Develop Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Mój orzełek :wink: od MILANSA Q743A770 1,425 bios - 1,375 real 1,36 bios - 1,31 real chłodzony noctua+2 fandery, pasta AS5 edit: @Pewin jade na becie 1.83 A móbyś zapodac 2 ortosy po jednym na rdzeń? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 (edytowane) A móbyś zapodac 2 ortosy po jednym na rdzeń? :blink: Z tego co mi wiadomo, to 1 Orthos obciaza 2 rdzenie... Nie rozumeim wiec co maja dac 2 Orthosy :?: :blink: Edytowane 31 Stycznia 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Nie rozumeim wiec co maja dac 2 Orthosy :?: :blink:Przyłączam się do pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 (edytowane) Mój orzełek :wink: od MILANSA Q743A770 1,425 bios - 1,375 real img 1,36 bios - 1,31 real img chłodzony noctua+2 fandery, pasta AS5 edit: @Pewin jade na becie 1.83 Hmmm. Mój cep do 4.3Ghz potrzebuje 1.35v real. Za to do 4.2Ghz potrzebuje jakieś 1.33v ;] Cep tak samo jak twój od Milansa, mobo identyczne [; Edytowane 31 Stycznia 2008 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo900 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Kto wie gdzie ulicha można dorwać E8400 boxa :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 klik poczytajcie kilka ostatnich postow szczegolnie tych od RGone, ...to by sporo wyjasnialo w kwestii tych cyrkow z temperaturami :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Na ebayu 156uero,ale nie wiem ile za wysylke do PL :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 ja teraz jade juz poltorej godziny orthosa na priorytecie 8 przy 4ghz i 1.4V i mam thermaltake V1 na procku na 1300obrotow (minimum) i zastanawiam sie dlaczego sie ten radiator w ogole nie nagrzewa nawet heat pipe. mam paste AC5 i radiator niby dobrze dociska... proc dziala stabilnie wiec chyba nie ma duzej temp (zaden program mi nie chce podac temp... chyba najnowszy bios jest do d*py). co mam myslec o_O ?? moze sie poprostu malo grzac? (w obudowie mam z tylu 12cm 1300rpm, z przodu 14cm 1000rpm i z boku 23cm 800rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Moze sie malo grzac a moze proc ma krzywa czape i radiator slabo odbiera cieplo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Hmmm. Mój cep do 4.3Ghz potrzebuje 1.35v real. Za to do 4.2Ghz potrzebuje jakieś 1.33v ;] Cep tak samo jak twój od Milansa, mobo identyczne [; Przy 4,3GHz niżej z Vcore nie zejde, orthos sie wywala poczytajcie kilka ostatnich postow szczegolnie tych od RGone, ...to by sporo wyjasnialo w kwestii tych cyrkow z temperaturami :huh:Można prosić o PL w skrócie Na koniec jeszcze jeden screen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 (edytowane) gdy uda mi sie zrobic cos ze bedzie mi odczytywac temp... to w stresie proc max do ilu powinien pracowac zeby nic mu nie bylo? i ile gdzies musi poleciec orthos zeby stwierdzic ze jest dosc stabilnie i powiedzmy dalej brac sie za podkrecanie..? moze byc priorytet 8 ( mozna normalnie kozystac wtedy jeszcze z kompa). Edytowane 31 Stycznia 2008 przez daniel11111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Przy 4,3GHz niżej z Vcore nie zejde, orthos sie wywala Można prosić o PL w skrócie W skrócie: Jest seria E8400, które mają walniętą diodę odczytującą temp proca. Objawia się to tym, że: - 1 z rdzeni w idlu ma cały czas taką samą temp, zaś drugi ma parę/-naście * więcej od niego - temp w stresie nie zmienia się w stosunku do temp w idle - kosmiczne tempy w stresie spowodowane złą pozycją / odczytami czujki :/ Teoretycznie jeśli masz taki problem to proca powinni wymienić z miejsca na innego. Koleś, który to pisał na XS, wymienił proca (nie zmienial mobo/coolera) i nagle ma normalne tempy ;) Na koniec jeszcze jeden screen img I jak widać na tym obrazku, nasze procki są dotknięte tym problemem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Lanc do mnie pisales o tych diodach w prockach? ja mam 44tydzien. sproboje jeszcze jutro na innym biosie moze... ale 4ghz 1.4V robi :P a w ogole to mam wszystko na auto... tylko mnoznik 9 wpisalem i fsb.. napiecie na procu i czestotliwosc ramu oraz jego V zmienialem. reszta auto. moze to byc powodem ze powiedzmy przy 4ghz potrzebuje 1.4V a nie np 1.3V? moze ktos mi da jakies podstawowe wskazowki co zmienic. mam p5k pro jakby co - zmienilem poludniowy radiator na zalmana niebieskiego i chipsety sie nie grzeja. czy zmiana napiecia na south albo nourth bridge voltage... z auto na cos tam.. ma sens przy fsb ponizej 500? jesli tak to jakie dac napiecie przy fsb 450 a jakie przy fsb 500 mniej wiecej?? fsb termination voltage? co to daje i ile ustawic... ? spu pll voltage? co to daje i ile ustawiac...? z gory dziekuje za pomoc w podkrecaniu tego e8400...sam sobie nie poradze... :(( wlasnie przy orthosie sprawdzielm temp i proc 47stopni a rdzenie 58 i 60 4ghz 1.4V.... i niby sie ruszaly proc 46-48 a rdzenie tez tak kolo 1 stopnia w ta czy w ta... w momencie nacisniecia stopu orthosa... proc od razy na stale 26stopni wskakuje a rdzenie po 41... co jest??? Edytowane 1 Lutego 2008 przez daniel11111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Witam, ;) Dzisiaj dotarła do mnie E8200 BOX z bachcom.pl, box nigdy nie otwierany, seria Q744A736, zapuscilem go na Maximus Formula, chlodzenie Zalman CNPS 9700 NT, od razu zapuscilem go 450x8 w biosie ustawilem napiecie 2.25 w cpuz widzi 2.08V, narazie orthos polecial 10 min, jak zrobi godzinke dam znac czy ok ;) Pozdro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Witam, ;) Dzisiaj dotarła do mnie E8200 BOX z bachcom.pl, box nigdy nie otwierany, seria Q744A736, zapuscilem go na Maximus Formula, chlodzenie Zalman CNPS 9700 NT, od razu zapuscilem go 450x8 w biosie ustawilem napiecie 2.25 w cpuz widzi 2.08V, narazie orthos polecial 10 min, jak zrobi godzinke dam znac czy ok ;) Pozdro :D Jakie napięcie ?????? :blink: :blink: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Ups pofisialo mi sie :P 1.225V bios i CPUZ pokazuje 1.208V :P Sorki :D Edytowane 1 Lutego 2008 przez Pęczuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 klik Nie dosc ze ewidentnie cos skopali w kwestii pomiaru temparatury i sie do tego nie przyznaja, to jeszcze ceny ida w gore o 20%. No ale takie sa skutki braku konkurencji :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Witam, otóż póki co miałem chwilke i to co udało mi sie jak narazie osiągnac... Napiecie w biosie tak jak pisalem 1.225V 1. I dalej na 1.225V w biosie... Teraz jade 8x500 przy 1.300V w biosie. Zobaczymy co to bedzie ;) Aaaha.. i mam pytanie jak myslicie dobra sztuka mi sie trafila ? Bo ja juz sam nie wiem.. Pozdro! Edytowane 1 Lutego 2008 przez Pęczuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Mam identyczny jak ty, tydzień ten sam... Na razie tyle Bios 1,25v real 1,19v Edytowane 1 Lutego 2008 przez Pewin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) @Pęczuś I jak tam 8x500 na 1,3V ?? ;) na default V juz nie chciał zabootować ? Edytowane 1 Lutego 2008 przez PCHaCkiN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Pęczuś i Pewin jakie macie temp w idle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Przy ustawieniach jak na screnie 42st Na stocku mam 39 idle, 47 stres. Na WC z siga. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Czyli tak jak pisałem wyżej. Procki z nowszych tygodni nie mają już problemów z temp = dioda odczytująca temperaturę działa dobrze. W pierwszych tygodniach w większości dioda jest walnięta, dlatego proca mają rzekomo taką wysoką temperaturę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Ciekawe czy Intel wymieni "wadliwe" sztuki? Aż z ciekawości do nich napisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 moj chyba zle czyta temp a jest z 44tygodnia... bo w idle ciagle to samo ale nie wiem czy to nei przez bios... pewnin temp proca podales czy rdzeni? bo jesli podales proca to rdzenie beda znacznie wyzsze ;P ja mam tak ze w idle coretemp czy everest... pokazuje ciale 26stopni proc a rdzenie po 41 a jak wlacze orthosa to wskakuje 40 na procku i 50 na rdzeniach i zaczyna szybko rosnac do 47na procku 58/60 na rdzeniach(3minutty) i tak juz zostaje caly czas. to mam na 4ghz 1.4V i thermaltake V1... nie wiem czy to w stresie pokazuje dobrze a w ogole to mam chlodny ten miedziany radiator caly... superpi wlaczylem sobie 9x500 1.6V i 10,3sekudny ale ramy sobie tak byly bo byly... okolo 900mhz cl5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Ciekawe czy Intel wymieni "wadliwe" sztuki? Aż z ciekawości do nich napisze. Pisałem wyżej. Że w stanach nie ma problemów z wymianą, wymieniają z miejsca (ale tylko te procki, w których czujka temp w ogóle nie zmienia odczytów w idle/stress). W procach w których jest stała temp w idle i bardzo wysoka temp w stresie jest loteria z wymianą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 mój - 48 tydzień, stock cooler - temp (wysokie as hell) 52 idle (pierwszy dzień pasty) 80-88 stress przy napięciu 1,3875 bios- 4.0GHz spi 1m - 11,7s martwią mnie te cholerne temperatury - chociaż ninja z coolerem na 1,4 osiągnęła magiczne 100C:( większe testy w niedzielę, na razie jechałem 3dmarka 06 i osiągnąłem upragnione 14050 marków :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 @daniel11111 Używam CT 96,1 tam temp proca nie ma;). Puki co bez zmiany napięcia 3,92GHz orthos śmiga. ps. Mam nadzieję że mobo jeszcze trochę pociągnie(fsb). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 mój - 48 tydzień, stock cooler - temp (wysokie as hell) 52 idle (pierwszy dzień pasty) 80-88 stress przy napięciu 1,3875 bios- 4.0GHz spi 1m - 11,7s martwią mnie te cholerne temperatury - chociaż ninja z coolerem na 1,4 osiągnęła magiczne 100C:( większe testy w niedzielę, na razie jechałem 3dmarka 06 i osiągnąłem upragnione 14050 marków :D Miałes wtedy Ninje ciepłą/gorącą, a może letnią ? Bo przy 88* na CPU ninja powinna być już dosyć ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) 88*C to jest na tym wentylku intela. Ninja dawała wyższe temperatury niż ten cooler. Nie dotykałem jej nawet. No, ale 100*C na ninjy, a powyżej 80* na boxie to jakiś żart. Edytowane 2 Lutego 2008 przez paweł.s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...