Skocz do zawartości
D.Morgath

Intel Vs. Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem odnosnie z wyborem platformy. Aktualnie jestem na socket A i zdecydowalem sie na zmiane.

Nie wiem co wybrac, intel czy amd.

Z gotowych zestawow podanych ulozylem cos takiego:

INTEL:

MOBO MSI P35 NEO2-FR

CPU Intel Core 2 Duo E4400 BOX

RAM OCZ Platinum rev.2 2X1GB 800MHz CL4

GRAFIKA Palit 8600GT Sonic+

HDD Western Digital WD2500AAJS 250GB

DVD-RW Samsung SH-183L SATA

Zasilacz HuntKey HK-350AP 450W

AMD:

MOBO FOXCONN C51XEM2AA-8EKRS2H 590SLI

CPU AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX lub AMD Athlon 64 x2 5200+ BOX

Cena jest podoba co do zestawow.

Oczywiscie w przyszlosci bedzie O/C...

Ktory zestaw byscie wybrali na moim miejscu? Czy moze cos innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość zxspectrum

Czyli mam brac ten zestaw INTELa? czy moze cos w nim zmienic?

nie wez zestaw amd do tej karty to wystarczy spokojnie i bedzie o wiele taniej przecie

jezeli planujesz oc to wez

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=241043&st=60

http://www.komputronik.pl/Procesory/AMD/At...pelny,id,30795/

rev F3 niemilosiernie wysoko sie kreci naprawde warto. Sam mam podobny zestaw i tak naprawde intel nawet praktycznie wielkiej roznicy by mi nie zrobil

oc 3.2 ghz to masz cos ala E6750

ale jesli jestes wielkim entuzjasta ktory nie zna kompromisow ( teraz takie ladnie okreslenie marketingowe) ktory dla 20% wydajnosci jest w stanie zaplacic nawet 80% wieksza cene no to wtedy brac zestaw intela.

W grach specjalnie tylko nie licz na wieksza wydajnosc

pozatym

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Edytowane przez zxspectrum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem wcześniej, teraz piszę to jeszcze raz z ciężkim sercem, że w tej chwili Intel jest niestety lepszy, ale mam nadzieję, że AMD Phenom będzie już o wiele wydajniejszy. W sumie ja nie mogę narzekać na swojego Brisbane. Starcza mi w zupełności na razie. Wszystko ładnie działa (Most Wanted nawet prawie 2 razy szybciej niż na C2D :D ;) ). Ale gdybym miał kasę (której mi zabrakło) to zmieniłbym na C2D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci na A-Data extreme edition + jakaś obudowa :lol2:

wlasnie nad nimi myslalem... ale postawilem na OCZ :> a obudowe to mam :)

nie wez zestaw amd do tej karty to wystarczy spokojnie i bedzie o wiele taniej przecie

jezeli planujesz oc to wez

.....

rev F3 niemilosiernie wysoko sie kreci naprawde warto. Sam mam podobny zestaw i tak naprawde intel nawet praktycznie wielkiej roznicy by mi nie zrobil

oc 3.2 ghz to masz cos ala E6750

hmm ale... jakbym podkrecil E4400 to by wyszlo prawie to samo.

ale jesli jestes wielkim entuzjasta ktory nie zna kompromisow ( teraz takie ladnie okreslenie marketingowe) ktory dla 20% wydajnosci jest w stanie zaplacic nawet 80% wieksza cene no to wtedy brac zestaw intela.

W grach specjalnie tylko nie licz na wieksza wydajnosc

Osobiscie to wolalbym AMD niz INTELa... ale co wyczytalem na forum, to niby Intel jest wydajniejszy od Amd.

Dlatego teraz nie wiem Intel czy Amd... zrobilem 2 zestawy, ktore najbardziej mi podpasowalo cenowo...

Czyli kurde lepiej wylozyc kase na AMD, dolozyc pare groszy na chlodzenie i krecic?

Czy bym bral Intela czy Amd roznicy nie poczuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość zxspectrum

LOL ? Wlasnie c2d dodaje pare/parenascie klatek w grach . F3 trudno dostac, a ceny oscyluja okolo 270zl. Lepiej imho doplacic do c2d, ktore podkrecisz na okolo 2.8-3GHz i rozlozy takiego F3 na lopatki.

Pozatym: Intel Penryn.

bardzo latwo dostac www.skapiec.pl

rozlozy :damage_wall::damage_wall: w grach moze jeszcze ale majac taka 8600gt to bysmy musieli grac w 800x600 low detail

Dla kazdej gry i karty graficznej w okreslonej rozdzielczosci istnieje pewien poziom wydajnosci powyzej nie ma zadnego znaczenia czestotliwosc czy wydajnosc. I tak na podstawie testow radka 2900xt odpowiednika 8800gts 640 ( karty srednio 2x wydajniejszej od 8600gt) miedzy 2.4ghz c2d a 3ghz nie ma zadnej roznicy w fpsach ( tzn w granicach bledu pomiarowego )

wiec jesli po oc 3ghz x2 spokojnie nadaje sie do radka 8800gts i jakby w 100% zaspokaja jego apetyt to niby jest za slaby na 8600gt ? Wiec moje pytania brzmi czy drozszego elementu skoro tej niby roznicy wydajnosciowej i tak nie uswiadczymy nie jest Przerostem formy nad trescia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee, wcale nie ma roznicy. To czemu przy 7900gs juz duzo daje c2d ? Wez chlopie nie [ciach!]l.

Spojrz chociazby na ten test http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906-all

Zreszta np w komputroniku ten 3800+ CZ to tylko maja na stronie. Jestem w 99% pewien ze przysla ci CU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo latwo dostac www.skapiec.pl

rozlozy :damage_wall::damage_wall: w grach moze jeszcze ale majac taka 8600gt to bysmy musieli grac w 800x600 low detail

Dla kazdej gry i karty graficznej w okreslonej rozdzielczosci istnieje pewien poziom wydajnosci powyzej nie ma zadnego znaczenia czestotliwosc czy wydajnosc. I tak na podstawie testow radka 2900xt odpowiednika 8800gts 640 ( karty srednio 2x wydajniejszej od 8600gt) miedzy 2.4ghz c2d a 3ghz nie ma zadnej roznicy w fpsach ( tzn w granicach bledu pomiarowego )

Dziwne jak dam 2,7 (za goraco) a nie 3,2 proca to w colinie dirt fps leci na lep na szyje w niektorych wyscigach:) dla mnie 3,2 to malo, czekam na ultra chlodzenie 3,4 to takie minimum dla dzisiejszych tytulow jesli mowimy o podkrecaniu prockow najtanszych

wiec jesli po oc 3ghz x2 spokojnie nadaje sie do radka 8800gts i jakby w 100% zaspokaja jego apetyt to niby jest za slaby na 8600gt ? Wiec moje pytania brzmi czy drozszego elementu skoro tej niby roznicy wydajnosciowej i tak nie uswiadczymy nie jest Przerostem formy nad trescia

Widzialem jak bratu smiga komp z brisbane x2 3800 na 7600gs , moj stary venice 3200 na 939 @2,7ghz byl porownywalny, dlatego zamiast X2 wzialem to co w sigu i tyle Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kiego wala karmicie trolla?

hehehehe to mnie rozwaliło , dzieki :)

Z czystym sumieniem INTEL B-)

a tak wogule bierz zestaw Intela zrobiony przez sysunie xD albo ten co napisales <_< ale tak jak u sysuni , zawsze mozesz zaoszczedzic na pamieci wziaść 667 i podkrecic powinno sie udac z dobrym timingiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego testu http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906-all wynika wyższość INTEL nad AMD :D

Więc jak najbardziej INTEL.

-------------------------------------------------------------------------

OT. Czy ktoś może napisać jak dobiera się grafikę pod procka ?

Np. tak:

AMD Athlon X2 3600+ do tego np. 8600gts itd...????

lub

INTEL E2140 i 8600gts itd...????

Oczywiście bez podkręcania.

Chodzi mi o jak najlepsze dobranie procesora do grafiki lub na odwrót.

Jeżeli jest w ogóle taka możliwość ?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....

a tak wogule bierz zestaw Intela zrobiony przez sysunie xD albo ten co napisales <_< ale tak jak u sysuni , zawsze mozesz zaoszczedzic na pamieci wziaść 667 i podkrecic powinno sie udac z dobrym timingiem :)

Jednak wezme Intela... bo jakbym mial tak dalej myslec to bym czekal i czekal i nic nie kupil <_< .

I tak dosyc poczekalem z mysla nad zmiana socketu... :-|

oo przypomnialo mi sie jeszcze...

jak bym bral ten zestaw, to przy podkreceniu proca starczy chlodzenie BOXowe? czy moze dokupic chlodzenie ?

MOBO MSI P35 NEO2-FR

Edytowane przez btll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście Intel jest wydajniejszy -bezdyskusyjnie.

Tu masz pełne testy ,które tak wybiórczo ktoś wkleił->HTPC

A tutaj nieco o znaczeniu CPU w grach->Legion Hardware.

Także Intel jest ok,do gier X2 także wystarczy(wbrew absurdalnym tezom o rzekomej potrzebie C2D o zegarach 3 i więcej Ghz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do zestawu wyżej, pamięci na A-Data Extreme Edition, a do procka możesz dokupić Pentagrama HP100 AlCu Lite Freezone :)

dobra jednak wezme A-Data :> poczytalem troche o nich....

co do zestawu to zastanawiam sie nad zmiana mobo MSI P35 NEO2-FR na MSI P6N SLI-F v2 :unsure:

a tak btw. to po rozmowach z kilkoma osobami to radza mi ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> AMD proca x2 3800+ na rev3 i tego Foxconna co wczesniej napisalem...

sam robie sobie pod gorke :|

Edytowane przez btll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, czyli podsumujac

MOBO MSI P35 NEO2-FR

RAM A-DATA EXTREME PLUS 2x1GB 800MHz

Zasilacz HuntKey HK-350AP

z takiego zestawu bede zadowolony?

mam nadzieje ze zadnej zmiany nie musze robic... jutro/pojutrze planuje juz zakupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi