Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Pomijajac kwestie walla cpu, mobo i pamieci procek robiacy 9x445 bez problemu zrobi 8x500?Procek sprawdzony, 4GHz robił jeszcze niedawno. Nie wyobrażam sobie aby płytta fsb 440 MHz nie robiła :D A pamięci jeszcze sprawdze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Procek sprawdzony, 4GHz robił jeszcze niedawno. Nie wyobrażam sobie aby płytta fsb 440 MHz nie robiła :D A pamięci jeszcze sprawdze. Tzn tutaj nie chodzilo mi konkretnie o Twoj przypadek. Mialem na mysli to ze atm robie 8x500 1.275v i jest Linx/Orthos stable tyle ze np GTA4 potrafi wywalic bsoda z Machine_Check_Exception i dowoltowalem do 1.2875 i pomoglo w GTA jednak czasami niektore programy jakos tak dziwnie sie zachowuja i tu sie wlasnie zastanawiam czy to aby na pewno proc a nie czasem MCH, tylko ze srednio mam pomysl jak sprawdzic czy to akurat MCH wali bledami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) tylko poprzez testy stabilności, gry, itp. Edytowane 7 Czerwca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 poprzez obnizenie mnoznika cepa, ustawienie najnizszego dzielnika pamieci, ustawienie wysokiej wartosci FSB (takiej jaka Cie interesuje w twoim przypadku 444mhz) i walisz testy orthos prio9 blend albo LinX, jak wali bledami to podnosisz vmch, vtt, ich ja zeby miec stabilna sama plyte przy 500mhz musze z vmch 1.1 podniesc na 1,232 a vtt z 1,2 na 1,25, ich z 1,5 na 1,6. troche to czasu zajmuje ale tak sprawdzisz plyte wykluczajac cepa i ramy. najlepiej jechac krokami od 340 +10mhz i podnosic vmch pozniej vtt a ich na koncu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 hej , pytanko na szybko . bo na necie ciezko znalesc wiarygodna odpowiedz . otoz od paru dni mam e3110 , speedfan pokazuje mi temp. CPU ok.30c . abiteq ( czyt. bios ) tyle samo co speedfan . natomiast co wydaje mi sie dziwne temperature rdzeni speedfan pokazuje ok. 45c . coretemp i realtemp 40c ( rdzenie ) . wszytkie dane z idle . hm , o co z tym chodzi ? przejmowac sie tymi odczytami?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 hej , pytanko na szybko . bo na necie ciezko znalesc wiarygodna odpowiedz . otoz od paru dni mam e3110 , speedfan pokazuje mi temp. CPU ok.30c . abiteq ( czyt. bios ) tyle samo co speedfan . natomiast co wydaje mi sie dziwne temperature rdzeni speedfan pokazuje ok. 45c . coretemp i realtemp 40c ( rdzenie ) . wszytkie dane z idle . hm , o co z tym chodzi ? przejmowac sie tymi odczytami?:) CPU to jest odczyt z gniazda procesora czy cos w ten desen a Core1/Core2 to jest odczyt z diod wewnatrz procesora. BTW: 1.275v cpu, 1.24v vtt: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 acha ;p , czyli ze sie tak wyraze "prawdziwa" temp. procka to te core0/1 tak ?:) . hmm , to dosc wysoko jak na e3110 + karak . ale teraz kto mowi prawde ;p speedfan czy coretemp i realtemp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Tak jak juz wiele razy bylo mowione poprawnie pokazuja programy ktore dla 45nm maja ustawione Tjmax = 100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 hej , juz mniejsza z temperatura teraz zastanawia mnie czemu moj e3110 nie idzie wyzej niz 3,33 z stocka . kolega od ktorego go kupilem twierdzil ze na lajcie mial 3.8 bez zmiany napiecia i hulalo ;p . u mnie 3,6 sie nie wlancza , 3,5/2,4 niestabilne ; dopiero 3,33 daje rade . zdziwilem sie ze nawet 3.5 nie zrobil na stocku:/ . hm , a moze to pamiec ? timingow nie ustawialem bo mi sie nie chcialo , ale przeciez to chyba nie ma wiekszego znaczenia ?:) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 hej , juz mniejsza z temperatura teraz zastanawia mnie czemu moj e3110 nie idzie wyzej niz 3,33 z stocka . kolega od ktorego go kupilem twierdzil ze na lajcie mial 3.8 bez zmiany napiecia i hulalo ;p . u mnie 3,6 sie nie wlancza , 3,5/2,4 niestabilne ; dopiero 3,33 daje rade . zdziwilem sie ze nawet 3.5 nie zrobil na stocku:/ . hm , a moze to pamiec ? timingow nie ustawialem bo mi sie nie chcialo , ale przeciez to chyba nie ma wiekszego znaczenia ?:) pzdr Maja znaczenie i to duze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) hej , juz mniejsza z temperatura teraz zastanawia mnie czemu moj e3110 nie idzie wyzej niz 3,33 z stocka . kolega od ktorego go kupilem twierdzil ze na lajcie mial 3.8 bez zmiany napiecia i hulalo ;p . u mnie 3,6 sie nie wlancza , 3,5/2,4 niestabilne ; dopiero 3,33 daje rade . zdziwilem sie ze nawet 3.5 nie zrobil na stocku:/ . hm , a moze to pamiec ? timingow nie ustawialem bo mi sie nie chcialo , ale przeciez to chyba nie ma wiekszego znaczenia ? pzdr Potwierdził to ekranami z testami? Pamięci oczywiscie mogą mieć znaczenie i wiele innych czynników. Edytowane 10 Czerwca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Potwierdził to ekranami z testami? nie zdarzylem nic nawet wlaczyc bo odrazu po wejsciu windy blue screen i reset . Edytowane 10 Czerwca 2009 przez lucius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 czy moliwe jest aby procek (E8400 C0) na jednej plycie robil 4ghz na 1,25v a na innej na tym samym napieciu nawet systemu nie zaladowal (restarty) a dopiero stab 4ghz jest na 1,34v (1,3 Cpuz)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Mozliwe, ale moze to tez zalezec od innych napiec. Jakie to plyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 jakich napiec? Plyty na ktorych "zekomo" robi 4ghz 1,25v : Asus p5b dlx i MSI P35 NEO2-FIR plyta na ktorej nie robi (1,25 nie laduje nawet systemu, 1,33v restarty w orthosie) MSI P45 Neo3-FR... o jakich napieciach mowisz? na msi p45 stable jest vcore 1,34 i vtt 1,25 -> 1,25vc i 1,25vtt nie bootuje... jakie inne jeszcze napiecia moga miec wplyw na tak duza roznice... 1,25->1,34 (te 1,25vcore na 4ghz to bez dowodu jest..) stabilnosc samej plyty i memek pominac.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 hej , juz mniejsza z temperatura teraz zastanawia mnie czemu moj e3110 nie idzie wyzej niz 3,33 z stocka . kolega od ktorego go kupilem twierdzil ze na lajcie mial 3.8 bez zmiany napiecia i hulalo ;p . u mnie 3,6 sie nie wlancza , 3,5/2,4 niestabilne ; dopiero 3,33 daje rade . zdziwilem sie ze nawet 3.5 nie zrobil na stocku:/ . hm , a moze to pamiec ? timingow nie ustawialem bo mi sie nie chcialo , ale przeciez to chyba nie ma wiekszego znaczenia ?:) pzdr Hej, chciałbym zobaczyć te 3,8 GHz "na lajcie". Też użeram się z E3110 i nie jest łatwo. Mój proc lubi chyba Volty i zastanawiam się do ilu mozna w miarę bezpiecznie dojechać... Jeśli chodzi o temperatury to w idle rdzenie mają około 39/40* C (RealTemp). Czujka temp. z panelu, która jest przylepiona do bloku wodnego na procu w idle pokazuje 31* C. Timingi ważna rzecz, pobaw się tym ustawieniem i napięcia GTL też mają duże znaczenie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Co do czujek to patrzcie na czujnik płyty (CPU temp), a nie procesora (CORE1/CORE2). Ja swojego E8500 chłodziłem przez 2 miesiące boxem i miałem temperatury CORE1 35 / CORE 2 36 a wartość podawana z płyty głównej nie pamiętam jaka była ale była bardzo zbliżona, więc się nie przejmowałem. Po zmianie chłodzenia na Infinity@2x S-Flex 600, temperatury "CORE" pozostały bez zmian czyli 35/36, a temperatura odczytywana z płyty spadła do 20oC, sprawdzając organoleptycznie rurki HP coolera przy gnieździe okazało się, ż są one zimne (pasta/docisk ok), co znaczy, że jednak czujnik płyty ma rację. Sprawdzając dokładniej i stopniowo podgrzewając procesor temperatura z czujnika płyty rośnie, a te 35/36 stoją dopiero jak przekrocze te magiczne trzydziestki, wszystkie 3 wartości idą mniej więcej równo w górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Witam, mam mały problem, a mianowicie e8400 robi 4 ghz 4x444 przy 1,184 V, nb - 1,28V vtt-1,24 sb 1,55 V gtl x0,67 x0,65 x0,67. Natomiast za nic w świecie nie mogę osiagnąć fsb 500. Dałem mnożnik proca na 6 nb na 1,4V vtt 1,3 V sb 1,7 V i nic to nie daje, zarówno nie moge uzyskać fsb 490 jak i 500 czy 520, zmiany tych napięć nie robią najmniejszych różnic. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić aby uzyskac to 500 mhz ? Edytowane 15 Czerwca 2009 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 sprzęt jeszcze żyje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 No a czemu miałby nie żyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Ty naprawdę dałeś 1,8V na procka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Tez tyle dawalem na AC :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) sorry mi błąd 1,184 tak jak w sygnaturce. 1 mi się zjadła. Macie pomysł co z tym zrobić ? jakie powinny być ustawienia gtl ? Edytowane 15 Czerwca 2009 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Bo zrobiłeś chyba byka i podałeś 1,84V na procka. Edit: już poprawiłeś ;) Edytowane 15 Czerwca 2009 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Dobra udało mi się dostać do windy dzieki gtl'om a mianowicie x0,63 x0,61 x0,58 i jest w miarę stabilnie ale straciłem aero. Co z tym zrobić ? EDIT : Odzyskałem aero ale Super pi nie przechodzi. Jest 1,4 na nb, 1,75V na sb, 1,34V VTT 3,75 V clockgen, gtl'e x0,63 x0,65 i x0,58, fsb vref 2A. Dać mu więcej V czy kombinować z gtl'ami. Czy do 500 fsb ta płyta potrzebuje takich dużych napięć na nb i VTT ? Edytowane 15 Czerwca 2009 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Stary za dużo dajesz na nb i sb. NB ustaw nie więcej jak 1,25-1,35 uważam, że na 1,3 powinno lecieć. SB możesz na razie olać. Może się okazać, żeTwoja sztuka ma walla lub po prostu potrzebuje więcej papu przy wyższym fsb - ustaw prockowi np 1,25V i próbuj. Generalnie płyta nie powinna mieć kłopotu z fsb 500+ jeśli już to proc się skończył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 albo memki padają- tracery to się sypią nagminnie- wiem bo właśnie walczę z kurierem o odbiór kita z rma jak ja lubię ups .... troszkę by było dziwne żeby cep miał walla poniżej fsb 500 a mobo aż tak padaczne nie jest.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Do 500fsb jedyne czym trzeba manewrowac to vcpu i vtt, jak mobo bardziej kaprysna to ewentualnie vmch. GTL'e zostaw sobie na potem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) mnożnik proca ustawiłem na x6 więc chodzi na 3ghz, czy mimo to należy zwiększyć V na procku aby osiągnąć wyższe fsb ? Co do memek to chodzą sobie teraz na 1066 mhz, więc na 1000 by padały ? Ale właśnie dzięki gtl winda mi wstała. A właśnie co do windy to teraz na defaultcie vista zatrzymuje się po sprawdzaniu dysków i po 10 minutach wali bsoda. Czy to może być wina hardwareowa czy po prostu vista odjechała już sobie ? Edit: Vista jednak chyba po prostu odjechała po xpek chodzi. Tylko ciekawe dlaczego. Edytowane 15 Czerwca 2009 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...