Roxas Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 (edytowane) Od czego by tu zacząć >.> najlepiej od początku no więc tak siedziałem sobie wczoraj na moim sprzęcie i pod karte dźwiękową mam wpięte głośniki 5.1 z czego do karty dźwiękowej nie wpinam tylko głośnika centralnego (nie pytajcie dlaczego ;)) no i do tej karty mam jeszcze w wejście Line-IN wpięty kabelek który podpinam do mp3 playera czy psp (dźwięk przechodzi przez kompa i trafia do moich głośników 5.1). Niestety wczoraj spadł mi ten kabel za biurko (pod biurkiem idzie mi rura z centralnego ogrzewania) i prawdopodobnie wtyczka z tego kabla musiała tyknąć tej rury ponieważ głośniki zaczeły piszczeć i charczeć :/ ja trochę pokopałem z tylu kompa i wyciągłem ten kabel z za biurka i nastała cisza. Ja nieświadomy niczego dalej siedziałem na kompie aż chciałem obejrzeć filmik na kompie i zauważyłem że zamiast dźwięku z filmu z głośników wydobywa się pisk O_o wyłączyłem na chwile kompa, podociskałem wtyczki do karty dźwiękowej i włączyłem kompa po czym film...dźwięk był niestety 1. Był cichszy niż normalnie 2. i lewy głośnik charczy + dzwięk jest bardzo nieczysty w tym głośniku :/ sprawdziłem na słuchawkach i jest to samo, pomyślałem Sound Card is dead jednak dzisiaj wyciąłem tą karte z tego portu PCI i włożyłem do innego i gra normalnie tak jak grała wcześniej O_o dźwięk jest czyściutki i nic nie charczy natomiast kiedy włożyłem ją spowrotem do tamtego portu to problem się powtórzył <_< wiec wyjołem ją i włożyłem spowrotem do innego portu i teraz gra normalnie w innym porcie PCI tylko może mi ktoś powiedzieć co się dokładnie stało i co z tamtym portem (a może to jednak coś z karta?)?? Edytowane 18 Sierpnia 2007 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 może mi ktoś powiedzieć co się dokładnie stało i co z tamtym portem (a może to jednak coś z karta?)??Przypuszczam, że nic - i że po wymianie systemu [format] karta w tym porcie równieżpowinna działać normalnie (tak mi się przynajmniej wydaje). Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Prawdopodobnie doszło do przeskoku iskry elektrostatycznej miedzy rurą z wtyczka. Jak wiadomo takie rzeczy szkodzą elektronice, a pewnie komp nie jest podłączony do gniazda z bolcem uziemiającym. W ten sposób mogłeś uszkodzić slot PCI na mobo, a format raczej Ci nie pomoże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) Prawdopodobnie doszło do przeskoku iskry elektrostatycznej miedzy rurą z wtyczka. Jak wiadomo takie rzeczy szkodzą elektronice, a pewnie komp nie jest podłączony do gniazda z bolcem uziemiającym. W ten sposób mogłeś uszkodzić slot PCI na mobo, a format raczej Ci nie pomoże... No sprawa wyglada tak poniewaz w pokoju mam tylko 2 gniazka w jednym miejscu i komp do sieci elektrycznej jest podlaczony tak Komp => Listwa => Przedluzacz bez bolca (przedluzacz wlasnej roboty (zrobiony solidnie na nawet grubym kablu z tym ze bez bolcow :/) => Gniazdko sieciowe. eh gdyby tylko ten przedluzacz mial ten bolec uziemiajacy bo tamto gniazdko normalnie ma bolec i listwa tez ma bolec :/ ..:: UPDATE ::.. Prawdopodobnie poszło też wejście LINE-IN poniewarz jak wpiołem kabel i wyłączyłem wyciszenie to tak dziwnie cyka a jak podpiołem coś grającego to niegra tak jak ma (gra ciszej, niedokładnie z jakim szumem i lekkim charczeniem i gra tylko lewy głośnik) natomiast kiedy podpiołem kabel w wejscie od mikrofonu to wszystko jest normalnie >.> Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Jeśli karta dźwiękowa dobrze gra w innym slocie to ją tam zostaw. Dla pewności mozesz sprawdzić w tym uszkodzonym slocie inną karte PCI ( sieciowa, TV lub inna ), jeśli bedą problemy to masz 2 wyjścia: a) nic juz nie wsadzać do tego slotu i go po prostu olać ;) b) kupić nową mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...