buziaczek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 przechodzą memtesta bez errorów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 przechodzą memtesta bez errorów Jak sypie sie windows to jest to w glownej mierze przez memki, moze cos jest nie do konca stabilne z nimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) witam ponownie !:) otoz znalazlem troche czasu i sprawdzilem pare rzeczy odnosnie mojego padacznego e3110 . memki mam na 5-5-5-15 1100 2.1v , przechodza super pi wiec napewno to nie ich wina . wczesniej z auto byly na 5-4-4-11 przy niecalych 900mhz , a objawy byly identyczne 3.6 nie wstaje 3.5 blue screen przed zaladowaniem systemu 3.4 w trakcie . nawet raz dalem mnoznik na x8 i 400fsb , to juz w ogole nawet sie nie wlaczyl;p . nie wiem , przyznam szczerze ze nie mam za bardzo pojecia o oc , jedyne co wczesniej robilem to zmienilem fsb przy e2180 zrobilem 2.5 i zostawilem :) . takze chyba nie mozliwe zeby moja plyta chocby tego minimalnego 450 nie robila ( 3.6 to niecale 400mhz , obecne 3.33 to 366 , def bylo 333 ) napiecia cpu to : cpu core ( to jest vcore tak ?:)) 1.225 - z tym ze tyle jest napisane w biosie , abiteq podaje 1.19v a cpuz 1.18/1.19 cpu vtt - 1.20 a abiteq podaje 1.11 v mch 1.25v , ich 1.50 , cpu gtlref 63.0% a co mnie dosc zdziwilo , vtt da sie tylko zmienic z 1.2 na 1.237 i nic wiecej :) . dwie opcje ; btw: co to nb i sb ?:) bo mi bios takich wartosci nie podaje . Edytowane 16 Czerwca 2009 przez lucius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Jak sypie sie windows to jest to w glownej mierze przez memki, moze cos jest nie do konca stabilne z nimi.Ale teraz pamięci chodzą na defaulcie bez oc, więc chyba nie powinny robić problemów, poza tym xp chodzi, memtesta przechodzą i super pi liczą. Może mu się coś z raidem porąbało, w trybie awaryjnym bsod jest po crcdisk.sys nb to mostek półnoscny - mch, a sb to mostek południowy ich. Na płycie możesz mieć CPU PLL to to samo co V sb. Edytowane 16 Czerwca 2009 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 lucius - daj wiecej papu, sprobuj troche podniesc vtt i zostaw narazie gtle. buziaczek - cpu pll to nie to samo co vsb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 hm , dalem vtt 1.2375 i doszlo do 3,45 stabilnie , dalej juz pada . nie moge dac wiecej vtt bo tak jak wyzej pisalem mam tylko 2 opcje w vtt , 1.2 i 1.2375 ;p - dziwne . btw: dlaczego vtt 1.2 to 1.11 a obecne 1.2375 to 1.14 ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 lucius - daj wiecej papu, sprobuj troche podniesc vtt i zostaw narazie gtle. buziaczek - cpu pll to nie to samo co vsb. u mnie w biosie jest sb core/cpu pll. Dałem 1,28V Cpu, 1,34V Vtt 1,4V nb, gtl też ustawione i dalej jest to samo, nie przechodzi super pi przy 6x500. Czyżby jakiś wall ? Macie jakieś pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 u mnie w biosie jest sb core/cpu pll. Dałem 1,28V Cpu, 1,34V Vtt 1,4V nb, gtl też ustawione i dalej jest to samo, nie przechodzi super pi przy 6x500. Czyżby jakiś wall ? Macie jakieś pomysły ? Sprobuj wieksze vcore i vtt nie jest potrzebne az tak wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) boze jaki padaka ten cep...;p juz chyba wiem dlaczego ziomek go sprzedal ; pozmienialem troche napiecia i wyszlo naprawde cienko ;/ . juz chyba e8400 c0 lepiej sie kreca ... 3.45 - vtt 1.2375 , vc 1.2 3.5 - vtt 1.2375 , vc 1.245 3.55 - vtt 1.2375 , vc 1.265 3.6 - z ustawieniami z 3.55 pada , nie chce dawac wiecej napiecia na tak smieszne oc . 3.6 to jest juz ( a raczej dopiero(sic!)) fsb 400 , jezeli to jest wall to pale tego kompa ;p i zaczynam sie interesowac ornitologia;p . pozatym nie wiem jak dac wiecej vtt , bo zmiana z stocka na okienko wyzej dalo prawie 1ghz a ja nie moge w biosie ustawic wiecej :/ niz jest Edytowane 16 Czerwca 2009 przez lucius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 boze jaki padaka ten cep...;p juz chyba wiem dlaczego ziomek go sprzedal ; pozmienialem troche napiecia i wyszlo naprawde cienko ;/ . juz chyba e8400 c0 lepiej sie kreca ... 3.45 - vtt 1.2375 , vc 1.2 3.5 - vtt 1.2375 , vc 1.245 3.55 - vtt 1.2375 , vc 1.265 3.6 - z ustawieniami z 3.55 pada , nie chce dawac wiecej napiecia na tak smieszne oc . 3.6 to jest juz ( a raczej dopiero(sic!)) fsb 400 , jezeli to jest wall to pale tego kompa ;p i zaczynam sie interesowac ornitologia;p . pozatym nie wiem jak dac wiecej vtt , bo zmiana z stocka na okienko wyzej dalo prawie 1ghz a ja nie moge w biosie ustawic wiecej :/ niz jest Do 1.325 spokojnie mozesz dojechac na vcpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 ale nie chce bo juz sie zaczyna grzac :/ . przy 1,26 jest jakies 3-4c wiecej niz normalnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 No to jak nie chcesz podniesc v to jak chcesz krecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 chce podniesc vtt , jest duzo nizej od vc i jego podniesienie dalo duzo lepsze efekty . do tego chce uruchomic uguru;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 chce podniesc vtt , jest duzo nizej od vc i jego podniesienie dalo duzo lepsze efekty . do tego chce uruchomic uguru;p Tak jak napisalem i w sumie nie tylko ja w temacie o IP35 nie da sie podniesc vtt na tej plycie bez podnoszenia vmch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) dobra , dojechalem do chyba(przechodzi superpi 32m) stabilnego 3.75 przy vc 1,305 vtt 1,275 . straszny padaka z tego cpu ;/ , nie wiem czy na tym da sie w ogole zrobic 4.0ghz ;/ Edytowane 16 Czerwca 2009 przez lucius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 dobra , dojechalem do chyba(przechodzi superpi 32m) stabilnego 3.75 przy vc 1,305 vtt 1,275 . straszny padaka z tego cpu ;/ , nie wiem czy na tym da sie w ogole zrobic 4.0ghz ;/ Heh, też mam PODOBNE PROBLEMY ... Mój proc coś chyba lubi dobrze podjeść Volty... Na razie bujam się między stabilnym 3,6, a trochę lipnym 3,8 GHz. Na razie nie mam czasu, ale chce polecieć jeszcze wyżej i ciekawe czy się uda Zaobserwowałem też ciekawe zjawisko, kiedy proc jest w stresie sekcja zasilania się ochładza o jakieś 10 - 12 stopni, jak proc w idle to temp. na mosfetach rośnie o te 10 - 12 stopni. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Dałem 1,28V Cpu, 1,34V Vtt 1,4V nb, gtl też ustawione i dalej jest to samo, nie przechodzi super pi przy 6x500. Czyżby jakiś wall ? Macie jakieś pomysły ? Coś sie tak uparł na te GTL - wszyscy Ci mówią zostaw je a ty swoje. Podbij zdecydowanie vcpu jeśli chcesz stabilne 4GHz - ja żeby wytargać stabilne 4GHz muszę przywalić 1,35V - przy vtt równym 1,24. FSB 500. I jak na mój gust wall dla procka oznacza, że nie wstanie w ogóle a nie że będzie nie stabilny. chce podniesc vtt , jest duzo nizej od vc i jego podniesienie dalo duzo lepsze efekty . do tego chce uruchomic uguru;p Jeśli musisz podnieś mch aby podnieś vtt to zrób choćby na próbę. Pamiętaj aby kontrolwać chociaż organoleptycznie temperaturka mostka. Powinieneś uzyskać stabilne 500 fsb. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 W przypadku walla jest tak ze im blizej niego tym cpu wymaga ogromnego woltowania, przyklad na moim e6750, wall na poziomie 470, do 450fsb potrzebowalem 1,37v a 460 za stabilne przy 1,45 nie chcialo byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Coś sie tak uparł na te GTL - wszyscy Ci mówią zostaw je a ty swoje. Podbij zdecydowanie vcpu jeśli chcesz stabilne 4GHz - ja żeby wytargać stabilne 4GHz muszę przywalić 1,35V - przy vtt równym 1,24. FSB 500. I jak na mój gust wall dla procka oznacza, że nie wstanie w ogóle a nie że będzie nie stabilny. Pozdrawiam Właśnie że nie chodzi tu o 4ghz tylko o 3 ghz gdyż mnożnik proca jest na 6 ustawiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 W każdym razie odpuść GTLe na razie - jeśli mnożnik na 6 to popracuj napięciem mch i vtt. Timingi pamięci też są ważne w tym przypadku poluźnij bardzo bo może się okzać, że nie wydalają. To że przy fsb 333 pracują stabilnie na 1000MHz nie oznacza a wręcz jest praktycznie rzadkie aby przy tych samych ustawieniach i napięciu pracowały stabilnie na fsb 500. Tak było np z moimi A-datami. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Ok, dzięki jakie są maksymalne bezpieczne wartości napięć na mch i vtt na p45 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 (edytowane) Witam nagrałem filmik, an tube;p moja płyta trochę szwankuje jak daje 1,4V i daje 1,36V Wszytko robione na boxie 4,75ghz 1,36V dalje nie moge co mam zrobic ;p Crazy;p jestem wiem ;p na codzien chodzi na 1,3v 4,5ghz Jak mozecie to kometujcie. Edytowane 18 Czerwca 2009 przez hakerzmc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 niesamowity cep. ktory to tydzien jezeli mozna wiedziec. kupiony jako selekt czy pierwszy lepszy z brzegu, jezeli tak to tylko pogratulowac farta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Witam nagrałem filmik, an tube;p moja płyta trochę szwankuje jak daje 1,4V i daje 1,36V Wszytko robione na boxie 4,75ghz 1,36V dalje nie moge co mam zrobic ;p Crazy;p jestem wiem ;p na codzien chodzi na 1,3v 4,5ghz Jak mozecie to kometujcie. Mozesz sprobowac zwiekszyc VTT lub w przypadku wysokiego fsb vMCH i/lub GTL'e. BTW: to 4,75@1.36v to full stable? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 (edytowane) Prawdo mówiąc zmieniałem tylko V na procesorze dawanie więcej nawet 1,4v nie dało nic właśnie nie czaje tych nowych ustawien procesor pierwszy z brzegu za 630zł w melkomp naprawdę dobrze nałożyli pastę;p jak mam ustawić napięcia na mostu nie czaje tego mam ustawione na auto płyta gigabyte ep45-ds9 524x9 więcej nie idze a przycieś ramy 1066 nie wiem czy stabilne gta 4 sie włączy wyjde nawet z budynku niby nic się nie wyświetla ale musze gre wyłączyć temp nie pozwala grac 80 stopni było a co ci chodzi z tym tygodniem ? mozliwe ,że zasilacz nie wyrabia? 500w zasilaczo podbny tracer karta hd4870 ram 2x1gig dysk hhdd 320gb Edytowane 18 Czerwca 2009 przez hakerzmc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 (edytowane) no ja bym z tym zasilaczem nie ryzykowal i zmienil na cos markowego, przynajmniej 450w. chodzi mi o tydzien produkcji. ma pudelku masz numer fpo [batch], powinno pisac q8xx.... 8 oznacza 2008 rok i die nastepne cyfry oznaczaja tydzien produkcji. sa tygodnie ktore kreca sie lepiej i sa ktore kreca sie gorzej [przyklad tydzien 7 - q807 z rewizji c0, bardzo fajnie sie kreci pomimo ze to c0] Edytowane 18 Czerwca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 (edytowane) nie mam pudełka od procka nie miałem miejsca niechce chłodznie zdjemowac bo pasty nie mam aha to jest rewizja e0 narazie nie będę procka męczył z 5ghz bo Musze chłodzenie wymienić jak dobrze wyjdzie może będę miał wc ale to po wakacjach. Powiem ,że w gta 4 bez modyfikacji i ustawionych na na full distane itp z rodziałka 1440x900 z pachem 1.03 jest min 53 klatek na 4.5ghz Edytowane 19 Czerwca 2009 przez hakerzmc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 (edytowane) nie mam pudełka od procka nie miałem miejsca niechce chłodznie zdjemowac bo pasty nie mam aha to jest rewizja e0 narazie nie będę procka męczył z 5ghz bo Musze chłodzenie wymienić jak dobrze wyjdzie może będę miał wc ale to po wakacjach. Powiem ,że w gta 4 bez modyfikacji i ustawionych na na full distane itp z rodziałka 1440x900 z pachem 1.03 jest min 53 klatek na 4.5ghzRaczysz pan żartować? A to co robisz teraz to nie jest katowanie? Ja mam 4ghz na 1,186V (bios) powyżej na karakorum w upaly robi sie gorąco. Dałes reszte na auto, pewnie plyta wyssala takie napiecia ze jak to pociagnie pol roku to ja bede swiety... na boxie takie zabawy to głupota.....sprzedaj proca komus z WC lub FC niech go wykorzysta bo ma potencjał sztuka, ty go predzej ubijesz. Btw 80 stopni na takich ustawieniach w stresie to zapomnij, po orthosie godzine to pewnie z 90stopni bedzie na boxie Edytowane 19 Czerwca 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakerzmc Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 (edytowane) kto chce kupic ? zart to co ze go nie wykorzystuje pozatym jest box ale tez wyntylator podłaczony od zailacza hp ktory 15v na wytorek robi swoje dmucha jak szalony 4,75 byl robiny w nocy kiedy dni były chłodłe wszytko było monitorowane zadroscisz nie bde spzrdawał tylko dlatego ze tak powidziałes sam go wykorzystam ale narzie nie potzrebuje 4,5 wystraczy mi 2,5ghz jak ogadalem film i i przgladam internwt jak gram zalezy w co to 4ghz zupelsnsci wystarczy mowie z 4,5ghz moze chpodzic stabilne na boxu to pomysł sobie ze na wc temp bedzie ladnie chpodzil pozatym wszytkie gry jakie gram wystarczy 4ghz w tej chwili jade na 9x428 i cl4 zupelsci wystarcza nawet pzrerobione gta 4 nie narzeka crysis tez nie;p 80 stopni nie przkraczam wes maks teraz 69 po 5 h godzniach grania lato robi swoje. tak jak mowie wyminie monitor głosniki wyntylator i kupie 4 giga ramu OCZ Blade DDR2 2x 2GB PC2-9200;p i bedzie ładnie;p moze jakies rekordy;p zna ktos pecil mod na sapphire niebieska płytka z 3 srebnymi pinami;p Edytowane 19 Czerwca 2009 przez hakerzmc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Watpie w te 4ghz na boxie przy 69* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...