KaMoRaDo Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 (edytowane) Ja mam tak, że przy 3.6 ghz nie muszę praktycznie dźwigać żadnych wartości, wszystko blisko default, a przy 4 ghz wszystko musi iść znacznie w górę :/ Mozesz napisac jak zmienailes wartosci wszystkie, bo ja mam problem od 3.7 GHz idzie na default, pozniej juz musze kombinowac ale i tak nie udalo mi sei uzyskac 4. GHZ jedynei jak na razie to uzyskalem 3.8 Ghz przy 1.275 V ;/ Edytowane 9 Października 2009 przez KaMoRaDo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Mozesz napisac jak zmienailes wartosci wszystkie, bo ja mam problem od 3.7 GHz idzie na default, pozniej juz musze kombinowac ale i tak nie udalo mi sei uzyskac 4. GHZ jedynei jak na razie to uzyskalem 3.8 Ghz przy 1.275 V ;/ Ty przynajmniej nie masz problemu pt. 1h P95 stabilne a wywali się zaraz w CSie :] 16M przebiło w 6:09:840 i Prime'a na tych ustawieniach. Gdzie jest granica pobocznych bo Vcore'a już nie mam zamiaru zwiększać - Xthermal ma za mały flow Aha - ile zyskam zwiększając PL ponad 12? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Aha - ile zyskam zwiększając PL ponad 12?Nic nie zyskasz, raczej stracisz na wydajności pamięci. Zyskasz jak ustawisz np PL 8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Dokładnie, parametr jest przydatny jak chcesz osiągnąć wysokie taktowanie ramu i wtedy zwiększając luzujesz wewnętrzne timingi chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 No ok. Tyle że testowałem ciągle na 2x DualKit i uważałem że wyższy PL mniej wyskrobie z pamieci 667@940 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Ty przynajmniej nie masz problemu pt. 1h P95 stabilne a wywali się zaraz w CSie :] 16M przebiło w 6:09:840 i Prime'a na tych ustawieniach. testuj w LinX lub IBT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Wyebałem wolniejsze kości. Efekt to 100% stable 471... Zastanawiam się czy to wina tego ze miały 667MHz ( ale spokojnie łykały 900MHz ), temperatury czy któregoś ustawienia dla timingów/chipset v/GTL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaMoRaDo Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 TeraZ ti juz kuzwa nie wiem, mailem 3.8 usatwione wszystko hulalo wczoraj intel burn test przeszedl 15 razy na high czyli ponad 20 min, pogralem w GTA 4 ponad goddzine,. Dzis wlaczylem kompazaczalem grac w crysisa wars, i po 30 min blue screen i restart. no tu cyknalem mu gtl, o 0.05 i wlaczam intel burn test i juz blad po 5 tescie na high.. W czym tkwi ten zasrany problem ze kazdego dnia musze ustawiac od nwoa GTL( i to musze zwiakasza wartosc !!). zaczyna mnie to jzu denerwowac. czego to moze byc wina, raz dziala a raz juz nie, Panowoe jakas rada na zasrany przypadek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 (edytowane) A ja ostatnio swojego Q9550 trochę pomęczyłem i uzyskałem takie coś: Wynik uzyskałem na Ultrze 120 Extreme z dwoma SS 1900RPM Taktowanie podczas testu wynosiło 4.62Ghz Edytowane 12 Października 2009 przez KamilGrzbiecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaMoRaDo Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 no to widze ze zaszalales, moglbys napisac jakie masz ustawianie w biosie i oczywiscie na jakich to podzespolach wszystko zrobiles?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 (edytowane) no to widze ze zaszalales, moglbys napisac jakie masz ustawianie w biosie i oczywiscie na jakich to podzespolach wszystko zrobiles?? Oczywiście że mogę Platforma wygląda tak: Procek oczywiście Q9550 Płyta Gigabyte GA-EP45-UD3P RAM Crucial 2x1GB 667Mhz 10th Anniversary Edition robią 1200Mhz CL4-4-4-4 Grafika Asus 9600GT Zasilacz Chieftec 650W A co do ustawień w Biosie to wygląda to tak: CPU 1.66v PLL 1.85v Termination 1.7v Reference 1.043v vNB 1.5v to ustawiłem na oko bo nie chciało mi się testować niższego napięćia skoro NB podczas testów miał max 25*C ;) czujnik oczywiście sprawny. vRAM 2.3v Według HWBot.oeg jest to 4 czas na świecie w Super PI 1M do 3 miejsca zabrakło mi magicznej 0,001s ;) dowiedziałem się o tym jak dodawałem wynik na HWBota a już wtedy nie chciało mi się po raz kolejny podkręcać. Więc może innym razem Edytowane 13 Października 2009 przez KamilGrzbiecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaMoRaDo Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 ja jak na razie, uzyskalem max stabilne na 3.8GHz, przy 4.0GHz tez zrobie testy tylko wywala mi sie po kilkunastu minutach gry ;) dla wiekszego FSB musze zwiakszac VTT do 1.4 aby moglo dzialac na fsb np 480 a do tego vcore ponad 1.35v ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 (edytowane) Mial/ma ktos Q9550 albo Q9650 na P5E @ RF badz bez biosu or RF? Jakie wyniki? Jak to sie sprawuje u Was? :) Edytowane 14 Października 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xcode Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 A ja mam problem z moim Q9550. O ile robi 4GHz przy 1.296V i VTT 1.2V stabilnie i nigdzie sie nie wywala, o tyle Intel Burn Test wywala sie po drugiej serii. I ustabilizowac go moge dopiero napieciem VTT rzedu 1.31V, a w imie zasady zeby VTT bylo nizsze niz VCore musze wtedy mozna rzec niepotrzebnie podnosic Vcore. Moglby ktos napisac przy jakim VTT ktos inny osiaga stabilne 4GHz :?: Czy da sie z tym cos zrobic :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 (edytowane) Moglby ktos napisac przy jakim VTT ktos inny osiaga stabilne 4GHz :?: Czy da sie z tym cos zrobic :?:,ja tu nigdzie problemu nie widze ,jesli sie wywala,to nie jest stabilnie,bez podniesienia VTT nic nie poradzisz,a nic nie uszkodzisz(choc ryzyko zawsze jst),ja na codzien jade na 3.85 1,275V VTT 1.42 i wentyl na 800rpm ,przechodzi LinX ,IBT i jest co najwazniejsze super cicho :wink: i wydajnie. Edytowane 18 Października 2009 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 witam ponownie jakie sa rozsądne wartosci napiec dla quada Q9550 bo nie moge ustabilizowac 4,0ghz Vcore- 1,400 PLL 1,80 FSB 1,40 VNB 1,50 na gtl'ach sie nie znam aha płyta to ASUS p5q-E nie ta co w sigu- juz zmieniłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaMoRaDo Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 co sie dzieje ze nie mozesz ustabilizowac, zawiesza sie ekran czy wywala bledy w primie>>?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 prime95 smiga godzinami tylko np linx wywala po 3-5 minutach i teraz nie wiem czy to wina samego procka czy pamieci czy płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Vcore- 1,400 PLL 1,80 FSB 1,40 VNB 1,50 Pomijając Vcore i vtt to takimi napięciami PLL zabijasz proca, a 1,5V na NB uwalisz płytę. Ja bym nie przekraczał 1,52-55 PLL i na tej płycie 1,32-35 NB ( mi do Fsb 471 wystarcza 1,24V ). Na 1,5V to chyba można smażyć kotlety na radiatorze mostka północnego. GTL-e to podstawowa sprawa przy ustabilizowaniu Q9550 w okolicach 3,8-4Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 no to jak tak mówicie to Ok tylko jak z tymi GTLami walczyc bo jestem zielony - przesiadłem sie z E2160 i EVGA n650i - tam to tylko sie podnosiło do góry i wio :) a tu jest juz troszke innaczej pomożecie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Pomijając Vcore i vtt to takimi napięciami PLL zabijasz proca, a 1,5V na NB uwalisz płytę. Ja bym nie przekraczał 1,52-55 PLL i na tej płycie 1,32-35 NB ( mi do Fsb 471 wystarcza 1,24V ). Na 1,5V to chyba można smażyć kotlety na radiatorze mostka północnego. GTL-e to podstawowa sprawa przy ustabilizowaniu Q9550 w okolicach 3,8-4Ghz. I kolejna teoria z wyjeta z d*.... :) Ubiles proca PLLem 1.6V? Niektore dopiero zyja przy 1.6V! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 I tutaj troszki się muszę zgodzić z KubaTM. Wszyscy piszą, że to zabójstwo a nikt w sumie nie uwalił tylko słyszał. Ja mogę napisać, że wydaje się to dużo faktycznie ale jeśli potrzebuje 1,8PLL żeby bez ustawienia gtli było stabilnie to jak wyczai GTLe to nie podejrzewam aby spadło do 1,55V pewnie taka sztuka która potrzebuje więcej i już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suanis Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Datasheet intela : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 No i na co mi to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 to są specyfikacje intela a prawda taka ze przy podkrecaniu trzeba przymknąć na to oko i podniesc te napięcia :) tylko jakie są bezpieczne ;) to jak z tymi GTLami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 (edytowane) Datasheet intela : Kazdy osobnik ktory 'przerobil' wiele sztuk to zlewa bo wie ze to sciema... W sumie zle powiedzialem :D Powinno byc: Kazdy 'normalny' to zlewa... ;) Edytowane 20 Października 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 A raczej 'datasheet dotyczy defa'. @yacub10 GTL'e na 0.68 są? PLL na 1.60, NB obniż bo smażysz P45. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 A raczej 'datasheet dotyczy defa'. @yacub10 GTL'e na 0.68 są? PLL na 1.60, NB obniż bo smażysz P45. Oj, akurat GTL'e to musi sam dobrac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Ale raczej nie warto żyłować ponad 0.78, prawda? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 chłopaki ustawiłem w biosie tak: CPU - 1,400v GTL - 0,68 GTL - 0,68 PLL - 1,60v FSB - 1,35v DRAM - 2,20 NB - 1,35 GTL - 0,68 SB - auto system wstaje ale odpalenie czegokolwiek do testowania powoduje albo reset(linx) albo error(prime95) jakies podpowiedzic co do ustawień ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...