dbexxi Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 ja wymiekam..... jeszcze wczoraj 3.6 normalnie brał, a teraz 3.6 i już kombinacja z v (1.3 w biosie a 1.264 w Cpuz). Mam skromną nadzieję że to tylko tak na chwile mu odwaliło.... :) zobacze czy jest stabilny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Dalej leci tez calkiem ;) Do 4.8 potrzebuje siakies 1.32 i na takich taktach moge spokojnie benchowac. Dlatego tez jestem z niego zadowolony i nie kombinuje z szlifami ... W stresie max to jakies 75C, co jeszcze uznaje za rozszadna granice. Fajna sztuka :), jakie oznaczenie procka?, mój robi 4.5 przy 1.32, temp w stresie ok 60*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Fajna sztuka :), jakie oznaczenie procka?, mój robi 4.5 przy 1.32, temp w stresie ok 60*CQ842B093, gdyby tylko sie tak nie grzal to bylby idealny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 @dbexxi, głupi ma szczęście ;) @DEVILEK, z jakim MHz liczy Ci max 1M ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) @dbexxi, głupi ma szczęście ;) @DEVILEK, z jakim MHz liczy Ci max 1M ? Na chwile obecna bedzie to siakies 535 x 9, brak plyty z odpowiednimi mozliwosciami w dziedzinie wysokiego fsb. W kazdym razie zapas napiecia jest spory. edyta : na szybko sprawdzone 530 x 9 @ 1.28V pi 16M Siakies 535 bez kombinowania to koniec plyty. Edytowane 2 Stycznia 2010 przez DEVILEK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 JAk myślicie ile jeszcze mniej więcej czasu podkręcony do 4-4.5 ghz (albo i na stocku) E8400 pozwoli cieszyć się wydajnością w grach dzięki jakiej nie będzie trzeba go zmieniać? Core I7 są konkret ale myślę że bezsensowne jeżeli ktoś nie kupuje nowego kompa albo nie ma przeżytku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Dalej leci tez calkiem ;) Do 4.8 potrzebuje siakies 1.32 i na takich taktach moge spokojnie benchowac. Dlatego tez jestem z niego zadowolony i nie kombinuje z szlifami ... W stresie max to jakies 75C, co jeszcze uznaje za rozszadna granice. Gdyby to byl E8600 to na ln2 WRy wszystkie jak nic ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk3l Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Gdyby to byl E8600 to na ln2 WRy wszystkie jak nic ;] No to będą WRy w kat E8400. Tylko dobrą mobo potrzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 No to będą WRy w kat E8400. Tylko dobrą mobo potrzeba.Mobo jest, ino jakos zacnie dzialac nie chce. Z leksza przechodzona i efekty widac :lol: Gdyby to byl E8600 to na ln2 WRy wszystkie jak nic ;]Ano brakuje tego mnoznika i to czesto :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Tez niczego sobie na LC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Panowie, sorki za delikatny OFF. Przeczytajcie proszę: http://allegro.pl/item886020267_limitowana...rsja_e8500.html Śmich na sali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Bylo juz kilka stron temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Nie wiem czy to już ktoś poruszył czy nie ale mnie wprowadzono w błąd odnośnie VTT czyli fsb termination voltage. Otóż na forach (nie tylko tym) otrzymałem odpowiedzi że vtt ustawia sie dla 45nm 1.1 a dla 65nm 1.2. Gdzie indziej usłyszałem że wolfdale maja 1.1 a jakieś inne 1.2 http://download.intel.com/design/processor...shts/318732.pdf - strona osiemnasta. tak więc fsb termiantion czyli vtt ustawia sie w zależności od chipsetu jakie sie posiada a nie cpu. pozdrawiam wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 A ja pierwsze slysze o tym ze dla 45nm takie a dla 65nm inne. Bezpieczne vtt z tego co wiem ma byc nizsze niz vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAK13 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Chodzi o to, że standardowo mobo dla 45nm powinno ustawić 1.1V, a dla 65nm 1.2V. Co do vCPU > vTT to jest to mit, który był już wiele razy obalany. Sam na wszelki wypadek też ustawiam zazwyczaj do testów vCPU wyżej, ale nie bał bym się raczej ustawić odwrotnie. A na codzień i tak nie ustawia się vTT tak wysoko Edytowane 23 Stycznia 2010 przez ROBAK13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Nie wiem jak u Was ale mi na 9x500 wystarcza VTT 1.2-1.22V z biosu, odczyt z Everest'a 1.14V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salah Ad-Din Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Mam e8400 i kilka dylematów mam go wykręconego na 3,3ghz boxowe chłodzenie napięcie o ile dobrze kojarzę 1,285V. I kilka pytań: - czy temperatura 40 stopni w idle i 60 w stresie jest ok? Wydaje mi się że nie, bo z tego co czytałem w idle powinno być około 25-30stopni. - mam płytę gigabyte GA-EP35-DS3L - czy dobrym pomysłem jest bawienie się na niej w OC? - mam Ramy A-data Extreeme edition 2x2GB 800mhz udało mi się je wykręcić na 1000mHz bez zmiany napięcia i było do tego stabilnie, z tego co wiem te ramy powinny mieć już obiekcie przy takim taktowaniu? Jeśli moge spokojnie kręcić dalej taki zestawik, to czy wymieniać chłodzenie i na jakie jeśli chciałbym z procka wyciągnąć 3,8-4,0 GHZ? Najlepiej żeby było jak najtańsze ; ) na tej płycie bez problemu robię na 8200 3.9 Ghz a na 8400 4,3 Ghz wiec sobie odpowiedz czy tu chodzi o płytę czy o twe umiejętności jak chcesz najtaniej to wystaw kompa na balkon :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 (edytowane) na tej płycie bez problemu robię na 8200 3.9 Ghz a na 8400 4,3 Ghz wiec sobie odpowiedz czy tu chodzi o płytę czy o twe umiejętności jak chcesz najtaniej to wystaw kompa na balkon :D Albo dziura w ścianie i rura nad wentylator cpu ;-) Kiedyś ktos wrzucał zdjęcia takiego modu... Oczywiście wszystko pod warunkiem że komp jest blisko ściany zewnętrznej. --- Co do E8400 to 3,3Ghz na 1.285 to mało - bardzo mało ja mam aktualnie 8400 na 4Ghz i 1,25000@1,25625 i ja nie chłodzę boxem. Sprawdź vid procka bo różnie 8400mają. Core temp to pokazuje. Co do Twoich temperatur uważam że jak na boxa są powiedzmy łapiace sie w granicach normy. Pewnie nie masz dobrej pasty tylko ten oryginalny szajs co jest na boxie... Edytowane 28 Stycznia 2010 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 to jak to jest z Vtt. Przed chwilą próbowąłme podkręcać E8400 ale zatrzymałem sie kiedy Vtt defaultowo płyta ustawiła na 1.2 i nizęj nie mogę stawić a procek ma normalnie 1.125. Na początek chcaiłem dojść do 3.6ghz i mysle ze napiecie wystarczyło by na procku dać poniżej 1.2 ale boje sie bo vtt nizej nie ustawię. Co polecacie zrobić? (płyta to abit ip35). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAK13 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 Nie możesz ustawić niżej niż 1.2v? Spróbuj wgrać nowszy bios jeśli Ci na tym zależy, ale nie widzę powodu dla którego miał byś obniżać VTT. 1.2v to przecież mało :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drix Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Czy to jest normalne? : http://img704.imageshack.us/img704/8227/tempyv.jpg Jak widać wszystko na standard. Test w stresie. w IDLE ma 39/37 'C na rdzeniach. Jak dam go na 4.2 GHz tempy skacza do 70'C. Układ zwodowany. Blok dobrze zabudowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) Kupiłem jakies 2 tyg temu ten sprzecik co w podpisie, nie mialem czasu na solidne OC ale cos tam sie pobawiłem. W biosie wszystko na AUTO zmieniałem tylko mnożnik na CPU: 450 x 9,5 = 4275MHz ~1,284V (z biosu 1,3V) Tragedii chyba nie ma :) Dalej sie nie bawiłem bo w orthosie na prio. 5 procek łapał 73*C Niestety chłodzi go tylko Pentagram 100Cu+, narazie... Jak wpadnie TR 120 Extreme to 4600 przy max 1.35 musi paść :) PS: E8500 rev E0 stepping A Edytowane 31 Stycznia 2010 przez oswaldini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Jak wpadnie TR 120 Extreme to 4600 przy max 1.35 musi paść :)Nie badz taki pewny tego OC bo moze Ci sie byle jak pozniej cep skalowac i moze wyjsc ze nie wstanie nawet na 4.5GHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie badz taki pewny tego OC bo moze Ci sie byle jak pozniej cep skalowac i moze wyjsc ze nie wstanie nawet na 4.5GHz :)Dodatkowo jak ma napiecia auto, to moze mu VTT wiecej niz Vcore ustawilo i zaraz procek padnie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Czy to jest normalne? : http://img704.imageshack.us/img704/8227/tempyv.jpg Jak widać wszystko na standard. Test w stresie. w IDLE ma 39/37 'C na rdzeniach. Jak dam go na 4.2 GHz tempy skacza do 70'C. Układ zwodowany. Blok dobrze zabudowany. Nie, u mnie przy 4-4,2 jest w stresie ~49-52 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie możesz ustawić niżej niż 1.2v? Spróbuj wgrać nowszy bios jeśli Ci na tym zależy, ale nie widzę powodu dla którego miał byś obniżać VTT. 1.2v to przecież mało :P udalo mi sie dojść do 4 ghz: Ustawiłem: fsb: 440 mnoznik 9 1:1.00 9ddr2-880) cpu core: 1.1450V ddr2: 2.2 cpu vtt: 1.2V MCH : 1.39 ICH - nie ruszalem 1.5 CPU GTLREF - nie ruszałem - 63.0% Teraz chciałbym próbować iść do 4.3 ale nie wiem od czego zacząć. Wcześniej kiedy próbowałem podnoscić napięcie na procku (przy fsb 500 x9) do 1.26 (tak pracował u poprzedniego wlascieila) i zwiekszalem na mch do 1.55 nie wstawał. Ile moge dac na MCH bo wydaje mi sie ze to to jest problemem lub napiecie na porcku w polaczeniu z vtt, pamieci sprawdzalem i dzialaja na 1000mhz przy 2.2v i zadanych opóźnieniach. Co moge jeszcez zrobić, jak Wy myście terz postąpili? PS. Drix jakiem masz chłodzenie i napiecie na porcku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Dodatkowo jak ma napiecia auto, to moze mu VTT wiecej niz Vcore ustawilo i zaraz procek padnie:) Oj z tym VTT to przesadziles ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Czemu? Jak czytalem VTT nie powinno byc wieksze od Vcore...owszem procek moze i nie padnie:P od razu, co nie oznacza ze tak jest zdrowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Czemu? Jak czytalem VTT nie powinno byc wieksze od Vcore...owszem procek moze i nie padnie:P od razu, co nie oznacza ze tak jest zdrowo. To juz dlugo przerabiane i nieprawda ;) Za duzo czytasz ;) Wyjdz sobie na spacerek czasami ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 (edytowane) To juz dlugo przerabiane i nieprawda ;) Za duzo czytasz ;) Wyjdz sobie na spacerek czasami ;)Fak...właśnie za mało czytam:D procka mam juz jakis czas, wiem ze po 2 miesiacach jak jechalem na 4,2 (auto:P) zobacyzlem ze VTT mam wieksze niz Vcore...i jak doczytalem to zaraz zmienilem i OC spadlo do 4ghz:D Od roku tak ponad jade (i tematu nie drąże:P) ale skoro mowisz ze to nie prawda...to zaraz robie 4,2 z powrotem ^^ Edytowane 1 Lutego 2010 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...