welyk Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam, nabyłem takiego sprzęta i chce sie podzielić swoją opinią, niestety niezbyt pochlebną (na szczęście kupiłem go dla siostry a nie dla siebie, chyba bym eksplodował :/ ) Parametry: Intel Core Duo T2130 1860MHz, 1MB cache, fsb 533MHz 1GB DDR2 533MHz ATI Mobility Radeon X2300 128MB Hitachi 120GB SATA do tego wifi, blutufy kamerka obrotowa i inne przyjemne nawet bajerki, teoretycznie takie same, ew. ciut lepsze niż mój laptok z podpisu, spodziewałem się więc po nowym nabytku całkiem przyjemnej pracy... tymczasem rozczarowanie! Po dokończeniu instalacji preinstalowanej Visty komputerek wstał w tępie szalonego żółwia... pomyślałem ze ten pierwszy raz może być ciężki ale później.. to samo. Wywaliłem więc Nortona - kilera komputerów i troche sie poprawiło ale dalej jakoś mulasty ten sprzęt był, więc zrobiłem pare testów wydajnościowych. Klapa na całego, przepustowość pamieci ok 30% niższa, grafika wyraźnie słabsza (a miała być ok 10% wydajniejsza od Go7300), zagladam do info o sprzecie (najnowszy everest jeszcze nie do końca rozpoznaje poprawnie sprzęt) a tam złowrogie trzy literki SIS - płyta główna na chipie SISa :(((( Podsumowując sprzęcik ma byc dla siostry, do zastosowań wordowsko-internetowych i do taich posłuzy dobrze, tylko ze do tego nadaje sie również sprzęt na celafonie!! Chciałem jej zrobić dobrze i dokładając parę stówek kupiłem sprzęt który jest dupny. Ogólnie nie polecam. Myślałem początkowo, że się z nią zamienię na swojego lapa ale nie ma mowy! Sorki za ten tekst ale musiałem sie wyżalić!! I może kogoś przestrzegę przed zakupem tego właśnie modelu... zeby nie było rozczarowań... Edytowane 21 Sierpnia 2007 przez welyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 zainstaluj swiezy system i wtedy sprawdz, te preinstalowane sa tak zamulone tysiacami niepotrzebnyymi programami ze az glowa boli a jesli mozesz to zainstaluj starego xp a nie viste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hooded man Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 moze masz HDD na 4200obr/min. Vista bardzo rżnie z dysku. Szczegolnie na poczatku jak "optymalizuje" sie do pozniejszej pracy, zczytujac to co robisz i ustawiajac priorytety dla aplikacji. Nie wyglada to najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 moze masz HDD na 4200obr/min. Vista bardzo rżnie z dysku. Szczegolnie na poczatku jak "optymalizuje" sie do pozniejszej pracy, zczytujac to co robisz i ustawiajac priorytety dla aplikacji. Nie wyglada to najlepiej. sprawdziłem, dysk jest 5400 na sata, faktycznie pierwsze uruchomienia były tragiczne, teraz jest lepiej ale tak czy inaczej jest odczuwalnie gorzej niz na moim "starym" laptoku. Gdzieś słyszłem/czytałem ze Vista ma lepiej obsługiwać dyski niż XP ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Gdzieś słyszłem/czytałem ze Vista ma lepiej obsługiwać dyski niż XPtaaaa... system zwiekszy parametry techniczne, nie ma jak wciskanie kitu klientom :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falkoneti1 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 sam jestes dupny i niemasz pojecia o laptopach(KOMPUTERACH) .mam model f5v i loto jak szalony. gry nowe smigają na max detalach wes sobie skonfiguruj dobrze sprzęt i potem zadawaj głupie pytania !!!!!!!! Że matka natura musiała takich głupich ludzi stworzyć PORAŻKA !!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 falkoneti1@kultury troche, a co do lapka to vista może zamulać bardziej jak xp, zrób recovery, do grafy zaktualizuj stery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 sam jestes dupny i niemasz pojecia o laptopach(KOMPUTERACH) .mam model f5v i loto jak szalony. gry nowe smigają na max detalach wes sobie skonfiguruj dobrze sprzęt i potem zadawaj głupie pytania !!!!!!!! Że matka natura musiała takich głupich ludzi stworzyć PORAŻKA !!!!!!!!!!!!!!!! moze i sie nie znam... ale lap z mojego podpisu (mam na nim XP Pro i Viste) masakruje tego o którym mowa w temacie... procek w moim lapku robi spi 32M w ponizej 30 min., ten w F5V robi w 36min. - tyle co mój P4 w PC przepustowość pamieci w F5v jest ok 50% niższa niz w moim lapku grafa x2300 w smarkach gorsza od 7300 wyraźnie, poza tym jej nazwa sugeruje ze obsługuje DX10, podczas gdy jest to przemianowany czteropotokowy X700 z DX9... coś jeszcze? mam model f5v i loto jak szalony. gry nowe smigają na max detalach LOL chciałbym to zobaczyć, rozumiem, ze odpalasz np. Carbona w natywnej dla wyswietlacza rozdzielczości w max detalach, na X2300... wes sobie skonfiguruj dobrze sprzęt i potem zadawaj głupie pytania !!!!!!!! o coś pytałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...