smiglo83 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Temperatury normalne, nie widzę tutaj uszkodzonego czujnika.No niewiem czy temperatura przy czestotliwości 3906 Mhz i napięciu 1.256V w styrasie oscylująca w oklicach 80 C to normalna temperatura. Bez OC jest ok 15 C mniej w stresie. Dodam że chodzi o sprzęt z sygnaturki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 smiglo ja borykam sie z podobnym problemem. CPU ustawione na 4GHz - 1,35V z biosu temperatury na poziomie 46-73C idle-stress. Niestety pewnie jak i ja trafiłeś na ciepłą sztukę - chyba, że ktoś ma inne wytłumaczenie. Dodam, że cpu mam po szlifie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 CPU ustawione na 4GHz - 1,35V z biosu temperatury na poziomie 46-73C idle-stress. TiGeR5, a mógłbym wiedzieć, co ów 'stress' u Ciebie wywołuje? IBT? Prime? Orthos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Jedyna sytacja kiedy udało mi sie zejśc z temperaturami poniżej 70 C w stresie to wtedy kiedy rozebrałem kompa na pajaka wraz z czterema wentylatorami wiejącymi na pełnych obrotach(jeden z nich to słynna delta 3400 RPM). Kawałem czasu temu trafił mi sie E8500. Robił 4 Ghz na stock V a ok 4.5 Ghz na ok 1.25V ale na TR Ultra 120A nie widziałem nigdy 65 C. Był tez w moim posiadaniu E7200, który na 1.4 V robił 4.2 ghz a tam temp sięgały 88 C. Trafił jakiegos allegrowicza, który pożniej mówił mi że śmiga u niego na 3.9 ghz i temperatury ma ok 68 C w stresie. Więc może mobo ma walniety odczyt i tak podaje? Choć poprzednik E5200 ładne temperatury trzymał. Naszła mnie pewna myśl. Czy jest mozliwośc że chłodzenie które nabyłem juz nie wyrabia i nie jest w stanie odprowadzxic takich ilości ciepła jakie wytwara E8400 na napięciu 1.256 V?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 TiGeR5, a mógłbym wiedzieć, co ów 'stress' u Ciebie wywołuje? IBT? Prime? Orthos?Ten max 73C widzialem przy testowaniu LINXem - przy occt czy orthosie nie przekraczam 66C. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Ten max 73C widzialem przy testowaniu LINXem - przy occt czy orthosie nie przekraczam 66C. Pozdrawiam Duzo jak na wode.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanHoshi Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) KapitanHoshi - Przy jakim napięciu robisz 4.4ghz i jakie temperatury masz? ,przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje. 1.4v temperatura max. to jakies 58* chlodzenie Noctua C12P i pasta AS5. Edytowane 28 Lipca 2009 przez KapitanHoshi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje. 1.4v temperatura max. to jakies 58* chlodzenie Noctua C12P i pasta AS5. ; ) Ten max 73C widzialem przy testowaniu LINXem - przy occt czy orthosie nie przekraczam 66C. Pozdrawiam Dzięki. Edytowane 28 Lipca 2009 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Duzo jak na wode....No właśnie mi się też tak wydaje - ale ni cholery nie mogę zbić nic a nic. Już sam nie wiem czego to wina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) No właśnie mi się też tak wydaje - ale ni cholery nie mogę zbić nic a nic. Już sam nie wiem czego to wina. Po prostu czujnik moze byc zrypany albo ciepla sztuka :) przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje. 1.4v temperatura max. to jakies 58* chlodzenie Noctua C12P i pasta AS5. Chlodnawo jak na takie GHz przy 1.4V :) U mnie przy 1.35V jest wiecej :) Edytowane 29 Lipca 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Duzo jak na wode.... Linx tak własnie wygrzewa. Sprawdź sam. przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje. 1.4v temperatura max. to jakies 58* chlodzenie Noctua C12P i pasta AS5. IMO niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) IMO niemożliwe. Cos za nisko tez mi sie wydalo... :| Przy 4.4GHz cep juz sporo wydziela ciepla, do tego jeszcze 1.4V... Hmmm, grubo ponad 70 stopni.... Edytowane 29 Lipca 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Linx tak własnie wygrzewa. Sprawdź sam. Dokładnie Linx mocno wygrzewa. Obecnie po małych zmianach w układzie leci orthos już 40 minut i mam 58C max było 60C Także w sumie chyba w normie panowie?? Poczekamy jak przyjdą jeszcze mocniejsze wentyle na chłodnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Chociaż z wc nie mam żadnego doświadczenia, to myślę, że Twoje obecne max 58'C jest teraz ok, przynajmniej przy tych ustawieniach które masz w cfg'u. U mnie w niezbyt wentylowanej budzie na Ultrze 120A z Fanderem 1400 rpm w Linx'ie dobijam do 87/88'C max [ ; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanHoshi Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) nie wiem jak inaczej mam sprawdzic. w idle tamperatura wynosi 33* chetnie zrobie inne testy jak macie jakies propozycje. http://www.4shared.com/file/121556966/2a62...21h34-CPU1.html http://www.4shared.com/file/121557163/eca7...21h34-CPU2.html Edytowane 29 Lipca 2009 przez KapitanHoshi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Coś nie ufam temu OCCT. A spróbuj Linx'a i odczyt temp. rdzeni z CoreTemp'a, ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanHoshi Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 linx'a nie moge uzywac bo mam win7 i wali mi resetami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Ciekawe, Linx rzeczywiście ma jakiś problem na Win 7 [32 bit], właśnie z ciekawości sprawdziłem i ok. 5 min. wywalił error, ale żadnego resetu nie miałem, za to IntelBurnTest przeszedł całe 20 powtórzeń testu i "Success!" ; ) więc spróbuj IBT [ : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 A u mnie Linx na win7 chodzi bez kłopotu. Znaczy przywiesza aplikacje inne ale sam zasuwa. Generalnie u mnie jest taki przypadek że na standardowych taktach mam na cpu w idle 43C a w stresie max 50C. Czyli chyba ciepła sztuka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Dziś spostrzegłem pewną rzecz. Moje chłodzenie(sygnaturka) jest w stanie utrzymac temperatury w okolicach 65 C na E2160 wykręconym na 3.3 Ghz na napięciu 1.35 V. Dlaczego nie wyrabia na E8400 3.9 ghz 1.256 V?? Na E8400 stock tempy wynoszą 46,49 - 60,62 (idle - stres). A po OC na 3.9 Ghz temperatura w stresie skacze do 98 C. CZy wzrost temperatury nie jest za wysoki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 A u mnie Linx na win7 chodzi bez kłopotu. Znaczy przywiesza aplikacje inne ale sam zasuwa. Generalnie u mnie jest taki przypadek że na standardowych taktach mam na cpu w idle 43C a w stresie max 50C. Czyli chyba ciepła sztuka. Ale to na jakiej wersji, 32 czy 64 bit? Bo ja obecnie testuję wersję 32 bit'ową, chociaż na drugiej, dokładnie trzeciej ; ) partycji mam zainstalowaną 64'kę lecz jej jeszcze nie ruszałem, nic na niej nie instalowałem. A wracając do sedna, to właśnie drugi raz puściłem Linx'a, tylko tym razem wartość wykorzystywanej pamięci zmniejszyłem do 1600 MB [wcześniej testowałem na 1624 MB do których automatycznie ograniczył mnie program] i bez żadnych problemów przeszło 20 powtórzeń testu : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Oczywiście na 64 bitowym - nie ma w moim przypadku sensu instalować innego. Teraz pogoda daje komputerom już ładnie popalić - odpuszczę mu więc LINXa Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Dlatego ja w okresie wakacyjnym głównie wieczorami puszczam wszelakie programy testujące stabilność : ) No chyba, że trafi się chłodny 'zadzień' ; P no to wtedy wiadomo : ) Dzisiaj wieczorem ogarnę 64 bit'ową wersję i zobaczę jak na niej śmiga Linx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu123 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Cześć, Mam pytanie co do temperatury E8400, mianowicie na którą mam patrzeć, temp. rdzeni czy procesora? Rdzeni pokazuje mi ok. 44-41, a procesora 27. Troszkę się zmartwiłem tymi temp, gdyż zamontowałem niedawno Mugena 2. Temperatury oczywiście w idle. Program Core Temp i Everest. Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Rdzeni oczywiście [ : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu123 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 To za wysokie coś mam, dwa razy sprawdzałem mocowanie, wszystko jest ok, pastę też cienko dałem. Co może być nie tak? W stresie odchodzi do 58 na rdzeniu. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Odpowiem z przykrością, że może po prostu ciepła sztuka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 (edytowane) E8400 4ghz @ 1.208V - stress orthos 8 prio: do ~67 stopni na karakorum badziewnym :wink: więc 4.4ghz 1.4V i 58 stopni to nie chce mi się także wierzyć. a nie sorry nie jest tak źle raczej do 65 stopni :lol: Edytowane 1 Sierpnia 2009 przez pavel54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Jaka jest mozliwość ze procek o identycznym batchu zrobi identyczny wynik? Jeden z userow w tym temacie mial q820a749 (e0) i 4ghz @ 1,37v. Chce kupic cos z serii e8x00 ale jesli będzie identyczne oc to sobie go od razu odpuszczam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Jaka jest mozliwość ze procek o identycznym batchu zrobi identyczny wynik? Jeden z userow w tym temacie mial q820a749 (e0) i 4ghz @ 1,37v. Chce kupic cos z serii e8x00 ale jesli będzie identyczne oc to sobie go od razu odpuszczam. Jakas tam mozliwosc jest i najczesciej wyniki sa podobne choc sa przypadki ze jeden kreci sie lepiej od drugiego o 200MHz albo wiecej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...