sac711 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 (edytowane) Hej kolego to chyba moja broszka czy go spale czy wywale, kolba ci do tego nie? Az tak bardzo sie przejmujesz podkrecaniem mojego procka? :blink: Tak wogole ostatnio mialem zwalonego e8500, mila panienka na allegro mnie ograla na 600zł wiec poczulem klimat i temat lepiej niz ty. Edytowane 22 Stycznia 2009 przez sac711 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 jestem przekonany że panowie z intela są w stanie stwierdzić uszkodzenie proca spowodowane zbyt wysokim napięciem. inaczej każdy OCer który przedobrzył wysyłałby na gwarę... a intel traciłby miliony... na pewno nie daliby się tak kiwać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 (edytowane) Hej kolego to chyba moja broszka czy go spale czy wywale, kolba ci do tego nie? Az tak bardzo sie przejmujesz podkrecaniem mojego procka? :blink: Tak wogole ostatnio mialem zwalonego e8500, mila panienka na allegro mnie ograla na 600zł wiec poczulem klimat i temat lepiej niz ty. Wiesz co troszke wyluzuj. Mozesz mu dac nawet 1.8V na co dzień mi to lata, ale BADZ SWIADOMY ZE ROBISZ ZLE, pamietaj ze na forum jest masa poczatkujacych, ktos podpatrzy twoje dzialania i zrobi tak samo a potem bedzie placz i zgrzytanie zebow, bo nie kazdy bije rekordy, i ma ochote na zabawe z serwisem! ps. ja tam jak trafiam na padake sprzedaje, a jak chce fajne oc kupuje selekta, a rozwalaja mi watrobe ludzie ktorzy padaki katuja tylko dla glupich mhz.. wroce do domu podam linka do forum zagranicznego gdzie jest zestawienie e8400 pod katem Mhz vcore Chlodzenia (AC, WC etc) Z tego co pamietam przy 1.4 nikt z AC nie wystapowal tylko juz wodowane...a u nas co chwile ktos wyskakuje z ekstremalnym voltarzem.. Edytowane 22 Stycznia 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Wiesz co troszke wyluzuj. Mozesz mu dac nawet 1.8V na co dzień mi to lata, ale BADZ SWIADOMY ZE ROBISZ ZLE, pamietaj ze na forum jest masa poczatkujacych, ktos podpatrzy twoje dzialania i zrobi tak samo a potem bedzie placz i zgrzytanie zebow, bo nie kazdy bije rekordy, i ma ochote na zabawe z serwisem! ps. ja tam jak trafiam na padake sprzedaje, a jak chce fajne oc kupuje selekta, a rozwalaja mi watrobe ludzie ktorzy padaki katuja tylko dla glupich mhz.. wroce do domu podam linka do forum zagranicznego gdzie jest zestawienie e8400 pod katem Mhz vcore Chlodzenia (AC, WC etc) Z tego co pamietam przy 1.4 nikt z AC nie wystapowal tylko juz wodowane...a u nas co chwile ktos wyskakuje z ekstremalnym voltarzem.. Ok, z tym ze ja nikogo do niczego nie namawiam. Sam prubuje ogarnac temat dzielac sie uwagami z ludzmi zagladajacymi na to forum. Insynuujesz ze moj procesor to "padaka"? Przykre, nawet nie wiem na podstawie czego tak uwazasz, a moze cie poprostu nie rozumiem. Podaj tego linka jesli mozesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 to się nazywa kradzież <_<A intel nie kradnie ? kiedyś (jeszcze w 2008 r) czytałem ze intel mógł by sprzedawać Quady za 100$/szt (chyba Q6600) i by jeszcze przy tym zarabiał a sprzedawał je za 266$ to jest kradzież... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Wbrew pozorom procka nie jest tak łatwo zabić... Nawet jak dacie te 2v z miejsca... [o ile wam to w ogóle będzie działać ;] ]+1 przy odrobinie chęci, zdegradowanie procka nie jest wielkim wyczynem :D ubicie go na amen, nie jest już takie proste, jak to się niektórym wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Panowie podpowiedzcie jak to jest możliwe, że na moim e8200 mam na 3,8 GHz na jajkach 58-60C przy 4GHz około 64C (i tu nie widzę nic dziwnego) natomiast jak ustawię default czyli 2,66 na procka i niskie napięcie to tem praktycznie nie spada poniżej 58C no czasem 56C. Jakaś ciepła sztuka?? Chłodzenie to Noctua NHU-12P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) Panowie podpowiedzcie jak to jest możliwe, że na moim e8200 mam na 3,8 GHz na jajkach 58-60C przy 4GHz około 64C (i tu nie widzę nic dziwnego) natomiast jak ustawię default czyli 2,66 na procka i niskie napięcie to tem praktycznie nie spada poniżej 58C no czasem 56C. Jakaś ciepła sztuka?? Chłodzenie to Noctua NHU-12P sprawdź: - docisk, nałożenie pasty , przewiew w budzie , temp. w pomieszczeniu, błąd odczytu z MOBO ?(czyt. --> dioda term. w CPU) ,krzywa czapa .........................masz ciepłą sztukę ;) Edytowane 24 Stycznia 2009 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 czyli pewnie mam ciepłą sztukę. Może WC go troszki lepiej schłodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 czyli pewnie mam ciepłą sztukę. Może WC go troszki lepiej schłodzi. Zdarzają się sztuki, które nawet przy niskim Vcore wydzielają sporo ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zdarzają się sztuki, które nawet przy niskim Vcore wydzielają sporo ciepła.No to może co do temp mam pecha. Myśle jednak że WC go schłodzi lepiej co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Zamontuj dobre chłodzenie powietrzem i zadbaj o wentylację w obudowie bo przewiew ma duże znaczenie i myślę że tempy też się obniżą. Ewentualnie można jeszcze IHS wyszlifować na "lustro" i też uzyskasz 2-5 stopni mniej. Bo z Water Cooling jest dużo zabawy i czasem problemy też się zdarzają a temperatury niewiele niższe. Edytowane 26 Stycznia 2009 przez SPEEDY2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaz222 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Witam. Czy to jest normalne, ze na obu rdzeniach (E8400) temperatura minimalna jest nonstop 36 i 38 stopni (w idlu) i nigdy nie schodzi ponizej tych wartosci. próbowałem dawać nawiew na obudowe ale temperatura stoi na 36 i 38 stopniach. czy to jest oznaka ze jest uwalony czujnik?? w stresie mam 60 stopni a przy uzuciu dodatkowego nawiewu spada do 54 stopni (3,6 GHz).:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Witam. Czy to jest normalne, ze na obu rdzeniach (E8400) temperatura minimalna jest nonstop 36 i 38 stopni (w idlu) i nigdy nie schodzi ponizej tych wartosci. próbowałem dawać nawiew na obudowe ale temperatura stoi na 36 i 38 stopniach. czy to jest oznaka ze jest uwalony czujnik?? w stresie mam 60 stopni a przy uzuciu dodatkowego nawiewu spada do 54 stopni (3,6 GHz).:) Ja mam podobnie, wcześniej na boxowym coolerze miałem na rdzeniach 35 i 36, a temp. proca to ok 32-33. Po zmianie coolera na Infinity na rdzeniach nadal mam 35 i 36 a na procu 22. Czujnik nie wykrywa dobrze temperatury idle, ale nie ma się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zamontuj dobre chłodzenie powietrzem i zadbaj o wentylację w obudowie bo przewiew ma duże znaczenie i myślę że tempy też się obniżą. Ewentualnie można jeszcze IHS wyszlifować na "lustro" i też uzyskasz 2-5 stopni mniej. Bo z Water Cooling jest dużo zabawy i czasem problemy też się zdarzają a temperatury niewiele niższe.Stary nie gniewaj się ale chyba nie czytałeś mojej stopki. Już więcej do tej budy wentyli nie wcisnę. Co do WC to planuje kupić i mam cichą nadzieje że dzięki niemu zbije tempy. Pastę zmieniłem, mocowania sprawdziłem - wsio ok. Niestety więc pewnie ciepła sztuka. Życie - ale za to robi 4GHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Jeszcze kwestia tego ze temp dla tych prockow mierzy sie real tempem 2.7 ? ktore maja tjmax 95 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaz222 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Ja mam podobnie, wcześniej na boxowym coolerze miałem na rdzeniach 35 i 36, a temp. proca to ok 32-33. Po zmianie coolera na Infinity na rdzeniach nadal mam 35 i 36 a na procu 22. Czujnik nie wykrywa dobrze temperatury idle, ale nie ma się czym przejmować. Ale w stresie po zamontowaniu tego chlodzenia infinity tempy spadly w stosunku do boxowego chlodzenia?? w wlasnie nie wiem co jest przyczyna ze w idlu zle podaje tempy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Ale w stresie po zamontowaniu tego chlodzenia infinity tempy spadly w stosunku do boxowego chlodzenia?? w wlasnie nie wiem co jest przyczyna ze w idlu zle podaje tempy W stresie jest wszystko ok, wcześniej na rdzeniach ok 60 po zmianie nie przekracza 43 na standardowym taktowaniu. Też nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy ale czytałem, że zdarza się to stosunkowo często. Tym bardziej że wiele osób może nawet nie wiedzieć, że coś ma z czujnikiem. Ja póki nie zmieniłem chłodzenia nie podejrzewałem, że jest coś nie tak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Jesli dobrze kojarze, to E8600 mial byc ostatnim z Penrynow... a tu takiego newsa widze o E8700 :blink: ze niby 3,5GHz, 6MB L2 cache, TDP 65W... Oficjalna stronka Intela nie uwzglednia (jeszcze) tego modelu Ktos cos wiecej wie nt. tego modelu :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) No to nie plotka Intel wprowadza E8700 na mur beton ;) trafiq TjMax mozesz sobie zmienic w progsie w zaleznosci od posiadanego cepa kamaz222 u mnie tez zawsze w idlu 31/24 ;) Edytowane 27 Stycznia 2009 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) Zastanawiam sie ,czy E8400 może chodzić na 1,39 V(wskazanie CPU-Z ; według biosu 1.412 V -płyta dfi lp dk p35) 24/7 ? Jak się ma wskazanie cpu-z do rzeczywistości? Póki co nie mam miernika :sad: Edytowane 27 Stycznia 2009 przez Passt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Nie patrz sie na wskazania biosu/programow. Zmierz najpierw miernikiem i dopiero wtedy mozesz mniej wiecej sugerowac sie tymi wskazaniami. A 1.4v teoretycznie to troche za duzo, ale sa takie co wytrzymuja bez problemu a inne padaja nawet od mniejszego v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Nie patrz sie na wskazania biosu/programow. Zmierz najpierw miernikiem i dopiero wtedy mozesz mniej wiecej sugerowac sie tymi wskazaniami. A 1.4v teoretycznie to troche za duzo, ale sa takie co wytrzymuja bez problemu a inne padaja nawet od mniejszego v.a gdzie zmierzyć miernikiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 czy pamiątki (takie jak w sigu) taktowane nominalnie 1066 mogą pracowac w nieco wyzszych taktach ,np 1156 ?? no bo kurcze na strapie 400mghz mam mnozniki 2D i 2.66D .2 to za mało (przy moim wall wynoszącym 450 to pamiątki na 900 to mało) a na strapie 333 mghz owszem mam 2.4B ale przy takim fsb chyba nie wskazane, (w.g. mojej teori powyzej fsb=400 nalezy stosowac strapa 400mghz, jesli sie myle, prosze poprawicie). pamieci smigająna okolo 2v, przeszly 2 rundy memtest86+, dluzej nie patrzylem. moge byc spokojny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 a gdzie zmierzyć miernikiem?Musisz znać punkty pomiarowe na twoim mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Panowie pochwalę się co mam od Sobiha :] Proc całkiem fajny ale ma jedną stanowczą wadę jedna z czujek jest źle skalibrowana i różnica w idle na rdzeniach wynosi 10-11C a w stresie 7-8C. Ma to jakieś większe znaczenie w codziennym użytkowaniu?? Wie ktoś może która z czujek pokazuje dobre tempy?? Napięcia z biosu to Vcpu 1,25 Vtt 1,2. Zastanawiam się czy go sobie zostawić czy oddać bo te czujki trochę mnie męczą :/ Sobih nie robi żadnego problemu ba ma nawet kupca za większą kasę jak coś ^^ Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Borys-Tech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Musisz znać punkty pomiarowe na twoim mobo.NAPRAWDĘ?? nie wiedziałem... to wszystko wyjaśnia... @manieq1 jak polecasz Passt żeby zmierzył miernikiem to napisz mu gdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Tez się zastanawiałem jak zmierzyć faktyczne napięcie proca na tej płycie. Znalazłem takie zdjęcie: Z tego wątku: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=177369 Widze tylko 1 punkt. Do czego podpiąć druga końcówkę woltomierza? @gravimag To Passt pierwszy poruszyl sprawe (napisal ze nie ma miernika), wiec nie miej pretensji do manieq1 :-D Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Xarlith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Do masy w molexie - czyli czarny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Tak myślałem, ale chciałem się upewnić. BTW chyba najszybsza odpowiedz jaka dostałem tutaj ;), dzięki. Proc całkiem fajny ale ma jedną stanowczą wadę jedna z czujek jest źle skalibrowana i różnica w idle na rdzeniach wynosi 10-11C a w stresie 7-8C. Ma to jakieś większe znaczenie w codziennym użytkowaniu?? Wie ktoś może która z czujek pokazuje dobre tempy?? Napięcia z biosu to Vcpu 1,25 Vtt 1,2. Na chłopski rozum to bardziej sprawny jest czujnik #0, bo zakładając, ze czujnik płyty jest ok, to temperatura rdzenia nie może być mniejsza niż pod procesorem. Choć z drugiej strony, może tamten rdzeń jest po prostu chłodniejszy? Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Xarlith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...