Skocz do zawartości
ath

Core 2 Quad - Q9300 / Q9450 / Q9550 / QX9650 / QX9770

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam tak, że przy 3.6 ghz nie muszę praktycznie dźwigać żadnych wartości, wszystko blisko default, a przy 4 ghz wszystko musi iść znacznie w górę :/

Mozesz napisac jak zmienailes wartosci wszystkie, bo ja mam problem od 3.7 GHz idzie na default, pozniej juz musze kombinowac ale i tak nie udalo mi sei uzyskac 4. GHZ jedynei jak na razie to uzyskalem 3.8 Ghz przy 1.275 V ;/

Edytowane przez KaMoRaDo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz napisac jak zmienailes wartosci wszystkie, bo ja mam problem od 3.7 GHz idzie na default, pozniej juz musze kombinowac ale i tak nie udalo mi sei uzyskac 4. GHZ jedynei jak na razie to uzyskalem 3.8 Ghz przy 1.275 V ;/

Ty przynajmniej nie masz problemu pt. 1h P95 stabilne a wywali się zaraz w CSie :]

16M przebiło w 6:09:840 i Prime'a na tych ustawieniach.

bios.jpg

Gdzie jest granica pobocznych bo Vcore'a już nie mam zamiaru zwiększać - Xthermal ma za mały flow

Aha - ile zyskam zwiększając PL ponad 12? [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TeraZ ti juz kuzwa nie wiem, mailem 3.8 usatwione wszystko hulalo wczoraj intel burn test przeszedl 15 razy na high czyli ponad 20 min, pogralem w GTA 4 ponad goddzine,.

Dzis wlaczylem kompazaczalem grac w crysisa wars, i po 30 min blue screen i restart. no tu cyknalem mu gtl, o 0.05 i wlaczam intel burn test i juz blad po 5 tescie na high..

W czym tkwi ten zasrany problem ze kazdego dnia musze ustawiac od nwoa GTL( i to musze zwiakasza wartosc !!). zaczyna mnie to jzu denerwowac.

czego to moze byc wina, raz dziala a raz juz nie,

Panowoe jakas rada na zasrany przypadek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ostatnio swojego Q9550 trochę pomęczyłem i uzyskałem takie coś:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Wynik uzyskałem na Ultrze 120 Extreme z dwoma SS 1900RPM

Taktowanie podczas testu wynosiło 4.62Ghz

Edytowane przez KamilGrzbiecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to widze ze zaszalales,

moglbys napisac jakie masz ustawianie w biosie i oczywiscie na jakich to podzespolach wszystko zrobiles??

Oczywiście że mogę

Platforma wygląda tak:

Procek oczywiście Q9550

Płyta Gigabyte GA-EP45-UD3P

RAM Crucial 2x1GB 667Mhz 10th Anniversary Edition robią 1200Mhz CL4-4-4-4

Grafika Asus 9600GT

Zasilacz Chieftec 650W

A co do ustawień w Biosie to wygląda to tak:

CPU 1.66v

PLL 1.85v

Termination 1.7v

Reference 1.043v

vNB 1.5v to ustawiłem na oko bo nie chciało mi się testować niższego napięćia skoro NB podczas testów miał max 25*C ;) czujnik oczywiście sprawny.

vRAM 2.3v

Według HWBot.oeg jest to 4 czas na świecie w Super PI 1M do 3 miejsca zabrakło mi magicznej 0,001s ;) dowiedziałem się o tym jak dodawałem wynik na HWBota a już wtedy nie chciało mi się po raz kolejny podkręcać.

Więc może innym razem

Edytowane przez KamilGrzbiecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam problem z moim Q9550.

O ile robi 4GHz przy 1.296V i VTT 1.2V stabilnie i nigdzie sie nie wywala, o tyle Intel Burn Test wywala sie po drugiej serii. I ustabilizowac go moge dopiero napieciem VTT rzedu 1.31V, a w imie zasady zeby VTT bylo nizsze niz VCore musze wtedy mozna rzec niepotrzebnie podnosic Vcore.

Moglby ktos napisac przy jakim VTT ktos inny osiaga stabilne 4GHz :?: Czy da sie z tym cos zrobic :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby ktos napisac przy jakim VTT ktos inny osiaga stabilne 4GHz :?: Czy da sie z tym cos zrobic :?:

,ja tu nigdzie problemu nie widze ,jesli sie wywala,to nie jest stabilnie,bez podniesienia VTT nic nie poradzisz,a nic nie uszkodzisz(choc ryzyko zawsze jst),ja na codzien jade na 3.85 1,275V VTT 1.42 i wentyl na 800rpm ,przechodzi LinX ,IBT i jest co najwazniejsze super cicho :wink: i wydajnie. Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie

jakie sa rozsądne wartosci napiec dla quada Q9550

bo nie moge ustabilizowac 4,0ghz

Vcore- 1,400

PLL 1,80

FSB 1,40

VNB 1,50

na gtl'ach sie nie znam

aha płyta to ASUS p5q-E nie ta co w sigu- juz zmieniłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vcore- 1,400

PLL 1,80

FSB 1,40

VNB 1,50

Pomijając Vcore i vtt to takimi napięciami PLL zabijasz proca, a 1,5V na NB uwalisz płytę. Ja bym nie przekraczał 1,52-55 PLL i na tej płycie 1,32-35 NB ( mi do Fsb 471 wystarcza 1,24V ). Na 1,5V to chyba można smażyć kotlety na radiatorze mostka północnego. GTL-e to podstawowa sprawa przy ustabilizowaniu Q9550 w okolicach 3,8-4Ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając Vcore i vtt to takimi napięciami PLL zabijasz proca, a 1,5V na NB uwalisz płytę. Ja bym nie przekraczał 1,52-55 PLL i na tej płycie 1,32-35 NB ( mi do Fsb 471 wystarcza 1,24V ). Na 1,5V to chyba można smażyć kotlety na radiatorze mostka północnego. GTL-e to podstawowa sprawa przy ustabilizowaniu Q9550 w okolicach 3,8-4Ghz.

I kolejna teoria z wyjeta z d*.... :) Ubiles proca PLLem 1.6V? Niektore dopiero zyja przy 1.6V!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tutaj troszki się muszę zgodzić z KubaTM. Wszyscy piszą, że to zabójstwo a nikt w sumie nie uwalił tylko słyszał.

Ja mogę napisać, że wydaje się to dużo faktycznie ale jeśli potrzebuje 1,8PLL żeby bez ustawienia gtli było stabilnie to jak wyczai GTLe to nie podejrzewam aby spadło do 1,55V pewnie taka sztuka która potrzebuje więcej i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datasheet intela :

Kazdy osobnik ktory 'przerobil' wiele sztuk to zlewa bo wie ze to sciema...

W sumie zle powiedzialem :D Powinno byc:

Kazdy 'normalny' to zlewa... ;)

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopaki

ustawiłem w biosie tak:

CPU - 1,400v

GTL - 0,68

GTL - 0,68

PLL - 1,60v

FSB - 1,35v

DRAM - 2,20

NB - 1,35

GTL - 0,68

SB - auto

system wstaje ale odpalenie czegokolwiek do testowania powoduje albo reset(linx) albo error(prime95)

jakies podpowiedzic co do ustawień ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi