grzesiu Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Jak napisałem, zwiększyłem już napięcie do 1.300V, czyli dość sporo. Temperatura wydaje się być OK, chociaż nie mam niestety sensownego termometru, żeby sprawdzić dokładnie. Przeczytaj, co pisałem wcześniej :). 1.3v to jest dobre napiecie do pasywnego chlodzenia [; Sporo to >1.6v. Zmieniales dzielniki pamieci? Daj najnizszy i wtedy zabieraj sie za o/c cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Maksymalne napięcie do ustawienie w BIOSie to 1.325V. A gwoli ścisłości, chłodzenie na chipsecie jest pasywne. O ustawieniach pamięci już pisałem, ale widzę, że kiepsko u Was z czytaniem. Na chipsecie na 1.325V i pamięciach 2.3V, Trfc 195 ns, dzielnik na minimum, proc skręcony do mnożnika x4, płyta nie wstaje. Życzę wysokich HTT elicie obeznanych pro overclockerów. Edytowane 3 Września 2007 przez Memphis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Ty piszesz chyba o napięciu na chipie, a ja mam na myśli te od procka..;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) TAK! Piszę o napięciu na chipie :). Kiedy już wyjaśniliśmy to nieporozumienie, poszedłem sam po rozum do głowy i zwiększyłem napięcie procka. Wcześniej uznałem, że skoro jest obniżony do 1240MHZ przy HTT310, to nie powinien potrzebować więcej. Jednak teraz je podniosłem i system wstał, ORTHOS leci, zobaczymy, co dalej :). EDIT: Doszedłem do HTT330 przy VCore 1.4, pomęczyłem chwilę ORTHOSem, wyłączyłem go, żeby zrestartować kompa i spróbować wyżej, ale sam się wyłączył :D. Popróbuję podciągnąć jeszcze napięcia. Edytowane 3 Września 2007 przez Memphis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ietas>> Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Adziała Wam ten T-Utility II?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Nie, wysypuje się, jak próbuję go odpalić :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ietas>> Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 ja mam to samo tzn u mnie sie nawet nie odpala :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 No u mnie Windows wywala tylko raport o błędzie :D. W sumie, nie sądzę, żeby dało się tam zrobić więcej niż w BIOSie, więc chyba mała strata. Na początku bałem się tylko, czy nie mam coś popierniczone w sprzęcie, ale mnie uspokoiłeś :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ietas>> Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Troche mnie to drazni ale da sie zyc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 @Memphis Jezeli dobrze rozumiem to masz mnoznik HTT ustawiony na x4 ? Ale wtedy bys w zyciu nie uzyskal HTT powyzej 300Mhz wiec juz nie wiem co masz poustawiane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Ale wtedy bys w zyciu nie uzyskal HTT powyzej 300Mhz wiec juz nie wiem co masz poustawiane :)Dlaczego? Na DFI dojechałem na x4 do 370MHz, wyżej mnie proc hamował, może ten biostar też potrafi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 No ale pamieci ! On ma DDR667 Wydaje mi sie, ze one by chyba zblokowaly takie OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Mnożnik procesora x4.... A co mają pamięci do oc procka to nie wiem, przecież zawsze zostaje najniższy dzielnik [400]. Edytowane 4 Września 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Dokładnie, mnożnik procka x4, żeby to on mi nie blokował OC :). Mnożnik HT przy takim HTT oczywiście dostosowuję, jest x3. Pamięci mają ustawione najmniejszy dzielnik, najłagodniejsze timingi i w ogóle :D. Niestety, przy HTT330, VCore 1.408V, VDIMM 2.30V, napięciu chipsetu 1.300V itd. komputer chodzi kilka minut i się wyłącza. Nie wiem co z tym fantem. Pamięciom nie chcę dawać więcej, bo nie siedzę na kasie a muszę jeszcze dysk kupić i drugą kostkę RAMu, więc chciałbym żeby dłużej pochodziły. Dziwi mnie to, że się po prostu wyłącza - może to zasilacz? Chociaż myślałem, że Szef 420W to uciągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Możesz jeszcze wziąć pod uwagę że proc blokuje większe HTT. Miałem A64 3000+ co nie chciał robić powyżej 320MHz na żadnym mnożniku i z żadnym napięciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Też się nad tym zastanawiam. Jak nie będę miał nic ważnego do zrobienia, to spróbuję go puścić na ~1.5V, ale nie wiem, czy to ma sens. Najwyżej poczekam, aż wyjdzie jakiś "killer" i zmienię z czasem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ietas>> Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 a jak macie w biosie ustawione opcje kontrolorea sta bo ja mam wrazenie ze u mnie sata dziala z przepustowoscią IDE bo mi powoli kopjuje i wogole ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Nie oczekuj dużego wzrostu wydajności względem sata2 vs. ATA. Ja, na 80G ata100 baracude mialem odczyt liniowy 55MB/s gdzie na 320G sata2 hitachi 16M cache mam 73.58M/s. Różnica blisko 20%. Sprawdz sterowniki do kontrolera SATA w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ietas>> Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 spoko ale u mnie w managerze urządzen nawet nie ma wzmiankiu ze posiadam jakikolwiek kontroler SATA Ot co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Bo w Windowsie kontrolery SATA są identyfikowane jako SCSI, podobnie jak dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Szukam fajnej_chłodnej_cichej_bezproblemowej płytki, do której kiedyś da się włożyć k10 ( albo x2 - zależy..) z solidnym OC - dobrze trafiłem ? :D ps. chciałbym ponadto zapytać posiadaczy czy przypadkiem cewki na niej nie robią jakichś ćwierkań czy świstów podczas ciężkiej pracy jak mój a9a potrafi ? ps2. w poszukiwaniach wykluczyłem DFI za to, że ma wiatrak i się grzeje i foxcona za biedne opcje OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ietas>> Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 a czy zauważyliście w biosie opcje ustawien CL?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) @ Memphis: na jakich kosciach masz te goodramy? d9hnl? pytam sie bo ja mam na takich i boje sie podnosic napiecie na nich bo slyszalem ze sie ostro sypia. narazie chodza 868mhz/cl5 na napieciu 1.8v czyli domyslnym. przynajmniej tak podaje cpu-z, ale ostatnio przeczytalem ze on zle podaje, wiec dzisiaj jak wroce ze szkoly to sprawdze w everescie. jak cos to odpisz na pm. Edytowane 10 Września 2007 przez junioor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 g8ic: Co do O/C na tej płycie, to masz moją relację. W necie ludziom lepiej szło, no ale ja nie przyłożyłem się jakoś szczególnie. Myślę, że płyta ma większy potencjał. Co do temperatury, to jest sam radiatorek i to nie za duży, ale nie grzeje się jakoś przesadnie. Podstawka "zmienia się" na AM2+ po wgraniu odpowiedniego BIOSa (przynajmniej tak jest napisane w instrukcji). Junioor: chwilowo nie mogę wyłączyć kompa, żeby sprawdzić, a szczerze mówiąc nie mam pojęcia, bo pamięć kupowałem po prostu najtańszą, nie myślałem o O/C. Jutro rano najprawdopodobniej będę mógł sprawdzić, to Ci napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 A jeszcze jakbyś był tak miły i powiedział czy ćwierka/syczy/piszczy podczas zapuszczonego orthosa/3dmarka to był bym bardzo wdzięczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Czy orientuje się ktoś czy blok wodny X3N będzie pasował do podstawki AM2+? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBoy Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Mam pytanie: czy ktoś z Was ma podłączoną kartę Tv pod tą płytę?? Składałem kompa kumplowi na tej płytce i jest problem... Może coś poradzicie... Chodzi o to, że jak włączy się program do oglądania TV to automatycznie wycisza się automatycznie głośność w systemie. Nie ma dźwięku wcale... A jak podgłoszę w systemie to program włącza MUTE. Tak czy siak dźwięku przy TV nie ma wcale... Jak program TV jest wyłączony to dźwięk jest normalnie... Karta TV jest połączona standardowo z kartą dźwiękową kablem do LineIn. W konfiguracji karty jest ustawione wejście liniowe i wyjście na głośniki. Co jest nie tak?? Z góry dzięki za pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Co to za program do oglądania tv? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBoy Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Taki, który był dołączony do płyty z kartą. Karta jest Winfast... Nie wiem jak się nazywa sam program. Leadtek PVR chyba... Nie zdążyłem jeszcze przetestować jak będzie działał MoreTv, czy BorgTv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Powinny pojawić się jeszcze płytki oparte na 560 SLI z dwoma złączami IDE. http://www.nvidia.pl/page/nforce5_specs_amd.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...