Denek Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Mam problem - kupiłem Scythe Mugen dla mojego C2D 6420 - w spoczynku temperatura procesora wynosi ok. 40-43 stopni. Czy to przypadkiem nie jest za wysoki wynik? Na standardowym, boxowym coolerze osiągałem takie temperatury :/ Proca posmarowałem pastą Zalman ZM-STG1. Czy mogłem zrobić coś nie tak, tzn. źle zamontować zestaw?? Proszę o pomoc... P.S. Podczas montażu zauważyłem, że jeden kołek montażowy nie chce wskoczyć do końca, tylko tak na +/- 90%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Moze byc zbyt maly docisk, ale pasta tez sie musi wygrzac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denek Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 (edytowane) Aktualnie procesor chodzi na 2,6GHz i temperatura to ok. 43 stopni, czyli jakiś postęp jest. Może nałożyłem za mało pasty? Jutro spróbuję zdjąć cooler, zobaczyć jak ta pasta wygląda (ew. nałożyć na nowo) i załozyć Mugena jeszcze raz, tym razem zacznę od docisku tego felernego kołka. UPDATE#1 Nałożyłem pastę termoprzewodzącą jeszcze raz, tym razem nieco grubszą warstwę. Podociskałem radiator i wszystko wskoczyło. Temperatura proca w spoczynku: 35-37 stopni (wykręcony na 2.6GHz), po włączeniu 3DMark06 skoczyła do 40. Spróbuję jeszcze zrobić jakieś zabezpieczenie, tzn. podczepić aluminiowe linki i zaczepić do obudowy, Mugen powinien być bardziej dociśnięty. Edytowane 22 Sierpnia 2007 przez Denek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiety_76 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zapinki do montażu wciskane w dolny radiator wciśnij na max do końca (do oporu). W białych kołkach mocujących czarne wewnętrzne kołki muszą być tak wciśnięte aby prawie wystawały z tych białych. Montuj najpierw kołki po przekątnej - jak wciśniesz do końca bierz się za drugą przekątną. Sprawdź czy czasami booki coolera nie opierają się o cewki czy inne elementy płyty - możesz sfazować (zpiłować) boki coolera tam gdzie masz podejrzenia. Pasty na bazie srebra muszą się wygrzewać i osiągają pełną sprawność po kilkudziesięciu godzinach ale to nie są jakieś wielkie wartości jeśli chodzi o zbicie temp. Pastę nakładaj jakąś szpachelką i jak najcieńszą warstwę. Oczywiście najlepiej polecam Collaboratory Liquid Pro Ja u siebie na Infinity C2D 3,4 Ghz 1,425 V mam w iddle 30-32 (odczyt z coretemp) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=209641&st=0 Temat . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...