Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde panowie podpowiedzcie co może być przyczyną - problem polega na tym, że jak ustawię szyne 533 to orthos się wywala po paru sekundach ale tylko na ramie. Test CPU przechodzi jak najbardziej pozytywnie.

Ram sprawdzałem na 2 różnych konfiguracjach - znaczy na moich A-datach i na geilach black dragon. W obu przypadkach jest tak samo.

Ustawienia biosu:

RAM: 2,3-2,45V

VTT: 1,26-1,28V

MCH: 1,36-1,54V

I nic się nie zmienia mimo ostrego dovoltowania :(

Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Może się nie lubią? przy niższym FSB ramy stabilne?

Wyższe tRFC? Ramy w inne sloty? Niższy PL?

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak oceniacie TEGO zalmana? mam zamiar wrzucić na swojego e8400

ew. TO, ale mogą być problemy z zmieszczeniem do mojej obudowy :sad:

ew. coś innego ale musi być na gral.pl lub komputronik.pl

Ja mam Scythe Infinity Mugen i jestem bardzo zadowolony, jeżeli Ci się zmieści to bierz, ten zelman efektownie wygląda, ale wydajność na pewno niższa, a poza tym cena :blink: . A jeśli Ci się nie spieszy poczekaj już niedługo w sprzedaży będzie Scythe Infinity Mugen 2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się nie lubią? przy niższym FSB ramy stabilne?

Wyższe tRFC? Ramy w inne sloty? Niższy PL?

Powiem tak - przy standardowym ustawieniu ramy stabilne. PLL nie mam jak obniżyć nie mam takiej opcji u siebie. TRFC próbowałem obniżyć nic nei dało. BTW kurde jakieś ramy przecież musi lubić płyta - 2 różne i ten sam efekt. Może to po prostu kres możliwości płyty?

Dzięki w ogóle za zainteresowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem przy kreceniu C2D E8200. A wiec tak procek E8200 plyta Asus P5K Pro ramy OCZ Rev. 2 800MHz. Chcialem kumplowi troche podkrecic procka tak do 3Ghz moze 3,2GHz a nie jestem obyty w OC. Nie chce zmieniac napiecia tylko samo FSB wiec robilem tak: wylaczylem w biose C1E i cos tam jeszcze(nie nazywa sie to EIST) zeby caly czas bylo maksymalne taktowanie (2,66GHz) ok, nastepnie wlaczylem manual zeby moc zmienic FSB z domyslnych 333 na wiecej, ramy ustawilem na 667 no i zwiekszylem FSB komp wlaczyl sie jedynie pzy FSB 350MHz przypomne moznik 8x wiec dalo to 2800MHz. Co zrobilem nie tak? Trzeba jeszce wylaczyc lub wlaczyc a moze zmienic jakas opcje w biose?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem przy kreceniu C2D E8200. A wiec tak procek E8200 plyta Asus P5K Pro ramy OCZ Rev. 2 800MHz. Chcialem kumplowi troche podkrecic procka tak do 3Ghz moze 3,2GHz a nie jestem obyty w OC. Nie chce zmieniac napiecia tylko samo FSB wiec robilem tak: wylaczylem w biose C1E i cos tam jeszcze(nie nazywa sie to EIST) zeby caly czas bylo maksymalne taktowanie (2,66GHz) ok, nastepnie wlaczylem manual zeby moc zmienic FSB z domyslnych 333 na wiecej, ramy ustawilem na 667 no i zwiekszylem FSB komp wlaczyl sie jedynie pzy FSB 350MHz przypomne moznik 8x wiec dalo to 2800MHz. Co zrobilem nie tak? Trzeba jeszce wylaczyc lub wlaczyc a moze zmienic jakas opcje w biose?

Wyłącz to jeszcze:

C1E Suppport: Disabled

Max CPUID Value Limit: Disabled

Vanderpool Technology: Disabled

CPU TM Function: Disabled

Execute Disable Bit: Disabled

PECI: Disabled

i druga sprawa (mam tą samą płytę, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie problemy z bootowaniem kompa powodowała opcja Transaction Booster. Spróbuj ją wyłączyć i zobacz wtedy...

Polecam jeszcze tą lekturę : http://forums.hexus.net/hexus-hardware/110...rs-p5k-add.html

PS. Ustaw Jeszcze:

CPU Spread Spectrum: Disabled

PCIE Spread Spectrum: Disabled

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tRFC nie obniżyć tylko zwiększyć do 52-60

PL - Performance level, trd =10 lub 11 - masz taką opcję tylko o tym nie wiesz :)

Nie no stary co do trfc to oczywiście mówiłem w "przenośni"

Natomiast za podpowiedź co do pl faktycznie nie wiedziałem - możesz podpowiedzieć jakie ustawienia są stabilniejsze a jakie wydajniejsze w sensie PL.

I jak to jest powiedzcie jak jest mocno wykręcona szyna to mimo tego że ram powinien iść na 1066 to może sypać błedami?

EDIT:

Stary masz u mnie wielkie piwo!!!! Orthos ponad 2h leciał na fsb 533 i było ok. Teraz targam na 550 zobaczymy czy przejdzie jakiś czas.

BTW Jak to jest z wysokim FSB czy zaszkodzi jeśli napięcia są znośne?? Znośne znaczy CPU 1,35 ; VTT: 1,28 ; MCH 1,4

Bardzo proszę o opinie

PS

Jeszcze raz dzięki ta opcja ratuje moje OC!!! Ciekawe na jakim napięciu poleci mój 8200 aby uzyskał 4,4GHz

Edytowane przez TiGeR5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak oceniacie TEGO zalmana? mam zamiar wrzucić na swojego e8400

ew. TO, ale mogą być problemy z zmieszczeniem do mojej obudowy :sad:

ew. coś innego ale musi być na gral.pl lub komputronik.pl

mam takiego Zalmana i na E6300@2,8 na napięciu z biosu 1,36 wszystko w Chieftec BIG tower wentylator się nie kręci w idle 30c

w stresie max 42c i wtedy dopiero zaczyna startować do 600rpm

co do cenny wysoka ale w zestawie jest pasta komplet mocowań pod Inela jak i AMD a u konkurencji trzeba dopłacić za dodatkowe mocowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no stary co do trfc to oczywiście mówiłem w "przenośni"

Natomiast za podpowiedź co do pl faktycznie nie wiedziałem - możesz podpowiedzieć jakie ustawienia są stabilniejsze a jakie wydajniejsze w sensie PL.

Stary masz u mnie wielkie piwo!!!! Orthos ponad 2h leciał na fsb 533 i było ok. Teraz targam na 550 zobaczymy czy przejdzie jakiś czas.

BTW Jak to jest z wysokim FSB czy zaszkodzi jeśli napięcia są znośne?? Znośne znaczy CPU 1,35 ; VTT: 1,28 ; MCH 1,4

Bardzo proszę o opinie

baw się dobrze :)

Im niższe PL tym wyższa wydajność pamięci. Oprócz znosnych napięć zadbaj jeszcze o chłodzenie NB. Przy 1.4V na NB chyba będzie ciepło a może nawet gorąco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baw się dobrze :)

Im niższe PL tym wyższa wydajność pamięci. Oprócz znosnych napięć zadbaj jeszcze o chłodzenie NB. Przy 1.4V na NB chyba będzie ciepło a może nawet gorąco.

Na całe szczęście jest tam heatpipe - generalnie muszę zdjąć go i tak i przesmarować mądrzejszą pastą - ale to pewnie jak będę chłodzenie wodne zakładał.

BTW jak to jest z szyna czy ona generalnie może zaszkodzić procesorowi czy tam płycie?? czy jak np będzie non stop 550fsb to "męczy" sprzęt??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robi 450...:)

proc na 9x450 polecial jednak problem z plyta i najnowszm biosem 2001.

Mam e8400 E0 i na stronie assusa pb5 wspiera tego proca wlasnie w tym najnowszym biosie:|

http://forums.overclockers.com.au/showthread.php?t=670623

A mam wlasnie ten problem

Plyta botuje sie z ekstremalnie wysokim vcore i przestawia na auto, na dodatek resetuje mnoznik na 9:|

Kuzwa mac .... ma ktos jakis pomysl? Moze jakis nie oficjalny? Sprawdzony bios?:|

No panowie znalazlem rozwiazanie proc narazie lata 8.5 x480 1.264V i starczy mu do poki freezera na cos normalnego nie zmienie:)

A rozwizanie bylo proste kupilem MSI p45 NEO3 fir:) jednak p5b nie nadawalo sie zbytnio dla procka:)

ps. 71 w orthosie po godzinnej udrece nie za duzo na ustawienia 24/7?

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=479972

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co myślicie o takim ustawieniu na co dzień?? Będzie bardzo męczyć kompa??

Dołączona grafika

RAM na 2,35V

VTT = 1,25V

MCH = 1,412V

Będzie bardzo bolało płytę??

Porób sobie testy wydajnościowe czy rzeczywiście ma to sens. Moim zdaniem nie ma. Przy odpowiednim chłodzeniu płycie nie powinno nic się stać.

Pl masz chyba 10 przy 1:1. Na innym dzielniku i przy FSB poniżej 500 uzyskasz niższe PL a co za tym idzie wyższą wydajność pamięci.

Pytanie tylko jaka będzie różnica. Musisz potestować różne ustawienia i na coś sie zdecydować.

Trochę spore Vcore jak na 3.8GHz. Niżej nie idzie?

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialbym wszystkim zakomunikowac ze procki z seri e8... sa bardzo wytrzymale :) dzisiaj mialem prawdziwa bombe z kompa , chodzi o to ze zauwazylem ze cos komp restartuje mi sie na zegarach w opisie tak wiec metoda prob bledow odpalalem co chwile orhosa sprawdzajac czy jest stabilny no i az doszedlem do taktowania 3900 po godzinie orthosa stabilny jak skala mowie, na sam koniec z ciekawosci odpalam core tempa i co widze prawie zawalu dostalem temperatura 116 stopni !!! wylaczylem orthosa temperatura spadla do do 85 , masakra wylaczylem kompa sprawdzam co jest nie tak i co widze .. kabelek wkrecil sie w infinity po zabiegu wyjecia kabelka wszystko wrocilo do normy takty jak w podpisie sa , tak wiec niechcacy spawdzilem ze moj e8400 spokojnie wytrzymuje temperature 116 stopni :)

teraz po godzinie orthosa przy taktach jak w podpsie w stresie core temp wykazuje 65 stopni tak wiec temperaturka o polowe spadla

Edytowane przez spoxxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was sprawdzał o ile CPU-Z zaniża/zawyża napięcie w stosunku do realnego V (mierzonego miernikiem)?

Czy te maksymalne 1,4 V podawane na forum to jest napięcie realne czy biosowe na codzień dla E8x00?

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie jestem u kuzyna i katujemy wlasnie nowego e8400.

przed zamontowaniem pzreczyscilismy radiator AC Freezera 7 PRO po poprzedniej pascie i nalozylismy arctic silver ( za 9 zl z komputronika :D )

wylozylismy na procek cala "strzykawke"

temp w stresie wynosi 77 stopni

czy to odrobine nei za duzo?

pozdrawiam

edit: w orthosie 82 stopni.

czy to nie za duzo? czy przyczyna takich temp moze byc to ze tej pasty jest naprwde duzo nalozone tam? moze za duzo?

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi