Skocz do zawartości
reyden

Chłodzenie olejowe

Rekomendowane odpowiedzi

Co wy o tym myślicie

gdyby casłkowicie uszelnic kompa ( wszytkie wejscia i wyjsca za uszelka, to samo napedy itp),przerowbic obudowe na metalowe( lub Z innego materaiłu) akwaruim 50x50x60 cm ,zalac to olejem [olej nie przwodzi prądu] ( zeby nad nad CPU,GPU i reszta podzespoło była 40-60 cm warstwy oleju) , to PIV/Athlon XP ( zegar na 1,8 GHz lub wiecej) + 512 DDR ram (333-400 MHz),GF4ti4200/4600 128 mb DDR // Radek 9600/9800 pro 128DDR + 60-120 GB HDD ) nie podkręcxony powinien byc bardzo dobrze chłodzony

A i podkeic by sie dało go pewno porządnie

Dobrze muwię :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie takie latwe , przeciez olej sam z siebie nie odda duzo ciepla, cos musi go chlodzic , musi byc pompa olejowa i inne takie badziewia , za duz oroboty i nie bedzie duzego zysku , a potem nikomu nie bedize sie chcialo kompa z oleju czyscic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratuluję ... to ma przyszłość...dopracuj tylko szczególy jak np. jak wrzucić płytke CD do takiego kompa lub jak podpiąć nowa drukarkę :))

, czlowieku przeciez on nie muwil zeby napedy walic do oleju , a pozatym drukarke mozna przez przedluzke podlaczac tak jak inne bejerki (myszka, klawka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet jak dasz przedłużki to komp nie będzie już tym kompem... przecież wtedy sporo elementów trzeba bedzie wyciągnąć na zewnątrz. Sam pomysł jest ciekawy i nowatorski i nawet mi sie podoba ale ma sporo wad.

może za jakis czas coś się zmieni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciezko raczej cos takiego zrobic (koszta , czas itd) tak ze lepiej chyba wc sie bawic (a jak ktos ma zapał, pieniadze i czas to FC ) :)

PS

Jakis czas temu w newsach był link do czegos co ten pomysł zawierało - fajny screen był - akwarium z 2 płytami i dyskami wyciagnietymi na zewnątrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pomysl to za nowatorski to nie jest. Ja juz tak pracowalem za czasof Celka 300. Tematu juz oklepany.

A minusy tego to :

- drogi olej ( transformatorowy musi byc )

- droga pompa

- potrzebny obieg i chlodzenie oleju ( chlodnica z wentylkami ) lub conajmniej 50 l oleju w zbiorniku

- czyszcenie jak sie chce cos zmienic

Ogolnie nic nowego. To juz bylo no i jest stosowane ale na mala skale. Najbardziej przyszlosciowe jest chlodzenei wodne i fc. Nawet Ibm stosuje je do chlodzenia swojch prototypof macierzy dyskowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie wodne to dopiero początek :)) poczekajmy a na pewno znajdzie sie chłodziwo które zastąpi wodę bo będzie miało o wiele lepsze właściwości.

no chyba że jest już coś czym można by wodę zastąpić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem już kiedyś o czymś takim . Koleś zatopił płyte w oleju (jakims tam specjalnym, nie wiem dlaczego do głowy przychodzi mi że to był olej mineralny). Z tego co pmietam to proc się kiepsko stosunkowo kręcił. Nieproporcjonalnie do kosztów i wkładu pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysl baaardzo stary, faktycznie jeszcze za czasow Balerona 300A stosowany (pisali o tym nawet w CD-Action :lol:). A efekty mizerne, ledwo ok. 460 MHz (FSB 103) czyli nie lepiej jak na peltierku.

A ten gosc co niby czyms specjalnym zalewal to korzystal z produktu firmy 3M o nazwie Fluorinert - cieczy o niespotykanych wlasciwosciach - nie brudzi jak olej, nie przewodzi pradu, dobrze odbiera cieplo a po wyjeciu np plyty z tej cieczy resztki wysychaja rownie szybko jak spirytus. Ciecz byla dodatkowo chlodzona cieklym azotem - wtedy efekty faktycznie byly interesujace... ale cena tego chlodziwa... o rany... $500 za kanister o pojemnosci 1 galona... :roll:

Kolega ld probuje zrobic chlodzenie ciecza za pomoca oleju transformatorowego tloczac go wezami jak wode w zwyklym WC - w tym widze jakis sens. Pogadajcie z nim, moze cos ciekawego sie od niego dowiedzie...

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A reyden znowu swoje. :lol:

Co ty masz z tym olejem stary? Przecież już raz na ten temat było.

8) Popieram. Nie ma to jak paplać sie w oleju. Zwłaszcza, ze jak siedzisz na tej stronie to przynajmniej raz na dzień wykręcasz coś z kompa.

MNIAM>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RedNadz spójrz na to z innej strony .... wyobraź sobie że siedzisz przed kompem zanurzonym w oleju i jak zgłodniejesz to wrzucasz kilo ziemniaków i robisz frytki :))

A tak na poważnie ... dobrze że są ludzie którzy nie boją się experymentować. Dzięki nim ciągle się coś dzieje w temacie chłodzenia kompa. Jakbyśmy bierni byli to pewnie nawet chłodzenia wodnego by nie było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam najchętniej widziałbym olej w jego głównym zastosowaniu: na dwóch topless kobitkach walczących wręcz;)

A tak na serio, to było o tym na forum bodajże i nawet zdjęcia były... wielkie akwaria i tona oleju... ale nie wyglądało to najlepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1. SUPER!!!

po 2. jak ktos wspomnial to moze miec przyszlosc

po 3. napedy mogly by byc np. na wierzchu, nie zamoczone w oleju

po 4. zamiast glosnych wiatrakow bylyby tylko 5cm radiatorki

I ty mi mówisz, żeby się nie czepiał. Przestań sie lamić ok. Poczytaj najpier forum zanim zaczniesz pisać. Ten temat ju z był poruszany w chłodzeniu freonem. Ale ty tego nie wiesz bo nie czytasz takich żeczy.

Jakby wsadził to do statznego oleju i zastosował 5 sm radiatorki to by sobie z płyty zrobił fryte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fakt cena nie na nasze kieszenie za to chłodziwo :))

ciekawe czy kolesiowi uda się z tym olejem w WC ... to już mnie zainteresowało :))

Na dodatek Fluorinert nie jest dostepny w zwyczajnym sklepie elektronicznym, trzeba miec dojscia zeby go nabyc. A co do olejkow do opalania (procesorow? :lol: ) to pogadaj z ld, chyba czasami sie tu pojawia... :)

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1. SUPER!!!

po 2. jak ktos wspomnial to moze miec przyszlosc

po 3. napedy mogly by byc np. na wierzchu, nie zamoczone w oleju

po 4. zamiast glosnych wiatrakow bylyby tylko 5cm radiatorki

I ty mi mówisz, żeby się nie czepiał. Przestań sie lamić ok. Poczytaj najpier forum zanim zaczniesz pisać. Ten temat ju z był poruszany w chłodzeniu freonem. Ale ty tego nie wiesz bo nie czytasz takich żeczy.

Jakby wsadził to do statznego oleju i zastosował 5 sm radiatorki to by sobie z płyty zrobił fryte.

po 1. zeczy przez zr ;)

po 2. czemu frytka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a aj myślę, że olej potrzebowałby za wysokiej temperatury roboczej (nawet full syntetyk) żeby dobrze chłodzic proca. zwłaszcza, że raczej interesujące są temp. w granicach <30 stopni. tak wienc mnie się to jakoś nie widzi... poza tym, olej stosuje się głównie jako środek smarny, a do chłodzenia to raczej elementów, które maja wysokietemperatury (vide: chłodzenie olejowo-powietrzne w silnikach suzuki - natrysk oleju na głowicę cylindrów, z jednoczesnym chłodzeniem 'klasycznym' - użebrowane cylindry), poza tym, jak olej oddaje ciepło??? nie trzyma go zbyt długo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amoniak qrde fajne akwarium ;) ciekawe co by sie stalo jak bys tam rybki wpuscil :?: ej jeszcze 1. ty na np. proku i grafie to masz qler czy same radiatory :?: a powiedz mi: czy np. HDD, CD, FDD to masz osobno :?: chyba tak. ile ci sie grzeje to co jest w 'tym czyms' :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnieże nie jego BTW to czytałem o gościu który zalał kompa olejem mineralnym (duże akwarium), wyjął oczywiście HDD i FDD, a ten olej chłodził FC, podobno świetnie sie sprawowało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fluorinert. To nim są chłodzone Cray'e.

:lol:

Jasne sprzedam samochód i zrobię sobie chłodzenie PCta Fluorinertem

każdy kilogram (około 0,5 litra z racji dużej gęstości) kosztuje średnio 70-80 Euro, a najmniejsze opakowania są 7-mio kilowe, zbudowanie obudowy wielkości midi tower wypełnionej taką substancją kosztowałoby około 25 000 PLN i to za sam płyn...

ale rzeczywiscie preparat bajer, jak osiąga 30`C zaczyna wrzeć, bombelki ida do góry i tam na górnej sciance skraplają się przy okazji oddając ciepło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnieże nie jego BTW to czytałem o gościu który zalał kompa olejem mineralnym (duże akwarium), wyjął oczywiście HDD i FDD, a ten olej chłodził FC, podobno świetnie sie sprawowało

FC... chodzi Ci o chłodzenie freonem...

co on chłodził.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popixs napisał: 

Cytat: 

gościu zalał kompa olejem mineralnym (duże akwarium), wyjął oczywiście HDD i FDD, a ten olej chłodził FC 

czego tu mozna nie zrozumiec? 

które elementy zestawu chłodzi....

OMG

monitor?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi