RYBA86 Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 jest sprawdzone, dobrze zamontowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2ms2ms Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 a sprawdzałeś "czapę" cpu czy jest prosta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RYBA86 Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 jeszcze nie, ale sprawdze jakoś na dniach, choć po montowaniu raczej nie stwierdziłbym czegoś takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Dotknij ręką radiatora - czy jest gorący. 80C to sporo - o ile rzeczywiście tyle jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RYBA86 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Temperatura radiatora po dotknięciu ręką wydaje się być ok, dziwnie to pokazuje wogole tą temperature, zwykłe wejście w mój komputer podnosi temperature odrazu o 6 stopni z 46 na 52 i jak się otworzy już to spowrotem jest odrazu 46, a jak pisałem wcześniej prime otworze to odrazu pokazuje ok. 68 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 A buda dobrze wentylowana? otwórz obudowę i zobacz czy się poprawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RYBA86 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Buda otwarta zawsze z obu stron, nie wiem czy widziałeś jacek poprzedniego posta, wcześniej miałem E8200 w tej samej płycie i w tym samym chłodzeniu, został wymieniony tylko proc, i czujnik chyba szaleje ale to jest właśnie pytanie do Was. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RYBA86 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Tutaj znalazłem pewien filmik na youtube, u mnie jest dokładnie tak samo :P http://www.youtube.com/watch?v=nQkdPliWeO0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 Mam nadmuch watraczka 120mm na mostek. Temperatury ponizej 60C. Wróciłem do standardowych ustawien, bo chyba mi RAMy padły. Wyrzuca linxa po około 90sekundach niezaleznie od ustawien. :/ Prime wywala się tylko na teście pamięci. Moze dzisaj jeszcze sprawdze. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2010 Mam możliwość sprzedania swojego procka (sygnatura) za 500 zł (ma jeszcze 14 mcy gwary) Zastanawiam się czy zrobić taki manewr i kupić Quada q9550 no i go kręcić czy zostawić tego Xeona. Na Core I7 przesiadać się nie chce zmienianie mobasa /pamięci . Głównie kompa używam do filmów, gier, muzy. Jak bym brał quada to też przynajmniej na 2-3y lata. Co myślicie o opłacalności takiego zabiegu ? Po za tym planuje zmienić grafę jak wyjdą hd 6970 i okażą się godne więc wcześniej mały upgrade procka może się przydać, ale zastanawiam się jedynie nad sensem bo E8400 kręcone na 4.3 ghz powinien jeszcze sporo czasu dawać radę, z innej strony Quada też będę kręcił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2010 Zostań przy E8400, dopiero od stosunkowo niedawna gry zaczynają wykorzystać wielordzeniowość. Q9550 moim zdaniem oferuje zbyt małą wydajność w stosunku do oferowanej ceny. Uważam że póki co optymalnym wyborem są wysoko taktowane 2 rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2010 No też tak mi się wydaję, więcej dołożę do grafy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2010 No też tak mi się wydaję, więcej dołożę do grafy :) Do filmów, muzyki to jakiś HTPC bardziej by pasował a nie zmiana na Quad'a ;) .Jednak jeżeli jeszcze grasz to ten Xeon póki co wystarczy. 4890 już nie daje rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2010 No czasami nie daje rady :-) A że jestem że tak powiem świrem w tych kwestiach i lubię mieć wszystko na maxa to sam rozumiesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesuss Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 (edytowane) Panowie, chyba mi się E8400 E0 zdegradował, chodził full stabilnie na 4,1 Ghz przy napięciu 1,26v na MSI NEO 3-fr, testowany wiele razy intel burn test, orthosem, 3dmarkami, grami itd....wszystko było OK, aż do dzisiaj. Zaczeło się od zwisów w wrc 2010, myślę o co chodzi? włączyłem z ciekawości intel burn test bo obciąża bardzo mocno proca, kilka sekund i niebieski ekran, puszczam drugi raz, to samo. Podbiłem trochę napięcia na NB, pamięciach i cpu, to samo, kilka sekund w IBT i niebieski ekran, ustawiłem w biosie wszystko na deflaut, chodzi, później znów ustawiłem 450fsb z tym że mnożnik zaniżyłem tak żeby proc chodził na 3.2ghz, puszczam intel burn test i przechodzi cały test bez problemów. Więc wychodzi na to że proc się zdegradował...ale przecież vcore miał niskie, vtt na auto, ludzie mają vcore 1,35v i więcej 24/7 i jest OK, no chyba że z mobo coś nie tak.... EDIT: Ustawiłem teraz 1,3V dla cpu i jest stabilnie, więc wychodzi na to że moj cpu potrzebuje większego napięcia niż kiedyś, albo coś z sekcją zasilania na płycie...? Teraz się przyjrzałem i według cpuz vcore w IDLE mam 1,29V a w stresie potrafi spaść do 1,2V trzeba by było to posprawdzać miernikiem, no ale jeszcze niedawno nic się nie wysypywało przy vcore 1,26. Dobra, ale teraz przy 1.3V temperatury mam jakieś z kosmosu! W idle 48stopni a pod intel burn test dochodzi do 99 dodam ze przy tych 99 mój thermalright nie jest nawet ledwo letni...wręcz zimny ;) no ale niepokoją mnie te temp. bo jeśli rzeczywiście takie są? może mam czape krzywą na cpu, czy cos..... Edytowane 24 Lutego 2011 przez Hesuss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Mi się E5200 zdegradował (z 4,0 na ok 3,7), ale volty były w przedziale 1,45 - 1,5. Temp - sprawdź docisk, pastę. Może radiator jest chłodny, a proc się gotuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2011 Hmmm, dziwne zawsze myślałem że proces degradacji jest długotrwały i postepuje stopniowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesuss Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 Dobra, najprawdopodobniej przyczyną wieszania się kompa i tych temperatur z kosmosu były lekko krzywe piny w podstawce w końcu płyta całkiem przestała startować, kręciły się tylko wiatraki, nie mogłem dojść o co chodzi....ściągnąłem proca, patrze a tam piny krzywe. Nie wiem jak ja to pokrzywiłem, musiałem zawadzić czymś przy montażu cpu... No ale w budzie siedzi już nowe mobo msi p45 Platinum i na razie wszystko OK, tylko jakieś pamięci 1066 musze kupić, bo na obecnych patriotach ....6400ELK nie mogę przekroczyć fsb 460. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virue Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Siemanko Mam do was pytanko czy warto zakupić taki zestaw. Intel Core 2 Duo E8500 z rewizji E0 Gigabyte G31 mATX tylko modelu nie pamiętam (na tej płycie ten proc kręci się na 4Ghz) 2 x GB DDR2 800 CL 5 Antec P182 Kwotowo wychodzi to tam 500 zł. I do tego zapewne będę musiał jeszcze jakiś zasilacz, grafę, dysk, i monitor ale to się jakoś spokojnie zorganizuje. Chwilowo mam laptopa który przyprawia mnie już do białej gorączki i chcę znowu na stacjonarki przeskoczyć. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Warto, ale to nie ten dział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 (edytowane) Ktoś się jeszcze w to bawi :P ? Teraz te procki są tanie po 200 zł Edytowane 12 Lipca 2011 przez krudki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RCrack Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Jest sens brać E7200 lub E8200/400 , w zamian za E2160 @ 3 Ghz (i to z hardkorowym bólem ?) do 8800GT + perspektywy do zmiany karty graficznej na coś nowego na koniec wakacji , czy pozbierać na jakiegoś starszego Quad'a. W sumie w gry wymagające nie gram, więc wydaje mi się, że powinny starczyć dwa rdzenie, ale ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2011 Pomiędzy E2160 a E5200 jest już miażdząca różnica, więc co dopiero 1MB vs 6MB L2... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 Quadów się w ogóle nie opłaca, chyba że robisz w 3D lub czymś podobnym Jeśli chodzi o porównanie to: SPI 1M E5200 @ 4GHz = 18s E8400 @ 4GHz = 12s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Mam problem z E3110 C0 na MSI P45 Neo2 FIR. Ciężko mi ustabilizować cokolwiek powyżej 3,6GHz. Na oko to kwestia GTLi (po przeczytaniu 105 stron tematu i kilku recenzji). Problem w tym, że najniższe możliwe ustawienia przy VTT 1,1 to około 65%/69%, a do 45nm powinny być chyba z dychę% niższe. Już nie wiem co robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zmieniaj VTT i Vcore, imho GTL olej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Próbowałem VTT 1.1, 1.2, 1.3 bez sukcesów. Przy testach na niższym mnożniku zauważyłem, że pomaga zabawa GTL. Czyt. zamiast BSODa podczas ładowania osiągnąłem załadowany system wywalający się przy superpi. Pamięci raczej pewne, bo na innym dzielniku (przy niższym fsb) przechodzą spokojnie linxa i hyperpi 32m na dwóch rdzeniach przy 460MHz. Edit [gluteus maximus] ze mnie. stolara, niestety miss. Wszystko rozbija się o GTL, tylko że wczoraj źle odczytałem poszczególne wartości. Na auto jest tragedia, ale doszedłem jak ustawić 59/60/59 przy vtt 1.1 i coś tknęło :) Fotosik pojechał po jakości Jak wychodziłem z domu było 30min. Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 obrazek 1,36PLN BIOS, płyta trzyma nieźle, bo miga 1,352-1,36 gtl ref0 vtt*59, ref1 vtt*60, mch ref vtt*59 vtt 1,1 def mch 1,2 def ich 1,5 def ram 1:1, 1,8V def clock drive def clock skew def Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_Culés Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Witam orientuje się ktoś jak rozpoznać dobre sztuki E8200? Na necie znalazłem tylko coś takiego: Q744A736 = 4Ghz @ 1.208v (VID 1.0875v) Q745A705 = 4Ghz @ 1.184v (VID 1.0750v) Q745A706 = 4Ghz @ 1.216v (VID 1.0875v) Wiadomo takich sztuk się nie znajdzie szukam takiej rozpiski dla większej ilości oznaczeń. Z góry dzięki za odpowiedź. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 mój 3,6ghz na 1.125v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...