Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

tego textu wogole nie czaje-bez sensu jest

""sproboj wejsc do windy na wysokich mhz, mhz z biosu sie nie licza""

...cokolwiek....zeby wejsc do windy na wysokich Mhz trzeba je najpierw ustawic w biosie,wiec jak mhz z biosu sie nie licza????

może sie nieznam ale jest chyba taki programik setfsb. w biosie wchodzisz na niskich taktach a potem w windzie podnosisz sobie fsb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadl mi w rece 8400 Q746A556 :D

Plyta P5b deluxe bez modow.

Jak Na razie- wczoraj wygladal na stabilny na 3,6 na 1,2625 z biosu (gry, 3dmarki i OCCT- wiem ze to nie to co orthos na pare godzin, ale zawsze cos). Vdrop na tej plycie bez moda oczywiscie obecny.

Teraz siedze na 445x9, z biosu 1,3v , cpu-z pokazuje 1,272 w idle.

Zaraz zapuszczam orthosa na pare godzin.

Mam male pytanie co do fsb temination v.- czy na "auto" jest bezpieczniej niz manualnie 1,2 ustawic ? Teoretycznie te proce maja miec vtt 1,1 +- 5% ...

Bios pisze ze auto to "safe mode" ale cholera go wie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja tez sie pochwale, e8200 box 45tydzien, 4GHz przy 1,325V, temperatury troche wysokie bo thermalright 120 extreme ma wypukla podstawe i po zdjeciu go okazalo sie ze przylega moze w 1/3 powierzchni :) szlif niedlugo

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez partyboy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

może sie nieznam ale jest chyba taki programik setfsb. w biosie wchodzisz na niskich taktach a potem w windzie podnosisz sobie fsb...

nie nie mylisz sie jest setfsb,clockegen itd..ale nie zrozumiales tej wypowiedzi-przeczytaj jeszcze raz ;)

i nie ciagnijmy tego watku,bo to nie o to tu chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zle wiescie jesli chodzi o dostepnosc i ceny procesorow E8X00.

Wychodzi na to ze chyba szybko kupie E8400, bo sa wciaz dostepne w cenie ok 600zl

jak dla mnie to rozsadna cena za procesor wyprodukowany w najnowszej technologii 45um

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/news2695.php

Edytowane przez Tunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zle wiescie jesli chodzi o dostepnosc i ceny procesorow E8X00.

Wychodzi na to ze chyba szybko kupie E8400, bo sa wciaz dostepne w cenie ok 600zl

jak dla mnie to rozsadna cena za procesor wyprodukowany w najnowszej technologii 45um

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/news2695.php

600 zeli to nie jest rozsadna cena 450zl ok ale nie 600 .... nie ma sensu roznica w wydajnosciw stosunko do e6xxx czy nawet nmizszych modeli mala ... 4 rdzenie niech wkoncu sie pojawia ;p w 45nm w rozsadnej cenie no chyba ze phenomy zaczna szalec x3 :P Edytowane przez meilbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

600pln za coś co kręci się na szybciej niż da się kupić to dużo ? nie liczę w domu zbędnych 4jajowców

przecież ładując takiego procka z 4 czy >4ghz na co dzień kupujemy procka na rok albo i inaczej - do końca platformy 775,, do tego procka który sprawdza się w liczeniu wszystkiego co się da policzyć :)

imho wycenianie takiej mocy na 400zł to troche niepoważne,, 600 to jest bardzo tanio,, te procki miały by sens przy cenie w okolicy 800 i 1000

co do cen nie spodziewałbym się szybkiego zejścia w okolice 400 chyba ze wyjdzie jakiś model 2.0-2,3 ghz,, intel konkuruje tu sam ze sobą i nie ma gdzie się spieszyć,, 8200 za 500-520pln za pół roku (cena typowa sklepowa nie hurt),, to jest wykonalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktos co z tym vtt na p5b deluxe ?

Opcja auto to rzeczywiscie "safe mode" czy raczej podbija ?

Mierzyl ktos miernikiem ? Wie cos o tym ?

Sztuke e8400 mam fajna i nie chcialbym zeby za pare miechow do smieci poszla...

podbija,ustawiaj od najmniejszej stabilnej wartości.I sprawdź max fsb-jeżeli można prosić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Nie tyle Intel, co sami dystrybutorzy :D . Mam dobre źródło :)

nawet przez chwile nie pomyslalem o Intelu tylko o tych zapasach wlasnie u dystrybutorow ;)

a co do Intela to ja tez wiem co nie co ;)-trust me

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz się cieszę że kupiłem w dniu premiery za 190$ teraz powyżej 220 latają.

a ja sie ciesze ze w koncu nie kupilem, bo narazie (jak sie Intel sam przyznal) ma male problemy z Wolfami, padniete czujki temp. itp. Poczekam sobie na spokojnie az wyjdzie moze nowa rewizja pozbawiona Wad i w normalnej cenie a nie takiej jak jest teraz.

Ja nic nie licze a do przegladania stron www bez podnoszenia napiecia moj E2180 (8x333Mhz) wystarczy a jak chce pograc to kilka ustawien i 8x400Mhz juz mam i moge smialo i komfortowo grac i to na procku za 200 PLN!!!

W tym momencie to Wolfa moge miec z samej checi posiadania za wszelka cene i za kazdmy razem sie hamuje jak taka mysli mi przychodzi do glowy, bo w porownaniu z obecnym przy www i grach to roznica moze siegnie 5% a to juz nie jest warte doplacania tych 400 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy teoria, raczej realia

bo w czym mi pomoze Wolf w stosunku do E2180 przy www. szybciej mi strone otworzy? :wink:

ale faktycznie kazdy robi jak chce. Ja poczekam nowe rewizje i w normalnych cenach. Jak juz wspomnialem ja zadnych SPI nie licze a jak na razie to tylko do tego sie Wolfy nadaja bo robia to szybciej od innych prockow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktoś E8400 z tej serii Q748AXXX, swojego jeszcze nie montowałem ale już kupiłem i teraz pytanie czy ta seria nie ma zwalonego czujnika, tutaj nie mój screen z temp z tym prockiem z tej serii jak myslicie ? dobrze wskazuje temp rdzeni

post-115019-1204039726_thumb.jpg

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy teoria, raczej realia

bo w czym mi pomoze Wolf w stosunku do E2180 przy www. szybciej mi strone otworzy? :wink:

ale faktycznie kazdy robi jak chce. Ja poczekam nowe rewizje i w normalnych cenach. Jak juz wspomnialem ja zadnych SPI nie licze a jak na razie to tylko do tego sie Wolfy nadaja bo robia to szybciej od innych prockow :)

Ale chłodzenie to już do niego kupiles w cenie tego procka :D

W grach tez sie poczuje różnice pomiędzy wolfem na 4.0 a Twoim prockiem, looknij sobie na test na egieldzie

Jedyni za taką różnicę zapłacą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chłodzenie to już do niego kupiles w cenie tego procka :D

W grach tez sie poczuje różnice pomiędzy wolfem na 4.0 a Twoim prockiem, looknij sobie na test na egieldzie

Jedyni za taką różnicę zapłacą...

duzo wiecej rzeczy kupilem w cenie swojego procka lub nawet drozszych bo tak jak mowie nie oszczedzam na sprzecie ale kupuje wtedy kiedy to sie faktycznie (jesli mozna tak powiedziec) "oplaca" kupowac. Spoko tam test jest pokazany do 3.0Ghz. Obecnie mozliwe ze poczulbym roznice jesli mialbym SLI z takich kart jak mam badz lepszych.

Ale dla swojej pojedynczej karty 3.2 Ghz nie jest juz waskim gardlem dlatego sadze ze nie poczulbym duzej roznicy maja 4.0 przynajmniej nie jest to warte ponad 150 PLN w stosunku do sugerowanej ceny procka E8400 wydawanie teraz na niego kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktoś E8400 z tej serii Q748AXXX, swojego jeszcze nie montowałem ale już kupiłem i teraz pytanie czy ta seria nie ma zwalonego czujnika, tutaj nie mój screen z temp z tym prockiem z tej serii jak myslicie ? dobrze wskazuje temp rdzeni

post-115019-1204039726_thumb.jpg

Ja w idle mam odpowiednio 20C-C1(40C)-C2(41C) natomiast napiecie na procku z Biosu mam 1.43V. Wiec sprawa u mnie nie jest rozowa bo przy obciazeniu mam :

post-2647-1204051989_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no nie wymienią mi jednak proca :P

Własnie odpisali mi coś takiego:

It has come to our attention that the FAN used with your Processor Intel® Core™2 Duo E8400 is not a supported FAN by Intel® Processors, please integrate your CPU with one of the following models of FANs using the thermal paste between the CPU and the fan:

-Nidec

-Sanyo denki

-Delta

-Foxconn

-Fujikura

If your CPU used with not Intel® board please check the compatibility with the CPU and if any BIOS update needed.

Ja:

Hi

Can you tell me why my Noctua NH U12F it is not supported with Intel CPU??

It is joke right?I'm really not stupid if you believe me or not.

It is compliant with LGA 775 socked and Intel CPU's.I usued it with C2D E6600 - everything was ok.

This CPU have got faulty temp sensor, and you know it, so if you don't wanna replace it to me just tell me.

cheers

Intel:

Please be advised that Intel® sells boxed Processor with an accompanied cooling solution that should be used with the Processor, using the Processor with different FAN that mean using the Processor out of our recommended specification.

Please use the processor with the original FAN on the package purchased accompanied with cooling solution in conjunction; otherwise we are unfortunately not able to offer further support.

If you have any queries, please contact our service.

Żałosne - niec odać nic ując :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Po prostu Cie odpulili jak jakiegos leszcza i tyle,dobrze wiedziec,ale co w przypadku wersji oem,ktora jest bez boxowego coolera i ma sie na nia 1rok gwarancji??

Wowoczas chyba nie mozna uzywac tego procesora,albo trzeba sobie zalatwic chlodzenie boxowe :E

no,ale jak miales boxa to napisz z innego maila,czy tam adresu i wyslij jeszcze raz-wszystko w sprawie

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem mu, że skoro twierdzi,że BOX jest lepszy od mojego coolera to dalsza rozmowa nie ma sensu.

Napisałem też, że jeśli zamontuje BOX'a i tempy będą takie same, albo wyższe, to czy wymieni mi proca.

Dodam,że 2 dni temu zgodzili się na wymianę proca :P

ale im się odwidziało najwidoczniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi