Skocz do zawartości
modman

Problem Z Kartą Sd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , gdy wkładałem kartę SD do czytnika to mi się połamała, ale na szczęście nie elektronika i plastik, jedynie zgubił mi sie ten mały plasticzek od blokady karty , i jest problem wykrywa kartę , ale chce mi ją z formatować , a tam mam ok 400 fotek i nie chcę ich stracić :( . Co zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy plasticzku była pewnie jakaś metalowa blaszka, która złączała ze sobą dobre piny na płytce od karty. Jak zgubiłeś plasticzek to blaszki pewnie też nie będzie. Zastąp ją czymś na jakiś czas, albo coś dorób :D.

Bardzo prawdopodobne, że będziesz musiał rozerwać kawałeczek plastikowej obudowy karty, żeby dotrzeć do miejsca w którym plasticzek przełączał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie byłbym pewien czy ten switch od zapisu styka jakieś piny. Bo z tego co wiem to gniazdo sprawdza położenie blaszki. Ale niewykluczone że dodatkowo również jakieś piny są złączane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, element sprawdzający jest w czytniku, a nie karcie. Otworzyłem mini czytniczek kingstona i jest tam blaszka, która styka sie z metalowym stelażem na kartę w zależności w jakiej pozycji jest plasticzek w karcie. No to teraz wszyscy są pewni :D

Więc rozwiązaniem problemu może być nawet kawałek przyklejonego plasticzku lub wsadzony w kartę mały papierek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi