Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma co nadwyrezac ;)

dzisiaj w koncu wsadzilem mojego E8500 pierwszy raz :)

tydzien 45,zero problemow z czujka,vid 1.125,teraz mam p5n-d na chacie i do czasu az nie wroci dfi to nie spodziewam sie kokosow-dam znac jutro jak na tej mobo bangla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vcore 1.8, vtt 1.4, vnb 1.9. Spi1m jest na FSB 614. Więcej benchów nie ma bo commando padło :lol: :mur:

Spoko :blink:

Nawet na 5min to jest za.ebiście dużo... powodzenia życze, szczególnie przyszłemu nowemu właścicielowi ;>

Edytowane przez PoulN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vCore 1.8v - dla 45nm Normą?

:ph34r:

Ja bym powiedział, że 2v na QX9650 pod LN2 to norma.

Czytaj cały temat, a nie tylko wyrywki :mur:

Jak już pisałem wyżej, procek lata identycznie jak latał przed kręceniem na DI.

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to za głupie pytanie ?

Wszystkie procki Intela jeszcze od późnych P4 są 64 bitowe :|

No właśnie są 64 bitowe czy posiadają tylko instrukcje (emulacje em64t) bo podobno to nie to samo? Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde zaczynam sie cieszyc,że moje padło nie chce do końca zdechnąć- max stabilny to jest teraz na 3.6-3.7v najakimkolwiek napięciu. Jednak jak mam dostać padake co tyle robi po wyjęciu z pudełka, a nie po mega mocnej degradacji to ja postoję i poczekam na nowy stoping- wbrew pozorom na 3.6 ghz nawet gg mi nie tnie i w ogole :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vCore 1.8v - dla 45nm Normą?

:ph34r:

moj e8400es byl dwa dni katowany 1.7-1.8v i nic mu sie nie stalo,oczywiscie pod ss.Sprzedalem na ebayu a koles ktory odemnie kupil do dzis zachwala proca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mam E8200 Q740 do 4.0Ghz potrzebuje 1.4V ;/ ale to mozliwe ze winda bo mi sie niechce odplic do windowsa bo mam juz taki zawalony sys ze ledwo zipie pozdr..

a i pytanie do wlascicieli P5K-DLX jak macie ustawienia w bios pozdr....

bios ver 0809

Edytowane przez FlywiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde zaczynam sie cieszyc,że moje padło nie chce do końca zdechnąć- max stabilny to jest teraz na 3.6-3.7v najakimkolwiek napięciu. Jednak jak mam dostać padake co tyle robi po wyjęciu z pudełka, a nie po mega mocnej degradacji to ja postoję i poczekam na nowy stoping- wbrew pozorom na 3.6 ghz nawet gg mi nie tnie i w ogole :lol2:

To ty nie słyszałeś, że nowy firefox wymaga 4Ghz+ na CPU, żeby płynnie działał ?

hmm mam E8200 Q740 do 4.0Ghz potrzebuje 1.4V ;/ ale to mozliwe ze winda bo mi sie niechce odplic do windowsa bo mam juz taki zawalony sys ze ledwo zipie pozdr..

a i pytanie do wlascicieli P5K-DLX jak macie ustawienia w bios pozdr....

bios ver 0809

VTT podnosiłeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lanc dawalem nawet 1.4 na VTT i albo czarny ekran i reset lub BSoD ;/

ps zobcz na moj konfig teraz mam E8200 i Palit 9600GT Sonic i ten mój Amarox Warrior 450-PNF powinien ucignąc na 4Ghz?

proc z Q740 więc dobra sztuka

ale co jest przyczyną

nawet zminilem memeki na Kingmaxa 1066Mhz cl5 i tez nic nie daje

jakieś pomysły plz

Edytowane przez FlywiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie może namiary, kto chętnie sprzeda E8200@4GHz? Może ktoś z was? Aby z gwarą :).

Sector19

Lanc dawalem nawet 1.4 na VTT i albo czarny ekran i reset lub BSoD ;/

ps zobcz na moj konfig teraz mam E8200 i Palit 9600GT Sonic i ten mój Amarox Warrior 450-PNF powinien ucignąc na 4Ghz?

proc z Q740 więc dobra sztuka

ale co jest przyczyną

nawet zminilem memeki na Kingmaxa 1066Mhz cl5 i tez nic nie daje

jakieś pomysły plz

Amacrox bez problemu uciągnie 4Ghz, a nawet więcej ;]

Wiesz, zawsze są wyjątki od reguły. Być może trafiłeś CPU, który po prostu więcej nie robi i tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po dzisiejszych testach nowego BIOS-u pod DFI P35 powiem tyle:

VTT 1,25 , proc 4,7GHz (Vcpu 1,475 BIOS)- nie botuje do winzgrozy

VTT 1,17 , proc 4,7GHz (Vcpu 1,475 BIOS) - liczy Pi i bencz-jurki

GTL 60-60-60

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps Lanc umnie dokladnie nie ma VTT inna nazw3a FSB T ale to chyba to samo 1.1-1,4v :D tak samo CPU PLL od 1.5V-1,8V bodajże :/

hmm ale w bios robi te 4.0GHz ale to bios ;/

jakieś pomysły

nie wierze ze nie zrobi tcy 4.0Ghz do windy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dołączam do grona użytkowników zdegradowanych cpu ;p

4200 przestało być stabilne,, przypomnę - procek latał 24/7 9x467 na jakimś 1,4, vtt 1,3,, jak będę miał czas wypbadam ale - ustawienia wcześniej stabilne nie ładują systemu :|

ustawiłem 4000 na przyniskim fsb (bo coś na 500 z kopa nie było stabilne,, memki chyba nie zrobią 500 4-4-4...) v pod win pokazuje max 1,36, (swoją drogą stock 1,1 + 0,17x.. albo pomiar albo dfi szaleje..) z vtt chyba 1,23 i lata,, niewielka różnica a procek zbił temp o ponad 10*c i żeby było śmieszniej wczesniej pomiar przy 1300rpm na cpu a teraz się wkręca na mniej niż 800, coretemp 69*c na jajku, wcześniej 80-84...,, ogromna różnica jak na 200mhz i 0,1v

no to intel wyprodukował nową technologię .. procki trzeba będzie zajeżdżać przed końcem gwarancji bo taki box daleko dalej na stocku nie pociągnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[gluteus maximus] [gluteus maximus] [gluteus maximus]

Jak kiedyś pisałem składałem dla kolegi komp z E8200. Wszystko było pięknie. Procek chodził na 515*8 przy v1.34-1,36. VTT 1,250. reszta napięć deafault lub okolice ;-) Tem w stresie max 65 według SG i 68C/65C według Core temp.

Komp odstawiłem na bok na 2 tygodnie bo uznałem, że poniewaz procek chodzi zawsze i wszedzie i jedyne co mu przeszkadza w dalszym podkręcaniu to temperatury. Zamówiłem więcej wentylków i po zamontowaniu kilku dodatkowych odpaliłem komputerr ku mojemu zdziwieniu.

Obecnie przy 8*400 core temp pokazuje w stresie 88*/70*, a w idle 58*/44*. Przy czym stary smart guardian pokazuje te same temperaturki co dawniej tyle tylko, że tym razem bałem się orthosa na pare godzin zostawiać (trochę mnie wystraszyły te temperatury).

Proszę o poradę tutejszych guru. Co się dzieje? Czy to znak, że procek się przegrzał i z bastować z kręceniem? Czy czujki padły i teraz nici z mierzenia temperatur? WTF?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:unsure:

Racuch, te VTT to bios/miernik/soft ?

akurat BIOS ale wskazania sa identyczne (bardzo podobne)na mierniku jak i w smartguardianie czego nie można powiedziec o Vmem np. :sad: smart pokazuje 1,15 czyli ujdzie w tłoku ;)

http://www.edgeofstability.com/articles/df...surement_2.html : pomiar

na takich nastawach smiga PI i smarki :rolleyes:

to robione przy 1,475 z BIOSA

Dołączona grafika

proc fajniusi a walla ma na 585 ;/

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli pasta mi sie wygrzewa teraz mam 30-31stopni pewnie później do 35 pójdzie ale 30 min siedzę przy kompie już wiec źle chyba nie jest a jajka mam 56 54;]

Spora ta różnica wiec odejmuje sobie 10 stopni przez co czuje sie lepiej ;p

Co ciekawe założone mam tylko takie coś : Pentagram Freezone NXC-100 AlCu + AS5 które nakładałem dopiero 2 raz ale najwyraźniej w miarę dobrze ;]

A właśnie co do opisu na komputroniku mają coś dziwnie bo umnie chodzi teraz np na 1300 obrotów a unich jest Maks. prędkość obrotowa 3 000 obr./min. (tryb cichy - 1700 RPM) Najlepsze że jak maxa dokręcę to idzie tylko 2,5k ale juz go słychać przy czym tyle to potrzeba mi będzie chyba przy paru godzinnym przetwarzaniu video żeby go lekko schłodzić ;]

max temp przy wygrzewaniu miałem 60 stopni na procku a 80 stopni na rdzeniach i to przy 2 k obrotów i trochę juz zaczyna być go słychać i nie wiem czy bawić sie

i próbować odpalić 4giga a szkoda było by nie jak prawie na deff jedzie 3,6... ;] Chyba dołoże jakiś wolny wiatraczek koło procka żeby zwieksyć przepływ powietrza... Szkoda że mi noktua nieweszla kiedyś do pieca szkoda że mam lezącą ;]

edit -21:35

trochę siedzę pograłem sobie w cod4 (wszystko na full 8600gt(700/1000/1700)) średnio fraps pokazał mi 80 klatek na jednej z map coś dużo tego ;)

Gra nawet ładnie wykorzystuje moc procka bo 100 % 1 rdzeń przez co miał max 79 ale widzę z loga że średnio 76 77 a drugi rdzeń gra wykorzystała w 50% a temp miałem max 70-72 a chłodzenie cały czas na 1300 obrotów tak samo grafa po podkręceniu zauważyłem tylko 71 stopni ...:>

Edytowane przez mati2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi