Skocz do zawartości
Denek

Scythe Mugen

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem - kupiłem Scythe Mugen dla mojego C2D 6420 - w spoczynku temperatura procesora wynosi ok. 40-43 stopni. Czy to przypadkiem nie jest za wysoki wynik? Na standardowym, boxowym coolerze osiągałem takie temperatury :/ Proca posmarowałem pastą Zalman ZM-STG1. Czy mogłem zrobić coś nie tak, tzn. źle zamontować zestaw?? Proszę o pomoc...

P.S.

Podczas montażu zauważyłem, że jeden kołek montażowy nie chce wskoczyć do końca, tylko tak na +/- 90%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie procesor chodzi na 2,6GHz i temperatura to ok. 43 stopni, czyli jakiś postęp jest. Może nałożyłem za mało pasty? Jutro spróbuję zdjąć cooler, zobaczyć jak ta pasta wygląda (ew. nałożyć na nowo) i załozyć Mugena jeszcze raz, tym razem zacznę od docisku tego felernego kołka.

UPDATE#1

Nałożyłem pastę termoprzewodzącą jeszcze raz, tym razem nieco grubszą warstwę. Podociskałem radiator i wszystko wskoczyło.

Temperatura proca w spoczynku: 35-37 stopni (wykręcony na 2.6GHz), po włączeniu 3DMark06 skoczyła do 40. Spróbuję jeszcze zrobić jakieś zabezpieczenie, tzn. podczepić aluminiowe linki i zaczepić do obudowy, Mugen powinien być bardziej dociśnięty.

Edytowane przez Denek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapinki do montażu wciskane w dolny radiator wciśnij na max do końca (do oporu).

W białych kołkach mocujących czarne wewnętrzne kołki muszą być tak wciśnięte aby prawie wystawały z tych białych. Montuj najpierw kołki po przekątnej - jak wciśniesz do końca bierz się za drugą przekątną.

Sprawdź czy czasami booki coolera nie opierają się o cewki czy inne elementy płyty - możesz sfazować (zpiłować) boki coolera tam gdzie masz podejrzenia.

Pasty na bazie srebra muszą się wygrzewać i osiągają pełną sprawność po kilkudziesięciu godzinach ale to nie są jakieś wielkie wartości jeśli chodzi o zbicie temp.

Pastę nakładaj jakąś szpachelką i jak najcieńszą warstwę.

Oczywiście najlepiej polecam Collaboratory Liquid Pro

Ja u siebie na Infinity C2D 3,4 Ghz 1,425 V mam w iddle 30-32 (odczyt z coretemp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...