kacp3r Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Pamiętaj, że tempy w intelburntest są wyzsze o ok. 22 stopnie, niz w orthosie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 To zależy od chłodzenia :lol: Ja mam ok 10 stopni wyższe. Włączony max stress na ok 40 minut i nic żadnego errora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 I zależy od vcore :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adimery Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 mam pytanko związane z core voltage niby nie powinno się przekraczać 1.35V w rodzinie e8*** ok ale do końca nie wiem o które napięcie chodzi bo przykładowo jak dam w biosie na 1.35V i odpalę kompa włączę np orthos i cpu-z pokazuje mi podczas obciążenia 1.296-1.304V czy to oznacza ze mogę jeszcze bardziej podnieć napięcie w biosie jak cpu-z pokazuje mniej niż 1.35V czy chodzi porostu o napięcie z biosu którego nienależny przekraczać czyli max 1.35 z biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Nie sugeruj sie tymi odczytami. Zmierz miernikiem i wtedy ewentualnie mozesz podniesc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 mam pytanko związane z core voltage niby nie powinno się przekraczać 1.35V w rodzinie e8*** ok ale do końca nie wiem o które napięcie chodzi bo przykładowo jak dam w biosie na 1.35V i odpalę kompa włączę np orthos i cpu-z pokazuje mi podczas obciążenia 1.296-1.304V czy to oznacza ze mogę jeszcze bardziej podnieć napięcie w biosie jak cpu-z pokazuje mniej niż 1.35V czy chodzi porostu o napięcie z biosu którego nienależny przekraczać czyli max 1.35 z biosuTo o czym mówisz to vdroop . Napięcie jest po prostu zaniżane. Czy możesz bardziej podnieść?? Oczywiście możesz , ale jeśli system jest stabilny to nie ma takiej potrzeby. (im mniejsze vcore tym lepiej...) Co do tego 1.35v to jak dla mnie jakiś stereotyp - dasz 1.38v i też się nic nie stanie... Ale nie atakuj od najwyższych wartości tylko stopniowo idź w górę... Ogólnie się mówi że pracy 24/7 nie powinno się przekraczać 1.4v ale są i tacy overclockerzy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 heh i na 1,4 nic sie nie powinno stac. ja tak przcuje juz 3 meichy a inni juz po pol roku/rok wiec raczej nie powinno byc problemow. na krotkie sesje moze byc nawet 1,5v i nic sie nie stanie :P co najwyzej sie troszke zdegraduje :P i pozniej bedzie sie slabiej krecil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 heh i na 1,4 nic sie nie powinno stac. ja tak przcuje juz 3 meichy a inni juz po pol roku/rok wiec raczej nie powinno byc problemow. na krotkie sesje moze byc nawet 1,5v i nic sie nie stanie :P co najwyzej sie troszke zdegraduje :P i pozniej bedzie sie slabiej krecil.Dokładnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adimery Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 ale oczywiście 1.4V z biosu zgadza się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 na stockowym chłodzeniu dziś wyciągnąłem 3.30Ghz przy V1.2675 :D robiłem testy everestem bo tylko ten mam i po 15min 100% temp 57stopni. postaram sie dojkśc do 3.5ghz powinno dać rade :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 heh i na 1,4 nic sie nie powinno stac. ja tak przcuje juz 3 meichy a inni juz po pol roku/rok wiec raczej nie powinno byc problemow. na krotkie sesje moze byc nawet 1,5v i nic sie nie stanie :P co najwyzej sie troszke zdegraduje :P i pozniej bedzie sie slabiej krecil.Ja sie bawiłem 1.6V i jest ok :D (+/- 20 min) tempy w orthosie (test procka prio 9) przy 1.55V 79 stopni na jajkach (na 1.6V orthosa nie puszczałem :P ) myślę ze chłodzenie jest w miarę ? :D na co dzień mam 1.38V ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Nie do końca w temacie, ale zaciekawiła mnie ostatnio jedna rzecz. Mamy jakąś jednowątkową aplikację która wykorzystuje pełną moc procesora, czyli w przypadku dual core będzie to 50%. Tylko jak spojrzymy w Task Managera, to widzimy że nie jeden rdzeń jest obciązony, tylko oba po trochu, jeden mocno i jeden słabo. Skoro jeden wątek liczony jest na dwóch rdzeniach, to dlaczego nie da się zrobić aby była do tego wykorzystywana pełna moc każdego rdzenia (miał niby być Reverse HT czy coś tam). Nie wiem czy to co napisałem jest debilne czy nie, ale przyznam że w najmniejszym stopniu nie rozumiem tej sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) A ja mam chyba czujnik walnięty, po jakimś czasie odczyt temp wynosi stale 111*C niezależnie od obciążenia <_< Teraz zostaje tylko core temp :P PS: po OC system po każdym restarcie reportuje mi, że jakiś ready boost przestał działać. WTF? A co z tym chodzi: "FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4" <---- wywaliło w orthosie PS2: 4ghz, to jednak marzenie, przy ~1.38 v robi się mojemu procu za gorąco :( Edytowane 30 Listopada 2008 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) Ja sie bawiłem 1.6V i jest ok :D (+/- 20 min) tempy w orthosie (test procka prio 9) przy 1.55V 79 stopni na jajkach (na 1.6V orthosa nie puszczałem :P ) myślę ze chłodzenie jest w miarę ? :D na co dzień mam 1.38V ;] kozak, ja bym sie nie odwazyl :P ale na wc jak rozumie? max 1,55 jestem w stanie dac, wiecej ani troche xD ps ale oczywiście 1.4V z biosu zgadza się tak. mam miernik ale troszke cieszko z dojsciem do pkt mierniczych wiec nie wiem ile jest w realu moze z 1,38 [1,4 bios] szczerze nie mam pojecia Edytowane 30 Listopada 2008 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Taa WC tylko ze Low End i do tego brudne :lol2: muszę się uporać jeszcze z płyta i ramem bo coś ma za mało V i się krzaczy :D ale na razie mi się nie chce bawic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Box nie nadaje sie do kręcenia, Twój zasilacz wybitnie nie nadaje się do kręcenia... Bez wymiany tego dał bym sobie siana. Do ostrego o/c nie nadaje się twoja płyta i zapewne pamięci więc nadal nie widzę sensu kupna tego procka chyba że bardzo okazyjnie... Przy okazji do grania obecnie przydaje się już więcej niż 2gb ramu.... Reasumując masz niezłego procka kosztem całej reszty kompa- gratuluję... nie ma to jak dobrze dobrana konfiguracja.... Gdybyś wział tańszego procka to prawdopodobnie starczyło byy i na zasialacz, i na 4gb ramu i może nawet na dorzucenie paru dyszek do plyty bo masz chyba najtańsze co warto jeszcze kijem ruszyć i nawet ma jakieś w maire normalne o/c Zrobisz jak uważasz, ale potem nie wymagaj od nas pomocy w temacie spalił mi się komputer albo kolejnym z serii jak to mój e8400/8500 marnie się kręci.... Po Waszych jakże okrutnych komentarzach Tracer został zamieniony na BeQuiet Dark Power Pro 550W, a BOX na Thermalrighta 120 Extreme. Czekam teraz na Scythe Ultra Kaze 3000rpm na radiator i jakieś 120mm na Chipset. Póki co stabilne 4.05Ghz, a wyżej to postaram się jak mocniej powieje i wrzuce jakiś screenek :) Płyta później (fakt, kosztowała 158zł przed kryzysem :) i ram jakieś 127zł :D ) Teraz juz nie będziecie nabijać się z tracera? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 (edytowane) Teraz juz nie będziecie nabijać się z tracera? :)Z tracera już nie. Damy mu spokój. Za to będziemy się nabijali z BQ jak zacznie piszczeć pod obciązeniem. :) Edytowane 1 Grudnia 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Devil - co do freezow to zobacz co tam dzieje sie u Ciebie z dyskiem, ja wlasnie mialem tez takie dziwne freezy i sie okazalo ze mi hdd umrzywal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Z tracera już nie. Damy mu spokój. Za to będziemy się nabijali z BQ jak zacznie piszczeć pod obciązeniem. :) Nic nie będzie piszczeć :P To bdb zasilacz :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Z tracera już nie. Damy mu spokój. Za to będziemy się nabijali z BQ jak zacznie piszczeć pod obciązeniem. :) Myślisz, że będe coś słyszał przy Scythe Ultra Kaze? :D Poza tym szczerze wątpie, że jest coś głośniejszego od dwóch wentylatorów na mojej bp6 :) No i nikt nie polecał żadnego ciekawego zasilacza, to kupiłem taki ;) Póki co podoba się. Jakoś przyzwyczaiłem się, że zasilacze po jakimś czasie zużywają się, puszczają dymka lub inne ciekawe rzeczy robią ;) (z czego dymek jest najciekawszy ;) ) Naprawde piszczą? :) Bez sensu. A myślałem, że kupiłem dobry zasilacz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 mój BQ nic nie piszczy, jest bezgłośny... a mam go już z niecały rok . Wcześniej miałem Tagan-a <-- ten to dopiero robił hałas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Ktoś mam może jakies info jak będa się ceny przedstawiać po nowym roku .. Mam zamiar zakupić 8400 , generalnie pod GTA ....Skoro pojawiły sie Icore to cena powinna niebawem pojsc w doł ... Może wypuszcza za jakis czas Icora dla ludu w rozsadnej cenie i warto poczekać ?generalnie to jestem nastawiony na 15 grudzień , do max 20 stycznia ... Czy jest sens czekać ....30-40 zł mnie nie zbawi ....Cy jest w obecnej sytuacji sens kupowania prockow z seri 8xxx ...? Moze lepiej poczekac te 2-3 miechy i za 600-700 bedzie jakis proc nowej generacji ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 zasada jest prosta, potrzebujesz sprzetu teraz to kup go teraz, wiadomym jest ze ceny spadaja i im dluzej sie wstrzymasz tym kupisz sprzet taniej (pomijam tu fakt szalonego dolara) co do oplacalnosci zakupu E8X00, tak warto pchac sie w ten juz przestarzały socket :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Kupuj E8X00, Nowe procesory Intela (z nowej generacji) wyjdą dopiero koło wakacji w przyszłym roku. Ewentualnie w styczniu lub lutym wyjdą AMD Phenom II, ale i tak wydajność będzie na poziomie obecnych core 2 duo/quad, tyle że taniej pewnie będą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Udało mi się wykręcić E8500 na 4.5Ghz na 500FSB i zrobić w SuperPi 5m29s :) Całkiem nieźle chyba :) Core Voltage 1.344 idle i 1.328 stress (w cpu-z). PS: Pamiątki nie przechodzą orthosa przy 500fsb na 4-4-4-12.. ale superpi liczy :] Tak samo nie przechodzą przy 5-5-5-15 :] Edytowane 2 Grudnia 2008 przez fl0r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 ja ma ten zasilacz tyle że straight power zamawiałem dark no ale cóż mój konfig jak w podpisie i nawet dzwięku z siebie nie wydał ;) jest cichy aż za ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Nic nie będzie piszczeć :P To bdb zasilacz :angry: No to może miałem wyjątkowego pecha skoro trafiłem na 2 piszczące :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Przypadki chodzą po ludziach :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 no widocznie tak ;) chodze do klasy informatyczniej i ten zasilacz mają 3 osoby i nikt nie narzeka a mają niektórzy kompy naprawde kosmos ;) i myśle że ten zasilacz jest nieźle obciążony bo mój sprzet też go raczej nie da rady obciażyc w sumie GTX280 ciągnie prąd jak smok ;) czym sie rózni black power od stright power?? bo w ESC.pl zamiast black dali mi straight power ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udało mi się wykręcić E8500 na 4.5Ghz na 500FSB i zrobić w SuperPi 5m29s :) Całkiem nieźle chyba :) Core Voltage 1.344 idle i 1.328 stress (w cpu-z). PS: Pamiątki nie przechodzą orthosa przy 500fsb na 4-4-4-12.. ale superpi liczy :] Tak samo nie przechodzą przy 5-5-5-15 :] Czy ja wiem no chyba ze mowa o 32M :P jak mowa o 16M to cienko :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...