Skocz do zawartości
Kyrfal

Zielone Dziecko

Rekomendowane odpowiedzi

dobra, zacznijmy od tego ze jedyne co o tym wiem (o over lockingu) to to ze ma cos wspolnego z podkrecaniem procka :P

druga sprawa, jestem w tym kompletnie zielony i chcialbym wycisnac maximum ze swojego procesora ale:

jakie informacje musze wam podac zebyscie mi pomogli

moj procesor to (na pudelku od kompa bylo napisane :S)-E4300 1.8ghz na rdzen (core 2 duo) czy to sie nada do podkrecania?

co musze zrobic jesli spelnie powyzsze warunki? wiem ze musze zrobic cos w biosie..

a jeszcze jedno, podobno jest wazne jaki mam zasilacz:

FEEL-350ATX

i napisane malymi literkami tam jest jeszcze: ATX 12V 2.2 COMPATIBLE

jezeli nie nadaje sie do podkrecania to podajcie jaki zestaw (chlodzenie + zasilacz) powinienem zakupic aby wyciagnac max ze swojego procka i zeby sie nic nie spalilo

pozdrawiam, nowicjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F.A.Q na poczatek. Poczytasz - moze zrozumiesz.

Pozniej - E4300. Mniej wiecej przyjemna lektura o procku, jego osiagach i ew problemach zwiazanych z tym ze nie chce wskoczyc powyzej 2,1GHz :lol2:

Trzecie - znajdziesz sam mam nadzieje - watek o plycie glownej.

Ale to wszystko po tym jak poczytasz sub'a Obudowy i Zasilacze i zrozumiesz roznice miedzy tworami przypominajacymi PSU a zasilaczami ktore wytrzymuja +100W niz maja podane w specyfikacji.

Cos jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osiagach i ew problemach zwiazanych z tym ze nie chce wskoczyc powyzej 2,1GHz

ja wlasnie o tym :] zszedlem do biosa i zmienilem CPU frequency (czy jakos tak) i moznaby powiedziec na chama zmienilem taktowanie na najwyzsze (czyli chyba wlasnie to 2.1ghz, na pewno ponad 2ghz) i chcialem odpalic przy tym windowsa.. i co? [gluteus maximus] zbita.. wszystko sie pieknie laduje i w ogole miodzio a tu nagle zamiast systemu pojawia mi sie napis bialo na czarnym (doslownie :P): invalid boot cos tam, insert cd and press enter, poczas gdy nic nie zmienialem w boot priority :/.. a chcialbym sobie na maxa posmigac z takim prockiem

druga rzecz- zmienilem taktowanie z 200 na cos kolo 220 (232 to max) i jak wlaczylem windowsa to kliknalem na moj komp wlasciwosci i tam byly pokazane dwa rdzenie jeden 1.93 ghz a drugi nadal 1.8ghz :| o co chodzi? oznacza to ze moge zmienic taktowanie tylko jednego rdzenia? a i jeszcze jedno, czy takie cos co zrobilem (czyli zmienienie po prostu CPU freq~) to jest zmiana taktowania calkowita czy jeszcze cos musze zrobic?

btw kolega mi link dal:

http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=97345&st=0

co ty gadasz? 2.1ghz? on napisal potem ze 3ghz wyciagnal ;|

@down

kurde, gadaj po ludzku ;s co za qpb to co mi powiedziales to ja naprawde malo z tego rozumiem

Edytowane przez Kyrfal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myslisz po co wyslalem cie do tych watkow? :| Sadze ze gdybym u siebie strzelil tylko QPB z 800 na 900 tez przywitalby mnie zwis systemu.

Szkoda ze na co dzien dzialam na 1333 i wszystko jest stabilne jak skala... :rolleyes: Ciekawe czemu...

QPB 800 = FSB 200 = def. Ot taki smieszny pomyslunek intela...

Czemu dalem 2,1GHz? Bo chyba tyle chciales osiagnac kompletnie nie wiedzac co i po co zmieniasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze podaj jeszcze model mobo. Ten proc ladnie sie kreci, 3 GHz bez problemu osiaga wiekszosc sztuk.

FSB max = 232? :blink:

O/C moze ograniczac zasilacz, mobo lub ramy. Imo przed zalozeniem tematu wypadało poczytac, ja tez po kupnie nowego kompa bylem zielony, poczytalem, pomęczyłem sie i sie udało :P

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w serwisie ci powiedza ze takie rzeczy to tylko w erze po pierwsze zasilacz do wymiany

kupic na ALLEGRO

- delta dps 400

- fortron 350hln albo 350thap

jaka masz plyte glowna

sprawdzalem everestem i drugim programem (nie pamietam nazwy) w obu przypadkach jest napisane nieznane :(.. jest tylko ID podany, moze jak go podam to cos to da? xX

@edit

jest cos znalazlem programem CPU-Z:

w zakladce motherboard i lini Manufacturer jest napisane:

ASUSTeK Computer INC.

poniżej model: P5VD2-MX

to jest cos wspolnego z moja plyta glowna? :>

-----------------------

kurrde tak w ogole to ja jakis dziwny ten bios mam albo tepy jestem, nie wiem w co mam tam wchodzic zeby miec te upragnione 3ghz czy nawet troche wiecej.. cos pewnie zle ustawiam ze mam max te 233 (pewnie nawet nie o to chodzilo).. brak dobrego poradnika dla takich jak ja :(

moze ja jakis bios mam zjechany?

Edytowane przez Kyrfal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi