Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym jechal przy 24/7 nawet @1.4V...

@hakerzmc

Jedna sztuka lubi duze FSB term, druga male... Wszystko zalezy od sztuki.

Uzywaj takich ktore zapewniaja stabilnosc przy oc... To wszystko!

Dlugo bys raczej nie pojezdzil na takim napieciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlugo bys raczej nie pojezdzil na takim napieciu.

Srata tata... typowe gadki... :) 3 kompy, 3 rozne proce 45nm i kazdy przyjal w swojej kadencji na klate wyzsze napiecia przy 24/7 i jakos zaden sie nie zdegradowal/padl. Do tego NB na maximusie dostal 1.8V wiele razy i co? Nic! Nie lubie takiego gadania...

Jesli proc padl to znaczy ze byl padaka a user nie zapewnil mu dobrego chlodzenia.

Pozdrawiam! Mowcie sobie... :)

Jakby to XA powiedzial "mozg Ci sie zdegraduje" :)

BTW predzej sie mobo ubije niz proc...Nie wszystkie sztuki sie degraduja. A to co pisze Intel to jest wszystko na wyrost... No tak.... Przeciez proc przy wyzszym napieciu nie podziala 10 lat tylko 5. Hmmm ciekawe kto 5 lat proca trzyma?

Sorka za mala ironie ale musialem :P

PZDR

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srata tata... typowe gadki... :) 3 kompy, 3 rozne proce 45nm i kazdy przyjal w swojej kadencji na klate wyzsze napiecia przy 24/7 i jakos zaden sie nie zdegradowal/padl. Do tego NB na maximusie dostal 1.8V wiele razy i co? Nic! Nie lubie takiego gadania...

Jesli proc padl to znaczy ze byl padaka a user nie zapewnil mu dobrego chlodzenia.

BTW predzej sie mobo ubije niz proc...Nie wszystkie sztuki sie degraduja. A to co pisze Intel to jest wszystko na wyrost... No tak.... Przeciez proc przy wyzszym napieciu nie podziala 10 lat tylko 5. Hmmm ciekawe kto 5 lat proca trzyma?

PZDR

Moj znajomy wypadl z 5 pietra i przeżył? to znaczy ze to bezpieczne?

NIE

Tak samo napiecie na NB 1,4 na codzien przy AC (standardowym chlodzeniu i jako takim przewiewie) jest zbyt duże i tyle...

O reszcie sie nie wypowiadam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PZDR

ja jade na 4200mhz 1,4v juz od ponad 5 miesiecy

co jakis czas jeszcze katowanie proca i wyciaganie z niego maxa na wyzszym napieciu

narazie zyje i poprawiam wyniki o/c

narazie zadnej degradacji nie zauwazylem :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki bug na płytach gigabyte . Po wielu próbach ustabilizowania 4.5ghz udało mi się a nawet lepiej.

Aby ustabilizować procka zmieniłem jedną ważną funkcje MCH Reference z 0.760 na 0.750 w biosie ,tak właśnie tak wystarczyło zmienić tylko o jeden krok w dół . Easytune6 wykrywa 0.70000V dzięki temu napięcia takie jak:

CPU PLL 1.57000V

CPU Termination 1.28000V

MCH CORE 1.38000v

Zostają na niskim poziomie ;p

Jeżeli ktoś ma płytę ep45 może spróbować naprawdę dużo daje teraz jest stabilnie 512x9@4,608Ghz przy 1.35V

dalej testuje;p

Edytowane przez hakerzmc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

podkrecilem E8600 na @4.4 i zaczalem sprawdzac stabilnosc systemu i....

orthos czasem wywala blad po 17min, a czasem chodzi i 35 minut bezblednie ( priorytet 9, blend test )

prime95 chodzi i nic nie ma to samo OCCT godzinny test gdzie proc dziala na pelnym obciazeniu.

czy moze to byc wina tylko i wylacznie orthosa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orthos mi wywala przyjacielu test po ja wiem 15-30 minutach. A ja właśnie przeszedłem na tych ustawieniach call of juarez bez nawet jednego zwisu. Także jakoś już nie wierze orthosowi. Super pi 32m komp liczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co myślicie o napięciu na co dzień 1,42V z biosu cpu-z pokazuje 1,46V już chyba ciut za dużo co?? Tyle niestety aż potrzebuje na stabilne 4,12 Gz.

Proszę o sugestie - może ktoś na takim działa i nie ma kłopotu.

Chłodzenie oczywiście z podpisu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co myślicie o napięciu na co dzień 1,42V z biosu cpu-z pokazuje 1,46V już chyba ciut za dużo co?? Tyle niestety aż potrzebuje na stabilne 4,12 Gz.

Proszę o sugestie - może ktoś na takim działa i nie ma kłopotu.

Chłodzenie oczywiście z podpisu.

Pozdrawiam

A do ilu Ci się grzeje w stress? Jak będzie długo i często 90st to może się zdegradować z lekka. Choć nie powinien, no ale jakieś wysokie temperatury to mogą mu dać po łbie z lekka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drobna poprawka CPU-z się poprawił i pokazuje obecnie 1,42-1,432

Co do temperaturek to według core-tempa nie przekraczają 70C - maksymalnie widziałem 69C

Troszki właśnie się boje żeby go szlag nie trafił bo znośna sztuka - a co gorsza nie ma już gwarancji bo jest po szlifie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie zapodawał więcej niż 1.35 na dobrym chłodzeniu :wink:

Rozwin prosze swoja teorie ;) Dlaczego ? Poniewaz bedzie zyl zamiat 10lat, tylko 5, a moze tylko 3 lata ? Za rok pewnie juz go nawet nie bedziesz mial takze nie widze przyczyny takiego zachowania.

Na C2D 45nm dawalem po 1.7V @ air i nadal proc zyje, dziala, kreci sie tak jak sie krecil. Powiedzialbym , ze nawet lepiej sie zaczal krecic po dawce vcore niz za pierwszym podejsciem z skromnym v na poziomie 1.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja bym zostawił i tak jest gorąca na dworze 69 nie jest źle przy tym napięciu ;p a ile w ide 45? 47? widzę że dawałes już 1.6 szok i ci się nie spalił więc myślę ze możesz jechać przy tym napiciu

Edytowane przez hakerzmc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W idle dokladnie jak piszesz mam w granicach 43-47C w zależności od rdzenia.

Teraz właśnie dorwałem płyte Asusa rampage i męcze aby coś więcej wycisnąć - generalnie płyta trudna ale chyba warta uwagi.

Wynik postaram się poprawić jak coś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W idle dokladnie jak piszesz mam w granicach 43-47C w zależności od rdzenia.

Teraz właśnie dorwałem płyte Asusa rampage i męcze aby coś więcej wycisnąć - generalnie płyta trudna ale chyba warta uwagi.

Wynik postaram się poprawić jak coś ;)

Do oc odrazu ustaw VTT na 1.24v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi