Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Proc mi sie zdegradował :blink: chodzil na 4.2ghz 1.26-1.27V (C0) E8400 przy wlaczonym eist i c1e a teraz sie krzaczy w orthosie przy tych ustawieniach :sad: a nie katowałem go, myslicie ze przy 4ghz i jeszcze nizszym vcore będzie bezpiecznie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj tez sie zdegradowal. wasnie szukam nowego. moze ma ktos na sprzedaz jakas ciekawa sztuke >>> pw. chodzil na 1,35 4ghz [padaka] a teraz 1,4 xD

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakiegos pecha mam do c2d, E2140 mialem 3.2ghz 1.32V~ i chodzil znacznie dluzej i sie nie wykrzaczył, zasiłke kupiłem to piszczy, dyski kupiłem to terkoczą itd. :sad: narazie testuje tego c2d na 4ghz, zobaczymy jakie będą wyniki :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mbot @ pavel54

sprawdźcie dovoltowanie NB, DDR itp.

czasem mobo sie degraduje, niekoniecznie CPU

;)

Hmm mobo jest dovoltowane 1.28V fsb, 1.4v nb, sb default, vpll 1.50, ram 2.3V (promos) wydaje mi sie ze to wystarczająco, jest nawiew na nb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są wartości z biosu czy jakiegoś programu typu Everest?

Podaje wartosci z biosu (hardware monitor) są dropy

vfsb 1.28 - 1.21-22 real

vnb 1.41 - 1.46-47 real

vdimm 2.4 - 2.88 real

vcore 1.337 idle real 1.3, stress 1.264 - 1.272 (real)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moze mi ktos podac orientacyjne temperatury dla Karakorum ( 1500 rpm ) na E8400 w idle i stress dla stockowych ustawien ( 3.0 Ghz ) ? Osobicie mierze Real Tempem 3.0

UU dla stockowych ci nie powiem:)

ale podam dla

4ghz i 1.2V

1500RPM +AS5 i karakorum

REal temp pokazuje:

idle 39

stres 55 (orthos po godzinie)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaje wartosci z biosu (hardware monitor) są dropy

vfsb 1.28 - 1.21-22 real

vnb 1.41 - 1.46-47 real

vdimm 2.4 - 2.88 real

vcore 1.337 idle real 1.3, stress 1.264 - 1.272 (real)

U mnie podobnie,

przy 4400:

FSB 1.3v (bios) - 1.22v (Everest)

NB 1.39v (bios) - 1.39v (Everest)

MEM 2.18v (bios) - 2.26 (Everest)

CPU 1,28v (bios) - 1.26v (Cpu-z, Everest)

Też swego czasu myślałem, że zdegradował się procek ale po prostu testowałem go na biosie od P5E a później wgrałem od Rampage Formula i coś się krzaczyło ;). Po powrocie do P5E zachowuje się normalnie. Pozostał jedynie problem z pamięciami bo też testowałem je jakiś czas temu a teraz nie mogę osiągnąć tych samych wyników tzn 1240 - 2.14v a dodam że leżały w szufladzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL 4ghz na 1,21v OMG. skoro tak marudzisz. ze sie zdegradowal itp to ja go odciebie z przyjemnoscia odkupie.

Był lepszy ale jest wciaz bardzo dobry, troszke przymarudzilem bo tutaj ktos mial 4ghz przy 1.088V :blink: ciesze sie ze wciaz ma dobre oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oszczedzanie enegrii. jezeli proc nie potrzebuje pelnej mocy np przy pracy w programach biurowych czy przy przegladaniu neta, obnizane jest taktowanie, wiec i zmniejsza sie temp a co za tym idzie i halas [jezeli masz wentylator sterowany przez mobo]. hmmm +. caly czas pelna moc, ja wiem czy podczas przegladania chociazby tego forum jest potrzebne 3 czy 4ghz [po oc]. tak to czestotliwosc zmniejsza sie do 2 [? przy e8400]. tylko znowu takie skoki czestotliwosci przy podniesionym napieciu moga wywolac niestabilnosc. c1e obniza napiecie, jezeli masz wieksze od stockowego to c1e standartowo przelacza sie na disabled [jezeli masz wlaczone c1e i eist wylaczone, cepa na 4ghz na stockowym woltarzu, to system sie zawisi gdy c1e zacznie dzialac, zamiast 1,2v dostanie 1,0]. eist zmniejsza mnoznik. nie mniej podczas oc zaleca sie wylaczenie tych funkcji. u jednych powoduje niestabilnosc u innych nie. ja tam zawsze wylaczam

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był lepszy ale jest wciaz bardzo dobry, troszke przymarudzilem bo tutaj ktos mial 4ghz przy 1.088V :blink: ciesze sie ze wciaz ma dobre oc.

nie patrz na to, taka sztuka może mieć parę innych przypadłości (brak skalowalności, wys. temp. pracy) nie mówię że akurat ta szt.

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie na płycie P45 przy obecnych ustawieniach - czyli: 505x8 co daje 4040MHz ; Ram 1010 5-5-5-15 PL=11

Mam:

8700 - 10737 - 10200 - 63,4ns

O - Z - C

No na 545 szynie już nie pamiętam jakie były odczyty wszystkie ale na pewno czas dostępu był około 57-59ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak u Was z odczytem/zapisem w everescie?

U mnie 445x9, 1068MHz 5-5-5-15 (FSB:DRAM 5:6), PL 10 wyglada nastepujaco:

~~ 8550 odczyt, ~~ 9450 zapis, memory copy ~~ 9300.

450x8, 901MHz/5-5-5-15

8370- odczyt, 9516-zapis, 8201- memory copy

Edytowane przez Cichy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi