Skocz do zawartości

Co Lepiej Ustawic Na E6600 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie co jest korzystniejsze puscic tego proca na 9x 400 czy moze 8x 450. Nie chodzi mi konkretnie teraz o wartosc licznika po pomnozeniu ale przy np starych AMD Venicach to wlasnie FSB dawoalo kopa a mnoznik tylko troszeczke przyspieszal . Czy nadal jest podobnie w przypadku C2D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

FSB w Venicach to ci chyba kopa w głowe dawało. W AMD już nie ma FSB od lat, jest HTT które nie ma najmniejszego znaczenia dla wydajności, prędkość pamięci jest dzielona z szybkości procesora, HTT służy jedynie do ustalenia szybkości proca mnożąc ją przez mnożnik. Ustala ona także szybkość szyny HyperTransport, której przepustowość jest wystarczająca nawet przy mnożniku x3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB w Venicach to ci chyba kopa w głowe dawało. W AMD już nie ma FSB od lat, jest HTT które nie ma najmniejszego znaczenia dla wydajności, prędkość pamięci jest dzielona z szybkości procesora, HTT służy jedynie do ustalenia szybkości proca mnożąc ją przez mnożnik. Ustala ona także szybkość szyny HyperTransport, której przepustowość jest wystarczająca nawet przy mnożniku x3.

Tak geniuszu a coz to za opcja w biosie bo mam takowego Venica w domu jak ADJUST CPU FSB FREQUENCY. Generalnie bardzo duzo operowalem z tymi procami i podnoszac ten parametr coraz wyzej komputer naprawde bardzo przyspieszal a jak podnosilem mnoznik a to zostawialem w spokoju owszem bylo szybciej ale katastrofalnie wrecz mniej nniz przy tym FSB. U siebie mam ustawione HT frequency 3x i FSB frequency 285, na przyszlosc zastanow sie zanim zaczniesz pseudo geniuszu kogos obrazac,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak geniuszu a coz to za opcja w biosie bo mam takowego Venica w domu jak ADJUST CPU FSB FREQUENCY. Generalnie bardzo duzo operowalem z tymi procami i podnoszac ten parametr coraz wyzej komputer naprawde bardzo przyspieszal a jak podnosilem mnoznik a to zostawialem w spokoju owszem bylo szybciej ale katastrofalnie wrecz mniej nniz przy tym FSB. U siebie mam ustawione HT frequency 3x i FSB frequency 285, na przyszlosc zastanow sie zanim zaczniesz pseudo geniuszu kogos obrazac,

Jak podnosiłeś mnożnik to nic dziwnego, że nie podnosiła się wydajność, bo mnożnik zablokowany w górę :lol: na każdym procku wydajniejsze będzie 9x200 niż 8x200 to jest chyba oczywiste. a na AMD k8 różnica między 10x250 jest niewielka w stosunku 9x278 - przy odpowiednich alpchach praktycznie niezauważalna.

Więc nie bulwersuj się tak "pseudo geniuszu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

A wiesz co to jest Front Side Bus? Bo najwyraźniej nie, polecam poczytać jakieś z pierwszych artykułów o K8, to się dowiesz że coś takiego nie występuje.

To że jakiś producent sobie tak napisał w BIOS-ie nie znaczy że to jest poprawne.

Jak mówie, częstotliwość HTT nie ma najmniejszego wpływu na wydajność przy takim samym taktowaniu pamięci.

Mnożnika w góre na K8 zmieniać nie mogłeś, chyba że miałeś FX-a.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podnosiłeś mnożnik to nic dziwnego, że nie podnosiła się wydajność, bo mnożnik zablokowany w górę :lol: na każdym procku wydajniejsze będzie 9x200 niż 8x200 to jest chyba oczywiste. a na AMD k8 różnica między 10x250 jest niewielka w stosunku 9x278 - przy odpowiednich alpchach praktycznie niezauważalna.

Więc nie bulwersuj się tak "pseudo geniuszu".

Nie do końca bo dla przykładu jak by ktoś użył div200 to był on "bardzo luźny" w porównaniu do reszty ;)

Natomiast wracając do E66 (żeby nie było że sam OT) to ja swojego puszczam zawsze z max FSB i dobieram dopiero do tego mnożnik ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi