D.Morgath Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Witam Mam problem odnosnie z wyborem platformy. Aktualnie jestem na socket A i zdecydowalem sie na zmiane. Nie wiem co wybrac, intel czy amd. Z gotowych zestawow podanych ulozylem cos takiego: INTEL: MOBO MSI P35 NEO2-FR CPU Intel Core 2 Duo E4400 BOX RAM OCZ Platinum rev.2 2X1GB 800MHz CL4 GRAFIKA Palit 8600GT Sonic+ HDD Western Digital WD2500AAJS 250GB DVD-RW Samsung SH-183L SATA Zasilacz HuntKey HK-350AP 450W AMD: MOBO FOXCONN C51XEM2AA-8EKRS2H 590SLI CPU AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX lub AMD Athlon 64 x2 5200+ BOX RAM OCZ Platinum rev.2 2X1GB 800MHz CL4 GRAFIKA Palit 8600GT Sonic+ HDD Western Digital WD2500AAJS 250GB DVD-RW Samsung SH-183L SATA Zasilacz HuntKey HK-350AP 450W Cena jest podoba co do zestawow. Oczywiscie w przyszlosci bedzie O/C... Ktory zestaw byscie wybrali na moim miejscu? Czy moze cos innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Ja wybrałbym Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zxspectrum Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) zdecydowanie zestaw z amd Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez zxspectrum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 mówię to z ciężkim sercem, ale Intel na dziś dzień jest bardziej opłacalny i lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Potwierdzam z bólem serca intel... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modman Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Z bólem serca INTEL :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.Morgath Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Czyli mam brac ten zestaw INTELa? czy moze cos w nim zmienic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 pamięci na A-Data extreme edition + jakaś obudowa :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zxspectrum Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) Czyli mam brac ten zestaw INTELa? czy moze cos w nim zmienic?nie wez zestaw amd do tej karty to wystarczy spokojnie i bedzie o wiele taniej przecie jezeli planujesz oc to wez http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=241043&st=60 http://www.komputronik.pl/Procesory/AMD/At...pelny,id,30795/ rev F3 niemilosiernie wysoko sie kreci naprawde warto. Sam mam podobny zestaw i tak naprawde intel nawet praktycznie wielkiej roznicy by mi nie zrobil oc 3.2 ghz to masz cos ala E6750 ale jesli jestes wielkim entuzjasta ktory nie zna kompromisow ( teraz takie ladnie okreslenie marketingowe) ktory dla 20% wydajnosci jest w stanie zaplacic nawet 80% wieksza cene no to wtedy brac zestaw intela. W grach specjalnie tylko nie licz na wieksza wydajnosc pozatym Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez zxspectrum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 LOL ? Wlasnie c2d dodaje pare/parenascie klatek w grach . F3 trudno dostac, a ceny oscyluja okolo 270zl. Lepiej imho doplacic do c2d, ktore podkrecisz na okolo 2.8-3GHz i rozlozy takiego F3 na lopatki. Pozatym: Intel Penryn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Jak pisałem wcześniej, teraz piszę to jeszcze raz z ciężkim sercem, że w tej chwili Intel jest niestety lepszy, ale mam nadzieję, że AMD Phenom będzie już o wiele wydajniejszy. W sumie ja nie mogę narzekać na swojego Brisbane. Starcza mi w zupełności na razie. Wszystko ładnie działa (Most Wanted nawet prawie 2 razy szybciej niż na C2D :D ;) ). Ale gdybym miał kasę (której mi zabrakło) to zmieniłbym na C2D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.Morgath Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 pamięci na A-Data extreme edition + jakaś obudowa :lol2: wlasnie nad nimi myslalem... ale postawilem na OCZ :> a obudowe to mam :) nie wez zestaw amd do tej karty to wystarczy spokojnie i bedzie o wiele taniej przecie jezeli planujesz oc to wez ..... rev F3 niemilosiernie wysoko sie kreci naprawde warto. Sam mam podobny zestaw i tak naprawde intel nawet praktycznie wielkiej roznicy by mi nie zrobil oc 3.2 ghz to masz cos ala E6750 hmm ale... jakbym podkrecil E4400 to by wyszlo prawie to samo. ale jesli jestes wielkim entuzjasta ktory nie zna kompromisow ( teraz takie ladnie okreslenie marketingowe) ktory dla 20% wydajnosci jest w stanie zaplacic nawet 80% wieksza cene no to wtedy brac zestaw intela. W grach specjalnie tylko nie licz na wieksza wydajnosc Osobiscie to wolalbym AMD niz INTELa... ale co wyczytalem na forum, to niby Intel jest wydajniejszy od Amd. Dlatego teraz nie wiem Intel czy Amd... zrobilem 2 zestawy, ktore najbardziej mi podpasowalo cenowo... Czyli kurde lepiej wylozyc kase na AMD, dolozyc pare groszy na chlodzenie i krecic? Czy bym bral Intela czy Amd roznicy nie poczuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zxspectrum Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 LOL ? Wlasnie c2d dodaje pare/parenascie klatek w grach . F3 trudno dostac, a ceny oscyluja okolo 270zl. Lepiej imho doplacic do c2d, ktore podkrecisz na okolo 2.8-3GHz i rozlozy takiego F3 na lopatki. Pozatym: Intel Penryn. bardzo latwo dostac www.skapiec.pl rozlozy w grach moze jeszcze ale majac taka 8600gt to bysmy musieli grac w 800x600 low detail Dla kazdej gry i karty graficznej w okreslonej rozdzielczosci istnieje pewien poziom wydajnosci powyzej nie ma zadnego znaczenia czestotliwosc czy wydajnosc. I tak na podstawie testow radka 2900xt odpowiednika 8800gts 640 ( karty srednio 2x wydajniejszej od 8600gt) miedzy 2.4ghz c2d a 3ghz nie ma zadnej roznicy w fpsach ( tzn w granicach bledu pomiarowego ) wiec jesli po oc 3ghz x2 spokojnie nadaje sie do radka 8800gts i jakby w 100% zaspokaja jego apetyt to niby jest za slaby na 8600gt ? Wiec moje pytania brzmi czy drozszego elementu skoro tej niby roznicy wydajnosciowej i tak nie uswiadczymy nie jest Przerostem formy nad trescia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Niee, wcale nie ma roznicy. To czemu przy 7900gs juz duzo daje c2d ? Wez chlopie nie [ciach!]l. Spojrz chociazby na ten test http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906-all Zreszta np w komputroniku ten 3800+ CZ to tylko maja na stronie. Jestem w 99% pewien ze przysla ci CU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Po kiego wala karmicie trolla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) bardzo latwo dostac www.skapiec.pl rozlozy w grach moze jeszcze ale majac taka 8600gt to bysmy musieli grac w 800x600 low detail Dla kazdej gry i karty graficznej w okreslonej rozdzielczosci istnieje pewien poziom wydajnosci powyzej nie ma zadnego znaczenia czestotliwosc czy wydajnosc. I tak na podstawie testow radka 2900xt odpowiednika 8800gts 640 ( karty srednio 2x wydajniejszej od 8600gt) miedzy 2.4ghz c2d a 3ghz nie ma zadnej roznicy w fpsach ( tzn w granicach bledu pomiarowego ) Dziwne jak dam 2,7 (za goraco) a nie 3,2 proca to w colinie dirt fps leci na lep na szyje w niektorych wyscigach:) dla mnie 3,2 to malo, czekam na ultra chlodzenie 3,4 to takie minimum dla dzisiejszych tytulow jesli mowimy o podkrecaniu prockow najtanszych wiec jesli po oc 3ghz x2 spokojnie nadaje sie do radka 8800gts i jakby w 100% zaspokaja jego apetyt to niby jest za slaby na 8600gt ? Wiec moje pytania brzmi czy drozszego elementu skoro tej niby roznicy wydajnosciowej i tak nie uswiadczymy nie jest Przerostem formy nad tresciaWidzialem jak bratu smiga komp z brisbane x2 3800 na 7600gs , moj stary venice 3200 na 939 @2,7ghz byl porownywalny, dlatego zamiast X2 wzialem to co w sigu i tyle Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaX Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 INTEL >>> AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tow3r Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Po kiego wala karmicie trolla? hehehehe to mnie rozwaliło , dzieki :) Z czystym sumieniem INTEL B-) a tak wogule bierz zestaw Intela zrobiony przez sysunie xD albo ten co napisales <_< ale tak jak u sysuni , zawsze mozesz zaoszczedzic na pamieci wziaść 667 i podkrecic powinno sie udac z dobrym timingiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodpog Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Z tego testu http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906-all wynika wyższość INTEL nad AMD :D Więc jak najbardziej INTEL. ------------------------------------------------------------------------- OT. Czy ktoś może napisać jak dobiera się grafikę pod procka ? Np. tak: AMD Athlon X2 3600+ do tego np. 8600gts itd...???? lub INTEL E2140 i 8600gts itd...???? Oczywiście bez podkręcania. Chodzi mi o jak najlepsze dobranie procesora do grafiki lub na odwrót. Jeżeli jest w ogóle taka możliwość ? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.Morgath Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) ..... a tak wogule bierz zestaw Intela zrobiony przez sysunie xD albo ten co napisales <_< ale tak jak u sysuni , zawsze mozesz zaoszczedzic na pamieci wziaść 667 i podkrecic powinno sie udac z dobrym timingiem :) Jednak wezme Intela... bo jakbym mial tak dalej myslec to bym czekal i czekal i nic nie kupil <_< . I tak dosyc poczekalem z mysla nad zmiana socketu... :-| oo przypomnialo mi sie jeszcze... jak bym bral ten zestaw, to przy podkreceniu proca starczy chlodzenie BOXowe? czy moze dokupic chlodzenie ? MOBO MSI P35 NEO2-FR CPU Intel Core 2 Duo E4400 BOX RAM OCZ Platinum rev.2 2X1GB 800MHz CL4 GRAFIKA Palit 8600GT Sonic+ HDD Western Digital WD2500AAJS 250GB DVD-RW Samsung SH-183L SATA Zasilacz HuntKey HK-350AP 450W Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez btll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Oczywiście Intel jest wydajniejszy -bezdyskusyjnie. Tu masz pełne testy ,które tak wybiórczo ktoś wkleił->HTPC A tutaj nieco o znaczeniu CPU w grach->Legion Hardware. Także Intel jest ok,do gier X2 także wystarczy(wbrew absurdalnym tezom o rzekomej potrzebie C2D o zegarach 3 i więcej Ghz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 co do zestawu wyżej, pamięci na A-Data Extreme Edition, a do procka możesz dokupić Pentagrama HP100 AlCu Lite Freezone :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.Morgath Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) co do zestawu wyżej, pamięci na A-Data Extreme Edition, a do procka możesz dokupić Pentagrama HP100 AlCu Lite Freezone :) dobra jednak wezme A-Data :> poczytalem troche o nich.... co do zestawu to zastanawiam sie nad zmiana mobo MSI P35 NEO2-FR na MSI P6N SLI-F v2 :unsure: a tak btw. to po rozmowach z kilkoma osobami to radza mi ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> AMD proca x2 3800+ na rev3 i tego Foxconna co wczesniej napisalem... sam robie sobie pod gorke :| Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez btll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 a co Cię skłania do zmiany mobo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.Morgath Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 a co Cię skłania do zmiany mobo ? glownie to ze neo2 fr niby jest pod crossfire... moze i to nie potrzebnie czepiam sie tego skoro 1 grafika bedzie... ale nie bedzie sie czasem to gryzlo z nvidia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Nie, nie będzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.Morgath Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 dobra, czyli podsumujac MOBO MSI P35 NEO2-FR CPU Intel Core 2 Duo E4400 BOX RAM A-DATA EXTREME PLUS 2x1GB 800MHz GRAFIKA Palit 8600GT Sonic+ HDD Western Digital WD2500AAJS 250GB DVD-RW Samsung SH-183L SATA Zasilacz HuntKey HK-350AP z takiego zestawu bede zadowolony? mam nadzieje ze zadnej zmiany nie musze robic... jutro/pojutrze planuje juz zakupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Tak, bedziesz zadowolony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 nie wiem, czy łatwo Cię zadowolić :lol2: ale zestaw jest OK. Pomyśl jeszcze nad czymś na procka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.Morgath Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 nad proca to wezme tego pentagrama hp-100 wiec powinno byc ok :) a zadowolony raczej powinienem byc... w koncu to przesiadka z socket a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...