michuuu92 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 no raczej pokręce go trochę. a czy mozna tak żeby wentylator procka chodził cały czas na 2k obrtów zamiast zwiększac obroty wraz z tempereturą?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 mam pytanie do posiadaczy E8400, jakie Vcore mogę zapodać do pracy 24/7? mój procek jest żarłoczny i 4Ghz wymaga 1.38V, zastanawiam się czy mogę tak jechać na 1.4 24/7?Ja tam w biosie mam 1.4v ale w odczyty wskazują 1.38V , i tak już rok , a komp. chodzi 24/7 :P Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Ja tam w biosie mam 1.4v ale w odczyty wskazują 1.38V , i tak już rok , a komp. chodzi 24/7 :P Pozdr.super!!! właśnie o taką informację mi chodziło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 czy pasta termoprzewodzaca dużo tempy zbije?? teraz mam jakąs dziwną "suchą" jakby proszkowane aluminium czy coś nie wiem jak to sie wabi. dzis kupiłem dodatkowy wentylator 92mm i wieje mi na grafe i przez to grafa ma 38 stopni rdzeń ;) ale proc nadal to samo idle 48stopni a jak odpale gre to jakies 70-75 ;/ a jak winrar czy cos takiego co obciaza go to nawet 83stopnie i może paste kupić?? tzn kumpel ma 50% silicon 30% carbon 20% metal oxide co jeszcze moge zrobic zeby zbic tempy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mekintosz Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 A ja mam pytanko. Wertowalem troche rozne strony w poszukiwaniu roznic miedzy steppingiem C0 i E0 i znalazlem tylko jedno porownanie gdzie wyszlo ze E0 kreci sie ciutke gorzej, ale jet oszczedniejsze. Moglby mi ktos tutaj objasnic roznice ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) czy pasta termoprzewodzaca dużo tempy zbije?? teraz mam jakąs dziwną "suchą" jakby proszkowane aluminium czy coś nie wiem jak to sie wabi. dzis kupiłem dodatkowy wentylator 92mm i wieje mi na grafe i przez to grafa ma 38 stopni rdzeń ;) ale proc nadal to samo idle 48stopni a jak odpale gre to jakies 70-75 ;/ a jak winrar czy cos takiego co obciaza go to nawet 83stopnie i może paste kupić?? tzn kumpel ma 50% silicon 30% carbon 20% metal oxide co jeszcze moge zrobic zeby zbic tempy?? Tempy rzeczywiście troszkę za wysokie (a jeśli nie kręcony to już z pewnością). Pasta ma wpływ niewątpliwie na temp. , to co podajesz w składzie to jakaś mieszanka silikonowa... raczej nie polecam tego typu wynalazków. Lepiej zakup coś na "bazie srebra" typu. OCZ Ultra 5+ czy najwyższa półka : Collaboratory Liquid Pro . Co więcej , mówisz że jest jakaś "sucha" rozumiem że zdjąłeś radiator ?? Tym bardziej powinieneś nałożyć na nowo pastę , bo taka "sucha" jest do niczego i nie nadaje się do ponownego użytku. Oczyść , stopkę radiatora która przylega do CPU jak i sam procesor dokładnie wynalazkiem typu "alkohol izopropylowy" i nałoż nową pastę... I wtedy zobacz czy coś się zmieni... (jak nie, to albo uszkodzone czujniki - możesz jeszcze sprawdzić czy program typu RealTemp wykrywa czujki). Stawiam jednak że to wina pasty... Pozdr. A ja mam pytanko. Wertowalem troche rozne strony w poszukiwaniu roznic miedzy steppingiem C0 i E0 i znalazlem tylko jedno porownanie gdzie wyszlo ze E0 kreci sie ciutke gorzej, ale jet oszczedniejsze. Moglby mi ktos tutaj objasnic roznice ?Nie ma na to zasady... Jest to subiektywne odczucie... Jeden proc na C0 będzie się kręcił lepiej , a inny E0 zostawi w tyle starszą rewizję... Co do oszczędności to zgoda, E0 "teoretycznie żre mniej prądu" ale wiadomo... przypadki chodzą po ludziasz , Wszystko zależy na co się trafi... Edytowane 27 Listopada 2008 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 real temp normalnie wykrywa. jutro kumpel mi ta silikonową przyniesie paste i zobacze czy cos da jesli tak to kupie z czasem jakąs paste zelmana z wyższej półki albo chłodzenie karakoum ;) dzos mi w sklepie koles polecał chłodzenie gazowe czy to serrio jest dobre i na czym polega?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) Kup lepiej paste Arctic Silver 5 lub drozsza IC Diamond Carat.....Cool Laboratory Pro jedynie jesli masz cierpliwosc oraz ta pasta moze bys uzywana tylko z miedzianymi radiatorami (w zasadzie to stockowy cooler chyba ma miedziany rdzen?). Lepiej kup jakis dobry cooler (nie wiem co tam teraz jest dobre...Thermalright, Scythe...) a te gazowke czy cos sobie odpusc. Edytowane 27 Listopada 2008 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 tyle że ta silikonową paste od kumpla bede miał i póki co lepsze to niż nic a potem kupie coś lepszego. teraz jestem spłókany kompletnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) Mam, pytanie, bo nie wiem, gdzie pisać. Mam zamiar wykręcić procka na upragnione 4ghz, ale ograniczają m,nie ramy, i znacie może jakieś optymalne ustawienie. Sprzęt i takty w sygnie jakby co). chodzi o to, że boje się spalić ramy i dlatego nie zmieniam na razie taktów. W tym jest problem, morze coś ze strapem pokręcić? Dosłownie nie wiem. ( nie próbowałem ustawiać niższego v core na procku ------> nie mam czasu na 2h orthosa) Edytowane 27 Listopada 2008 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Sorry za brutalność ale nie masz czasu na orthosa to może nie kręć ? To jednak wymaga cierpliwości i odrobiny czasu.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 W sensie, że na 1 lub 2 sesje, normalnie kom nie może chodzić tak długo, bo grafa się przegrzewa a chłodzenie wykombinuje za ok. 1tydz. Pytam się tylko o ewentualne pomysły. Obecne takty są w pełni stabilne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 jakie jest tamie i dobre chłodzenie?? nie mówie że jakieś mega wydajne takie wiecie w przystępnej cenie dla szaraczka :P 60-80zł mam na myśli. jakie jest tamie i dobre chłodzenie?? nie mówie że jakieś mega wydajne takie wiecie w przystępnej cenie dla szaraczka :P 60-80zł mam na myśli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) @kacp3r Do testowania proca i ramu mozesz uzyc Intel Burn Test...test trwa kilka minut i obciaza bardziej niz orthos, prime (niby 8min Linpacka to tak jak 40 czy tam 48 godz w prime)... Co do pamieci to przy mnozniku 5:6 bys musial wycisnac mniej niz 1090MHz a to nie powinien byc problem. No chyba, ze puscisz je przy 1:1 to wtedy cos kolo 890MHz Ci potrzeba :) @michuuu92 w tej cenie to zapewne karakorum Edytowane 27 Listopada 2008 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) I wcale nie jest takie byle jakie to chłodzenie ;). Ja niestety od czasu do czasu cierpię na freezy podczas oglądania filmów. Głównie HD.Gry chodzą bez problemu, orthos ponad 5 h i nic. Ogólnie wszystko jest ok prócz filmów. 3Dmaki 03,05,06 przechodzi bez problemu w potrójnej pętli. Podejrzewam, że to albo zasilacz, albo karta graficzna. Chociaż w grze ani razu mi się nie zawiesił komp. A grałem w Crysis:Warhead po 5-6 godzin i dłużej. Jak i Bioshock, COD4, Q4, HL2, BF2... Ogólnie procek i płytę główną sobie chwalę, bo pracuje się o wiele lepiej niż na MSI P35 Neo 2 FiR i e2180. Na tamtej płycie XP potrafił mulić jak był świeżo postawiony. No i w Crysis Warhead poprawa jest wyraźnie odczuwalna. 4 GB (no niecałe - XP ) + 4 ghz robi swoje. Na DC e2180@3.0 ghz miałem przy tych samych ustawieniach spadki do 18 FPS. A tu min do 25-27 jak jest ostra jatka. Oczywiście detale nie są na max (lekka modyfikacja cieni i cieniowania, ale wygląda dość podobnie :P). Obecnie jadę na niższym napięciu 1.25v niż w sigu. Edytowane 27 Listopada 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 no ja tez chciałem zmienić chłodzenie żeby zbić tempy na Thermalright 120 copper, ale trochę za drogi gips Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) Ultima 90i chodzi u mnie pięknie :P PS: Na jakie vcore celować przy 4ghz (rewizja C0) Edytowane 28 Listopada 2008 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 Ultima 90i chodzi u mnie pięknie :P PS: Na jakie vcore celować przy 4ghz (rewizja C0) Jak najnizsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 PS: Na jakie vcore celować przy 4ghz (rewizja C0)1.1-1.45V zależy na co trafisz Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 Strzelam w ciemno że 1.37 to będzie minimum :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) Po wymianie chlodzenia na grafie (za ok. 1 tydz) spróbuję dać procka na 4ghz przy ok ~ 1.38v Edytowane 28 Listopada 2008 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 Po wymianie chlodzenia na grafie (za ok. 1 tydz) spróbuję dać procka na 4ghz przy ok ~ 1.8v Nie ryzykowalbym. To bedzie jedyny raz, kiedy uda cie sie podniesc napiecie do 1,8v.. I ostatni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 Nie ryzykowalbym. To bedzie jedyny raz, kiedy uda cie sie podniesc napiecie do 1,8v.. I ostatni :) Sry 3 się nie docisnęła Miałem na myśli 1.38 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) Dokladnie...mozesz sie liczyc z wymiana proca i nieporzebnymi wydatkami na nowego. Skoro robi Ci 3825Hz przy 1.36v to po cholere odrazu tak duzo papu?! :kijem: no chyba, ze 1,38V 8) Edytowane 28 Listopada 2008 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 no i już temperatury sa ok ;) teraz proc w idle ma 36 stopni przy zdjętej obudowie :P zaraz założe i zobacze ile bedzie jednak to wina pasty była kumpel przyniósł paste i jest ok ;) potem zobacze ile stopni bedzie miał w stresie ;) a ile wasze e8400 maja na stockowym chłodzeniu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 No i bez zmiany obecnego napięcia proc działa stabilnie 8x500 i tak na razie zostanie. Do tego podniesienie napięcia na NB dało spory rezultat. Pamięci spokojnie idą na 1000 mhz 5-5-5-15. Na def. napięciu orthos wywalał błędy już po 10 minutach. Niepokoją mnie tylko te freezy. Najczęściej dzieje się to w Windowsie jak właśnie oglądam film. Raz dziewczyna odpaliła Kyodai 3D w oknie i powiedziała mi że też był freez i musiała go zrestartować, a po restarcie był dual boot tak ja przy filmach. (komp normalnie odpada bez dual boota) Żadnych raportów w minidump. Wykluczam w ogóle procka, płytę i pamięć. Zwłaszcza, że na MSI P35 + E2180 też parę razy takie freezy miałem i to w filmach i windowsie np przy odpalonym rthdribl, albo innym benchmarku w oknie. Ale tu na nowej platformie występują troszkę częściej. Tylko że gry i 3D marki działają bez problemu. Co to może być ? Napięcia raczej w normie. P. S Sorki, że tu to pisze, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) LoL Ten intel burn test zaraz ubije mi procka- 75 stopni :blink: ale procek trzyma sie dzielnie, 5 min bez errora :P UP2: 20 min bez errora, test zaliczony :blurp: Edytowane 28 Listopada 2008 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 No i 30 minut chodzi ten Intel Burn Test i żadnego errora na razie nie widzę. Za to temp zdecydowanie wyższa niż w Orthosie. Bo aż 61'C oba rdzenie. (orthos 48-51 max). Także w poniedziałek najprawdopodobniej 8800GT leci do serwisu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) Skad Wy bierzecie takie tempy? :D U mnie w budzie 1x120 z przodu, 1x120 z boku i 1x120 z tylu + Mugen z AS5 na procu i przy 4GHz 1.25v 54*C po dlugim orthosowaniu :P a Devil na Karakorum ma mniej? :D Fakt, ze grafa nieco podgrzewa "atmosfere"... ;) Edytowane 28 Listopada 2008 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 bierzemy je z tąd że ja mam tylko 92mm z boku i z tyłu 120wolnoobrotowa :P do tego komp 40cm od grzejnika :P ale niedługo bedzie jeszcze przód :P i z tyłu na sledziach bedzie jeszcze jeden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...