Michaelius Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 a mozecie mi doradzic czy oplaca sie przesiadac z obecnego procka na e8400 ktory robi napewno 4ghz za okolo 600zl?wszystko mam jak w syg. duzo zmieni sie wydajnosc? edit: czy lepiej poczekac? na nizsze ceny? beda takowe? tak jak np we wrzesniu, ze np e8400 byl za 400-450zl? IMHO bez sensu taka zmiana sprzet teraz koszmarnie drogi a raczej nie powinienes teraz odczuwac braku mocy :) Z takim prockiem ja bym w mniej niz q9550 nie celowal na upgrade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 dzieki za odpowiedz :) tak zrobie. poczekam na dobre i tanie quady :) zdziwilem sie przyrostem mocy z przesiadki z e4500 na e6300 :D pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek12 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Ja wiem ze xeony są lepsze od desktopów ale aż tak? ;) Nie mierzyłem miernikiem ale wszystkie programy wskazują podobnie. W biosie vcore ustawione na 1.2v. Do tego, tez programowo, różnica temp między rdzeniami 10C. X3110 i reszta z sygnatury. Czy tak sie zdarza z serią e8... czy tyko ja tak mam? :) Sorry jeśli był podobny temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Ja w końcu dostałem obudowę i na szybko CPU podkręciłem... Nie jest źle, zmiana tylko FSB co dało mi 3,5GHz (BOX, temp stress max 58C). Wieczorem zobaczymy co ten E potrafi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Ja wiem ze xeony są lepsze od desktopów ale aż tak? ;) Nie mierzyłem miernikiem ale wszystkie programy wskazują podobnie. W biosie vcore ustawione na 1.2v. Do tego, tez programowo, różnica temp między rdzeniami 10C. X3110 i reszta z sygnatury. Czy tak sie zdarza z serią e8... czy tyko ja tak mam? :) Sorry jeśli był podobny temat. u mnie roznica w idle wynosi 6C, w load sie zmniejsza do 2-3C. albo zly docisk, albo krzywa czapa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek12 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Problem rozwiązany. Ze względu na zasilacz zmuszony byłem obnizyć mnożnik bez zmiany strapa (lenistwo) i czujnik szalał. Pokazywał zaniżone napięcie i dużą róznice w tempach między rdzeniami. Udało mi sie puścic go na def mnożniku na strapie 400 z włączonym EIST i wszystko smiga jak należy. Jutro juz z nową zasiłką pobawie sie w wieksze oc ale i tak jestem pod wrażeniem staruszka Tagana że tyle wytrzymuje choć wyraźnie słychać ze to już kres jego możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Ja w końcu dostałem obudowę i na szybko CPU podkręciłem... Nie jest źle, zmiana tylko FSB co dało mi 3,5GHz (BOX, temp stress max 58C). Wieczorem zobaczymy co ten E potrafi ;) Niska cos temperatura jak na boxa i 3.5GHz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1mon Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 A ja trafiłem na takie cos: Chyba moge byc zadowolony :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 oO tyle powiem xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) A ja trafiłem na takie cos: Chyba moge byc zadowolony :D no pewnie! Porządna płyta główna :) Ciekawe jak proc się dalej będzie skalował. Jaki ma VID? Spróbuj blend na wyższym priorytecie. Edytowane 13 Lutego 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 A ja trafiłem na takie cos: Chyba moge byc zadowolony :D Chyba nawet bardzo powinieneś - pozazdrościć takiej sztuki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1mon Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 no pewnie! Porządna płyta główna :) Ciekawe jak proc się dalej będzie skalował. Jaki ma VID? Spróbuj blend na wyższym priorytecie. No ba, płytka gites;) Narazie puscilem go tak: Pozniej sprobuje nizej. Tylko Vcore jest ruszone, bo plyta nie ma innych ustawien :lol: Vid 1,1500v A czemu blend? Przeciez FFts najbardziej meczy proca. Prawda? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) Ale farcik :P Ladna sztuka ;) zobacz moja jaka crapowata :D W Actionie nigdy.... przenigdy nie trafilem dobrej sztuki :P Edytowane 13 Lutego 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) A czemu blend? Przeciez FFts najbardziej meczy proca. Prawda? :)Chodziło mi o to żebyś teraz sprawdził ogólną stabilność systemu. nie zaszkodzi na wyższym priorytecie. Oby tylko ten proc nei był z tych gorących bo OC szybko się skończy. jakich ustawień ci brakuje na tej płcyie? ma co trzeba! Edytowane 13 Lutego 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1mon Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Chodziło mi o to żebyś teraz sprawdził ogólną stabilność systemu. nie zaszkodzi na wyższym priorytecie. Oby tylko ten proc nei był z tych gorących bo OC szybko się skończy. jakich ustawień ci brakuje na tej płcyie? ma co trzeba! Zadnych mi nie brakuje. Chodziło mi o to ze nie ma na niej VTT, GTL itd. A jezeli o tempy chodzi to na ninji Cu z fanderem na 5V, przy 4ghz było według Core Temp 55C, a według softu Easy Tune ok 48C. Nie wiem ktoremu bardziej wierzyc. Jak bedzie za goracy to sie go zeszlifuje;) bo gwary brak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 GTL-i nie ma ale VTT jest - FSB Voltage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) Zadnych mi nie brakuje. Chodziło mi o to ze nie ma na niej VTT, GTL itd. A jezeli o tempy chodzi to na ninji Cu z fanderem na 5V, przy 4ghz było według Core Temp 55C, a według softu Easy Tune ok 48C. Nie wiem ktoremu bardziej wierzyc. Jak bedzie za goracy to sie go zeszlifuje;) bo gwary brak. ładna szt. nic tylko sie cieszyć ale jak na 1,08 Vcore to ciepłowata szlif niewiele da (2-3)C Edytowane 13 Lutego 2009 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Dla mojego E8600 skończyły się dobre czasy kiedy miał chłodzenie WC. Teraz musi się zadowolić box-em. 1.23V bios Wyżej się nie da z vcore. Już przy 1.25V temperatury szaleją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Ja swojego dalej nie katuje (3,7GHz tylko FSB, temp. stress 66C). Chyba wymienię pastę to powinno zbić troszkę C i nie będę musiał puki co chłodzenia innego kupować (co do ciszy to 4850 Zalman daje czadu - trzeba zakupić kontroler). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) Myślicie, że przy obecnych cenach sprzętu komputerowego warto kupować Core2Duo? Wiadomo, że w końcu ten cały kryzys i wzrost cen minie, ale też czas procków 2-rdzeniowych minie i zastąpią je quady. A ja na przykład nie wyobrażam sobie mieć w budzie takiego potwora, który żre ponad 100W :) Wiadomo coś czy przyszłe 4-rdzeniowe proce też będą takie prądożerne? EDIT: Acha, i jeszcze pytanko - czy warto dopłacać do wersji z 6MB pamięci? W czym tak właściwie odczuje się różnicę w stosunku do wersji z 3MB? Przez pewien czas pracowałem na dwurdzeniowym Athlonie, który miał dwa razy większą pamięć L2 od tego, który mam obecnie. I szczerze mówiąc, to jakiejś wielkiej różnićy nie odczułem. Fakt, był troche szybszy, ale to raczej ze względu na wyższy zegar. Edytowane 17 Lutego 2009 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 A do czego zamierzasz używać kompa? Ja na chwilę obecną wziąłbym E5200 Pentium Dual Core, aby np za 2 latka zarzucić Q9550/Q9650. Ale to zależy, jak wspomniałem, do czego potrzebujesz kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 A do czego zamierzasz używać kompa? Ja na chwilę obecną wziąłbym E5200 Pentium Dual Core, aby np za 2 latka zarzucić Q9550/Q9650. Ale to zależy, jak wspomniałem, do czego potrzebujesz kompa. Kompa uzywam do tego, co większość ludzi - internet, muzyka, filmy oraz gry. Podejrzewam, że wielkość L2 nie ma tu większego znaczenia, w przypadku gier to GPU wykonuje znaczną część operacji. Poza tym proce AMD mają dużo mniej pamięci podręcznej, a też sprawdzają się dobrze w grach. Prawdopodobnie teraz i tak nie będę zmieniał całego kompa (ceny ciągle idą w górę), przesiądę się raczej od razu na 4 rdzenie. Tylko jestem ciekaw czy wszystkie przyszłe quady będa miały tak wysoki pobór jak obecne. Ale domyślam się, że nikt mi nie udzieli jednoznacznej odpowiedzi, bo nie ma tu wróżek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Oj np. w grach cache ma spore znaczenie. Do tego co wymieniłeś póki co wziąłbym dual core, po co komu quad core grzałka - w tej chwili praktycznie do obróbki video i 3 gier a zużywa 2x więcej prądu i ma niższe zegary od dual core. A co będzie w przyszłości to trudno powiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) nie uwierzycie ale interes zrobiłem... byłem rano w hipermarkecie leclerc po pieczywo patrzę a tam E8400 za ile?? za 520zł rewizja E0 VID 1.1000 kupiłem go od razu mysląc ze najwyżej sprzedam ;) patrzę sobie teraz a on jest przyjemny całkiem ;) nie miałem jeszcze wiele czasu na zabawę z nim ale puszczałem go na 4.2Ghz na win 7 akurat byłem zalogowany i nie mam tam programów zadnych do testowania..jutro postaram sie obadać 4.4Ghz ;) czapa prosta odczyty z czujników idealnie równe dobry egz sie trafił bo i tempy ma niezłe co do ceny jestem w szoku ;) był tylko jeden egz. w gablocie obok celeronów tym czasem patrze na stronę komputronika a oni mają e8400 za 899zł!!! ;) ale mega lol EDIT zrobiłem jeszcze 16m na próbę ;) Edytowane 19 Lutego 2009 przez IbanezRG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gary Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 A propo E8400.Może ktoś podzieli się informacjami odnośnie temperatur tego procesora. Mam go zainstalowanego na płycie DFI DK P45 Plus i na luzie temp z Smart Guardian jest 20 stopni. W Evereście jest: temp prcesora 20 stopni temp rdzeń1 40 stopni temp rdzeń2 35 stopni W stresie: Smart Guardian 32-35 stopni Everest: temp procesora 32-35 stopni temp rdzeń1 42-43 stopni temp rdzeń2 42-43 stopni Jakieś dziwne rozbierzności w tych temperaturach. Dodam że mam chłodzenie wodne i procek chodzi narazie 3,33 Ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) EDIT zrobiłem jeszcze 16m na próbę ;) Z czego się tak cieszysz? Na tym screenie widzę 4.0GHz przy 1.35V. Tyle robił mój stary C0. Teram mam 4.0GHz przy 1.25V na E0 i wcale nie uważam, że mam dobrą sztukę. Cieszyć się możesz z ceny, ale na osłodę powiem, że dałem 389zł za E8500 OEM w wakacje. ;) Edytowane 20 Lutego 2009 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Z czego się tak cieszysz? Na tym screenie widzę 4.0GHz przy 1.35V. Tyle robił mój stary C0. Teram mam 4.0GHz przy 1.25V na E0 i wcale nie uważam, że mam dobrą sztukę. Cieszyć się możesz z ceny, ale na osłodę powiem, że dałem 389zł za E8500 OEM w wakacje. ;) exactly Cena rox, ale sztuka taka sobie...moja tyle robi przy 1.2:) Edytowane 20 Lutego 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Z czego się tak cieszysz? Na tym screenie widzę 4.0GHz przy 1.35V. Tyle robił mój stary C0. Teram mam 4.0GHz przy 1.25V na E0 i wcale nie uważam, że mam dobrą sztukę. Cieszyć się możesz z ceny, ale na osłodę powiem, że dałem 389zł za E8500 OEM w wakacje. ;) No mój E8200 jakby nie patrzeć leci na 4GHz przy tym samym napięciu i to rewizja C0 właśnie. Wynik więc zadowalający ale jak na e8400 słabo ;) Cena jednak fakt miła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 moj robi stabilnie 4ghz na 1,35 wiec nie mowcie ze stabilne 4ghz na 1,25 to slabo, jezeli tobie sie udalo na 1,20. e8200 i e8400 to te same proce tylko mnoznik sie zmienia wiec kreca sie tak samo [podobnie zalezy od sztuki] jezeli fsb 500 nie jest problemem dla mobo. 4ghz 1,25 na e8x00 to dobry wynik. bynajmniej ja bylbym bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 No 4GHz przy 1,25V to bardzo dobry wynik zgadzam się - byłbym zadowolony jak nic. Mówiłem raczej, że 1,35V to żadna rewelacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...