Skocz do zawartości
siebek

Przesiadka Na Dwa Rdzenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze Was o małą pomoc. Bezwzględnie potrzebny mi jest dwurdzeniowy procesor. Co prawda komputer służy mi głównie do internetu i rzadkiego grania w gry pokroju GTR2 czy Toca Race Driver 3 ale oprócz tego dość często używam programów typu 3ds max, Autocad czy Solidworks. Przy dużych projektach po prostu dobija mnie czekanie na koniec renderowania :razz: Czytałem ostatnio sporo tematów na forum, poprzeglądałem internet i mam taki mętlik w głowie, że nie mogę się na nic konkretnie zdecydować.

Obecnie mam kompa takiego jak w sigu.

Wybrałem 3 warianty:

WARIANT A:

AMD ATHLON 64 X2 3800+ AM2 (tu mógłbym poczekać na F3)

FOXCONN N570SM2AA-8EKRS2H nForce 570-SLI

GOODRAM DDR2 1GB 800MHz

WARIANT B:

Intel Pentium DualCore E2140

ABIT IB9 I965 lub ABIT IP35-E

GOODRAM DDR2 1GB 800MHz

WARIANT C:

AMD ATHLON 64 X2 3800+ s.939 TOLEDO (zmiana tylko procesora)

Wyliczyłem, że po sprzedaniu obecnych części poszczególne warianty wyniosą mnie:

WARIANT A - koło 200zł

WARIANT B - koło 270zł

WARIANT C - koło 190zł

Także jak widać różnica naprawdę niewielka.

Oczywiście chciałbym z tych zestawów wycisnąć jak najwięcej, bo podkręcanie obce mi nie jest ;) .

No i ostatnie pytanie - mój poczciwy Chieftec z sigu pociągnie bez problemu taki sprzęt i podkręcanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

intela ale zmien mobo na foxconn'a p35a albo msi p35 neo2-fr. :)

Myślałem o tych płytach ale musiałbym do nich dorzucić kolejne 50-70zł. I pytanie brzmi czy jest sens dopłacać do tego intela te 150zł? Chyba aż takiej różnicy wydajności w stosunku do AMD nie będzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o tych płytach ale musiałbym do nich dorzucić kolejne 50-70zł. I pytanie brzmi czy jest sens dopłacać do tego intela te 150zł? Chyba aż takiej różnicy wydajności w stosunku do AMD nie będzie?

jest sens, warto - Intel po prostu jest lepszy na dzisiaj (to mówiłem ja , zagorzały fan AMD i właściciel procków AMD od ponad 7 lat :unsure: )

poczytaj testy na necie, ten 2140 jak na 2,8 poleci to wciagnie jedna dziurka tego amd...a wypusci druga;]

a kręcą się nawet na 3GHz , co czyni je jednymi z wydajniejszych , a na pewno najopłacalniejszymi procami na rynku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to powoli mnie przekonujecie. Za intelem przemawia dodatkowy fakt - zawsze później będę mógł kupić jakiegoś lepszego procka, bo chyba na zmianę socket'a się nie zanosi póki co ;) Przy AM2 już chyba nic lepszego bym nie wsadził za kilka miesięcy.

Jeszcze muszę się zastanowić nad płytą główną. Póki co tego foxconna nie ma w hurtowni, w której się zaopatruję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu zakupiłem Athlona x2 Toledo 3800+ na s. 939 na allegro. Na razie jestem w fazie testów, ale już w tej chwili jest 2700MHz na std vcore (Orthos zapuszczony od ponad godziny póki co).

Także jak ktoś ma niezłą płytę pod s. 939 i zastanawia się czy zmieniać platformę na nowsza polecam zakup Toledo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi