TiGeR5 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Generalnie ja uważam, że jeżeli dajesz kopa szyną to niestety musisz dać też wiecej papu. Nie dziwi mnie raczej, że się konczy przy wyższym fsb. Ja mam tak, że mam np bloka przy 420-460 fsb i nic nie poradze - wywala blędy ciągle. Na 470-500 fsb działa mi bez stresu. Oczywiście wiąże się to z nieco wyższym napięciem dla VTT, CPU, MCH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 No ale z tego co wiem to Xeon bez większych problemów powinien lecieć ,a i tak jestem w szoku ze na tak małym napięciu leci 3600 mhz, więc napewno jeszcze w nim duzy potencjał tylko muszę pokombinować. MCH,to jest od czego? Poszukam zaraz maxa fsb dla swojego procka,rozumiem że mam mnozik wziąć minimum i leciec w górę fsb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 mch to mostek północny. Dokładnie tak masz zrobić jak mówisz. No ja odpalilem swojego na fsb 550 nawet tylko nie złape stabilności - nie udaje mi się póki co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 (edytowane) Ja mam dziwną przypadłość jakąś, jak odpalam kompa na 500x mniejszy czy większy mnizik i 6 i 6,5 i 7 i pamiątkach ustawionych na 1000 mhz to niestety nie wstaje komp,jak pamięci zmienie na 1200 mhz(wtedy jakoś tak jest) to wstaje ale nie laduj sie winda, voltage ramu 2.4 procek 1.2 vtt 1.8 (na 1.2 tak samo) gtl 0.63 pll 1.5 NB 1.4 Sb 1.4 i nic. luzowałem timingi, pl od 8 do 12e sprawdzałem, to możliwe ze fsb procka sie skonczylo?Czyt raczej to wina pamiątek albo płyty? I napisz mi proszę ja Ciebie jak to z tym PLL jest, dowiedziałem się ze gtl mam ustawiać jakieś 50-57 % VTT no ok,dziwnie się to liczy ale nadal mam na 0.63 rozumiem ze mam tez się trzymać zasady żeby vtt nie przekraczało vcore pod żadnym pozorem? Widzę że masz takie same pamięci jak ja, jak Ci one lecą? Przy ustawieniu 450x85 -3825 mhz 1.25v i starpie 333 Orthos leci mi juz kilka minut,jak strap był na auto reset po paru sekundach,kurde o co w tym chodzi ?:-) Ma Mb mam teraz 1.34 bezpieczne to? Temperatura w stresie Nb to 49 stopni-max co widziałem. EDIT: Nie mogę za cholerę osiągnąć stabilnego FSB 480, próbowałem i zwiększać napięcia na ram i na sb do 1.4 doszedłem na nb też i 1.4 nie ruszałem jedynie PLL ani nie podnosiłem VTT i tak miałem już 1.2 a boję się zwiększać to, Ale nie chcę mi się wierzyć ze to jest koniec FSB procka I mam jeszcze jedno ważne pytanie, na pudełku od procka mam napisane 1.25 v max a w core temp pokazuje mi wartość VID na 1.2500 Czyli Intel na pudełkach oznacza wartość defaultową napięcia?Bo przecież nie jest to maxymalne bezpiecznie dla tego procka ani dla innych 45 nm. Edytowane 30 Grudnia 2008 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Vtt nie powinno przekraczać napięcia na CPU. Co do PLL nie podpowiem nie mam takiej opcji u siebie. Jeśli chodzi o max fsb procka to wiesz nie wiem jak można to sprawdzić - znaczy jeśli np komp odpala mi sie na 550FSB tzn że to nie jest jego blok z drugiej strony jeśli nie można ustawić stabilnej pracy systemu to jak to rozumieć?? Mam ten problem u siebie i nie mogę znaleźć po prostu stabilnego 533 a bardzo bym chciał. Chyba, że w obu przypadkach naszych trzeba dać dużo więcej papu prockowi - nie wiem już sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Cholera,no właśnie dziwna opcja z tym fsb. Ja mam wrażenie ze pamiatki coś nie domagają, ale powalcze jeszcze z tym. Jak to jest z tym Vid w core temp? i v.max na pudełku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Jak to jest z tym Vid w core temp? i v.max na pudełku? No stary jak odpalisz procka na standardowym taktowaniu to nie powinno napięcie podskoczyć powyżej. Jednak jak go podkręcisz to to że ustawiłeś opcje Auto przy napięciu nie znaczy że płyta sobie nie podbije sama. Z reguły właśnie płyta podbija sporo za dużo ;) ale to już moje osobiste odczucie oparte na 3 jedynie płytach - asus p5b, p5q i mojej msi ( choć ta najmniej podbija :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Dzięki, ale to nie o to mi chodzi :-) Bardziej o to co te dwa oznaczenia mają symbolizować skoro można i tak dawać większe napięcia, a Intel podobno twerdzi ze 1.3v to jest luz. Prawda to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 No i jest i luz - ja swojego długo używałem na 1,35V i żyje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Ok :-) Jeżeli podniosę napięcie v core do np 1.31 a vtt ustawię poniżej tego czyli np na 1.28- 1.30 to co kol wiek może stać się prockowi? Właśnie leci mi na fsb 445x9- 4005 mhz przy napięciu 1.248 już jakaś godzinę i cztery minuty w Orthosie :-) Ciekawe na ile mi poleci max. Ale chciałbym fsb ustawić tak 500 i chcę sprawdzić właśnie jak będzie z podniesionym vtt, bo może to jest ograniczenie. Po za tym w sumie dużo w wydajności daje większe fsb?Odczuje realną róznice między np 450 a 500? Edytowane 31 Grudnia 2008 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Trzeba się trzymać opcji że vtt nie przekracza vcpu. Czy odczujesz różnicę hmm ciężko mi powiedzieć. Ja jakaś wyczuwam - dosyć dużo korzystam z programów typu rar. A tutaj przy pakowaniu czy wypakowaniu pliku o pojemności 12gb np naprawdę szybsza szyna robi różnice. Na co dzień do grania myślę że na chwile obecną nie zobaczysz różnicy. No poza jedną ważna kwestią - jakże pięknie taka szyna wygląda na starcie systemu ;) PS Do szukania wysokiego fsb proponuje ustawić mnożnik procka jak najniżej - chodzi o to by uzyskać stabilne fsb a później dopiero szukać maksymalnej częstotliwości procka. No przynajmniej ja tak kombinowałem. :) Edytowane 31 Grudnia 2008 przez TiGeR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Co do mnoznika i FSB to robiłem tak, ale niestety tych 500 nie mogę uzyskać, z tego co pamietam chyba nawet przy 480 system nie wstawał. Ale to jests dziwne bo jak ustawilem np pamieci na 1000 mhz to w ogóle bios nie trzymal ustawien i reseytowal default,a jak ustawiem np pamieci na 1200 to post przechodzil ale widna nie chciala siee uruchomic,kombinowalem z napięciami ale lipa. Czuje ze pamątki są ograniczeniem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zmartwię Cię że niestety możesz mieć racje bo masz takie pamięci jak ja - a i ja na nie lekko narzekam. Przy fsb 533 test cpu leci w orthosie długo i luz. Jak włączę jednak blend test to się sypie po paru sekundach. Może ktoś podpowie czy dovoltowanie mostka lub pamięci może pomóc?? Czy to raczej nic nie zmieni?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 A ja panowie mam problem z kuzyna E8200 :/ Próbowałem już vcore od 1,25-1,35V i nic. Dokładałem VTT i też nic. Ramy to Muchy Redline PC8000 a mobo to DFI X38 LT. Dla GTLi próbowałem ustawień od 57 - 67 i nic nie pomaga już nie mam pomysłu co tym zrobić :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 NO i chyba Tiger5 masz rację, moje pamięci nie chcą nawet przejśc orthosa przy 1133 mhz:/ na poluzowanych timingach ,kurde no to chyba przegięcie jest w tym wypadku. 1066+ Extreme Edition..z której strony extreme?I to nawet na 2.4 v :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Moje nawet przy 1100 nie przechodzą - niestety kości 2gb się słabo kręcą - hmmm nie kręcą się może tak. Te 1066+ jest bardzo na wyrost niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 jest dużo pamięci 2x2 dobrych do kręcenia po prostu Twoje do nich nie należą :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Podaj jakieś przykłady - może z czasem zmienię :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Jak to jest z tym strapem?Mam problem Np ustawiam fsb 450 do strap 266 i po chwili Orthosa jest zwiecha kompa. Ustawiam fsb 450 strap 333 i leci ok (godzine sprawdzałem) w oby wypadkach ustawienia procka takie same, pamieci podnosilem napiecie nawet do 2.4v i timingi 5.5.5.18 PL 8 i ustawione w biosie wszystko tak żeby lepiej się podkręcały. Na Fsb 445 to samo, Przy FSB 440 dopiero Strap 266 jest stabilny,nawet jak podnosilem napięcie na NB do 1.4 (tak to uzywam 1.28 zeby 440 fsb leciało stable) to nic to nie dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 jest dużo pamięci 2x2 dobrych do kręcenia Słucham ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Jak to jest z tym strapem?Mam problem Np ustawiam fsb 450 do strap 266 i po chwili Orthosa jest zwiecha kompa. Ustawiam fsb 450 strap 333 i leci ok (godzine sprawdzałem) w oby wypadkach ustawienia procka takie same, pamieci podnosilem napiecie nawet do 2.4v i timingi 5.5.5.18 PL 8 i ustawione w biosie wszystko tak żeby lepiej się podkręcały. Na Fsb 445 to samo, Przy FSB 440 dopiero Strap 266 jest stabilny,nawet jak podnosilem napięcie na NB do 1.4 (tak to uzywam 1.28 zeby 440 fsb leciało stable) to nic to nie dało. Najlepsze ustawienie strapa to po prostu 333 i tutaj nie ma co się wywodzić dalej :) A co do postu kolejnego no właśnie i ja "słucham?" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dlaczego akurat 333? Czytałem gdzieś ze warto dążyć do tego że im większe fsb tym mniejszy strap, ma to jakiś sens?Podobno lepsza wtedy jest wydajność Czy to bzudra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Im wieksze masz FSB to przy strapie 266 (zreszta przy każdym) mozna ustawić wiekszą częstotliwość pracy pamięci a co za tym idzie lepsza wydajność. Np ja obecnie mam ustawione 487x9 i do tego na strap 266 i pamieci pracują mi z częstotliwością 1221mhz. Jesli zmienił bym na 333 to miałbym ~1170 (nie pamietam dokladnie). Ogolem mowiac strap jest po to aby mozna bylo sobie WYGODNIE ustawić pamieci tak aby stabilnie pracowały po podkręceniu (lub tez przed). Tak jak napisałem mi dzialaja pamieci na 1221 mhz ustawiam sobie strap 266, jesli by mi nie pracowały stabilnie to ustawiam 333 i wtedy smigają mi dajmy na tym 1170 :) Mam nadzieje ze jako tako wytłumaczyłem :) Edytowane 2 Stycznia 2009 przez Peczuss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Słucham ? zapraszam do lektury http://forum.purepc.pl/Pamieci-RAM-f29/Oc-...gb-t256336.html moje ramy 2x2 śmigają na 1224 5.5.5.15 mocniejsza ich wersja leciała jeszcze więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Kolego DUSZEK2323 bardziej czepiłem sie tego "DUŻO" lekturke czytałem nie raz i co ? - rzadko który ram robi te symboliczne 1200 (prawie w ogole), srednia to 1140 mhz więc zastanawiałbym sie czy to dobrze bądz dużo ? Wręcz wydaje mi sie że to średnio... dużo to ponad 1200 a taki ramów jest jak na lekarstwo, a jak są to trzeba za nie słono zapłacic.... Pozdrawiam :) Edytowane 2 Stycznia 2009 przez Peczuss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Im wieksze masz FSB to przy strapie 266 (zreszta przy każdym) mozna ustawić wiekszą częstotliwość pracy pamięci a co za tym idzie lepsza wydajność. Np ja obecnie mam ustawione 487x9 i do tego na strap 266 i pamieci pracują mi z częstotliwością 1221mhz. Jesli zmienił bym na 333 to miałbym ~1170 (nie pamietam dokladnie). Ogolem mowiac strap jest po to aby mozna bylo sobie WYGODNIE ustawić pamieci tak aby stabilnie pracowały po podkręceniu (lub tez przed). Tak jak napisałem mi dzialaja pamieci na 1221 mhz ustawiam sobie strap 266, jesli by mi nie pracowały stabilnie to ustawiam 333 i wtedy smigają mi dajmy na tym 1170 :) Mam nadzieje ze jako tako wytłumaczyłem :) Peczus nie do końca tak to jest z tym strapem - w moim przypadku nie zmienia on absolutnie częstotliwości pamięci. Ram leci po prostu zależnie od fsb jakie ustawie. Oczywiście mam opcje 1:1, 1,00:1,20 itp itd ale starp wpływa jedynie na stabilność podkręconego zestawu - najlepiej przy 333 się ma sytuacja po prostu. I raczej mówie tu o stabilnym fsb niż o ramie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) TiGeR5 opisałem swój przypadek a teraz zaprezentuje jak to się ma .... (moze na MSI jest inaczej - tak jak napisałeś wyżej, osobiscie nie miałem doczynienia z płytami MSI takze nie wiem) FSB 487(wiadomo cały czas takie same - niezależnie od strapu) a nizej dany STRAP oraz mozliwa do ustawienia częstotliwość taktowania pamięci: 200 - 266 - 333 - 400 - Edytowane 2 Stycznia 2009 przez Peczuss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Teraz wszystko jasne- poza tym ty masz opcje strapa z biosu - ja niestety zworkami na płycie. Kolega ma chyba jednak też Asusa płytę więc to się jego bardziej złapie. Płyta płycie nie równa - i pewnie dlatego wciąż nie mogę wycisnąć fsb 533 stabilnie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Powiedzcie mi czego to może być wynikiem, otóż procek leci mi na 445x9(4005mhz) godzinę w orthosie przy strapie 266(memki 1116) ,potem odpaliłem GTA IV pograłem trochę, odpalam na nowo Orthosa i restart. Po chwiwli,więc ok po tym restarcie znowu Orthos, i kilka minut-zwiecha, napięcie o jedno oczko na procku-zwiecha. Zmienilem strapa na 333(memki 1069) i leci znowu godzinę. W czym może twkić problem? Na nb mam 1.28 może powieniem zwiększyć? Pamięcią dałem 2.3 nmawet na 2.4 lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Daj na nb 1,35v lub 1,4v i na pamieci 2,2v i testuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...