycie XP potrafił mulić jak był świeżo postawiony. No i w Crysis Warhead poprawa jest wyraźnie odczuwalna. 4 GB (no niecałe - XP ) + 4 ghz robi swoje. Na DC e2180@3.0 ghz miałem przy tych samych ustawieniach spadki do 18 FPS. A tu min do 25-27 jak jest ostra jatka. Oczywiście detale nie są na max (lekka modyfikacja cieni i cieniowania, ale wygląda dość podobnie :P). Obecnie jadę na niższym napięciu 1.25v niż w sigu.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie...mozesz sie liczyc z wymiana proca i nieporzebnymi wydatkami na nowego.

Skoro robi Ci 3825Hz przy 1.36v to po cholere odrazu tak duzo papu?! :kijem:

no chyba, ze 1,38V 8)

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i już temperatury sa ok ;)

teraz proc w idle ma 36 stopni przy zdjętej obudowie :P zaraz założe i zobacze ile bedzie

jednak to wina pasty była kumpel przyniósł paste i jest ok ;) potem zobacze ile stopni bedzie miał w stresie ;)

a ile wasze e8400 maja na stockowym chłodzeniu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i bez zmiany obecnego napięcia proc działa stabilnie 8x500 i tak na razie zostanie. Do tego podniesienie napięcia na NB dało spory rezultat. Pamięci spokojnie idą na 1000 mhz 5-5-5-15. Na def. napięciu orthos wywalał błędy już po 10 minutach.

Niepokoją mnie tylko te freezy. Najczęściej dzieje się to w Windowsie jak właśnie oglądam film. Raz dziewczyna odpaliła Kyodai 3D w oknie i powiedziała mi że też był freez i musiała go zrestartować, a po restarcie był dual boot tak ja przy filmach. (komp normalnie odpada bez dual boota)

Żadnych raportów w minidump. Wykluczam w ogóle procka, płytę i pamięć. Zwłaszcza, że na MSI P35 + E2180 też parę razy takie freezy miałem i to w filmach i windowsie np przy odpalonym rthdribl, albo innym benchmarku w oknie.

Ale tu na nowej platformie występują troszkę częściej. Tylko że gry i 3D marki działają bez problemu. Co to może być ? Napięcia raczej w normie.

P. S Sorki, że tu to pisze, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad Wy bierzecie takie tempy? :D U mnie w budzie 1x120 z przodu, 1x120 z boku i 1x120 z tylu + Mugen z AS5 na procu i przy 4GHz 1.25v 54*C po dlugim orthosowaniu :P a Devil na Karakorum ma mniej? :D Fakt, ze grafa nieco podgrzewa "atmosfere"... ;)

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi