Skocz do zawartości
sils

Iiyama E2200ws Vs Samsung 223bw

Rekomendowane odpowiedzi

Co wybrać ? standardowe uzytkowanie,

1.Miałem E2200 i widziałem samsunga 226BW -- samsung lepszy

223 będzie podobny do 226BW

2.Jesli iiyama to wychodzi nowy model

http://www.heise.de/preisvergleich/a272986.html

bez głośników 2ms (dopalacz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gmfriend: dlaczego twierdzisz ze lepszy ? co ma lepszego ?

i kiedy nowy model E2201W-B1 bedzie w polsce ?

W przypadku 223bw jest mniejszy o 0,4'' czyli jakoś 10mm

xantype: juz chyba przepatrzylem wszystkie mozliwe testy iiyamy i nadal mam jakieś dylematy. samsung podoba mi się z zewnatrz, a iiyama ma niezle parametry, jest ciut tansza (ostatnio nawet za 1099zl), obudowa moze nie rewelacyjna ale mozliwosc regulacji podswietlenia to plus.

szukałem takze testow samsunga 223bw ale cisza, jakis taki malo popularny, znalazlem tylko takie cos http://product.pcpop.com/000047752/Picture.html (tylko mam problem nastepujacy - na zdjeciach gdzie sa dwa monitory to ktory to jest 223bw a ktory 226bw ??)

aaa jak to sie ma kontrast iiyamy 1000:1 do samsunga (dynamiczny) 3000:1 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gmfriend: dlaczego twierdzisz ze lepszy ? co ma lepszego ?

i kiedy nowy model E2201W-B1 bedzie w polsce ?

W przypadku 223bw jest mniejszy o 0,4'' czyli jakoś 10mm

aaa jak to sie ma kontrast iiyamy 1000:1 do samsunga (dynamiczny) 3000:1 ??

samsung ma lepsze kolory, iiyama ma b.wysoka gamme bez możliwości regulacji poza sterownikami (na widoczność ciemnych odcieni ktos tu się skarżył (Nerevar strona 48 wątek 22") - to jest skutek wysokiej gammy), samsung ma profile, wbudowane polepszacze kolorów, dopalacz 2ms (226bw) i taki sam kontrast 1000:1 (3000:1)

Nie wiem o co chodzi z tym podświetleniem ale samsung tez ma szeroką regulację lamp.

223 to nowość i nie sądzę zeby odstawał mocno od 226BW.

Nie wiem kiedy będzie dostępna w PL iiyama E2201 - skoro jest juz w sklepach DE to niedługo będzie w PL, cena <300euro.

IIyama była dobra kiedyś gdy nie było konkurencji wśród 22", dzisiaj masz LGki 226WTQ po 1178zł HPka w2207 i samsungi - pełny wybór od 2232BW/GW po 223 226BW, kilka z nich jeszcze nie widziałem ale na papierze wyglądają lepiej od iiyamy ktora odstaje z ubogim menu, beznadziejnym wyglądem, słabą ergonomią.

E2200 użytkowałem przez kilka miesięcy i sprzedałem na allegro, teraz planuje ponownie zakup 22" - będzie to HP albo samsung 2232GW...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak nawiazujac do iiyamy nie mozemy zwracac uwage tylko na obudowe i desing, przeciez bedziemy patrzyc w ekran a nie ogladac monitor... uwazam ze iiyama jest lepszym wyborem, poza tym pojawily sie tutaj na forum rozmowy o innych 22 calowcach, z tych tanszych mozna wziazc pod uwage jeszcze duze panoramy Neca i Hyundaia...

Edytowane przez xantype

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście polecałbym małą wycieczke do jakiegoś sklepu i osobiste sprawdzenie co komu odpowiada. sam byłem za iiyamą, ale gdy troche pobawiłem się na sklepie stwierdzam że samsung jednak lepszy. naprawde warto stracić troche czasu na taki spacer.

co do porównywania monitorków to polecam:

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...ma2=50&ph=8

niestety nie ma tego nowego modelu E2201W-B1

Edytowane przez R4dziK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi