lyzkov Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 No niestety Q814 nie jest fajny... 4 GHz dopiero 1.37v. Albo po prostu strasznie nierówny bo widziałem też jeden astronomiczny wynik z tego tygodnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Panowie a co mamy na myśli pisząc że robi 4GHZ tak jak tu np. Moj jest z q808 i 4005Mhz robi na 1.3V"Robi" to znaczy że się system uruchamia, czy to że przechodzi orthos prio 10 5h? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 @lyzkov ja tez widzialem kozaka z tego tyg, na XS sie chyba ktos przechwalal ;) @kiss moze nie takie prio ale staramy sie gadac o orthosach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Panowie a co mamy na myśli pisząc że robi 4GHZ tak jak tu np. "Robi" to znaczy że się system uruchamia, czy to że przechodzi orthos prio 10 5h? tzn. ze mam normalnie w glowie i nie katuje 5 czy 10 godz. orthos'a na prio 10. Dla mnie wystarczajacym testem bylo znalezienie jak najnizszego napiecia na rdzeniu przy takiej czestotliwosci gdzie Orthos przeszedl 1 godz. prio 9 bez ani jednego bledu, wszystkie 3 dmarki i gram normalnie i ani jednego blue screena, zwiechy, restartu itp.. nie zaliczyłem jak do tej pory a juz chodzi mi tak od 3 miesiecy. Czy po takiej weryfikacji moge stweirdzic ze robi 4Ghz przy X napieciu? Bo dla mnie wejscie do systemu nic nie znaczy. Dla mnie liczy sie wartosc uzytkowa a nie wartosc do benchow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Ludki macie problemy hehe Stabilność to pojęcie naprawdę względne. Trudno ją znaleźć określić. Wszystko przede wszystkim zależy od SPRZĘTU i do czego jest wykorzystywany. Przykłady? A64 jeszcze na 939 - pamięci w konfiguracji 4x512 (przy oc proca) waliły błędami w memteście (w orthosie 4h testu przechodziły) i co? Do zwykłego użytkowania (gry, jakieś tam divxy, konwersja video itp.. pełna stabilność), możliwe, że przy większym katowaniu by się wywalał, ale znajomemu nigdy się nie wywalił i dla niego to było stabilne... Wszystko zależy od zastosowań, warunków i samego użytkownika :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Oczywiście każdy do tego ma inne podejście. Ja poprzeczkę stawiam wysoko. Musi być najpierw orthos prio 10 minimum 5h i nie ma zmiłuj się :) chociażby dla samej satysfakcji Skoro na def. robi orthosa na prio 10 bez pierdnięcia to tak samo ma u mnie robić po OC tzn. ze mam normalnie w glowie i nie katuje 5 czy 10 godz. orthos'a na prio 10.i nie uważam żeby to była kwestia zdrowia psychicznego :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Oczywiście każdy do tego ma inne podejście. Ja poprzeczkę stawiam wysoko. Musi być najpierw orthos prio 10 minimum 5h i nie ma zmiłuj się :) chociażby dla samej satysfakcjihahaha i niby 5h prio 10 to juz wszystko proc 100 stabilny??mam takiego co robi 10h a podczas przerabiania jakiegos dvd umie sie wywalic,3d tez czesto wywala,twoja poprzeczka jest delikatnie mowiac bez sensowna,orthos to nie wszystko sa proce ktore sie zaraz wywala a w uzytkowaniu sa 100% stabilne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Wszystko ładnie pięknie ale Orthos testuje głownie CPU a o ile dobrze pamiętam PC składa się jeszcze z kilku niezbędnych do działania części. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Wszystko ładnie pięknie ale Orthos testuje głownie CPU a o ile dobrze pamiętam PC składa się jeszcze z kilku niezbędnych do działania części. Dokładnie. I na tym mozemy tą dyskusję zakończyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) oced. Fight the powah ;) skromnie od Coolalera wr na c2d oraz 1m ln2 vocre:1.936v G.SKILL 4GBPI DDR2 1285 :blink: ogólnie owned lekkim wackiem. Edytowane 13 Lipca 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Widać że p35 daje rade jeśli chodzi o fsb :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 hahaha i niby 5h prio 10 to juz wszystko proc 100 stabilny?? napisałem wyraźnie „najpierw” orthos co znaczy że na nim nie kończę tylko zaczynam czytaj ze zrozumieniem mam takiego co robi 10h a podczas przerabiania jakiegos dvd umie sie wywalic,3d tez czesto wywala,twoja poprzeczka jest delikatnie mowiac bez sensowna,orthos to nie wszystko sa proce ktore sie zaraz wywala a w uzytkowaniu sa 100% stabilne Wszystko ładnie pięknie ale Orthos testuje głownie CPU a o ile dobrze pamiętam PC składa się jeszcze z kilku niezbędnych do działania części.wszystko na temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 dobra podniecacie sie tymi gigahercami ale to tylko do superpi i niczego wiecej mam e8200 - ile wam taki smigal na default vcore?wydajnosc bez nakladów mnie interesuje a nie superhiper predkosci bo mam tylko jeden dysk bez raida wiec ile bym nie mial to on zamuli wszystko na 3.2 ruszyl choc byly momenty ze mial zwieche - da sie wiecej ?( nie bede przesadzal bo ramik lubi 800mhz i cl4) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 dobra podniecacie sie tymi gigahercami ale to tylko do superpi i niczego wiecej mam e8200 - ile wam taki smigal na default vcore?wydajnosc bez nakladów mnie interesuje a nie superhiper predkosci bo mam tylko jeden dysk bez raida wiec ile bym nie mial to on zamuli wszystko na 3.2 ruszyl choc byly momenty ze mial zwieche - da sie wiecej ?( nie bede przesadzal bo ramik lubi 800mhz i cl4) :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Kupiłem e8400 Q818 (chyba A143, musze sprawdzic jeszcze) i powiem ze zadna rewelacja.Zeby zaczac zabawe w oc musialem odrazu napiecie podniesc bo sie plul od poczatku.VTT minimum u mnie to 1.2 , nawet po zmianie tego nie ruszyl wiecej.Przy 1.36V uzyskalem w miare dobre 3790mhz ale tu nawet zalaczenie skype moglo spowodowac zwis, gry chodzily ok i orthos.Zostawilem na 3600 i napiecie 1.35V.Zmiany innych napiec nie pomagaly.Mysle ze narazie mi to wystarczy...Zleksza sie rozczarowalem bo nie myslalem że tak szybko schody sie zaczną.Jedynie co jeszcze zauwazylem ze pamiec zaczela szybciej swirowac.Temperatury w okolicach 55C'. A co jeszcze ciekawego zauwazylem, jezeli procek powoli sie zbliza do kresu stabilnosci, a wszystkie testy pokazuja ze sa stabilne to u mnie jest tak ze wystarczy w Crysis pyknac, pograc na mapce mesa i polatac helikopterem wtedy takie zaklocenia sie robią, robi sie nie wyrazny obraz, jak zmniejszy sie taktowanie to z obrazem wszystko ok. Może jakies sugestie ?? Najlepiej jak ktos ma płyte jak Ja lub podobną.Może jeszcze cos wyłączyć w biosie?? Wiecej bede mogl napisac gdy z pracy wroce.. EDIT Moze jakby puscic na innym mnozniku ?? mialoby by to jakies znaczenie Edytowane 14 Lipca 2008 przez Jang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Widze ze jednak im dalej tym gorzej. U mnie podobnie jak u Ciebie. Tyle ze nawet 3,4GHz nie robi na def V. ale na 3.5GHz idzie przy 1,265V. A mozesz zapodac jaki masz Vdroop w CPU-Z w idle/stress ? Wiem ze najlepiej takie rzeczy mierzyc miernikiem ale pytam z ciekawosci (i po czesci lenistwa :D). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 A mozesz zapodac jaki masz Vdroop w CPU-Z w idle/stress ? Wiem ze najlepiej takie rzeczy mierzyc miernikiem ale pytam z ciekawosci (i po czesci lenistwa :D).Idle 1.360V stress 1.328V wedlug cpu-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) 1,500V (niestety sie mobo skonczyło w FSB) http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=388271 Edytowane 14 Lipca 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Nie wiem co brac, w opiniach nieraz wyczytalem ze plyty sie gryza z E8400... w zwiazku z tym co lepiej brac? E8200/E8400 do Foxconn P35A? (duze oc nie przewidywane) i jak to jest z czujnikami temp, walniete podobno? (jakby co to szukam w razie czego selektow do 500 zl jakis dobrych, na gieldzie to co przegladam to stare wszystko :() Edytowane 14 Lipca 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 wg moich wyliczanek E84 tną z "lepszego krzemu" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Czyli E84? :D a jakie pamieci ram do tego? (oc nie extremalne, 3,5Ghz może?) Patrioty powinny starczyc? (jesli nie to jakies inne ale w miare tanie tak do 130?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 a po co je zmienic jesli nie chcesz bardzo krecic. Puszczasz ram 1:1 i chodza nominalnie nawet jeszcze nie podkrecone na 800 a procek 9x400 (3.6Ghz), czyli nawet o 100 Mhz wiecej niz napisales powyzej, wiec ramu nie zmieniaj, no chyba ze chcesz 2x2GB a jesli wystarcza Ci 2x1GB to nie zmieniaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) tutaj o ile wiem nie da sie 1:1 dla 800mhz :) skoro z tymi ramami tak to ok, procek bedzie E84 i zestaw jako tako mysle ze ok (nie czepiac sie 88GT nie bylo jeszcze radkow nowych jak kupilem a kupilem tanio bo za 350zl) i poczekam na nowe platformy bo nie opyla sie co chwile zmieniac dla trendu :) ew w przyszlosci wiecej ramu bo na Viste Ultimate sie przesiadam Edytowane 14 Lipca 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) No i wkońcu znalazłem troche czasu i się przysiadłem do kompa na dłużej :) Po zabawie nowymi radkami wzielo mnie jeszcze na mojego E8400 no i udało mi się to co chciałem zrobic :) E8400@4655MHz 1.425V | FSB@517MHz | GD PRO@1242MHz 5-5-5-15 SuperPI 1M - 9.953 :D Edytowane 14 Lipca 2008 przez Fisher15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Kupiłem e8400 Q818 (chyba A143, musze sprawdzic jeszcze) i powiem ze zadna rewelacja.Zeby zaczac zabawe w oc musialem odrazu napiecie podniesc bo sie plul od poczatku. Nawet mnie nie strasz. W pudełku nadal leży nieodpakowany z reklamacji Q817, bo PCP robi sobie jaja z moją mobo. Czyżby serie po Q814 były aż tak słabe? Jeśli okaże się, ze ten nie jest przynajmniej tak konkretny jak poprzedni (Q742, 4 GHz 1,25V) to chyba go przez okno wypier..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) wczoraj to na chwilke wogole byla masakra, mobo jak sie ladowalo to pisalo e8400 (tu nie wykryl dwoch jajek),a w windzie procek nieznany i tez jedno jajko widzialo, nawet reset biosa nie pomogl.Dalem na chwile na normalne ustawienia i po kilku restartach zalapal dwa jajka. Edytowane 15 Lipca 2008 przez Jang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafowicz Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 :rolleyes: aleś mu powiedział :lol2: :lol2: dobra podniecacie sie tymi gigahercami ale to tylko do superpi i niczego wiecej mam e8200 - ile wam taki smigal na default vcore?wydajnosc bez nakladów mnie interesuje a nie superhiper predkosci bo mam tylko jeden dysk bez raida wiec ile bym nie mial to on zamuli wszystko na 3.2 ruszyl choc byly momenty ze mial zwieche - da sie wiecej ?( nie bede przesadzal bo ramik lubi 800mhz i cl4) Pierwszy raz słyszę, żeby jeden dysk ograniczał procesor, a w raidzie dawał mu ogromnego kopa... :rolleyes: :rolleyes: Ale może jestem niedoinformowany?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) Czyżby serie po Q814 były aż tak słabe? Jeśli okaże się, ze ten nie jest przynajmniej tak konkretny jak poprzedni (Q742, 4 GHz 1,25V) to chyba go przez okno wypier.....Nie sądze staruszku. Q820E527. Na marniutkim AC stabilne do 4.9 (benche). Trzeba być dobrej myśli :rolleyes: Edytowane 15 Lipca 2008 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Obyś miał rację dobry człowieku :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Nie sądze staruszku. Q820E527. Na marniutkim AC stabilne do 4.9 (benche). Trzeba być dobrej myśli :rolleyes: Super Pi 32M ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...