goshua Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Na wstępie proszę was o niemarudzenie - o funkcji wyszukiwania wiem, o tematach na samej górze też. Wyszukiwanie nie znajdzie tego, czego chcę się dowiedzieć, a przeglądać 136 stron na temat X2 nie mam ochoty. Po dwóch latach od zakupu sprzętu (pełen zestaw) chcę wreszcie wymienić procesor i kartę graficzną. Komputer wygląda tak: Athlon 64 3000+ Venice z Freezerem 64 Pro Asus A8N-SLI 1GB TwinMos PC400 :-| GF 6600GT Chieftec 350W (na szczęście spokojnie wystarcza) obudowa Thermaltake Armor Junior Pytania: - Jakiego Athlona X2 powinienem kupić? Z oczywistego powodu interesuje mnie tylko s939. Mogę wydać 400-500zł i raczej nie więcej. Starego Athlona wykręciłem (dzięki wam, hehe) na 2,47 GHz i nowego X2 też zamierzam kręcić. - Czy zasilacz wyrobi? Nie wiem, czy X2 ma większy pobór mocy. - Czy dzięki temu, że X2 jest dwurdzeniowy, Fraps (program do nagrywania klipów z gier) nie będzie tak spowalniał gier? - Czy Freezer 64 Pro wystarczy, żeby to schłodzić (po wykręceniu też)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Ogolnie oplaca sie brac Toledo. Jest teraz na allegro za okolo 350zl. Ale po zmianie procka i grafy bedziesz miec za malo ramu :| Lepiej przechodz na AM2, lub jeszcze lepiej na s775 (Chociaz to juz sam musisz przemyslec czy chcesz doplacac 100-250zl do 10-30% wiekszej wydajnosci :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goshua Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Jak już mówiłem - nowa płyta i RAM nie wchodzą w rachubę. To dodatkowe kilkaset złotych, a mnie nie zależy na całkiem nowym PEŁNYM zestawie. Jaki jest najszybszy Toledo? 4800? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Brac 3800+ lub 4200+ i krecic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 a liczyłeś ile dostaniesz za to co teraz masz? nawet nie musiałbyś dokładać żeby przejść na nową platformę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 (edytowane) Bierz tego: http://allegro.pl/item226782667_s939_dual_...ledo_od_ss.html 275 pln to nie majątek, przesiadka na AM2 nie ma sensu, bo wydajność nawet jak podskoczy, to niewiele. Oczywiście procek do OC. Edytowane 21 Sierpnia 2007 przez woj84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goshua Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, ale proszę też odpowiedzieć na pozostałe pytania :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Co do zasilacza swego czasu jechałem na FSP350-60MDN na X2 z podpisu. Działał bez problemu. Nie wiem jakie twój ma parametry, ale powinien dać radę. Przy większym oc może być problem. Freezera nie miałem, ale może być troszkę za słaby. Ja na ninji mam w stresie około 50*. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 - Jakiego Athlona X2 powinienem kupić? Z oczywistego powodu interesuje mnie tylko s939. Mogę wydać 400-500zł i raczej nie więcej. Starego Athlona wykręciłem (dzięki wam, hehe) na 2,47 GHz i nowego X2 też zamierzam kręcić. Szukaj opterona 165. Ja tak zrobilem i jak widac w sygnaturce nie zaluje. 2.8GHz robi na default napieciu. - Czy zasilacz wyrobi? Nie wiem, czy X2 ma większy pobór mocy. Pobor mocy ma duzo wiekszy (widac to po grzejacym sie u mnie pwimc) ale z taka karta graficzna Twoj zasilacz powinien dac rade. - Czy Freezer 64 Pro wystarczy, żeby to schłodzić (po wykręceniu też)? U mnie Freezer 64 nie dawal rady powyzej 2.8GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 a jaka wogole jest roznica wydajnosci miedzy toledo a opteronem ? Bo nie wiem co kupic ? Oba sie dobrze kreca ? Czy opteron sie mniej grzeje ? Bo w sumie szkoda mi mojego Venice, bo tak ladnie idzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Nie wiem jaka roznica bo nie porownywalem. Tez mialem dylemat czy ryzykowac opterona bo moj venice chodzil 300x9 na default napieciu a maks 319x9 na 1.5V ale jak widac oplacalo sie i to co mam w sygnaturce to jeszcze prawdopodobnie nie koniec procka. Na razie nie mam za bardzo czasu szukac optymalnych ustawien dla pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Między Opteronem 165 a x2 Toledo są dwie różnice: x2 Toledo 2000 Mhz 1 Mb Cache L2 Opteron 1800 Mhz 2 Mb Cache L2 Poza tym Opterony jako że sa cpu serwerowymi powinny być z lepszej jakości wafla krzemowego. Z kręceniem loteria ale teoretycznie OC na Opkach równiez powinno być lepsze lub przynajmniej porównwalne na obu tych cpu. No i kontroler pamięci w procu Opterowny powinny mieć lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Larus Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Szukaj opterona 165. Ja tak zrobilem i jak widac w sygnaturce nie zaluje. 2.8GHz robi na default napieciu. U mnie Freezer 64 nie dawal rady powyzej 2.8GHz O cześć SotY ;) Skrobnąłbyś może jakie masz temperatury spod CoreTemp podczas Orthosa SmallFFT ? Ile ci dało przejście z Freezera na Infinity ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Sam myśle nad przejściem na x2; jak 2 jaja mają się do gier bo za dużo gier co wykorzystają x2 na razie nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 przesiadka na AM2 nie ma sensu, bo wydajność nawet jak podskoczy, to niewiele. Oczywiście procek do OC.Nie? Może diametralnych różnic w prockach nie ma, ale za to obsługa DDR2 to już coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...