Skocz do zawartości
halo?!

Pomożecie Coś Z Tego Zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Nie jestem obeznany w sferze wewnętrznych części do komputera, tak że jak patrze to tylko myślę sobie "co??" i tylko mogę sobie popatrzyć na cene. Za rok/9 miesięcy będę składał porządnego kompa, a na razie chce zrobić coś z obecnym(?).

Tak, żeby można coś na nim porobić - czyt. gry nie za dużo wymagające ( bo trzeba sie czasami odprężyć ) + praca w word`zie, internet itp.

Chce na to przeznaczyć tylko ok. 650 - 750 zł. Dostępny jest p4 3.0 ze starego zestawu.

Dysk, dvd mam, zasilacz słaby ( 230? ), więc raczej też potrzebny nowy (chyba, że wytrzyma, to co zaproponujecie).

Jeżeli p4 wykorzystamy(jakiś sens w tym jest?), to jakieś 250 zl mobo, ram 150 zl, karta graficzna 250 zł ( i może jakiś cooler do procka?). If not - to mobo ~200 zl, ram ~100 zl, karta graficzna ~200 zł i procesor ~200 zł. +/- jakaś rozsądna (w tym przypadku) kwota.

Liczę na pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na jaki socket ten P4 ? Dyski i napędy rozumiem masz. Możesz się bawić w AM2

X2 3600+ Brisbane - 200 zł

1GB goodram 667 - 130 zł

Foxconn z siga (bo jest tani, a da się pokręcić) - 230 zł

Grafika- 7300GT DDR3 (palit/galaxy) - 190 zł

zasilacz - Delta 400W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie: Intel Pentium IV 530, 3000 MHz (15x200), Nazwa kodowa: Prescott, Socket 775

a na jaki socket ten P4 ? Dyski i napędy rozumiem masz. Możesz się bawić w AM2

X2 3600+ Brisbane - 200 zł

1GB goodram 667 - 130 zł

Foxconn z siga (bo jest tani, a da się pokręcić) - 230 zł

Grafika- 7300GT DDR3 (palit/galaxy) - 190 zł

zasilacz - Delta 400W

Mógłbym prosić o linki do X2 3600+ Brisbane oraz "Foxconn z siga (bo jest tani, a da się pokręcić)" ?

btw. sprawdziłem sobie dokładnie ten mój zasilacz:) ibox 350W - wymieniać?

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie : Czym się różnią procesory AMD 64 X2 o nazwach kodowych Brisbane, Windsor i jeszcze chyba Manchester? Lepiej 65nm czy 90nm ? I oczywiście im więcej pamięci cache L1 i L2 tym lepiej?

edit: po co mi płyta ze zintegrowaną kartą graf. ? Może MSI K9N4 nForce 500 Ultra lub Abit AN52 nForce 520 ???

edit II: znalazłem na allegro ABIT KN9-S nForce 550 za 200 zl, licytacja do jutra ~10:30

edit III: Co myślicie o takim zestawie:

AMD Athlon 64 X2 3600+ /1.9GHz, 1MB, 65W, BOX, AM2/ - 230zł FOXCONN N5M2AB-8KRS2H nForce 550 SLI Socket AM2 (PCX / DZW / GLAN / SATA / RAID) - 230złPalit GeForce 7300GT Sonic 256MB DDRIII /128bit/ TV DVI - 199złGOODRAM DDR2 1024MB PC667 - 138 zł

Razem: 798 zł + zasilacz ibox 350W lub Delta 400W (dod. 50 zł)

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw zlozony dobrze.

polecam ramy kupic 2 kosci, bedzie dual, zawsze troche wieksza wydajnosc.

x2 najlepiej kupic brisbane. 65 nm sa duzo lepsze niz 90 - jest to proces produkcyjny, czyli wielkosc pojedynczego elementu w scalaku - im mniej tym lepiej, mniej sie grzeje, lepiej sie kreci.

zasilacz ibox radze wymienic, delta 400w to zupelnie inna klasa jakosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x2 najlepiej kupic brisbane. 65 nm sa duzo lepsze niz 90 - jest to proces produkcyjny, czyli wielkosc pojedynczego elementu w scalaku - im mniej tym lepiej, mniej sie grzeje, lepiej sie kreci.

bzdura. brisbane nigdy nie był lepszy od windsora. brisbane musi mieć 100-150mhz wyższe taktowania żeby się zrównały wydajnością. Rewizja F3 windsora kręci się lepiej niż brisbane, dlatego teraz "bri" tak tanio schodzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tak gwoli ciekawości. Może zrobić zestaw pod mojego p4 i później - pod koniec roku - ew. zamienić go z c2d jakimś?

Oceńcie czy to dobry pomysł? przy np. takim zestawie:

Asus P5ND2 SE nVidia nForce 570 UltraGeForce 7300GT Palit 256MB TV & DVI (PCI-E) DDR3 (500/1000)Patriot Dual 2x 512MB DDR2 667 MHz CL5-4-4-12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod P4 i później na C2D ... hmm.. najnowszy chipset P35 nie obsługuje netbursta i byś musiał się bawić w półśrodki...

Jak to w półśrodki? Podane mobo do zestawu z p4, a później c2d obsługuje oba te procesory - więc musi obsługiwać i architekturę NetBurst i Intel Core (chyba ta jest zastosowana w najnowszych procesorach intel?)

obsługiwane typy procesorów:

Pentium 4

Pentium D

Intel Core2 Extreme

Intel Core2 Duo

Celeron

Pentium Dual Core

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc - x2 4000+

Mobo - DFI

Ram - Kingmax 1066MHz

Grafa - Palit 7300gt

Zasilacz - Amacrox 350w

Dzięki. Ale co myślisz o serii ABIT KN9 ? Wersja KN9 na nVidia nForce4 Ultra lub nForce 550 ? Kości 2 x 512 dual ? Wtedy mamy np.:

Proc - AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX

Mobo - ABIT KN9-S - / ABIT KN9

Ram - GoodRam 1GB (2x512MB) PC800 CL5

Grafa - Palit GeForce 7300GT Sonic 256MB DDRIII /128bit/ TV DVI

Zasilacz - Amacrox 350W

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko KN9 na nForce4 Ultra :). Ten nowy jest nic niewarty. Ogólnie DFI jest chyba odrobinkę lepsza niż KN9, chociaż...

Edit: Spóźniłem się trochę ;).

Edit2: Tez bierz moim zdaniem te Kingmaxy 1gb, za jakiś czas (za kilka miesięcy) będziesz mógł dołożyć drugie 1gb, bo chyba będzie je można dostać np. na Allegro.

Edytowane przez pajak28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi