Radzyn Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 (edytowane) Mnie ciekawi ile będzie kosztować Q9300 lub Q9550 nie ukrywam, że bym zmienił swego procka na E8400 lub poczekał po wakacjach jak ceny ustabilizują tych czterordzeniowych procków :) No właśnie ciekawe jak to będzie z grami i z innymi programami, jak z wydajnością :) PS. Ktoś wspomniał, że Nehalemy już mogą być za rok i wtedy będą natywne czterordzeniówki. Ale czy przypadkiem Nehalemy nie będą supportowane tylko dla serwerów? Edytowane 30 Stycznia 2008 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Nehalem będzie na wszelkie platformy, od dwóch (plus grafika) do ośmiu rdzeni (serwery). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4 FUN Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Mnie ciekawi ile będzie kosztować Q9300 lub Q9550 nie ukrywam, że bym zmienił swego procka na E8400 lub poczekał po wakacjach jak ceny ustabilizują tych czterordzeniowych procków :) No właśnie ciekawe jak to będzie z grami i z innymi programami, jak z wydajnością :) PS. Ktoś wspomniał, że Nehalemy już mogą być za rok i wtedy będą natywne czterordzeniówki. Ale czy przypadkiem Nehalemy nie będą supportowane tylko dla serwerów? Powiem ci że nie warto czekać na Q9300 bo słabo sobie radzi moja sztuka podkręciła się do 3.3 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Jak ktoś nie chce wydać dużo, a zalezy mu na 4 rdzeniach, to i 3.0 na 4 jaja jest wydajniejsze niż 2 przy 5G więc nie uogólniaj. 3.3 ? C0 ? Bo coś zalatuje moimi wynikiami z B1. A przeciętne C0 powinno na WC dać radę, podobnie do mojego: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=292085 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Jak ktoś nie chce wydać dużo, a zalezy mu na 4 rdzeniach, to i 3.0 na 4 jaja jest wydajniejsze niż 2 przy 5G więc nie uogólniaj. 3.3 ? C0 ? Bo coś zalatuje moimi wynikiami z B1. A przeciętne C0 powinno na WC dać radę, podobnie do mojego: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=292085 na pewno nie w grach i programach korzystających z jednego rdzenia, a takich jest większość :] więc pisanie, że jest wydajniejszy jest błędem. edit. teraz lepiej ?? Edytowane 3 Lutego 2008 przez Nierealny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Jeżeli już chcesz coś wytłuszczać, to wytłuść całe zdanie, bo zatracasz sens mojej wypowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 na pewno nie w grach i programach korzystających z jednego rdzenia, a takich jest większość :] więc pisanie, że jest wydajniejszy jest błędem. edit. teraz lepiej ?? Ale jak komuś zależy na 4 rdzeniach = używa 4 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkwitch Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Stoje wlasnie przed dylematem: kupic Q6600 czy poczekac na Q9300/Q9450... Wiadomo kiedy penryny maja sie pojawic w sklepach? Albo moze nawet w jakich mniej wiecej cenach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Ceny raczej nie beda super atrakcyjne, szczegolnie jezeli porownywac to do cen uzywanych/niesklepowych 65nm. Wchodzace 45nm nie ma konkurencji na poczatku w postaci uzywek np z allegro co znacznie zawyza potencjalna cene jezeli nie chcemy koniecznie kupowac ze sklepu. Dzisiaj spokojnie mozna kupic q6600 za 600zl na conajmniej rocznej gwarancji (allegro), co wychodzi taniej niz e8400 na takiej samej gwarancji (oem). Jak to sie bedzie mialo do nowych Q9XXX?.. Inna sprawa jak w gre wchodzi nowe q6600, ktore kosztuje wyraznie ponad 800zl, tutaj sytuacja wyglada nieco inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Przyznam że czekam na te procesory z niecierpliwością, mam tylko nadzieje że będzie warto wymienić mojego Q6600 i cena nowych Quadów zamknie się w 1200zł, bo tyle zamierzam na to przeznaczyć . Dziś byłem na giełdzie i tam się dowiedziałem od „Pana wróżki” . premiera nowych Quadów będzie w marcu , a on podejrzewa iż będzie w posiadaniu już za 2 -3 tygodnie. Może bajki opowiada, ale chciałbym żeby miał racje. Pozdrawim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 odpaliłem dzisiaj QX9650 ES na GB P35-DQ6 i niestety potwierdziły się moje obawy, że na powietrzu wysokiego FSB się nie uzyska. Pełna stabilność 460MHz, 470MHz do testów i tyle ... (niezależnie od voltów na ICH/FSB) Bida z nędzą. Q9450 z mnożnikiem x8 nie wydaje się więc atrakcyjnym zakupem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 No to nyndza, po to chce podmienić Quady żeby mieć większe FSB, a tu jak takie FSB robisz, to ciut szybciej jest niż na moim Q6600, pod warunkiem, że procek jest stabilny i może tak śmigać 24/7, nie pamiętam, jaki masz mnożnik na QX9650. Okaże się zaraz że nowe Quady to w ogóle nie opłacalny zakup. Na co warto zmienić mojego cepa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 No to nyndza, po to chce podmienić Quady żeby mieć większe FSB, a tu jak takie FSB robisz, to ciut szybciej jest niż na moim Q6600, pod warunkiem, że procek jest stabilny i może tak śmigać 24/7, nie pamiętam, jaki masz mnożnik na QX9650. Okaże się zaraz że nowe Quady to w ogóle nie opłacalny zakup. Na co warto zmienić mojego cepa? po co chcesz zmieniac, jak masz bardzo dobrego?? dla sportu ,rozumie :wink: moj q6600 tez smiga na 3.9ghz ale nie na codzien bo niemam WC....na codzien planuje 3.6ghz ponizej 1.4v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 QX9650 puszczałem na niskim mnożniku (x7 i x6) żeby zobaczyć jak u niego z FSB i niestety z FSB nie poszalałem. Może na X38 i X48 (niestety nie miałem pod ręką w czasie testów QX9650) można by było uzyskać minimalnie wyższą magistralę, ale patrząc na rezultaty innych użytkowników śmiem w to wątpić. Dla Q9450 FSB 460MHz oznacza niecałe 3.7GHz, więc trzeba się poważnie zastanowić, czy rzeczywiście jest sens wymiany Q6600 na Q9450. G0 wydziela już znośne ilości ciepła (w przeciwieństwie do naprawdę gorącego B3, a mnożnik x9 nie będzie ograniczeniem. Chętnie bym zobaczył wersję Q9xxx na FSB266 MHz z wyższym mnożnikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Blue , dokładnie dla sportu, dla chwilowej podniety. Mój proc 24/7 lata 3.6GHz – 1.47v bios, do 3.8GHz potrzebuje już 1.58v bios, 3.9GHz – 1.64v bios, więc na dobrą sprawę nie ma się czym chwalić. Gdyby nie odpowiednie chłodzenie to mógłbym zapomnieć o testach nawet. Też czekam na dalszy rozwój wydarzeń i mam nadzieje że w końcu pokaże się coś na co będzie wydać kasę. Mógłby ktoś zapodać jakiś plan Intela , co się szykuje w nadchodzącym roku z dokładnymi parametrami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Nie ma takiego planu , to znaczy jest ale nie wyciekl jeszcze :) Wiadomo tylko , ze quady byly przeniesione na marzec a w drugiej polowie roku maja sie pojawic dwujajawce z szyna 266. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 A jak będzie z mnożnikami, gdzieś jest podane jakie mnożniki będą miały i ceny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 to moj troche lepszy...do 3.6 potrzebuje 1.39v AC:) na 3.54ghz chodzi z 1.37v, mowa o primach.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Jest już jakieś dokładniejsze info odnośnie premiery? Przełom luty/marzec już się zbliża, a nigdzie nie moge nic znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Epyon Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) No właśnie, dołączam się do pytania Oskalibera. Procesory te (9300 i 9500) bardzo mnie interesują i właściwie tylko na nie czekam, by zmienić sprzęt, a tymczasem jest już raptem 23 luty i dalej nic o nich nie słychać. Wiadomo chociaż jak ich cena będzie się mieć w stosunku do q6600? Edytowane 23 Lutego 2008 przez Epyon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) tu macie recke Q9300 w ktorej porownuja go do Q6600 : http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...00_2.html#sect0 roznica w wydajnosci jest bardzo niewielke (na plus dla Q9300 oczywiscie) ...zaleta napewno bedzie fakt ze procek bedzie nieco chlodniejszy cenowo natomiast nie spodziewajcie sie cudów .... Q9300, ktory jest najwolniejszym z nowych Quadów (6mb kaszy) raczej nie bedzie kosztowal 1000zl tylko pare setek wiecej przy aktualnych, allegrowych cenach Q6600 (600zl) troszke malo oplacalna alternatywa Edytowane 23 Lutego 2008 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) Hmm, z ostatnich szacowanych cen jakie podawał Intel wynikało, że w przeliczeniu na zlotowki wychodziloby 800~+, skoro ma byc 1000+zł to troche nieciekawie, chyba ze ceny szybko spadną. Nowy PC szykuje mi się na poczatku kwietnia i liczylem na jakiegos quadzika 45nm. Btw, znalazlo mi tutaj, ze niby w sprzedazy Q9300 - http://www.shopbot.ca/p-84127.html , o co to chodzi? EDIT: _Vip_ nawet w tym teście, który podałes, w tabelce porownawczej, cena Q9300 jest taka sama jak Q6600. Edytowane 23 Lutego 2008 przez Oskaliber Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 No to mamy kolejnego ZONKA od Intela :) Errata AV51 AV51. Front Side Bus GTLREF Margin Results Are Reduced for Die-to-Die Data Transfers in Intel® Core™2 Extreme Processor QX9650, Which Can Lead to Unpredictable System Behavior Problem: In a synthetic testing environment, Intel has observed that some processor, chipset, and motherboard configurations may experience reduced Front Side Bus (FSB) voltage margin during some certain die-to-die data transfers. This combination of configurations and data transfers is rare. This lower voltage margin could lead to FSB data bit errors, which can lead to unpredictable system behavior. Implication: When this erratum occurs, it leads to FSB marginality in the system during processor die-to-die transactions, which can lead to unpredictable system behavior. Intel has not observed this erratum with any commercially available software. Workaround: None identified. Status: For the steppings affected, see the Summary Tables of Changes. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Lol, co to po ludzku oznacza? Bo piszą tak oficjalnie, ze w sumie to nie wiem o co chodzi. Po za tym juz miesiac temu byla mowa o jakimś błędzie dlatego przesuneli premiere na marzec, to nie o to chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) Lol, co to po ludzku oznacza? Bo piszą tak oficjalnie, ze w sumie to nie wiem o co chodzi. No ja to rozumiem tak: w testach syntetycznych bardzo rzadko zdarza się, że obniża się napięcie na FSB (GTLREF), co może prowadzić do błędów, które spowodują padnięcie systemu. A potem jest stwierdzenie, że Intel nie zauważył występowania problemu na tego typu komercyjnych programach. Ciekawe, czyżby podobna sytuacja jak z AMD i Phenomem?? Choć problem jest jednak mniej ważny z punktu widzenia zwykłego użytkownika... Edytowane 29 Lutego 2008 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 No to mamy kolejnego ZONKA od Intela :) Errata AV51 AV51. Front Side Bus GTLREF Margin Results Are Reduced for Die-to-Die Data Transfers in Intel® Core™2 Extreme Processor QX9650, Which Can Lead to Unpredictable System Behavior Problem: In a synthetic testing environment, Intel has observed that some processor, chipset, and motherboard configurations may experience reduced Front Side Bus (FSB) voltage margin during some certain die-to-die data transfers. This combination of configurations and data transfers is rare. This lower voltage margin could lead to FSB data bit errors, which can lead to unpredictable system behavior. Implication: When this erratum occurs, it leads to FSB marginality in the system during processor die-to-die transactions, which can lead to unpredictable system behavior. Intel has not observed this erratum with any commercially available software. Workaround: None identified. Status: For the steppings affected, see the Summary Tables of Changes. To to jest w steppingu C0 czy C1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immune Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 (edytowane) Macie tu jakis gosc sprzedaje 5 sztuk QX9650 :P http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1390972 Ciekawe jak z cenami bedzie na allegro :P Bedzie walka ^^ Edytowane 1 Marca 2008 przez Immune Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Macie tu jakis gosc sprzedaje 5 sztuk QX9650 :P http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1390972 Ciekawe jak z cenami bedzie na allegro :P Bedzie walka ^^ Gwarancja rozruchowa 30 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Macie tu jakis gosc sprzedaje 5 sztuk QX9650 :P http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1390972 Ciekawe jak z cenami bedzie na allegro :P Bedzie walka ^^ gdzie sie podzialy aukcje? :lol2: a juz myslalem ze zobacze cene koncową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozakov Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 gdzie sie podzialy aukcje? :lol2: a juz myslalem ze zobacze cene koncową. http://www.allegro.pl/search.php?from_form...gtext&buy=0 Wszystkie aukcje zostały zamknięte. Ciekawe dlaczego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...