amdek Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 Odpalam DVD i pomimo dobrze skonfigurowanych programow w kazdym sie tnie :( Poszukalem w ustawieniach ide i hdx i okazalo sie ze na ide0 i na hda(dysk twardy) mam normalnie DMA i dziala mi na ATA100(w proc tez to potwierdza), ale na ide1 na hdc(nagrywarka) i hdd(DVD) pomimo ze podczas bootu pisze ze dziala na DMA : Kernel Startup log : VP_IDE: VIA vt8233a (rev 00) IDE UDMA133 controller on pci00:11.1 ide0: BM-DMA at 0xd800-0xd807, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio ide1: BM-DMA at 0xd808-0xd80f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:DMA hda: ST340016A, ATA DISK drive hdc: LITE-ON LTR-48246S, ATAPI CD/DVD-ROM drive hdd: Pioneer DVD-ROM ATAPIModel DVD-500M 010, ATAPI CD/DVD-ROM drive ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14 ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15 hda: 78165360 sectors (40021 MB) w/2048KiB Cache, CHS=4865/255/63, UDMA(100) hdc: ATAPI 48X CD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12 hdd: ATAPI 40X DVD-ROM drive, 512kB Cache ale takie linijki mam w /proc/ide/ide1/hd{c,d}/settings using_dma 0 0 1 czyli ze DMA jest wylaczone !!! Dlaczego ?? I jak mozna je wlaczyc ??!! HELP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexiak Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 w windzie pomaga podmianka ... slave - z masterem.. ide0 = hdd ide1 = cdrom + dvd ( u mnie gryzlo sie przy dvd master) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 Prawdopodobnie pomoże ci zabawa poleceniem hdparm (nie jestem w 100% pewien czy ma zastosowanie do cd, ale tak podejżewam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 w windzie pomaga podmianka ... slave - z masterem.. ide0 = hdd ide1 = cdrom + dvd ( u mnie gryzlo sie przy dvd master) dexiak oki ale jakbys przyeczytal do konca moj post i do tego uwaznie to bys zauwazyl ze dvd jest slavem a nie masterem (hdd - slave)!!!! Nie wiem cze zauwazyles tez ze ten cdrom to CD-RW i powinien byc masterem !!! I co ma kolejnosc drivow do dma ??!! :evil: A co do Paranoika :) to wlasnie tez probowalem ustawic z niego dma ale hd - hard drive :( i chyba to tylko do tego bo nawet przy odczytywaniu parametrow cdromu za jego pomoca wywala troche errorow mowiac przy okazji o tym ze dma nie jest wlaczone :( Moje niedopatrzenie ze nie powiedzialem zebyscie nie proponowali mi hdparm :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexiak Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 1. zauwazylem, 2. zauwazylem , natomiast nie rozumiem why "POWINEN"? 3. napisalem ze taki myk dziala na windzie.. ( miales mniej do czytania a tez ci cianko poszlo) "I co ma kolejnosc drivow do dma ??!! " nie mam zielonego pojecia - ( i nie obchodzi mnie to ani drobiny chyba ze ktos lubi rozbijac G** na atomy) grunt ze dziala. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 1. zauwazylem, pozdro To ci sie chwali :!: :!: 2. zauwazylem , natomiast nie rozumiem why "POWINEN"? pozdro Coz niektorzy ludzie czytaja gazety itp. a poza tym to czasami tez trza looknac w opis istalacji CD-RW dostarczony z urzadzeniem i opinie osob ktore sie na tym znaja :!: :!: 3. napisalem ze taki myk dziala na windzie.. ( miales mniej do czytania a tez ci cianko poszlo) pozdro TO po co to piszesz skoro widzisz ze to u mnie nie dziala juz na starcie !!!! Mnie nie interesi co sie dzieje pod winda bo akurat pod winda jest wszystko OK !! :evil: PISE MAN :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Polecenia hdparm mimo nieco zmylajacej nazwy nazwy mozna uzywac do tuningu napedow CD/DVD. Konkrety w man hdparm. Ustawienie DMA dla CDROM: hdparm -d1 /dev/<naped cd> Czesc bledow generowanych przez hdparm moze wynikac z tego, ze niektore parametry maja zastosowanie tylko w przypadku dyskow twardych (np. write cache). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 HEH mowilem zebyscie nie pisali mi juz o hdparm bo to nie dziala !!!!!!! Wiec po co nastepny post nie na temat ??!!!!!! :evil: Pomoglo zemulowanie ATAPI na SCSI !!!!!! I to jest wlasciwe rozwiazanie !!! Dzieki temu nie mam juz problemow z nagrywaniem i odtwarzaniem DVD !!!! :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Szanowny kolego. Pozwol, ze sam bede decydowal o tym, czy moj post bedzie kolejnym nic nie wnoszacym czy nie. Poza tym to sam wiele postow niepotrzebnie piszesz, bo dokumentacji dookola w brod a wstukac cos w google to zadna sztuka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 ALEZ JA CI NIE ZABRANIAM MYSLEC (CHOCIAZ CHYBA NIE ZA BARDZO KORZYSTASZ Z TEGO PRZYWILEJU) ANI PODEJMOWAC DECYZJI !!!!!!! ALE PO JAKI H.U.J PISZESZ KOLEJNY POST (PO MOIM I PARANOIKA) NA TEMAT HDPARM SKORO TEMAT ZOSTAL CALKOWICIE WYCZERPANY I JESZCZE PISALEM WCZESNIEJ ZEBY GO NIE RUSZAC !!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: ALE BRAWO STARY CHOCIAZ SE POPRAWILES STATSY !!!!! BO INTELEKTEM RACZEJ NIE BLYSNALES !! :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Nie zamierzam tego komentowac. Twoj poziom intelektualny i zachowanie tutaj mowia same za siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...