Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Stawiam ze nie, skoro chodza od paru miesiecy na 1080MHz 5-5-5-15 2.0V PL8 w pelni stabilnie wiec czemu na 1000MHz mialy by nie wytrzymac?

ponieważ podnosisz FSB

u mnie też chodzą bez problemów przy FSB 460 na memkach 1105MHz, ale jak podjadę z FSB do 540, ram 1082, to już nie jest tak fajnie i system się ładnie krzaczy

na początek zmień AI Clock na moderate np.

Edytowane przez gravimag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ podnosisz FSB

u mnie też chodzą bez problemów przy FSB 460 na memkach 1105MHz, ale jak podjadę z FSB do 540, ram 1082, to już nie jest tak fajnie i system się ładnie krzaczy

na początek zmień AI Clock na moderate np.

gravi, uzytkownik DDR2 mowil mi ,ze podobno reapery gryza sie z maximuskami... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to prawda, ale pytanie czy chcesz kręcić czy nie? 333MHz jest też mniej obciążające dla procka niż 499MHz więc dlaczego zmieniasz? ;)

Nie rozumiem Twoich porad... sugerujesz ze pamieci moga nie wytrzymywac, a po chwili doradzasz by zmienic Ai Clock na bardziej obciazajace pamieci :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyłączam sie do pytania Powerslave o GTL - jaki to ma wplyw na OC (stabilne) i jak je ustawiac w.g. innych woltarzów. (apropo, czy GTL NB ktos sie bawi ? )

pozatym ma pytanie, bo widze ze duzo osb kreci sobie pamiątki 800 nawet na 1080 (jak wlasnie Powerslave). Nie jest to jakies ryzyko ?? Rozumiem że wtedy nie nalezy sie wychylac poniżej stockowych timingów. i jeszcze jedno - co to jest parametr PL , bo w kilku ostatnich postach widze tą wielkosc równą 8, 10, 12... a nie wiem co to..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyłączam sie do pytania Powerslave o GTL - jaki to ma wplyw na OC (stabilne) i jak je ustawiac w.g. innych woltarzów. (apropo, czy GTL NB ktos sie bawi ? )

pozatym ma pytanie, bo widze ze duzo osb kreci sobie pamiątki 800 nawet na 1080 (jak wlasnie Powerslave). Nie jest to jakies ryzyko ?? Rozumiem że wtedy nie nalezy sie wychylac poniżej stockowych timingów. i jeszcze jedno - co to jest parametr PL , bo w kilku ostatnich postach widze tą wielkosc równą 8, 10, 12... a nie wiem co to..

Moje ramy stockowo chodza na 800 4-4-4-12 1.8V, sam producent mowi ze 1066 5-5-5-15 2.0V jest dla nich zupelnie normalne i nie ma powodu do obaw. PL = Performance Level albo tRD i ma dosc duzy wplyw na stabilnosc/osiagi przy OC dla przykladu moje odczyty z everesta dla 1080MHz, 5-5-5-15, 2.0V:

Read Write Copy Latency

8490 9531 9150 62,4ms - PL 10

9138 9566 9602 56,6ms - PL 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ostatnio wypłodziłem cosik takiego z procka:

Screen

Co do pamięci to u mnie jest też tak, że im wyższe FSB tym gorzej je utrzymać stabilnymi. przy fsb=545 już mam ciężko z nimi na codzień.

Przy FSB=538 jest już pełna stabilność przy PL=11 teraz testuje PL=10 - różnica w wydajności dosyć widoczna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem Twoich porad... sugerujesz ze pamieci moga nie wytrzymywac, a po chwili doradzasz by zmienic Ai Clock na bardziej obciazajace pamieci :blink:

dla przykładu, na moich memkach przy podkręcaniu sypie błędami przy lighter, light, strong, i stronger. stabilne jest tylko moderate, dlatego zaproponowałem żebys zmienił właśnie na moderate. możesz też spróbować ustawić auto, ponieważ w części przypadków okazuje się być najlepszym ustawieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie o pefrormance level - w moim przypadku jest to Static tRead Value. przeglądam forum tweaktown.com i tam wszedzie moderator w odpowiedzi na prosby o ustawienia biosa, podaje zeby ustawiac PL nastepująco w zaleznosci od strapa:

333mhz - PL od 6 do 8

400mhz - PL od 8 do 10

czy faktycznie jest tu jakas zaleznosc i czy te wartosci mozna uwazac za prawdziwe o mające odzwierciedlenie w realu ??

skoro tak to jak dobrac strapa. Czy tylko po to zeby uzyskac wlasciwy dzielnik czy np od FSB procka tez zalezy czyli np powyzej pewnej wartosci fsb np 400 ustawiamy strapa 400 mhz ??

to raz. dwa, w ustawieniach ramu mam jeszcze opcje Driving Strenght Profile. ustawilem sobie ją na 1200-OC, ale tak naprawde nie wiem jaki ma ona wplyw na stabilnosc, oc itd. poprosze o komentarze i rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie o pefrormance level - w moim przypadku jest to Static tRead Value. przeglądam forum tweaktown.com i tam wszedzie moderator w odpowiedzi na prosby o ustawienia biosa, podaje zeby ustawiac PL nastepująco w zaleznosci od strapa:

333mhz - PL od 6 do 8

400mhz - PL od 8 do 10

czy faktycznie jest tu jakas zaleznosc i czy te wartosci mozna uwazac za prawdziwe o mające odzwierciedlenie w realu ??

skoro tak to jak dobrac strapa. Czy tylko po to zeby uzyskac wlasciwy dzielnik czy np od FSB procka tez zalezy czyli np powyzej pewnej wartosci fsb np 400 ustawiamy strapa 400 mhz ??

to raz. dwa, w ustawieniach ramu mam jeszcze opcje Driving Strenght Profile. ustawilem sobie ją na 1200-OC, ale tak naprawde nie wiem jaki ma ona wplyw na stabilnosc, oc itd. poprosze o komentarze i rady.

To raczej kwestia pamieci a nie wytycznych "dla strap 333 pl 6-8" u mnie np strap 400 w ogole nie dziala, a na strap 333 i ram 1080 pl minimum to 8, dla strap 333 i mhz 1066 strap min to 7, pl 6 nei udalo mi sie uzyskac nigdy to kwestia mhz i ile pamieci dadza rade pociagnac a nie kwestia strap Edytowane przez Powerslave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Ja mam taki problem z temperaturami. Posiadam E8400 @ 4005 1.31V po około godzinie w orthosie mam około 70C. Chłodzenie Scythe Mugen + Cpu cooler stabilizer + Zalman STG1. Czy to dobre temperatury??? Budę chłodzona mam jednym chyba 92mm wentylatorem wyciąg. Drugi problem to że przy tym samym OC proca, jeżeli wezmę na pamięci 1068(normalnie 891) to komp nie wstaje... A tym samym przy procu 3600Mhz i ramy na 1066 puszczone to wszystko jest w porządku. O co chodzi...?

Config: P5Q-E, OCZ Reaper 800, Corsair 550W

Edytowane przez BinoKomputer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mierzyłem E8600 którego pokręciłem na 4510MHz 1.336V CoreTemp i też było 67-70... nie wiem czy chłodzenie było dobrze założone, nie mój komp a owner lekki laik ;p

W każdym razie pod 70st w stressie to jest bezpieczne dla proca? Pytałem już wcześniej ale nikt nie odp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mierzyłem E8600 którego pokręciłem na 4510MHz 1.336V CoreTemp i też było 67-70... nie wiem czy chłodzenie było dobrze założone, nie mój komp a owner lekki laik ;p

W każdym razie pod 70st w stressie to jest bezpieczne dla proca? Pytałem już wcześniej ale nikt nie odp...

Tak, nic się nie stanie. , jak na takie takty to i tak bardzo dobre tempy jeśli komp. faktycznie był dobrze męczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8xxx przy 72-75 C i wzwyż tracą stabilność też w zależności od danej sztuki

a te 70C w stresie bezpieczne

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierze Real Temp ;/ Poczytałem trochę o tym ze możliwe ze mam walnięty czujnik temperatury... Chłodzenie jest na 100% dobrze założone. Co do tych pamięci to nawet jak wrzucę 2.3V to i tak bsody wyskakują o co chodzi ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzę zdanie kolegów, że teampy jak najbardziej spoko przy takim taktowaniu i przy takim chłodzeniu jak masz.

Ja mam u siebie na 4GHz temperatury rzędu 58-60C przy napięciu 1,35V no ale mam nieco inne chłodzenie.

Generalnie można założyć, że masz dobrze założone to chłodzenie .

Co do kolegi, który pytał o Ram na 1066 przy OC to niestety przyjacielu ale to normalne, że jak ostro kręcisz FSB to niestety ciężko będzie utrzymać stabilnie wysokie MHz na pamięci. Niestety podejrzewam, że będziesz musiał zjechać z PL i wtedy będzie szansa.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę razy mi się komp wyłączył, bo procek osiągnął 80*C :rolleyes: B-) . Więc przestawiłem granicę na 90*C i ...... jeszcze parę razy się wyłączył :rolleyes: . Jak się później okazało HR-01 miał wyjątkowo nierówny spód, procek pod napięciem 1,44, do tego obok na NB katowanym 1,71 V grzejnik. A żeby jeszcze było mało to pod radiatorem NB HD4850, z którego też nieźle "paruje" :) . Teraz przy wyszlifowanym spodzie HR-01, procku @4GHz, i niższych napięciach w orthosie łapie pod 70*C, czyli norma dla tego procka w tych warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, na stronie 153 toczyła się dyskusja o degradacji procesora. Mam pytanie: czy procesor może mi się zdegradować, jeśli przy standardowym zegarze mam obniżone Vcore?

Degradacja procesora następuje na skutek lokalnego przegrzewania się. Obniżenie napięcia w niczym (poza stabilnością oczywiście :D) nie może zaszkodzić. Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi