Kyrfal Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 dobra, zacznijmy od tego ze jedyne co o tym wiem (o over lockingu) to to ze ma cos wspolnego z podkrecaniem procka :P druga sprawa, jestem w tym kompletnie zielony i chcialbym wycisnac maximum ze swojego procesora ale: jakie informacje musze wam podac zebyscie mi pomogli moj procesor to (na pudelku od kompa bylo napisane :S)-E4300 1.8ghz na rdzen (core 2 duo) czy to sie nada do podkrecania? co musze zrobic jesli spelnie powyzsze warunki? wiem ze musze zrobic cos w biosie.. a jeszcze jedno, podobno jest wazne jaki mam zasilacz: FEEL-350ATX i napisane malymi literkami tam jest jeszcze: ATX 12V 2.2 COMPATIBLE jezeli nie nadaje sie do podkrecania to podajcie jaki zestaw (chlodzenie + zasilacz) powinienem zakupic aby wyciagnac max ze swojego procka i zeby sie nic nie spalilo pozdrawiam, nowicjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 F.A.Q na poczatek. Poczytasz - moze zrozumiesz. Pozniej - E4300. Mniej wiecej przyjemna lektura o procku, jego osiagach i ew problemach zwiazanych z tym ze nie chce wskoczyc powyzej 2,1GHz :lol2: Trzecie - znajdziesz sam mam nadzieje - watek o plycie glownej. Ale to wszystko po tym jak poczytasz sub'a Obudowy i Zasilacze i zrozumiesz roznice miedzy tworami przypominajacymi PSU a zasilaczami ktore wytrzymuja +100W niz maja podane w specyfikacji. Cos jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyrfal Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) osiagach i ew problemach zwiazanych z tym ze nie chce wskoczyc powyzej 2,1GHzja wlasnie o tym :] zszedlem do biosa i zmienilem CPU frequency (czy jakos tak) i moznaby powiedziec na chama zmienilem taktowanie na najwyzsze (czyli chyba wlasnie to 2.1ghz, na pewno ponad 2ghz) i chcialem odpalic przy tym windowsa.. i co? [gluteus maximus] zbita.. wszystko sie pieknie laduje i w ogole miodzio a tu nagle zamiast systemu pojawia mi sie napis bialo na czarnym (doslownie :P): invalid boot cos tam, insert cd and press enter, poczas gdy nic nie zmienialem w boot priority :/.. a chcialbym sobie na maxa posmigac z takim prockiem druga rzecz- zmienilem taktowanie z 200 na cos kolo 220 (232 to max) i jak wlaczylem windowsa to kliknalem na moj komp wlasciwosci i tam byly pokazane dwa rdzenie jeden 1.93 ghz a drugi nadal 1.8ghz :| o co chodzi? oznacza to ze moge zmienic taktowanie tylko jednego rdzenia? a i jeszcze jedno, czy takie cos co zrobilem (czyli zmienienie po prostu CPU freq~) to jest zmiana taktowania calkowita czy jeszcze cos musze zrobic? btw kolega mi link dal: http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=97345&st=0 co ty gadasz? 2.1ghz? on napisal potem ze 3ghz wyciagnal ;| @down kurde, gadaj po ludzku ;s co za qpb to co mi powiedziales to ja naprawde malo z tego rozumiem Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez Kyrfal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Jak myslisz po co wyslalem cie do tych watkow? :| Sadze ze gdybym u siebie strzelil tylko QPB z 800 na 900 tez przywitalby mnie zwis systemu. Szkoda ze na co dzien dzialam na 1333 i wszystko jest stabilne jak skala... :rolleyes: Ciekawe czemu... QPB 800 = FSB 200 = def. Ot taki smieszny pomyslunek intela... Czemu dalem 2,1GHz? Bo chyba tyle chciales osiagnac kompletnie nie wiedzac co i po co zmieniasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) Moze podaj jeszcze model mobo. Ten proc ladnie sie kreci, 3 GHz bez problemu osiaga wiekszosc sztuk. FSB max = 232? :blink: O/C moze ograniczac zasilacz, mobo lub ramy. Imo przed zalozeniem tematu wypadało poczytac, ja tez po kupnie nowego kompa bylem zielony, poczytalem, pomęczyłem sie i sie udało :P Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyrfal Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 ja mam w ogole jakis ten komputer zjechany ; \ wszystko jest inaczej, <zalamka> chyba oddam go do serwisu i popytam co i jak z tym podkrecaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 a w serwisie ci powiedza ze takie rzeczy to tylko w erze po pierwsze zasilacz do wymiany kupic na ALLEGRO - delta dps 400 - fortron 350hln albo 350thap jaka masz plyte glowna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyrfal Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) a w serwisie ci powiedza ze takie rzeczy to tylko w erze po pierwsze zasilacz do wymiany kupic na ALLEGRO - delta dps 400 - fortron 350hln albo 350thap jaka masz plyte glowna sprawdzalem everestem i drugim programem (nie pamietam nazwy) w obu przypadkach jest napisane nieznane :(.. jest tylko ID podany, moze jak go podam to cos to da? xX @edit jest cos znalazlem programem CPU-Z: w zakladce motherboard i lini Manufacturer jest napisane: ASUSTeK Computer INC. poniżej model: P5VD2-MX to jest cos wspolnego z moja plyta glowna? :> ----------------------- kurrde tak w ogole to ja jakis dziwny ten bios mam albo tepy jestem, nie wiem w co mam tam wchodzic zeby miec te upragnione 3ghz czy nawet troche wiecej.. cos pewnie zle ustawiam ze mam max te 233 (pewnie nawet nie o to chodzilo).. brak dobrego poradnika dla takich jak ja :( moze ja jakis bios mam zjechany? Edytowane 21 Sierpnia 2007 przez Kyrfal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Watpie zebys cos powalczyl na budzetowej plycie ale to tylko moje zdanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...