case Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 moze mi ktos pomoze bo nie znam sie za bardzo na elektronice chcialem sobie zrobic regulator do wiatraczka jak na tej stronce http://www.overclockers.com/tips910/ niestety w sklepie byl tylko LM337 zamiast BC337 moze mi ktos powiedziec czy da sie je stosowac zamiennie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 bo BC337 to nie regulator napiecia tylko tranzystor npn i ten w sklepie powinien to wiedzec i Tobie wyjasnic :) mozesz jak pisza uzyc jakiegokolwiek tranzystora npn o natezeniu 0.5A lub wiekszym - ja bym Tobie radzil kupic jakis z BD135/BD137/BD139 - one maja inna obudowe (TO220) i mozna doczepic kawalek blaszki Alu. zeby robila za radiator - choc przy typowym wentylatorku ten BC337 powinien styknac (a jest o wiele mniejszy niz te wymienione przeze mnie) PS gdybys kupowal w innej obudowie niz ten na zdjeciu to sprawdz rozklad nozek - bo ja jak pierwszy raz robilem ukladzik z tego schematu i uzylem BD137 to nie wzialem pod uwage innego umieszczenia nozek i spalilem potencjometr, tranzystor i wentylatorek :( ogolnie ukladzik jest tani (tranzystor i potencjometr montazowy to razem < 2zl) i spelnia swoja role :) TU masz OBUDOWY TRANZYSTOROW i rozpiske wyprowadzen :) PS2 a LM337 zupelnienie nadaje sie bo to jest odpowiednik LM317 - stabilizator napiecia - ale dla ujemnych napiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 LM337 to regulowany stabilizator napiecia ujemnego, a BC337 to jak wspomnial kolega benek tranzystor. Co za ciulek sprzedawal w tym sklepie ze nie wiedzial takich rzeczy ?? Mozesz probowac zrobic regulator na LM317 ktory jest regulowanym stabilizatorem napiecia dodatniego. W parze z tym pierwszym wspomnianym (LM337) mozna zrobic regulowany zasilacz symetryczny czyli z napieciami ujemnymi i dodatnimi. www.astercity.net/~dexter/LM317.pdf Zarzucilem Ci dokumentacje mozesz sobie poczytac o tym ukladzie. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 zrobilem jak benek radzil i wymienilem na bd139 i jeszcze mi koles oddal 1.5zl na browara ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 zrobilem jak benek radzil i wymienilem na bd139 i jeszcze mi koles oddal 1.5zl na browara ;) to nie pomyl nozek jak mi to sie przytrafilo :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 zrobilem to cudo ale jest zonk napierw podlaczylem do zasilki i sprawdzilem czy chodzi i spoko jak podlacze do plyty to reguluje obroty spoko , tylko sie plyta zawiesza w sensie bios stoi i nie da sie nic zrobic (5800rpm pokazuje jak podlacze uzadzonko bez wiatraka ;) jak wiatrak przylacze to zwis ale obroty da sie regulowac pewnie cos zrypalem ;) dalej nie robie eksperymentow bo nie chce nic popalic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 mam nadziej ze nic nie spalilem na plycie ale chyba nie bo jak podlacze do tego gniazdka wiatrak to normalnie idzie i obroty pokazuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 zrobilem to cudo ale jest zonk napierw podlaczylem do zasilki i sprawdzilem czy chodzi i spoko jak podlacze do plyty to reguluje obroty spoko , tylko sie plyta zawiesza w sensie bios stoi i nie da sie nic zrobic (5800rpm pokazuje jak podlacze uzadzonko bez wiatraka ;) jak wiatrak przylacze to zwis ale obroty da sie regulowac pewnie cos zrypalem ;) dalej nie robie eksperymentow bo nie chce nic popalic wszystko OK - po prostu te uklady do zczytywania obrotow wbudowane w plyte tez sa na tranzystorach (o ile pamietam) i to sie ze soba gryzie :( ja jak podlaczylem do gniazdka na plycie taki ukladzik na tranzystorku to pokazywalo mi na zmiane 44 tys i 52 tys obrotow 8O :roll: dlatego lepszy jest uklad na stabilizatorze napiecia (jak np FanMate na LM7809) bo nie powoduje takich warjacji :) sprobuj wylaczyc w BIOSie detekcje oborotow wentylatora - czesta sa tez jakies zabezpieczenia ktore w wypadku "awarii" wentylatora nie pozwalaja uruchomic kompa, poszukaj takiej opcji w BIOSie i ja wylacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 hmmm.... a nie lepiej kupić zelmana za 20 i nie kombinować... na takich rzeczach lepiej nie wariować... można się nieźle kopsnąć. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 hmmm.... a nie lepiej kupić zelmana za 20 i nie kombinować... na takich rzeczach lepiej nie wariować... można się nieźle kopsnąć. 8) i tak i nie :) sa 2 szkoly: - isc do sklepu i kupic gotowe - ta reprezentuja ludzie ktorzy nie umieja, nie maja czasu albo nie maja checi (sa leniwi) itd - kupic czesci i zrobic samemu - ta reprezentuja ludzie ktorzy lubia podlubac, maja checi (nie sa leniwi) i pomysly, nie lubieja przeplacac (FanMate kosztuje okolo 17zl a elementy do jego wykonania okolo 4z) itd gdyby nie ludzie z tej 2 szkoly i ich "zabawa" to ludzie z tej 1 szkoly byliby "biedni" bo nie mieli by co kupic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 ja cos tam zrobic umiem ,kasy nie mam,ale jestem leniwy wiec coz zrobic - zmuszam sie poprostu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 heeyyy... kto jest leniwy?? 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...