Zieger69 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Prawdopodobnie tak, bo Intel nie wskazuje na taką rewizję w tym procku: SLAWR to C1 http://processorfinder.intel.com/List.aspx...&SearchKey= Edytowane 16 Grudnia 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Czy Q9400 z mocnym OC pójdzie przy zasilaczu BQ 450W??? Do tego mam 4x1gb Patrioty, MSI P35 Bios 1.2 , Palit 8800GT, 2xbarracuda. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez MARTiiii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Da radę. Z mocnym OC tego procesora może być ciężko na tej płycie... Nie liczyłbym więcej, niż na 3.6GHz, powyżej trzeba już P45 i jego odpowiednich opcji (napięcia GTL i PLL). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Mam taki mały dylemat: -Posiadam procesor Core 2 Quad Q9400 i kartę GTX 295. Mój procesor pracuje podkręcony z 2.66 do 3.4 GHz, bez żadnej zmiany zasilania. Przy 100% użyciu najgorętszy rdzeń grzeje się tak do około 51-53 stopnia (cooler z Zalmana). Moje pamięci jednak nie pozwalają się pokręcać nawet o 50 MHz. Z tej przyczyny gdybym chciał podkręcic jeszcze procesor, musiałbym drastycznie obniżyć ich zegary (z 1333 do mniej niż 1000). Mam więc pytania: -Czy zmniejszenie zegarów pamięci wpłynie niekorzystnie na pracę kompa? -Czy dalsze podkręcanie proca da jakikolwiek efekt w postaci zwiększenia FPS w grach, lub działaniu systemu? -Jaka jest bezpieczna granica temperatury dla mojego procesora (tak żeby pochodził co najmniej kilka lat)? -Czy jest ryzyko spalenia procesora przy dużym O/C? OSTATECZNIE: -Czy wymiana procka na taki z 12 MB cache jest sensowna, bo w innym temacie czytałem że to w zasadzie nic nie da? Ps. Może niektóre z moich pytań wydają się głupie, ale ja nigdy nie podkręcałem procesora, zawsze miałem Athlona, pierw XP, potem 64, potem X2, więc cała ewolucja Ps2. Muszę pochwalić firmę Intel bo przesiadka z Athlona X2 (2.1 GHz 512 L2), na tego quada dała niesamowitego kopa komputerowi tak w systemie jak i w grach. A kiedyś było wręcz odwrotnie, pamiętam że znajomy informatyk zawsze odradzał nam Intel Pentium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 -Czy zmniejszenie zegarów pamięci wpłynie niekorzystnie na pracę kompa?Nie, nawet tego nie odczujesz w wydajności. Chyba że grasz w super PI. -Czy dalsze podkręcanie proca da jakikolwiek efekt w postaci zwiększenia FPS w grach, lub działaniu systemu?Niewiele to da. 3,4GHz to górna granica sensownego podkręcania Q9400. Potem pobór prądu i temperatury są znacznie większe a uzysk niewielki. -Jaka jest bezpieczna granica temperatury dla mojego procesora (tak żeby pochodził co najmniej kilka lat)?Jak w Intel Burn Test procek nie osiąga 70 stopni to jest dobrze. Ogólnie poniżej 70 stopni to bezpieczne temperatury. -Czy jest ryzyko spalenia procesora przy dużym O/C?To zależy od wielu czynników. Nawet duże OC jest bezpieczne, ale to zależy od tego czy masz pewny i mocny zasilacz, płytę z dobrą sekcją zasilania, konkretne chłodzone elementy kompa. -Czy wymiana procka na taki z 12 MB cache jest sensowna, bo w innym temacie czytałem że to w zasadzie nic nie da?Nic ci to nie da. Jak chcesz wymienić procka, to się wstrzymaj i wymień na Core i7. Obecnie Q9400 wystarczy w 100% do wszystkiego co można na kompie zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Niewiele to da. 3,4GHz to górna granica sensownego podkręcania Q9400. Potem pobór prądu i temperatury są znacznie większe a uzysk niewielki.Zwróć uwagę na fakt, że posiada GTX 295, kartę dwurdzeniową, która mocno obciąża procesor. Dodatkowo wspomniane 3.4GHz osiągnął bez zmiany napięcia... Nie wiem, jaką ma płytę, ale 3.6GHz jest spokojnie osiągalne i rozsądne, trzeba tylko ruszyć napięcie. Warto. Nic ci to nie da. Jak chcesz wymienić procka, to się wstrzymaj i wymień na Core i7. Obecnie Q9400 wystarczy w 100% do wszystkiego co można na kompie zrobić.Zgadzam się. [...] A kiedyś było wręcz odwrotnie, pamiętam że znajomy informatyk zawsze odradzał nam Intel Pentium.Od premiery Core 2 Duo w 2006 roku sytuacja diametralnie się zmieniła :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalJDM Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Witam, a co powiecie o procesorze C2D Q9550 płycie Asus P5Q Premium oraz grafie GeForce with CUDA GTX 295 EVGA 1792MB 2xDVI&HDMI (PCI-E) Backplate CO-OP Edition do tego ram Goodram PRO 2x2GB DDR2 1066Mhz ma to sens kupna tego ? czy nie bardzo do procka chlodzenie Scythe Mugen 2 lub Zipang, ma sens kupna i kręcenia procka do 3,6 GHz ? czy lepiej się pchać w i7 860/920 lub i5 750 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 (edytowane) Głupie pytanie. Pewnie, że i5. Chyba, że masz już tą płytę i pamięci. Edytowane 22 Grudnia 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 jezeli masz zamiar kupic wszystkie te elementy co podałęs jako nowe to sie nie opłaca w tym momencie - predzej I5 750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Dokładnie, j.w. to byłaby wielka wtopa na chwile obecną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 moze nie wtopa ale za tą cene mozna miec podzespoły nowsze technologicznie ;) quadowi na s775 nic nie brakuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 quadowi na s775 nic nie brakuje - to prawda - dlatego osoby posiadające tą platformę nie muszą zmieniać na i5/i7 - bo nic im to nie da.... lepiej zmodernizować sobie kartę graficzną :) Ale jeśli od podstaw budujesz nowy komputer - lepiej kupić części nowszej generacji - najlepiej takie które obsłużą procesory 32 nm. Na Twoim miejscu kupił bym HD5870 zamiast GTX295. Mam HD5870 i jestem zadowolony - naprawdę udana karta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalJDM Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ok, dzięki, no własnie chciałem sobie kompa zmodernizować, i mówicie lepiej się pchać w corei5 750 lub corei7 860? i karta graficzna HD5870? mówisz że dobra karta, własnie mialem zamiar ją kupić ale wachałem się jeszcze chwile między GTX295 dlatego że obecnie GeForce-a posiadam, a z ATI nigdy nie korzystałem :P, no mam zamiar sobie nowego kompa złozyć hmm, ok dzięki za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ok, dzięki, no własnie chciałem sobie kompa zmodernizować, i mówicie lepiej się pchać w corei5 750 lub corei7 860? i karta graficzna HD5870? mówisz że dobra karta, własnie mialem zamiar ją kupić ale wachałem się jeszcze chwile między GTX295 dlatego że obecnie GeForce-a posiadam, a z ATI nigdy nie korzystałem :P, no mam zamiar sobie nowego kompa złozyć hmm, ok dzięki za odpowiedz. Poczekaj na nową serię Geforca. Wyjdzie na prawdę niedługo a jest duża szansa że spowoduje spadek cen starszych kart jeśli nawet nie będziesz chciał z niej nic wybrać. Co do GTX 295 to mam ja i muszę powiedzieć że jest dobra ale to zależy od gry. Jest wiele gier w których GTX 285 sprawuje się lepiej. Ale jeśli gra jest zrobiona pod SLI to wtedy 295 wymiata niesamowicie, nawet z moim Core 2 Quadem 3.4 GHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Poczekaj na nową serię Geforca.Gdyby ona miała wyjść za np. 2 tygodnie to można poczekać. A jeśli dłużej to bezsens - równie dobrze można czekać w nieskończoność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalJDM Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Tzn ja mam kompa, własnie na socket 775, ale mam kijową płytę pod to i ramy...grafa jeszcze ujdzie ale w wyższych rozdziałkach nie pogram, GTA IV na low tylko chodzi...i myślalem własnie o Quadzie 9550 i kręceniu go do 3,8Ghz dokupienie chłodzenia Scythe Mugen 2, paste Arctic Silver 5, płyte Asus P5Q Premium, do tego własnie GoodRamy Pro DDR2 2x2Gb 1066Mhz zasiłka Corsair 650W, do tego Własnie albo HD5870 albo GTX295, ale teraz to wydaje mi się że pójde w Core i7 860 ostatczenie Core i5 750, płyta Msi GD-65 ram Corsair, OCZ platinium zasiłka to BeQueit albo Corsair i Obudowa jakaś, bo obecnie mam obudowę ale Modecom Azila czy jakos tak.. no i pracuje na Core 2 Duo E4400 4x1GB ramu Kingstona 667Mhz, Gigabyte EP31-DS3L, Gigabyte GeForce 8600GT DDR3 256Mb/128Bit, zasiłka Modecoma 400W ale bez rewelki, to zadna zasilka wiadome, no i obudowa, napęd jakis tam samsunga, dysk Seageta 250GB to wszystko 2 Lata temu kupowałem ale teraz czas na zmiane i mam zamiar kupować po swiętach/po nowym roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Nowe karty GeForce maja pojawić się do końca 2009. Jeśli się nie pojawią, albo nie będzie Ci się chciało czekać to bierz Radeona z najnowszej serii. Na pewno będzie bardziej elastyczny od GTX 295. Ostatecznie zostaje Ci GTX 285, ale chyba warto już się przygotować na DX 11. Chociaż nie należy tego przeceniać bo póki co nie ma gry która koniecznie wymaga zgodności z DX 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Nowe karty GeForce maja pojawić się do końca 2009.? Masz nieaktualne informacje... Teraz mówi się o lutym/marcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 ...do końca 2009 :D jasne @yacub10 - jakbys nie zauważył sam takiego mam i wiem co potrafi, co nie zmienia faktu że przy tym że i tak musi kupić dużo sprzętu to pakowanie się w Q9550 jest pomyłką. Co innego gdyby tylko proca wymieniał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 @rafa ale ja sie nie kłóce - a co do proca to w syg masz q6600 :) wiec to co innago niz q9550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam! Mam q9550 e0 i mam pod intel burn test ~62*C czy to normalna temperatura? Proc nie kręcony, wszystko na def. Chłodzenie hp 100alcu lite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam! Mam q9550 e0 i mam pod intel burn test ~62*C czy to normalna temperatura? Proc nie kręcony, wszystko na def. Chłodzenie hp 100alcu lite absolutnie TAK IBT bardzo mocno rozgrzewa procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 @czater Widzę, że Mugen dopiero w drodze, więc wtedy takie temperatury będziesz miał po OC :wink: U mnie Q9400 @ 3.44GHz + Scythe Ninja w Intel Burn Test dochodzi do 63C na jednym rdzeniu. Naturalnie Q9550 bardziej się grzeje, ale i Mugen jest trochę wydajniejszym chłodzeniem od Ninja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 @rafa ale ja sie nie kłóce - a co do proca to w syg masz q6600 :) wiec to co innago niz q9550Tak Ci sie tylko wydaje ;) to dokładnie ta sama architektura tylko w mniejszym procesie. Różnią się tylko poborem prądu (temp) i max OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Tak Ci sie tylko wydaje ;) to dokładnie ta sama architektura tylko w mniejszym procesie. Różnią się tylko poborem prądu (temp) i max OC.Różnią się IPC około 5% (Q9xxx 3 GHz =~ Q6xxx 3.150 GHz jeśli pominąć różnicę w L2 i FSB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) Witam Ostatnio zmieniłem moje zasłużonego Asusa P5K-e na P5Q deluxe i postanowiłem sprawdzić dalsze OC mojego Q9550 . I teraz problem powyżej 3.8GHz już zaczynają się schodzi z ustawieniami GTL i VPLL i VTT. Poprostu poległem, GTL dałem na auto bo nie potrafiłem nawet znaleźć poprawnych ustawień ( kierowałem się zasadą 55-50% VTT). Zostawiłem samo Vcore i VPLL i VTT. I teraz doszedłem tak : 3901MHz 8,5 x 458 Vcore : 1.325V w cpuz , w biosie 1.3380V VPLL 1.62V VTT 1.28V Dopiero przy takich ustawieniach VPLL i VTT chodzi w miare stabilnie , prime95 leciał 2h. Z tym że na mniejszych ustawieniach VPLL i VTT w prime95 nie wywala błędu jak przy za niskim Vcore, a zawiesza całego kompa gdzie potrzebny reset. Czy te wartości są w miare bezpieczne i co by jeszcze ewentualnie podnieść ??. Ps. Jakie napięcie ustawić na NB dla FSB = 460-480 MHz ??. Dzięki ze ewentualną pomoc. Edytowane 8 Stycznia 2010 przez mak888 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 PLL za wysokie IMHO, VTT możesz zostawić. Core aż tyle potrzebuje? GTL'e na 0.675/0.680 u mnie leci na 471. NB mam 1.28-1.30. W sumie gdzieś wcześniej wrzucałem swoje ustawienia które łykał LINX... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Ja na szybko ustawiałem vnb 1.3v, tak samo vtt, ale pewnie można zjechać niżej. GTL'e w ogóle mam na standardowych wartościach z biosu. Oczywiście cały czas chodzi mi o FSB 471. Z resztą nawet do 480 u mnie się to sprawdzało. PLL, fakt za wysokie, ja w ogóle nie ruszam i daje na sztywno 1.50. Edytowane 8 Stycznia 2010 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Fakt z PLL zjechałem do 1.56V i chodzi stabilnie. Ale z VTT musiałem pojechać do 1.30V , przy 1.28V po jakiś 2.5h prime95 restart kompa. I teraz wygląda to tak : 3901MHz 8,5 x 458 Vcore : 1.325V w cpuz , w biosie 1.3380V VPLL 1.56V VTT 1.30V Najwyraźniej mój CPU potrzebuje VTT bliskie Vcpu powyżej 3.8GHz , bo na niższych wartościach nieżależnie od Vcore, zawiesza cały komputer. A teraz chodzi już 3.5h prime95 i jest stabilnie jak narazie. Uuuu, aż 1.3V dla NB potrzeba przy 470-480MHz , SB rozumiem że nie ruszane macie na 1.1V . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Dokładnie. SB 1.1. NB u mnie też tyle chce, chociaż tak na 100 % nie sprawdzałem poniżej 1.3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...