Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Mam być może bardzo naiwne pytanie, ale nigdy nie miałem tego rodzaju wątpliwości i nie umiem sobie na nie odpowiedzieć.

Będzie E8400 + płyta Gigabyte DS4 na X38, wg strony Gigabyte'a ta płyta obsługuje E8400 od biosu F2.

Stąd pytanie, czy jeśli trafi mi się płyta z biosem F1 to czy komp się odpali, np. źle wykryje procka i zrobię sobie upadte biosu czy w ogóle nie ruszy i będzie śmiesznie ? Jak myślicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam być może bardzo naiwne pytanie, ale nigdy nie miałem tego rodzaju wątpliwości i nie umiem sobie na nie odpowiedzieć.

Będzie E8400 + płyta Gigabyte DS4 na X38, wg strony Gigabyte'a ta płyta obsługuje E8400 od biosu F2.

Stąd pytanie, czy jeśli trafi mi się płyta z biosem F1 to czy komp się odpali, np. źle wykryje procka i zrobię sobie upadte biosu czy w ogóle nie ruszy i będzie śmiesznie ? Jak myślicie ?

mam dokladnie to samo i na biosie F1 odpala bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Trzeba trafic dobrego procka, a nie miec zbiorniki z ln2 ;]

no wlasnie to jest ten bol,ze jak cep slaby to LN2 mozna sobie do klopa wylac conajwyzej,bo i tak duzo nie da ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa, bo coniektorzy sugeruja, ze jak sie jest pr0 i el0 i w golole master. to kazdy proc sie dobrze kreci. zeby nie powiedzieć sam sie wrecz kreci :D

ciekaw jestem czy ktos trafil jakas padake pod wzgledem o/c z serii 8200/8400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa, bo coniektorzy sugeruja, ze jak sie jest pr0 i el0 i w golole master. to kazdy proc sie dobrze kreci. zeby nie powiedzieć sam sie wrecz kreci :D

Obecnie ograniczeniem jest tylko i wylacznie plyta, nie procek. Na odpowiedniej plycie jak narazie kazdy procek jest w stanie zrobic fsb w okolicach 600mhz. No ale co ja tam wiem, w koncu tylko troche ponad 5.4ghz wyjechalem z przecietnym pod wzgledem oc prockiem, bo mialem lepiej sie krecace :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy obecnie dostępne w małych ilościach procesory e8400 dostępne na rynku są wolne od wad? (czujnik temp.)? czy jest to podstawą do reklamowania procesora?

Kiedy mozna sie spodziewać "normalnej" dostępności w sklepach?

Pozdrawiam

http://www.allegro.pl/item321934450_proces...lga775_box.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na XtremeSystems znalazłem temat z programem do temp.

Moze ten bedzie mowil prawde jesli chodzi o serie E8x00

..::Link do tematu::..

Zapraszam do testowania :)

U mnie wyglada to tak:

Dołączona grafika

Napięcie stock. EIST właczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na XtremeSystems znalazłem temat z programem do temp.

Moze ten bedzie mowil prawde jesli chodzi o serie E8x00

..::Link do tematu::..

Zapraszam do testowania :)

U mnie wyglada to tak:

Dołączona grafika

Napięcie stock. EIST właczony.

10C w IDLE/LOAD mniej w porównaniu do core temp.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10C w IDLE/LOAD mniej w porównaniu do core temp.

U mnie też jest 10 st mniej w porównaniu do Core Temp - coś nie wydaje mi się to wiarygodne, co u każdego o 10 st Mniej?

Zauwazcie ze Distance do TJMax jest w obu programach takie same... wiec jeden kit...

Edytowane przez Sector19
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka mała rada ode mnie- nie ładujcie na ac czy wc 1.65-1.7v wolfom nawet na któtkie testy w spi itp. Mój od piatku do dzisiaj stracil tak z 200mhz w o/c :?

Coś czuje zę za pare dni/tygodni poleci na gwarke...

mojemu tez oc sie pogorszylo, wczesniej smigal na 4.4ghz 1,47v orthos ok, a teraz 4.3ghz 1.46v orthos ok, zawsze 100mhz w plecy, a do testow wiecej niz 1.55 mu nie dalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mojemu tez oc sie pogorszylo, wczesniej smigal na 4.4ghz 1,47v orthos ok, a teraz 4.3ghz 1.46v orthos ok, zawsze 100mhz w plecy, a do testow wiecej niz 1.55 mu nie dalem.

Widzę, że nie jestem osamotniony. U siebie też zauważyłem spadek OC po mocnym v :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie sa ci optymisci sprzed paru stron, uwazajacy za napiecia 1.4-1.5v przy dobrym chlodzeniu sa napewno bezpieczne :D ?

Ja nie narzekam :] dovoltowałem go jeszcze bardziej :lol2: Jak padnie jest gwara ;p może trafi się lepsza sztuka ;)

99tomcat

to ja narzekam, że mój nie chce robić 4.2GHz na 1.4 ;) (na 1.45 z everesta chodzi jak wściekły ;) )

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie narzekam :] dovoltowałem go jeszcze bardziej :lol2: Jak padnie jest gwara ;p może trafi się lepsza sztuka ;)

99tomcat

to ja narzekam, że mój nie chce robić 4.2GHz na 1.4 ;) (na 1.45 z everesta chodzi jak wściekły ;) )

tylko mój dostał przyspieszony wyrok śmierci - traci tak w 24h po 150mhz max o/c :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi