kacp3r Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 :blink: , nieźle, a jakie chlodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) :blink: , nieźle, a jakie chlodzenie?WC - chlodnica swiftech 2x120 + laingDDC+ D-tek z tego co wiem Edytowane 18 Marca 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) 4 minuty moj tez pochodzi z takim V ;) ale tak czy siak ladnieNie no jest full stable, orthos chodził dużo dłużej tutaj tylko chciałem maksymalne temperaturki pokazać. A mam jeszcze pytanie. Za nic w świecie nie mogę ustabilizować na 500x8 i okolice. Dawałem 1.40V na NB i 1.28 VTT i to nic nie zmienia. czym może być to spowodowane ? Edytowane 18 Marca 2009 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Wallem? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 No być może. Na początku myślałem że poprostu płyta nie lubi tej częstotliwości i próbowałem 510,512,533 ale przy takich fsb też nie mogę jej podnieść. Co można zrobić żeby podnieść ją na fsb 500 ? Przecież ta płyta robi fsb rzędu 650 wieć 500 to nie może być jej koniec. Ustawienia w biosie : Cpu Vid + 250 mV Ram 1:1 1000 mhz 2.243 V GTL : x0.67 x0.65 x0.67 NB : 1.40 V VTT : 1.28V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Mam małe pytanko związane z stepingiem E8400 , generalnie z tego co czytam najlepszy (teoretycznie ) jest E0 SLB9J Nie siedzę ostatnio za mocno w temacie , a mam zamiar coś kupić i sie trochę pobawić ale wiadomo żeby nie trafić padaki trzeba sie rozglądnąć , jak wygląda wiec obecnie sprzedaż czy oprócz step C0 i E0 można na coś jeszcze trafić chyba że ktoś na forum sprzedaje jakieś lepszejsze sztukasy :rolleyes: Pozdrawiam i thx za jakieś info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 No być może. Na początku myślałem że poprostu płyta nie lubi tej częstotliwości i próbowałem 510,512,533 ale przy takich fsb też nie mogę jej podnieść. Co można zrobić żeby podnieść ją na fsb 500 ? Przecież ta płyta robi fsb rzędu 650 wieć 500 to nie może być jej koniec. Ustawienia w biosie : Cpu Vid + 250 mV Ram 1:1 1000 mhz 2.243 V GTL : x0.67 x0.65 x0.67 NB : 1.40 V VTT : 1.28V Jesli proc sie konczy to nic nie zrobisz ;) Jezeli nie, to zmien Performance Level na wyzszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Proc nie może się kończyć bo wstaje jeszcze na 4,4 ghz a tutaj próbuje podnieść 500x6 co daje 3ghz, a pamięci robią 4-4-4-10 1066 przy PL 7 więc pamięci też nie są problemem. Co w takim wypadku zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) powoli Exxx odchodzą w niepamieć wiec pozwoliłem sobie na taki eksces ;) img16.imageshack.us/img16/6537/e8400racuch5100.jpg na niższym Vcore nie dało się uzyskac 5,1 GHz ;/ bardzo najs jak na LC : ) Edytowane 29 Marca 2009 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Proc nie może się kończyć bo wstaje jeszcze na 4,4 ghz a tutaj próbuje podnieść 500x6 co daje 3ghz, a pamięci robią 4-4-4-10 1066 przy PL 7 więc pamięci też nie są problemem. Co w takim wypadku zrobić ? plyta przy 500FSB musi miec ustawiony wyzszy PL level niz w przypadku np. 400FSB z przyczyn oczywistych.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Czy moglibyście zerknąć na moją sygnaturę i powiedzieć czy bez miany czegokolwiek pójdzie mi E8400/8500 na 4GHZ minimum, czy może płyta nie wyrobi z odpowiednim FSB. Jakby nie patrzeć to 975X więc już dość stary. Naszły mnie takie refleksje po tym jak postanowiłem nabyć wkrótce 260/280 GTX ale znalazłem ten tekst na giełdzie LINK. Więc jeśli procek tak dusi 9800GTX to nie ma co nawet myśleć o 260/280 GTX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jezeli trafi sie dobra sztuka, to moze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 a to mój nowy cepik , kupiłem od kolesia na allegro na razie tylko szybkie testy bo w weekend katowałem celereona 351 ;) niestety do jakiś większych mhz muszę zmienić płytę bo mój Abit nie podoła pewnie wiele więcej jak 470 a proc ma chyba zadatki na 5ghz tylko musiał bym jakiś większy przeciąg zrobić wtedy :wink: miał ktoś może styczność z gigabyte ud3r na p45 :rolleyes: POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adimery Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 lukaspl21 ale czemu testujesz na priority 1 a nie na priority 9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 lukaspl21 ale czemu testujesz na priority 1 a nie na priority 9na razie tylko sprawdzam granice , i chyba z wiekszymi testami poczekam do puki nie kupie nowej płyty ale pewnie na 9 też będzie stable bo odpaliłem go bez problemu przy 4140 ale po paru minutach orthos sie wywalił POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Taki mały screen na początek ;) ram - Crucial Ballistix PC8500 2x1GB mobo - Biostar TP45 HP GTL to 3x0,61, vtt 1,325V, vpll 1,7v, pl 10 Przy 615 też policzył 1m, ale miałem reset przy robieniu screena. Więcej go nie męczyłem (na razie mam tylko Karakorum, pobawię się jak będzie coś zimnego ;) ). Procek podobno robił 4Ghz @ 1,28V, chociaż dla mnie nie ma to znaczenia, będzie chodził 3,8hz @ def voltage. Do ~4,7GHz potrzebuje napięcia ~1.48V, żeby puścić jakieś testy. Być może da się z niego więcej wycisnąć - jest to mój pierwszy Wolfdale i mam go jeden dzień ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msx Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Gdzieś czytałem, że napiecie CPU/FSB VTT nie powinno byc większe niz napięcie Vcore proca. I zawsze sie tej zasady trzymałem, ale tez zawsze miałem powyłączane funkcje C1E i EIST. Natomiast dzis doszedłem do wniosku, że 4GHz nie jest mi potrzebne do przeglądania internetu i oglądania filmów, więc owe opcje w biosie włączyłem zmniejszając przy tym taktowanie. Ustawiłem proca 400x9, Vcore na AUTO, VTT na 1.10V (bo nizej się nie da). I teraz mam dylemat, bo o ile pod obciążeniem proc dostaje 1.136V, to w idlu spada do 0.960V, a VTT pozostaje na swoim 1.08V, wiec jest wyraźnie wyższe od Vcore. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 (edytowane) Ustawiłem proca 400x9, Vcore na AUTO, VTT na 1.10V (bo nizej się nie da). I teraz mam dylemat, bo o ile pod obciążeniem proc dostaje 1.136V, to w idlu spada do 0.960V, a VTT pozostaje na swoim 1.08V, wiec jest wyraźnie wyższe od Vcore. <_<bez przesady to są tak niskie napięcia że nic nie może sie uszkodzić , problemy były gdybyś znacząco przekroczył VTT , to bardziej zabija te proce jak Vcore POZDRO Edytowane 7 Kwietnia 2009 przez lukaspl21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 (edytowane) Gdzieś czytałem, że napiecie CPU/FSB VTT nie powinno byc większe niz napięcie Vcore proca. I zawsze sie tej zasady trzymałem, ale tez zawsze miałem powyłączane funkcje C1E i EIST.nie ma takiej zależności. Wszsytko jest OK. ustaw Vcore manualnie. Zapewne będzie nizsze od tego ustawianego przez AUTO. Edytowane 7 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Da sie jeszcze w sklepie trafic na C0 czy juz wszystko co sprzedaja jest na E0 steppingu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Da sie jeszcze w sklepie trafic na C0 czy juz wszystko co sprzedaja jest na E0 steppingu? Przyłączam się do pytania. Co teraz panuje w sklepach bo na allegro można za 599 wziąć 8400. Brać w ciemno z jakiegoś sklepu czy same padaki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Z najtańszymi ofertami na allegro bym uważał, już kiedyś były takie firmy co miały pełno sprzętu w bardzo dobrych cenach, a były cyrki z gwarancjami. Ja ostatnio kupiłem na forum e8400 z oc 4ghz @ 1,27v za 580 zł, box z 2,5 roku gwarki w znaku (inny sklep przejął zobowiązania serwisowe, także jest ok). Trzeba polować, czasem się coś trafia ;) macin @ nie chcesz może e6750 3,6ghz 1,4v? :) Szczegóły na PM. Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Przyłączam się do pytania. Co teraz panuje w sklepach bo na allegro można za 599 wziąć 8400. Brać w ciemno z jakiegoś sklepu czy same padaki?jest dokładnie jak pisał Bart_X , lepiej upolować sztukę gdzieś na forum czy allegro wtedy jest jako taka pewność że będzie to konkretny model , ze sklepu to zawsze zagadka , no i gwara zazwyczaj tez jest jak by co, choć proce ciężko bardzo zabić wiec tu akurat nie ma wielkiego strachu :wink: czasem i E0 może nie dawać satysfakcji POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Ostatnio dorwałem e8600 padaka dobra więc trafił się drugi i ten robi 4450MHz przy 1.355v ( orthos oczywiście ) vtt 1.2 pl 1.6 reszta nie ruszana. Bardzo go na 4500 ustablilizować nie mogę także prosiłbym o jakieś przybliżone wartosci GTL dla tego procka bo obecnei są na auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) co może wróżyć dla e8400 takie oznaczenie: SLAPL Q807A467 podobno szedł 4giga na 1.35v. abit p5b (965). Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez macin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 co może wróżyć dla e8400 takie oznaczenie: SLAPL Q807A467 podobno szedł 4giga na 1.35v. abit p5b (965). no to mizernie ale to C0 więc nie ma sie co dziwić , szukaj E0 one często robią 4ghz bez zmiany V core POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 no to mizernie ale to C0 więc nie ma sie co dziwić , szukaj E0 one często robią 4ghz bez zmiany V core POZDRO Ostatnie pytanie: Jeżeli w sklepie gość mówi, że seria procka to SLB9J (czyli E0 tak?) to brać? Wiem, że gwarancji nie ma na oc ale szanse duże tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspl21 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Ostatnie pytanie: Jeżeli w sklepie gość mówi, że seria procka to SLB9J (czyli E0 tak?) to brać? Wiem, że gwarancji nie ma na oc ale szanse duże tak? no są zasadniczo większe Szanse na lepsze OC zresztą wystarczy poczytać trochę ten wątek POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) SLAPL Q807A467, 7 tydzien bardzo dobrze sie kreci. moj kumpel ma Q807 i 4g na 1,25v Edytowane 12 Kwietnia 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 , 7 tydzien bardzo dobrze sie kreci. moj kumpel ma Q807 i 4g na 1,25v Też tak myślałem, ale mam info, że szedł 4GHz/1.35V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...